Robinwood Plus: Proiectul a ajuns la final, activitatea continuă

Robinwood Plus: experiență de patru ani în managementul forestier 

(0 Votări)122 vizualizări

Proiectul Robinwood Plus se finalizează în cursul lunii decembrie a acestui an. Despre experiența dobândită în cadrul acestui program și despre realizările obținute de către Consiliul Județean Harghita s-a vorbit la conferința de presă organizată în data de 18 decembrie la sediul instituției. În opinia președintelui consiliului județean Borboly Csaba, activitățile de promovare a rolului multifuncțional al pădurilor ca motor pentru dezvoltarea economică, protecţia mediului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale vor continua, mai ales în cazul în care în urma legii descentralizării va exista cadru legal pentru a întreprinde cât mai multe în acest scop.

„Robinwood Plus ne-a oferit posibilitatea de a învăța din experiența acumulată de către partenerii noștri de-a lungul a zeci de ani. Acest proiect a fost binevenit, mai ales având în vedere criza economică și faptul că a adus la un loc actorii din domeniu”, a afirmat Borboly Csaba. Consiliul județean se străduiește să ajute composesoratele pentru ca acestea să își utilizeze în mod eficient resursele și astfel să se creeze un circuit economic, în urma căruia profitul să rămână la nivel local. „Am inițiat demersurile în acest sens, acestea fiind importante datorită faptului că numai în acest mod firmele locale de prelucrare a lemnului poate concura cu firmele multinaționale din domeniu. În cursul toamnei s-a înființat Consiliul Consultativ în domeniul pădurilor și a industriei de prelucrare a lemnului. Am inițiat  și înființarea de clustere. Aceste demersuri pot avea efect pe termen lung”, a conchis președintele consiliului județean.
Molnár Gábor și Balla István au prezentat detaliile proiectului care a demarat în ianuarie 2010 și a avut o durată totală de 48 de luni. Bugetul total al proiectului este 3.063.463,56 de euro și este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și de parteneri. Participanții în cadrul proiectului Robinwood Plus sunt regiunile Liguria și Calabria din Italia, Limousin din Franța, Kainuu din Finlanda și județul Harghita, România.
Tema centrală a proiectului este managementul forestier participativ. Proiectul INTERREG IVC Robinwood Plus era primul proiect de cooperare interregională din România în cadrul căruia s-au inițiat subproiecte și în urma acestui proiect cinci consilii locale harghitene au primit finanțare, și anume: Ciumani, Remetea, Siculeni, Dealu și Vlăhița.
Participanții subproiectelor ca parte a cooperării internaționale și-au putut realiza ideile în legătură cu managementul forestier participativ și sustenabil, au participat la schimburile de experiență și au organizat evenimente internaționale în domeniu. Au luat naștere studii și publicații, ca de exemplu monografia pădurilor din Remetea (subproiectul Pasformma), Cartea pădurii din Ciumani, schimbul de experiență organizat în Franța pentru elevii din Ciumani (Sharewood), tabăra de vară de sculptură în lemn pentru copii din Siculeni (Elwood), schimburile de experiență în domeniul încălzirii cu așchii de lemn și planificarea parcurilor de aventură și traseelor turistice în cadrul subproiectelor Formarie, respectiv Destination Mountain.
Ca rezultat al proiectului Robinwood Plus prin colaborarea partenerilor s-au realizat recomandările politice în domeniu, cu cinci tematici prioritare valabile pentru toate cele cinci regiuni partenere: planificare și management forestier, utilizarea și marketingul lemnului local și al produselor nelemnoase, turism, biodiversitate și biomasă, educație de mediu. Acestea au fost prezentate reprezentanților Comisiei Europene în iunie 2013 la Bruxelles, iar în noiembrie s-a realizat ghidul liniilor directoare pentru managementul forestier participativ care va fi disponibil în limbile partenerilor. Recomandările politice dau răspuns la problemele identificate în cadrul schimburilor de experiență organizate în perioada 2010-2013, în vederea minimalizării diferențelor de dezvoltare dintre regiuni și vor avea efect în realizarea politicilor Uniunii Europene de management forestier pentru următoarea perioadă.
Rezultatele concrete ale colaborării interregionale de patru ani: 13 ședințe de coordonare și întâlniri tehnice ale partenerilor, inițierea și finanțarea a cinci subproiecte în valoare de 1,1 milion de euro, din care 300 mii de euro a fost finanțarea pentru subproiectele harghitene, 10 conferințe internaționale și regionale cu aproape 1.300 de participanți (dintre care două s-au organizat la Miercurea-Ciuc), 40 de bune practici identificate și studierea posibilităților de transfer.
De asemenea, urmând ideea proiectului, Consiliul Județean Harghita a constituit un grup de lucru pentru Management Forestier Sustenabil, precum și Consiliul Consultativ Silvic.

Pagina de web a proiectului www.robinwoodplus.eu va mai fi activă încă cinci ani, iar aici pot fi accesate informații detaliate legate de acesta.

Miercurea-Ciuc, 18 decembrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774