S-a inaugurat prima pistă pentru ciclişti din mediu rural din judeţul Harghita

( Votări)56 vizualizări

În data de 5 octombrie s-a predat în Cârţa prima pistă pentru bicilişti din mediu rural din judeţul Harghita. Pista cu o lungime de 1 km s-a construit prin implementarea proiectului depus de către Consiliul Organizaţiilor de Tineret din Regiunea Ciuc la lansarea iniţiată de Fondul Global de Mediu (Global Environment Facility/Small Grants Programme) şi Programul de dezvoltare al ONU – UNDP (United Nations Development Programme).

 Pe lângă realizarea obicetivului principal al proiectului, au fost atinse şi numeroase obiective suplimentare. Mulţumită autorităţii publice locale şi judeţene şi composesoratului, partenerii proiectului, precum şi Asociaţiei Ţinutul Secuiesc Verde şi voluntarilor, împreună cu pista pentru bicilişti s-a predat şi un traseu turistic reabilitat şi cu marcajele corespunzătoare. De asemenea s-au reabilitat două izvoare de apă minerală, trei izvoare cu apă dulce şi două turnuri panoramice. S-a construit o filegorie pentru 40 de oameni şi s-au vopsit marcaje turistice.

Înainte de tăierea festivă a panglicii, Szabó Kázmér, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Tineret din Regiunea Ciuc le-a mulţumit instituţiilor implicate, Consiliului Judeţean Harghita, Consiliului Local Cârţa, Asociaţiei Ţinutul Secuiesc Verde, Composesoratului Larix din Cârţa şi voluntarilor pentru sprijinul acordat în implementarea proiectului, accentuând că prin această colaborare s-a realizat mai mult decât s-a propus iniţial.  

Primarul localităţii, Gábor Tibor a formulat planuri de viitor foarte îndrăzneţe. Pornind de la proiectele de succes din localitate, consideră ca fiind realizabil construirea unei piste pentru biciclişti care ar lega localitatea Bălan de Miercurea-Ciuc, situat de-a lungul râului Olt. A menţionat ca un bun exemplu patinoarul din localitate, realizat cu ajutorul partenerilor, care acordă un caracter turistic noii piste pentru biciclişti. În opinia primarului este un motiv de bucurie faptul că autoritatea judeţeană a finanţat asfaltarea sectorului de drum dintre drumul eruopean şi pista pentru biciclişti, şi faptul că cu ajutorul composesoratului local, al Federaţiei Organizaţiilor de Tineret din Regiunea Ciuc şi al voluntarilor implementarea proiectului a adus rezultate în plus faţă de ceea ce s-a propus iniţial.

„Este o bucurie că această pistă pentru biciclişti nu înseamnă doar un marcaj vopsit pe marginea drumului” a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, accentuând importanţa sprijinului acordat din partea composesoratului, deoarece de regulă ei nu participă în proiecte de acest gen, însă cazul de faţă dovedeşte importanţa implicării acestora.  Borboly Csaba a menţionat şi faptul că Fondul de Mediu va lansa în viitorul apropiat programe destinate în mod special construcţiei de piste pentru biciclişti.

Török Szabolcs, responsabilul proiectului a vorbit despre experienţele acumulate în cursul implementării proiectului, prezentând în mod detaliat cum a ajuns implementarea proiectului de la construirea unei piste pentru biciclişti la amenajarea unui traseu turistic, cu construirea unei filegorii pentru 40 de persoane. A relatat de asemenea cu bucurie despre faptul că localităţile învecinate au început deja să-şi manifeste interesul în privinţa implementării unui proiect similar.

Un moment interesant al evenimentului a constat în relatarea profesorului Maczalik Ernő privind amintirile din anul 1974, când tot prin munca voluntarilor pe arborii cei mai frumoşi au fost aplicate marcajele turistice.

   
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774