S-a înființat Clusterul Profesional al Regiunii Dunărea

S-a semnat acordul de colaborare în spiritul conlucrării în Bazinul Carpatic 

(0 Votări)30 vizualizări

La inițiativa Consiliului Județean Harghita și a Direcției Profesionale și de Formare a Adulților din cadrul Oficiului Național de Muncă din Ungaria, s-a înființat Clusterul Profesional al Regiunii Dunărea. Scopul acestui cluster este dezvoltarea și actualizarea sistemelor de formare profesională, prin exploatarea efectelor multiplicatoare ale potențialului de cooperare. Semnarea protocolului de colaborare a avut loc în data de 19 martie la Kecskemét. La eveniment a luat parte președintele Consiliului Județean Harghita și reprezentanții partenerilor din Slovacia, Serbia și Ungaria. Acesta a afirmat că este onorat că poate conlucra în scopul dezvoltării învățământului profesional.

„Dezvoltarea învățământului profesional este foarte important și datorită faptului că tinerii noștri, în lipsa unui loc de muncă, emigrează. În ultimii trei ani se poate constata o creștere a numărului de persoane care părăsesc țara, din cauza neobținerii diplomei de bacalaureat și a lipsei unui loc de muncă. În România accentul se pune pe învățământul teoretic. Având în vedere aceste aspecte am hotărât ca în județul Harghita, prin forțe proprii, să încercăm să asigurăm oportunități în acest sens pentru tinerii noștri”, a afirmat Borboly Csaba. În județul Harghita în cursul anului trecut elevii au putut să se înscrie în 22 de clase cu profil profesional, iar pe lângă acestea instituțiile subordonate ale consiliului județean organizează cursuri prin intermediul cărora este posibilă învățarea anumitor deprinderi profesionale. Printre aceste instituții se numără Camera agricolă județeană, Școala populară de artă, Școala specială Sfânta Ana, Centrul Cultural Județean Harghita, respectiv asociația de dezvoltare rurală a consiliului județean. Consiliul Județean Harghita, în ciuda faptului că are competență limitată în acest domeniu, face pași în scopul revigorării învățământului profesional.
Palotás József, directorul Direcției Profesionale și de Formare pentru Adulți le-a mulțumit în special membrilor fondatori pentru înființarea acestui cluster și pentru relansarea învățământului profesional din Bazinul Carpatic. Odrobina László, secretar de stat în guvernul Ungariei, responsabil cu învățământul profesional și formarea adulților a vorbit despre importanța demersurilor prealabile care au condus la declararea anului 2015 ca anul învățământului profesional și și-a exprimat bucuria vizavi de faptul că guvernul Ungariei susține această inițiativă. Grezsa István, comisarul ministerial pentru politici naționale a afirmat că acele demersuri care pot contribui la crearea de condiții bune de trai pe tărâmurile natale, pot deveni aspecte care vizează politica  națională.
Acordul de colaborare a fost semnat de reprezentanții Consiliului Județean Harghita, Direcției Profesionale și de Formare pentru Adulți, Fundația LAM, Organizația civilă Probitas, Școala profesională privată și Organizația pentru scopuri comune din Slovacia, Școala postliceală maghiară Rákóczi Ferenc din Ucraina, Asociația națională a experților din domeniul formării adulților, Școala și colegiul profesional Asbóth Sándor din Ungaria, Camera de Comerț și Industrie din Budapesta, Serviciul Central European pentru Inițiativele Transfrontaliere (CESCI), Institutul de cercetare Hétfa, Asociația InterRegio Fórum, respectiv reprezentantul consiliului județului Bács-Kiskun și Zala. Inițiativei s-a alăturat totodată și Fundația Sfântul Francisc din Deva.

 

Miercurea-Ciuc, 20 martie 2015
 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774