Noi microbuze pentru transportul elevilor

Premierul Victor Ponta a fost prezent la predarea utilajelor la Cozmeni

(0 Votări)60 vizualizări

În cursul zilei de joi, 11 septembrie 2014, premierul Victor Ponta, însoțit de vicepremierul Liviu Dragnea s-a aflat în vizită în județul Harghita; localitatea Cozmeni a găzduit evenimentul de predare al autobuzelor școlare primite de către comunitățile locale din Mădăraș, Cozmeni, Lunca de Sus, Sânmartin (Harghita), respectiv cele din Cătălina, Vâlcele, Bățanii Mari (Covasna).

La acest eveniment au fost prezenți și prefectul județului Harghita Petres Sándor, vicepremierul Kelemen Hunor, președinții consiliilor județene Harghita și Covasna, Borboly Csaba și Tamás Sándor, primarul localității Cozmeni, Bodó Dávid.

În discursul de bun venit rostit de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a readus în vedere aspecte referitoare la specificul județului, accentul căzând pe domeniul educației. Este știut faptul că elevii maghiari din județ întâmpină dificultăți reale în însușirea limbii române, aceasta datorându-se în mare parte metodologiilor neadecvate. Acesta este și motivul pentru care consiliul județean a hotărât să sprijine editarea manualului didactic auxiliar, întocmit de grupul de pedagogi condus de profesoara Maria Sturzu și conceput într-o manieră adaptată nevoilor acestor elevi pentru care limba română nu este limbă maternă. Borboly Csaba a afirmat: „Suntem datori să le asigurăm tinerilor un viitor sigur în comunitatea din care fac parte.” De asemenea, președintele consiliului județean a vorbit și despre noul ciclu de accesare a fondurilor europene, motivarea tinerilor de a nu-și părăsi locurile natale, sau clarificarea situația localității Valea Uzului, a cărei hotar încă nu este clarificat.

Aflat în această vară pentru a doua oară în vizită în județul Harghita, premierul Victor Ponta i-a salutat pe cei prezenți și a mulțumit pentru invitație spunând că această vizită este un gest de normalitate. În discursul său premierul a afirmat că înainte de toate, o problemă foarte importantă este cea a însușiri limbii române de către copiii din această regiune, aceasta datorându-se în mare parte modului în care se elaborează manualele și în care se predă limba română. În opinia premierului cel mai important lucru este acela de a-i face pe copii să învețe limba română, să învețe în limba maternă și să învețe și limba engleză. De asemenea, acesta a precizat că gesturile mai puțin vizibile, mai puțin administrative au importanță foarte mare, iar editarea acestui manual contribuie la demersurile întreprinse spre dezvoltarea sistemului de educație. Toate proiectele care se desfășoară în România se adresează tuturor cetățenilor, indiferent de etnie, iar copiii din această zonă au la fel de mare nevoie ca oricare alt copil din România de microbuze școlare, școli mai bine întreținute. Este nevoie și de proiecte de dezvoltare locală, iar lucrurile pot fi făcute mult mai bine colaborând. În finalul discursului premierul și-a exprimat dorința de a reveni de cât mai multe ori pentru a putea avea ocazia de a-și face datoria față de comunitățile locale, dar și datorită faptului că a fost bine primit de fiecare dată.

În discursul său Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna a vorbit despre importanța, ca gest politic, a vizitei pe care premierul a făcut-o la începutul lunii august la Pasul Nyerges, menționând că întâlnirea de azi este una de importanță majoră pentru economia acestei zone și a localităților din regiune. La final președintele consiliului județean și-a exprimat speranța continuării acestor vizite menite a contribui la dezvoltarea zonei.

Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România și vicepremierul României, Kelemen Hunor i-a salutat pe cei prezenți la eveniment și a spus că în momentul în care UDMR a decis să intre la guvernare s-a gândit la interesul comunităților locale, la dezvoltarea societății, concluzionând că s-a luat o decizie corectă. Această vizită în opinia sa este o vizită firească, normală fiind vorba despre două programe importante: unul pentru educație, prin care se asigură copiilor mijloace de transport menite a-i transporta în siguranță de acasă la școală, respectiv programul de dezvoltare locală, care se dorește a fi extins și la nivelul micilor orașe și implicit creșterea calității vieții. Buna guvernare înseamnă deservirea comunităților locale, asigurând condiții necesare unui trai decent în secolul XXI. Kelemen Hunor și-a încheiat discursul afirmând că Victor Ponta este primul premier român care a venit la Pasul Nyerges, primul premier care a vizitat localitatea Cozmeni și și-a exprimat convingerea că premierul va reveni în județele din această regiune deoarece este o persoană deschisă care înțelege problemele specifice cu care se confruntă populația de aici.

Vicepremierul Liviu Dragnea a reafirmat faptul că această vizită este un gest de normalitate, copiii indiferent de etnie se bucură la fel. Surâsul unui copil aduce bucurie în inima fiecăruia dintre noi, acesta fiind și motivul pentru care microbuzele sunt la fel de necesare copiilor de etnie maghiară, ca și celor din Moldova sau Oltenia. Aceasta a afirmat că o parte dintre aceste mijloace de transport s-au dat în folosință în fața guvernului, o altă parte se vor da în folosință cu ocazia acestei vizite, restul aflându-se în proces de fabricație. Din păcate solicitările de microbuze sosite din partea orașelor nu au putut fi onorate până acum din cauza legislației care nu permitea acest lucru, însă primul ministru a decis ca această legislație să se completeze, iar orașele au înaintat solicitări în acest sens vor primi microbuze. Indiferent de etnie toți oamenii care trăiesc la sat au nevoie de asigurarea condițiilor necesare unui trai decent, incluzând aici drum asfaltat, sistem de alimentare cu apă, școală. Prin acest program se sprijină zonele mai puțin dezvoltate, oferind posibilități unui trai decent tuturor cetățenilor și totodată acces la bunăstare.

 

Miercurea-Ciuc, 11 septembrie 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774