Şedinţa ordinară a consiliului judeţean a avut loc în data de 22 februarie la sediul de la Miercurea-Ciuc. Şedinţa a fost prezidată de Borboly Csaba, iar cvorumul a fost întrunit prin prezenţa celor 30 de consilieri judeţeni. Au fost adoptate hotărâri cu privire la predarea în administrarea comunei Ulieş a reţelei de apă din satul Petecu, premierea persoanelor din judeţ cu o activitate meritorie, vor fi efectuate lucrări de asfaltare a drumurilor judeţene, iar Consiliul Judeţean Harghita va participa în proiecte internaţionale.
Ultima actualizare: vineri, 22 februarie 2013
Borboly Csaba a spus că satul Petecu a fost uitat de mulţi, iar din cauza solului argilos, până în anul 2008 nici nu a existat aici o reţea de apă. În colaborare cu composesoratul din localitate, prin aportul acestuia de 50%, s-a reuşit finalizarea lucrărilor la această reţea. Preşedintele consiliului judeţean a mai spus că următoarea lucrare de amploare aici ar trebui să fie reabilitarea drumului. Reţeaua de apă din satul Petecu a devenit proprietatea publică a judeţului, fiind administrată de către comuna Ulieş.
S-a adoptat o hotărâre prin care li se va acorda distincţii şi premii în bani acelor persoane din judeţ care s-au făcut remarcate prin munca şi activitatea lor, fiind totodată un exemplu pentru tineri.
Organul decizional a adoptat hotărârea cu privire la documentaţie tehnică şi economică pentru reabilitarea drumurilor judeţene.
Consiliul Judeţean Harghita este câştigătorul mai multor proiecte finanţate de Uniunea Europeană. Unul dintre acestea este proiectul internaţional ENGAGE, care susţine zonele rurale din Europa, iar consilierii au votat în legătură cu această co-finanţare. S-a votat de asemenea şi contractul de finanţare al incubatorului de afaceri de la Odorheiu-Secuiesc.
Consiliul judeţean va face de asemenea parte şi din proiectul internaţional Young graduates and the Social Sector: developing new job opportunities (Tinerii absolvenţi şi Sectorul social: crearea de posibilităţi pentru noi locuri de muncă), iar în acest sens s-a adoptat şi o hotărâre. Scopul programului este acela de a impulsiona tinerii care locuiesc în zonele rurale pentru a se asocia, crearea de locuri de muncă pentru aceştia, contribuţia la activităţile acestora. Acest program se desfăşoară cu succes în străinătate, legile în vigoare de la noi nu sunt în favoarea acestora, astfel se caută o soluţie juridică pentru a putea ajuta tinerii din aceste zone. Preşedintele consiliului judeţean susţine crearea de asociaţii şi pentru persoanele aflate în dificultate, prin intermediul acestor asociaţii aceste persoane putând să se încadreze în muncă, de exemplu la administrarea şi întreţinerea parcurilor, a drumurilor şi a diferitelor suprafeţe, în prezent, în conformitate cu prevederile procedurilor de achiziţie publică, aceste lucrări fiind efectuate de către firme din alte judeţe.
Miercurea-Ciuc, 21 februarie 2013