Traseul drumului de ocolire a oraşelor Băile Tuşnad şi Topliţa a fost stabilit cu ocazia întrunirii la sediul consiliului judeţean din data de 16 noiembrie la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita (CJHR), arhitectul şef al judeţului Fülöp Otilia, directorul de drumuri judeţene Csiszér Botond Benedek, respectiv reprezentanţii firmei de proiectare şi din partea Autorităţii Drumurilor Naţionale directorul judeţean Cătălin Romanescu.
Ultima actualizare: joi, 18 noiembrie 2010
La întrunirea de marţi, firma proiectantă a prezentat mai multe variante subliniindu-le pe cele ideale. Conform analizelor în cazul oraşului Băile Tuşnad s-au definit două trasee posibile. Unul s-ar duce pe versantul de vest a văii, la vest de calea ferată urmând linia unui drum forestier, dar această variantă a fost abandonată deoarece ar fi prea sinuoasă, lucru dezavantajos din perspectiva vitezei traficului şi ar trece de două ori peste drumul european E587 precum şi peste linia ferată.
Ideal ar fi însă dacă drumul de ocolire s-ar duce la est de oraş pe partea în care se află pârtia de schi, bastionul Apor, lacul Sfânta Ana şi nu în ultimul rând acest versant avantajează dezvoltările infrastructurale şi agroturistice din viitor, esenţiale oraşului care are o importanţă turistică. Preşedintele CJHR a propus ca drumul să ocolească şi comuna Tuşnad. Astfel, porţiunea prezentând un risc mare din punct de vedere a siguranţei circulaţiei din faţa izvorului de apă minerală de la marginea drumului, precum şi curba imediat următoare, nu ar mai fi atât de intens utilizată, pe de altă parte ar fi în avantajul localităţilor Tuşnad Sat şi Lăzăreşti.
În cazul oraşului Topliţa, proiectanţii au considerat cel mai avantajos construirea unui carosabil de nouă kilometri care ar face posibilă racordarea cu DN 12 în aşa fel încât să fie util atât pentru călătorii care se deplasează spre Reghin cât şi călătorilor care vor să ajungă în zona Borsec.
„Mă bucură faptul că proiectanţii au propus variante care în cazul ambelor oraşe ţin cont de eventualele dezvoltări din viitor de înviorare a economiei şi important pentru locuitori este şi faptul că Autoritatea Drumurilor Naţionale este de acord cu forma actuală a planurilor” a declarat preşedintele CJHR Borboly Csaba în legătură cu felul în care s-a decurs întrunirea.
Autoritatea Drumurilor Naţionale a fost de acord şi cu intenţia proiectanţilor de a forma o a treia bandă pe carosabilul lat de 8,5 metri în locurile unde elevaţia va depăşii 4%. Proiectarea se apropie de faza de colectare a mostrelor geologice.
Consiliul Judeţean Harghita va oferi firmei de proiectare orice ajutor necesar în ceea ce priveşte informarea locuitorilor în legătură cu forările geologice, respectiv în eliberarea tuturor autorizaţiilor necesare, precum şi în eliberarea certificatului de urbanism. În cazul oraşului Băile Tuşnad proiectantul a depus deja cererea pentru obţinerea certificatului de urbanism, iar în cazul Topliţei se va proceda la fel în curând – am aflat de la arhitectul şef judeţean Fülöp Otilia.