S-a interzis păşunatul în Sântimbru

( Votări)58 vizualizări
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Petres Sándor, Fülöp Otília, arhitectul-şef, respectiv Romfeld Mária Magdolna, directoarea Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean Harghita s-au întâlnit săptămâna trecută cu Kecse Előd şi Székely Ernő, primarii localităţilor Sântimbru şi Sâncrăieni, respectiv cu Kurkó Árpád, directorul SC Perla Harghitei SA.  Motivul întâlnirii a constat în faptul că SC Perla Harghitei SA a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale privind obţinerea unei aviz de perimetru de protecţie hidrologică, care extinde pentru întreaga zonă de protecţie hidrologică prevederile legale aplicabile numai în cazul ariilor de protecţie specială.
Astfel noul aviz extinde perimetrul de la 10 m în jurul surselor de apă minerală, unde este interzis păşunatul şi utilizarea de pesticide la o suprafaţă 100 de kmp. Perimetrul de protecţie cuprinde întreaga suprafaţă a localităţii Sântimbru, respectiv o parte din teritoriul localităţilor Sâncrăieni şi Ciucsângeorgiu. Conform interdicţiilor localnicii din Sântimbru sunt într-o situaţie nefavorabilă, deoarece a devenit imposibilă înfiinţarea de ferme, pentru care mai multe gazde au depus proiecte. În opinia lui Kurkó Árpád perimetrul stabilit prin noul aviz este prea mare, el având dreptul şi va cere revizuirea acestuia.
În urma negocierilor purtate, cei prezenţi s-au înţeles că Kencse Előd, primarul localităţii Sântimbru îşi va formula în scris observaţiile şi le va trimite lui Kurkó Árpád, iar vicepreşedintele Petres Sándor a propus ca Consiliul Judeţean Harghita să elaboreze un punct de vedere în privinţa situaţiei create. În baza acestora Kurkó Árpád va analiza situaţia şi va cere modificarea avizului. Avizul în cauză conţine condiţii mai stricte decât prevederile legale, iar prin modificarea acestuia se doreşte clarificarea sistemului de condiţii privind investiţiile în perimetrele protejate hidrologic. Autorităţile publice locale, Consiliul Judeţean Harghita împreună cu SC Perla Harghitei SA încearcă găsirea unei soluţii care este bună şi pentru locuitorii din zonă.
Miercurea Ciuc, 14 aprilie 2010  
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774