Operă rock pe dealul de la Șumuleu Ciuc în 15 august

(0 Votări)84 vizualizări

La sediul consiliului județean din Miercurea-Ciuc a avut loc în data de 19 martie conferința de presă în cadrul căreia autorul G. Nagy Ilián, a anunțat prezentarea operei rock Csaba királyfi. Premiera operei a avut deja loc la Lăzarea, urmând ca în data de 15 august aceasta să fie prezentată și pe dealul de la Șumuleu-Ciuc. Evenimentul se organizează sub patronajul lui Semjén Zsolt, viceprim-ministrul Ungariei și Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea-Ciuc.

G. Nagy István Ilián este un scriitor din Ungaria, iar opera Csaba királyfi îmbină stilurile de muzică clasică și elemente ale muzicii rock. Pot fi de asemenea recunoscute în cuprinsul acestei opere și motive muzicale specifice Extremului Orient sau zonei Ghimeșului. Textele și poeziile cuprinse în opera rock aparțin lui G. Nagy Ilián, aranjamentul muzical îi aparține lui Bene Zoltán, la conferința de presă fiind prezenți și cântăreața de operă Kosztándi Ferencz Kinga, Gergely Mátyás – interpret de muzică rock și chitaristul și interpretul  Krizbai Imre.
Prezentarea operei în cursul lunii august este susținută de Consiliul Județean Harghita și Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc, iar în ceea ce privește locația, aceasta a fost aprobată de către conducătorul ordinului franciscan, de la Șumuleu-Ciuc, Urbán Erik.
Ráduly Róbert Kálmán a afirmat că locația are un rol simbolic, atât din punct de vedere religios, cât și al popularității, aici desfășurându-se numeroase evenimente prestigioase, precum ar fi și Ziua celor o mie de fete secuience. În continuare acesta le-a mulțumit ordinului călugărilor franciscani și conducătorilor composesoratelor pentru rolul pe care l-au avut în organizarea evenimentului.
Incze Csongor, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita a vorbit despre importanța subiectului pe care îl abordează opera rock. De asemenea, acesta a afirmat că prezentarea acesteia este pentru tineri o bună modalitate de petrecere a timpului liber, dat fiind faptul că majoritatea își petrece timpul în fața unei tablete sau a calculatorului.  Acesta și-a exprimat speranța în legătură cu succesul operei, iar despre finanțare a spus că aceasta se află în curs de dezbatere.
G. Nagy Ilián a afirmat că sunt așteptați cu drag să se alăture cât mai mulți dansatori care să provină din trupele de dans popular, iar pe lângă componenții Ansamblului Hajdú se va apela și la ajutorul dansatorilor Ansamblului Național Secuiesc Harghita.
Vicepreședintele consiliului județean, Barti Tihamér și-a exprimat speranța în legătură cu succesul operei, dat fiind faptul că premierea acesteia a fost un real succes. Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Antal Attila a reamintit faptul că există talente locale, artiști și interpreți, de care ar trebui să fim mândri.
La final G. Nagy Ilián a afirmat că se dorește atingerea unui nivel mai ridicat de toleranță, astfel în cel mai scurt timp se vor organiza conferințe de presă în legătură cu prezentarea operei și la Târgu-Mureș, Sfântu-Gheorghe, Gheorgheni sau Cluj-Napoca.

 

Miercurea-Ciuc, 19 martie 2015
 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774