O nouă publicație în domeniul agriculturii
(0 Votări)127 vizualizări
Cartea a cărei apariție a fost sprijinită de Consiliul Județean Harghita și destinată copiilor din clasele V-VII, a fost prezentată profesorilor interesați, specialiștilor din domeniul agriculturii și ziariștilor, marți, 21 ianuarie la sediul consiliului județean. Îndrumarul are ca scop familiarizarea copiilor din județul Harghita cu învățăturile părinților, bunicilor și se dorește ca de la vârstă fragedă aceștia să îndrăgească agricultura. Îndrumarul a fost tipărit în limbile română și maghiară, în 3500 de exemplare.
Ultima actualizare: vineri, 24 ianuarie 2014
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a vorbit despre scopul editării acestui manual și despre planurile de viitor.
„Ideea de editare a unui astfel de îndrumar a venit în urma celei a Istoriei secuilor. Autorii nu au lucrat în secret, îndrumarul este rezultatul muncii în echipă. Prin acest îndrumar avem ca scop familiarizarea a cât mai multor copii cu experiența cultivării produselor proprii și cu diversitatea. Acestora li se oferă ocazia de a deveni adulți de succes care se pot îngriji de ei înșiși și de cei din jurul lor”, a afirmat președintele consiliului județean.
Tipărirea Îndrumarului micului agricultor se leagă și de programul Micul grădinar al Camerei Agricole a Consiliului Județean Harghita, prin intermediul căruia în ultimii doi ani s-a promovat cu succes, agricultura în rândul elevilor din școlile generale din județ. Márton István, președintele asociației de dezvoltare rurală a afirmat că doar anul trecut programul s-a adresat la mai mult de două mii de elevi din județ.
„Ceea ce produceți este hrană, ceea ce cumpărăm de la magazin este aliment, acest lucru l-am spus copiilor cu ocazia acordării premiilor în cadrul programului Micul grădinar, iar acest îndrumar îi ajută pe cei mici să înțeleagă și să pună în practică noțiunile despre agricultură”, a spus Márton István.
Ábrahám Emma, directorul Camerei Județene Agricole a prezentat cuprinsul acestui îndrumar, structurat în trei capitole mari: cultura plantelor, creșterea animalelor, agricultura ecologică.
Becze István, consilier județean, a afirmat că editarea acestui îndrumar este importantă și pentru că este o dovadă a faptului că instituția are și activități care nu sunt desfășurate în cadrul altor consilii județene și care sunt necesare. De aceea este considerat a fi un scop recunoașterea acestui îndrumar ca și manual, permițându-se astfel copiilor să învețe despre agricultură în cadrul unei discipline opționale.
Deputatul Korodi Attila a salutat tipărirea îndrumarului și și-a exprimat speranța ca cei mici să-l poată utiliza cât mai curând la școală. De asemenea, speră că acesta va fi reeditat în cât mai multe exemplare, iar odată cu trecerea timpului să fie cât mai cuprinzător.
Cei prezenți și-a exprimat satisfacția și speranța în legătură cu răspândirea manualului, iar elevii să-l răsfoiască cu interes.
Borboly Csaba a afirmat la finalul evenimentului că la nivelul instituției pe care o conduce s-a demarat procedura prin care acest îndrumar să fie recunoscut ca și manual la nivel național.
Miercurea-Ciuc, 22 ianuarie 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)127 vizualizări