„Consiliul Judeţean Harghita sprijină activităţile de construcţii prin exploatarea masei lemnoase autohtone şi aceasta joacă un rol important în stategia de dezvoltare judeţeană”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita la întâlnirea partenerială din cadrul proiectului Robinwood Plus, întâlnire care a avut loc în oraşul Limoges din Franţa, în perioada 26-27 martie 2013.
Ultima actualizare: joi, 28 martie 2013
Derularea proiectului european Robinwood Plus se află în ultimul an, iar discuţiile care au avut loc cu ocazia întâlnirii parteneriale, au făcut referire la gospodărirea eficientă a pădurilor, la industria de prelucrare a lemnului şi activităţile conexe acesteia. Din partea României partenerul în acest proiect este Consiliul Judeţean Harghita, alături de Regiunea Liguria (Italia, lider de proiect), Consiliul regional din Limousin (Franţa), Autoritatea Comunală Kainuu (Finlanda) şi Comitetul Regional Calabria (Italia). Din judeţul Harghita beneficiari ai acestui proiect au fost localităţile: Ciumani, Remetea, Siculeni, Dealu, Vlăhiţa.
În cadrul conferinţei internaţionale s-au elaborat şi dezbătut chestiuni legate de gestionarea pădurilor, industria de prelucrare a lemnului, turism, biodiversitate, folosirea biomasei şi educaţie ecologică, urmând ca acestea să fie înaintate sub formă de propunere Comisiei Europene.
În deschiderea conferinţei, Borboly Csaba a vorbit despre demersurile consiliului judeţean de încurajare a tinerilor care construiesc case folosind material lemnos autohton şi care îmbină modalităţi moderne, eficiente din punct de vedere energetic cu modalităţi tradiţionale. Se intenţionează ca acest lucru să se aplice şi în cazul clădirilor publice. Prin utilizarea materiilor prime autohtone se contribuie şi la rezolvarea problemelor sociale, acesta fiind şi motivul pentru care preşedintele consiliului judeţean consideră că învăţământul profesional trebuie să se reorienteze către industria de prelucrare a lemnului.
Din partea consiliului judeţean, au participat la discuţii Miklóssy Ildikó, manager de proiect şi director al Serviciului Public de Managemnt Energetic Harghita, Becze István, consilier judeţean, respectiv Bajkó Tibor, reprezentantul Asociaţiei ARBOR de la Gheorgheni. Miklóssy Ildikó a vorbit despre strategia judeţeană de dezvoltare economică şi despre faptul că în cadrul acesteia, un loc important este ocupat de sprijinirea construcţiilor din masă lemnoasă autohtonă. În procesul de implementare al strategiei se vor înfiinţa asociaţii de prelucrare a masei lemnoase, mai întâi la nivelul localităţilor, iar mai apoi la nivel judeţean.
Consilierul judeţean Becze István a vorbit despre proiectul Natura2000 şi despre sprijinirea producţiei de biomasă. Bajkó Tibor a propus ca procesatorii de masă lemnoasă ar trebui să aibă acces la materia primă printr-un sistem bazat pe cote şi care pot fi achiziţionate la preţul de piaţă; stoparea exportului de materie primă în ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană; reducerea cu 50% a exportului materialelor lemnoase secundare în ţările din afara Uniunii Europene; crearea unui sistem juridic care să reglementeze înfiinţarea unui fond local sau naţional de protecţie a pădurilor.
Proiectul Robinwood Plus a început oficial în ianuarie 2010 şi va avea o durată totală de 48 de luni, până în decembrie 2013. Bugetul proiectului este de 3 063 463,56 euro parţial finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi co-finanţat parţial de către fiecare partener participant. Participanţii în proiect îşi doresc ca pe baza schimbului de experienţă să îmbunătăţească nivelul de trai.
Limoges, 27 martie 2013