După vizita pe care a întreprins-o anul trecut în judeţul Harghita, specialistul austriac Hubert Ramskogler s-a aflat din nou în vizita la noi în judeţ pentru a pune la punct conectarea pârtiilor şi a ajuta în elaborarea planificării economice a unei investiţii turistice complexe. Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Munţilor Harghita, înfiinţată de acesta, a lansat o invitaţie specialistului austriac, care s-a întâlnit în data de 27 aprilie, sâmbăta, cu preşedintele consiliului judeţean, Borboly Csaba la sediul consiliului din Miercurea-Ciuc.
Ultima actualizare: luni, 29 aprilie 2013
Hubert Ramskogler, a evaluat în cursul anului trecut terenul şi a elaborat un material de suport în acest sens (a cărui versiune în limba germană poate fi accesată la următorul link:
http://muntiiharghita.judetulharghita.ro/images/doc/HARGHITA_Projekt2012.pdf), iar acesta consideră că staţiunea Băile Harghita ar trebui conectată cu cea de la Mădăraş Harghita. Pentru asigurarea sustenabilităţii acestei investiţii, specialistul consideră că este necesară electrificarea şi construirea unui drum de acces în zonele vizate, trebuie implicaţi atât antreprenorii, cât şi composesoratele din zonă, respectiv administraţiile locale şi judeţene.
Borboly Csaba este de părere că aportul instituţiei conduse de el poate veni sub forma construirii drumului şi alimentării cu energie electrică, deoarece îi sunt conferite legal aceste posibilităţi, însă pentru acestea este nevoie şi de o atitudine pozitivă a autorităţilor locale şi a composesoratelor. Soluţia este concentrarea pe ceea ce se poate realiza în condiţiile conferite de lege. Borboly Csaba a mai adăgat faptul că pentru construirea pârtiilor de schi, Consiliului Judeţean Harghita nu îi sunt conferite posibilităţi legale, însă pe lângă cele amintite mai sus, poate contribui la procesul de interconectare a pârtiilor.
Cei prezenţi, pe lângă preşedintele consiliului judeţean şi specialistul austriac, au fost Ferencz Csaba, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Munţilor Harghita, Máté Lehel, membru al asociaţiei, respectiv antreprenorul Benedek Lukács de la Băile Homorod, au hotărât că trebuie accelerat procesul de implementare al proiectului, deoarece acesta se află deja în faza de punere în aplicare.
„Prin acest proiect ne dorim să aducem un aport la îmbunătăţirea nivelului de trai prin exploatarea posibilităţilor oferite de turism şi ne dorim ca acesta să vină şi în ajutorul locuitorilor din micile aşezări izolate, pe raza cărora se va implementa proiectul. Pentru aceasta nu este îndeajuns implicarea consiliului judeţean şi a asociaţiei, este nevoie de colaborarea dintre administraţiile locale implicate, composesorate şi sfera antreprenorială”, a afirmat preşedintele consiliului judeţean Borboly Csaba. Acesta a mai adăugat faptul că vede existenţa unei şanse reale de punere în practică a acestor idei.
Membrii asociaţiei s-au aflat într-o vizită toamna trecută în Austria, la invitaţia firmei Ski Consulting Austria, unde au putut să se familiarizeze cu funcţionarea şi infrastructura turismului de acolo. Întreţinerea relaţiilor de colaborare este continuă. Membrii federaţiei de schi din Austria pot veni în ajutorul asociaţiei prin oferirea suportului în ceea ce priveşte instruirea personalului, prin asigurarea achiziţionării teleschiurilor vechi şi noi, a tunurilor de zăpadă, ratrackurilor şi a altor echipamente şi unelte.
Hubert Ramskogler a evaluat în mod pozitiv realizările făcute de la ultima vizită, în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor necesare funcţionării tunurilor de zăpadă. Acesta a catalogat ca fiind o bună idee înfiinţarea unei pârtii de schi fond şi a unui centru de antrenament pe platoul Ciceu Harghita. Ramskogler este de părere că trebuie acordată o atenţie specială folosirii eficiente a acestor edificii atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă. În acest sens propune echiparea cu gondole pe traseul staţia de epurare Băile Harghita – antena de pe vârful Harghita, respectiv Valea Vârghiş – pensiunea de pe vârful Harghita Mădăraş. Pe timpul verii cu ajutorul acestor gondole, pot fi transportate biciclete. La fel ca şi pe pârtiile din Alpi, pârtiile din Munţii Harghita pot fi încadrate în categorii cu nivele de dificultate diferite, în scopul atragerii unui segment cât mai larg de public.
Miercurea-Ciuc, 27 aprilie 2013