Cu două săptămâni în urmă au demarat lucrările de construcţie a noii baze de tratament balneo-climatologic din Borsec. Lucrările de construcţie au fost vizitate în data de 28 iulie de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, alături de primarul din Borsec, Mik József şi membrii consiliului local, respectiv reprezentanţii firmei executante.
Ultima actualizare: luni, 01 august 2011
– În ultimii ani Primăria Borsec a iniţiat numeroase proiecte şi investiţii cu contribuţia consiliului judeţean şi a guvernului. A fost construită o pistă de schi, au fost renovate izvoare de apă minerală, proiectul Drumul apelor minerale se află înainte de sfârşit, în afară de care consiliul local încearcă treptat şi renovarea vilelor aflate în paragină – a apreciat Borboly Csaba, activitatea primarului Mik József. – Trebuie asigurat şi spaţiul de cazare pentru turişti, deoarece în afară de asta dezvoltarea oraşului e în zadar, totuşi nu e de ajuns ca turişti să aibă unde dormi ci trebuie asigurată distracţia, recreerea, iar oraşul Borsec fiind renumită de mult despre izvoarele sale minerale trebuie pus accent pe turismul de tratament. În prezent se reabilitează mai multe izvoare cu scopul exploatării optime a tezaurului de ape minerale a judeţului Harghita, dar o astfel de iniţiativă ca construcţia unei baze de tratament ca ceea de la Borsec este fără precedent. Poate constitui pildă bună de urmărit.
Investiţia construită cu sprijinul Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale, cu contribuţia consiliului judeţean şi a consiliului local umple un gol a spus primarul oraşului Borsec, care relatat despre detaliile construcţiei. Conform declaraţiei sale vechia bază de tratament a fost închis în 2000, şi de atunci Borsec a încetat să existe ca staţiune balneară. Noul proiect a fost depus în anul 2008 pentru centrul de tratament aflat în construcţie, iar după evaluarea pozitivă speranţa a reînviat.
– Noua bază în construcţie va fi şi mai mare decât predecesorul său. Va avea şi un centru wellness, va oferi posibilităţi pentru diferite tratamente de nămol şi masaje, respectiv tratament în cadă cu apă minerală caldă şi rece, precum şi bazine. Investiţia în valoare de 22.420.000 de lei va fi realizat în două trepte. În prima treaptă cu o investiţie de 20 milioane de lei dorim să terminăm construcţia clădirii şi a instalaţiei interioare după care ar urma pasul doi şi anume finalizarea elementelor de aer liber. Bineînţeles suntem pe cale ca complexul să-şi înceapă activitatea cât mai repede, astfel în paralel cu construcţia căutăm deja personalul şi facem eforturi pentru creşterea capacităţii de cazare a oraşului – a spus primarul.
La faţa locului se săpa baza clădirii, care din cauza solului cu turbă va fi stabilizat cu piatră. Terminarea lucrărilor, respectiv deschiderea noii baze de tratament este planificat pentru anul 2012 cu un grad de utilizare de 30 la sută în perioada iniţială, iar deschiderea părţii din aer liber este programat pentru lua iunie 2013.