Posibilitatea înființării unei fabrici de hârtie

(0 Votări)194 vizualizări

În sala de ședință a Consiliului Județean Harghita a avut loc luni, 28 octombrie, forumul a cărui temă a fost oportunitatea construirii unei fabrici de hârtie în județul Harghita. 

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în calitate de gazdă a evenimentului a afirmat „Căutăm posibilități pentru a valorifica resursele de care dispunem.” Acesta a continuat prin faptul că în zilele noastre a devenit o modă producția de bioetanol din cartofi, prelucrarea biomasei și alte asemenea initiative, însă nu se știe dacă acestea vor fi o certitudine datorită faptului că prevederile EU în acest domeniu sunt foarte stricte. Ideile spontane, cele care la prima vedere par a fi foarte eficiente, trebuie analizate și dezbătute. „Și întâlnirea de astăzi are scopul de a demonstra oportunitatea investițiilor de acest fel: încă nu știu dacă este bună ideea creării unei fabrici de hârtie. Trebuie analizată această posibilitate; de cele mai multe dacă lipsesc cunoștințele necesare, intenția nu este de ajuns.”
Senatorul Tánczos Barna i-a felicitat pe organizatori pentru această inițiativă și a apreciat rolul proiectului Robinwood Plus, prin intermediul căruia au fost cunoscute bunele practice europene în domeniul prelucrării și gospodăririi eficiente a pădurilor. „Există un domeniu în care suntem deficitari: reindustrializarea județului. În județul nostru doar izolat mai există insule industriale, spre exemplu în zona Odorhei. Miturile sunt spulberate în momentul în care trebuie să se treacă la fapte concrete. Să luăm exemplul cazului de colectare a biomasei care s-a dovedit că pe hârtie este în regulă, iar în momentul în care ar fi trebuit demarată activitatea, nu s-a găsit nimeni să o pună în practică. Mai avem multe de învățat, acesta este și rolul întâlnirilor acestea, să putem discuta despre oportunitatea investițiilor de acest fel”. Senatorul UDMR a subliniat rolul de catalizator pe care îl are consiliul județean în constituirea unei sistem în scopul creării de noi locuri de muncă.
De asemenea au fost prezenți la această conferință și profesorul Muzsnay Csaba care a prezentat viziuni referitoare la fabricarea hârtiei și prelucrarea masei lemnoase în Harghita. Acesta a accentuat faptul că un viitor sigur poate fi creat doar dacă lemnul este utilizat și prelucrat la nivel local. Pădurea este cel mai de preț valoare pe care o avem, iar managementul acesteia trebuie să includă cooperarea cu acele organizații sau asociații bisericești care dețin fond forestier. Profesorul a prezentat etapele producției hârtiei și efectele pe care acest proces le are asupra naturii. Totodată consideră că trebuie început cât mai curând procesul de fabricare a produselor din hârtie, iar pentru acest lucru se pot accesa și fonduri europene și nu numai.
Ladó Zoltán, inginer chimist a prezentat stadiul actual și perspectivele fabricilor de celuloză și hârtie și a ținut să menționeze că în România nu există strategii cu privire la viitorul fabricilor de hârtie. Producerea de hârtie și celuloză este concepută ca o industrie mamut, însă pot fi profitabile și fabricile mai mici, care produc 50-100 de tone/an. Nici așa-zisul aspect social nu este de neglijat în cazul fabricării hârtiei, o astfel de fabrică poate să însemne aproximativ 200-300 de locuri de muncă.
Szép Sándor de la catedra de chimie a Universității Sapientia din Cluj-Napoca a vorbit despre probleme de mediu care se ridică în cazul fabricării hârtiei. În opinia sa viitorul fabricării hârtiei trebuie să aibă la bază biotehnologia, profitabilă fiind și armonizarea elementelor: lemn – biomasă - produse chimice - energie.
Consilierul județean Becze István a afirmat că nu trebuie trecute cu vederea nicio inițiativă în acest sens, iar fabricile acestea ar trebui să se afle în proprietatea comunității locale. Molnár Gábor, managerul Grupului de lucru management silvic sustenabil a concluzionat că dialogul pe această temă trebuie continuat.

Miercurea-Ciuc, 28 octombrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774