Drumul Maria se construieşte în Ţinutul Secuiesc

( Votări)44 vizualizări
Weekendul trecut 24 de elevi din clasele a şaptea şi opta din Şcoala Generală „Dani Gergely” au cutreierat împreună cu pastorul Jozsef Salamon sectorul planificat pentru Drumul Maria în Ghimeş-Făget.
 
 
Turul de 21,3 km, ceea ce nu poate fi numit unul uşor, a început de la capela Kontumáci şi s-a terminat la Liceul Sfânta Elisabeta, au atins şi Munţii Apa, pârâul Ugra şi biserica din Ghimeş-Făget.
 
Pelerinajul nu este doar o excursie şi rugăciune, dar şi o muncă grea, pentru că acum au finalizat traseul Drumului Maria. Au finalizat lista proprietarilor terenurilor, o mare parte dintre proprietari au dat acordul lor pentru ca drumul să treacă peste terenurile lor. Încheierea contractelor cu persoane fizice, primării şi composesorate se va face în viitorul apropiat – a declarat coordonatorul proiectului din Ţinutul Secuiesc, Sandor Molnar, angajatul Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară Harghita. Atmosfera pelerinajului legat cu munca, cu rugăciune a fost distractivă. Participanţii au admirat frumuseţea naturii şi au adus aminte lângă crucile de-a lungul drumului de soldaţii morţi şi de vremurile furtunoase din istorie. Pe drum studenţii au devenit cercetaşi, de mai multe ori au descoperit urme de urşi. În apropierea fermei Habarasz au reînviat amintirile, obiceiurile vieţii de cătun, şi au primit explicaţii la câteva expresii necunoscute, dar folosite în context rural.
 
Recent a fost construit o parte a Drumului Maria – între Misentea – Leliceni – Fitod – cu ajutorul a şase studenţi din clasa a 9-a a Liceului „Kajoni Janos” sub supravegherea lui Mallard Eva. Lucrări de 3,5 kilometri între Dăneşti şi Mădăraş au fost finalizate cu ajutorul a 11 elevi din Mădăraş şi Armăşeni în coordonarea lui Lorant Lajos Balint. Elevii au pictat semnale şi au ridicat coloane din lemn. În plus desemnarea traseului dintre Şumuleu – Coşnea s-a finalizat, unde în următoarele zile, dacă vremea va fi favorabilă, vor începe lucrările.
 
Datorită membrilor Societăţii Carpatine Ardelene şi a cercetaşilor în judeţul Covasna lucrările se decurg bine, iar în judeţul Mureş membrii societăţii mai sus menţionate au pictat pe o lungime de 16 kilometri o parte din Drumul Maria.
 
În acest context putem spune că în Ţinutul Secuiesc traseul se va finaliza în mai multe locaţii.
 
Miercurea – Ciuc, 8 Noiembrie 2o11.
  
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774