În data de 16 februarie, la Miercurea-Ciuc, cu ocazia Târgului Produselor Tradiţionale şi Locale, care este organizat în fiecare a treia săptămână a lunii, comisarii de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor cu sediul la Braşov au organizat un control. Reprezentanţii autorităţii de control au venit direct la un anumit producător, care a reutilizat ambalaje PET, după care au controlat şi ceilalţi producători prezenţi la târg.
Ultima actualizare: luni, 18 februarie 2013
În urma controlului efectuat, care a fost urmărită de reprezentanţii presei centrale, s-au constatat următoarele nereguli: comercializarea unor produse în ambalajele PET folosite, lipsa etichetelor de pe produse sau lipsa inscripţionării în limba română a produselor, respectiv lipsa cântarelor avizate conform regulilor în vigoare. Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, care a fost luat prin surprindere de reprezentanţi ai presei în timp ce cumpăra mezeluri de la un producător din Târgu-Secuiesc, ca să comenteze acţiunea oficialilor de la Protecţia consumatorului, consideră suspectă intenţia bună, declarată de comisari. Preşedintele consideră că acest control a fost făcut cu o intenţie vădită de răzbunare. „Dacă era vorba de colaborare dintre instituţiile statului, după controlul efectuat, comisarii ar fi iniţiat o discuţie privind modul în care am putea rezolva împreună neregulile semnalate. Populaţia din zonă este receptivă şi aşteaptă, participă la aceste târguri, iar pentru producători reprezintă sursa pâinii de zi de zi”, a afirmat. Consiliul Judeţean Harghita nu a dat curs, respectiv este într-un fel presat de cererea Comisariatului pentru Protecţia consumatorului, de a asigura cu titlu gratuit un spaţiu de birou la sediul consiliului judeţean din Miercurea-Ciuc. Acest lucru este imposibil de acceptat pentru consiliul judeţean, deoarece şi celelalte instituţii care îşi desfăşoară activitatea în această clădire – şcoala de arte populare, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională, plătesc chirie la rândul lor, pentru folosirea unor spaţii din această clădire. În sediul consiliului judeţean, în afară de Instituţia Prefectului, toată lumea plăteşte chirie. Preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba crede că aceasta ar fi motivul care a stat la baza controlului şi a atitudinii afişate de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului cu ocazia controlului din 16 februarie de la Târgul Produselor Tradiţionale şi Locale.
„Indiferent de motivul controlului, producătorii prezenţi trebuie să respecte regulile specifice”, a adăugat Borboly Csaba. Consiliul judeţean efectuează în mod regulat controale şi a asigurat sprijin şi asistenţă pentru corectarea neregulilor (privind modul de ambalare, etichetare, aprovizionare cu produse specifice), iar în perioada următoare vor fi şi mai vigilenţi. Pentru producătorii care nu vor respecta regulile, vor fi introduse diverse sancţiuni, de exemplu interdicţia de a participa timp de o lună la târg, la fel se va proceda şi în cazul producătorului care a refolosit ambalaje PET. Preşedintele consiliului judeţean consideră inacceptabilă neinscripţionarea produselor, cu ajutorul cărora cumpărătorul se poate informa asupra compoziţiei produselor, termenului de garanţie, iar începând de acum, accesul la târg al produselor etichetate necorespunzător nu vor avea acces la târg. Consiliul Judeţean Harghita şi până acum şi-a manifestat disponibilitatea, respectiv a oferit sprijin pentru rezolvarea acestei probleme, acestea fiind asigurate şi în continuare. „Produsele vor fi inscripţionate conform legii în vigoare”, a afirmat Borboly Csaba.
Referitor la observaţiile privind nefolosirea cântarelor sau folosirea de cântare „neadecvate”, preşedintele consiliului judeţean consideră această situaţie a fi o eroare a comisarilor de la Braşov. Cu ocazia târgurilor micilor producători, cum este şi Târgul Produselor Tradiţionale şi Locale, sunt valabile alte prevederi metrologice decât în cazul agenţilor economici care desfăşoară comerţ en-gros sau en-detail, de aceea este permisă utilizarea unor cântare care nu trebuie autorizate de autoritatea specifică. Cu ocazia acestor târguri, producătorii trebuie să prezinte o foaie de produse, o adeverinţă privind starea de sănătate a producătorului, respectiv adeverinţa veterinară care să ateste că animalele acestora sunt sănătoase.
Consiliul Judeţean Harghita îşi asumă erorile semnalate şi va proceda la eliminarea neregulilor constate. Totuşi micii producători care îşi desfac produsele la târguri de produse locale, nu pot fi puşi la un loc cu marii producători, de obicei firme multinaţionale, deoarece nu vor putea corespunde acelor prevederi legale care sunt valabile în cazul fabricilor agro-alimentare. Aceste firme mari, cu capital şi resurse financiare, pot să corespundă cerinţelor legale privind siguranţa alimentară. Dar producătorii mici nu au acces la asemenea condiţii, respectiv nici nu-şi permit un astfel de efort financiar, iar în cele mai multe cazuri acest târg organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita, reprezintă singura ocazia când pot să-şi vândă produsele. Acest târg reprezintă baza mişcării Produsului Secuiesc care funcţionează deja şi la Odorheiu-Secuiesc şi la Târgu-Secuiesc. Ca urmare a acestei iniţiative unii producători locali sunt prezenţi cu produse pe rafturile super- şi hipermarketelor, aceasta fiind modalitatea pentru asigurarea unui trai bun, sau a unui venit în plus. Este un proces care serveşte, şi în fond reprezintă baza de dezvoltare a comunităţilor locale într-o ţară preponderent agricolă. Regulile târgului sunt din ce în ce mai severe, pas cu pas activitatea producătorilor va corespunde în totalitate prevederilor legale. În a susţine acest proces, este necesar şi imperativ, ca producătorii să aibă acces la o piaţă de desfacere pentru a-şi putea valorifica produsele, asigurându-şi veniturile din care să fie finanţate investiţiile necesare, pentru ca pas cu pas să se conformeze prevederilor legale – a declarat Borboly Csaba.
De 3 ani, în mod regulat se organizează Târgul Produselor Tradiţionale şi Locale. Toate autorităţile de control au fost contactate şi consultate referitor la condiţiile în care trebuie organizate târgurile (condiţii de igienă, siguranţa alimentară), iar până acum au fost numai semnale pozitive. Consiliul Judeţean Harghita a luat şi până acum, respectiv va lua şi acum în serios observaţiile.
„În primă fază au fost acţiunile îndreptate împotriva editării volumului Istoria Secuilor (cu un succes deosebit la publicul cititor), apoi a urmat circul cu steagul secuiesc, iar acum urmează atacurile la adresa produselor secuieşti. Este o serie de acţiuni de intimidare şi atac concentrat, care pun în primejdie traiul a sute de familii”, a concis preşedintele consiliului judeţean.
Miercurea-Ciuc, 16 februarie 2013