Consiliul Judeţean Harghita va înainta o adresă Ministerului Mediului şi Pădurilor în care va cere informaţii despre acele studii de specialitate care fundamentează propunerile de noi situri Natura 2000 în judeţul Harghita.
Ultima actualizare: sâmbătă, 18 decembrie 2010
La finalul şedinţei din data de 17 decembrie al Consiliului Judeţean Harghita, preşedintele Borboly Csaba a condamnat încercarea de extindere în judeţul Harghita a ariilor Natura 2000. Preşedintele autorităţii judeţene a reacţionat la raportul prezentat în cadrul punctului de ordine de zi Diverse, afirmând că iniţiativa specialiştilor care se consideră ocrotitori ai naturii poate fi considerat colonizare, urmând interese financiare şi punând în primejdie fiecare pas de dezvoltare de succes din judeţul Harghita, respectiv subminează viitorul judeţului.
Ministerul Mediului şi Pădurilor a propus extinderea siturilor Natura 2000 a Uniunii Europene în judeţul Harghita. Consiliul Judeţean Harghita a aflat despre această iniţiativă dintr-o adresă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita expediată în data de 3 decembrie 2010, prin care reprezentanţii Consiliului Judeţean Harghita au fost invitaţi la întâlnirile de informare/consultare privind propunerile de situri Natura 2000 în judeţul Harghita.
În adresa destinată ministrului mediului Borbély László, Consiliul Judeţean Harghita solicită transmiterea studiilor de specialitate în baza cărora au fost delimitate noile habitate de importanţă comunitară din judeţul Harghita, respectiv contestă faptul că pe parcursul delimitărilor nu au fost înştiinţate şi nu au fost consultate autorităţile publice locale şi nici proprietarii terenurilor.
Prin această adresă consiliul judeţean solicită ca ministerul să nu aprobe definitivarea noilor situri Natura 2000 în judeţul Harghita fără acordul scris al autorităţilor publice locale în cauză şi al proprietarilor.
Scopul siturilor Natura 2000 este protecţia biodiversităţii, asigurarea prezervării pe termen lung a speciilor şi a habitatelor prin menţinerea răspândirii lor naturale, dar chiar şi acest lucru poate aduce probleme în judeţul Harghita. O parte extinsă a judeţului este zonă montană, care din punct de vedere agricol se încadrează în categoria terenurilor greu de cultivat. Scăderea acestor terenuri în favoarea extinderii ariilor Natura 2000 contrazice Politica Agricolă Comunitară care propune menţinerea formelor de agricultură tradiţionale, respectiv limitarea terenurilor agricole poate afecta negativ producătorii şi în mod indirect toţi locuitorii judeţului.
Din punctul de vedere al biodiversităţii şi al protecţiei faunei nu poate fi neglijat nici faptul că şi aşa se prezintă probleme grave în privinţa pagubelor cauzate de animalele sălbatice şi nu se poate trece nici peste faptul că dimensiunea populaţiei de urşi se află mult peste media europeană.
„Suntem conştienţi de importanţa protecţiei naturii şi luând în considerare oportunităţile care se deschid în poziţionarea pe piaţă a bunurilor produse pe arii protejate, avem în vedere şi aportul pozitiv al creşterii terenurilor protejate, totuşi credem că periclităm existenţa producătorilor şi agricultorilor din judeţul Harghita dacă limităm activitatea lor prin noi reglementări, respectiv sustragem parţial sau integral noi terenuri de sub cultivaţia agricolă”, a declarat Borboly Csaba, adăugând că „în acest caz, alături de producători, în mod direct este afectat şi însuşi Consiliul Judeţean Harghita, deoarece activiştii verzi au marcat ca arie protejată şi cele 15 de hectare cumpărate de autoritatea judeţeană pentru amenajarea depozitului judeţean de deşeuri.”
Consiliul Judeţean Harghita suspectează intenţii ascunse în spatele iniţiativei activiştilor de protecţia naturii şi îşi exprimă dezaprobarea faţă de extinderea în baza intereselor financiare a ariilor Natura 2000. Astfel va utiliza posibilităţile legale pe care le are la dispoziţie, deoarece delimitarea locului depozitului judeţean de deşeuri şi cumpărarea acelor terenuri a însemnat un efort imens pentru autoritatea judeţeană.