Management forestier durabil – industrie competitivă de prelucrare a lemnului

( Votări)148 vizualizări
În data de 22 mai 2013 s-a desfăşurat în municipiul Topliţa un forum pe tema „Management forestier durabil – industrie competitivă de prelucrare a lemnului”. La întâlnire au participat: Petres Sándor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, consilieri judeţeni: Marcu Răducu Ioan şi Pop Adrian, Miklóssy Ildikó – director Serviciul Public de Management Energetic Harghita, ing. Crit Ioan Gavril – inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Braşov, Duşa Codruţ – şef Ocolul Silvic Topliţa, Kopacz Zoltán – reprezentat al asociaţiei ARBOR – Gheorgheni, Köllő Miklós, arhitect, primari din localităţile de nord ale judeţului, reprezentanţi ai agenţilor economici care au ca obiect de activitate exploatarea şi prelucrare lemnului. 
În deschiderea programului, vicepreşedintele consiliului judeţean Petres Sándor a vorbit despre industria de prelucrare a lemnului ca fiind una din cele ai importante laturi de dezvoltare în judeţul Harghita. Adevărata problema pentru toţi agenţii economici care exploatează şi prelucrează material lemnos în zonă este concurenţa mare făcută de firmele multinaţionale din vecinătate. Aceste firme au o capacitate de prelucrare mult superioară agenţilor din zona din punct de vedere tehnologic, fapt ce le permite acestor mari concerne să folosească un număr foarte mic de angajaţi în comparaţie cu micii producători/agenţi. Din acest punct de vedere putem spune că multe locuri de muncă dispar, deoarece mijloacele şi dotările tehnologice nu necesită foarte multă muncă manuală, ca în cazul micilor exploatatori de lemn.
Prima etapa în combaterea acestui fenomen îngrijorător este aceea de a discuta cu consiliile locale şi composesoratele în vederea creări unei asocieri în acest sens, ce ar putea reduce din efectele create de firmele multinaţionale.
Un membru fondator al Asociaţiei Arbor din Gheorgheni, în persoana lui Kopacz Zoltán, preciza faptul că asociaţia are 120 firme membre totalizând un număr de aproximativ 3000 de membri. Împreuna cu CJH organizează cursuri pentru cei interesaţi de industria prelucrării lemnului. În încheierea prezentării sale, reprezentantul Asociaţiei ARBOR precizează faptul că trebuie creata forţa de muncă pentru a putea convieţui în zona.
Miklóssy Ildikó, şeful Serviciului Public de Management Energetic al Consiliului Judeţean Harghita, a prezentat un material intitulat „Management forestier durabil – industrie competitivă de prelucrare a lemnului”. Strategia de dezvoltare economică a judeţului Harghita are în vedere şi dezvoltarea activităţilor componente ale industriei de prelucrare a lemnului. Din acest punct de vedere s-a constatat că masa lemnoasă exploatată în zonă a fost transportată spre alte destinaţii, fără sau cu un grad foarte mic de prelucrare, fapt ce constituie necesară găsirea unor soluţii adecvate prin intermediul cărora gestionarea forestieră să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei economice odată cu respectarea protecţiei fondului forestier,acesta fiind o responsabilitate comună a instituţiilor publice ,sectorului privat şi a fiecărui individ în parte. Miklossy Ildiko, susţinea într-o afirmaţie: „vrem să fim parteneri cu cei ce prelucrează lemnul şi ne dorim să menţinem locurile de muncă, pentru că dorim o dezvoltare sustenabila a judeţului Harghita”.
Pentru a putea combate marile firme de pe piaţă, firmele mici ar trebuie să se asocieze pentru a avea mai multă putere de decizie în zonă şi pentru a-şi putea stabili un preţ pentru materialul lemnos, preţ care să nu fie impus de marile concerne din domeniu.
Concluzia este că într-adevăr este nevoie de asociere la nivel local pentru a avea mai multă putere de decizie şi pentru a putea controla piaţa lemnului din zonă, reuşind astfel păstrarea şi de ce nu, chiar şi suplimentarea locurilor de muncă, fapt ce aduce beneficii şi administraţiilor locale din zonă.
 
Topliţa, 22 mai 201
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774