S-a prezentat strategia energetică a orașului Miercurea-Ciuc

Planul de acțiune s-a realizat prin proiectul de cooperare europeană a Agenției de management energetic

(0 Votări)43 vizualizări

Strategia energetică a orașului Miercurea-Ciuc, care a fost prezentată luni 29 Septembrie la sediul consiliului județean, a fost elaborată în cadrul proiectului RE-SEEties, la care Consiliul Județean Harghita – Agenția de Management Energetic a participat în calitate de partener. La eveniment au participat vicepreședintele consiliului județean, Barti Tihamér, consilierul județean Becze István, conducătorul Agenției de management energetic Dobos Alpár, viceprimarul orașului Miercurea-Ciuc, Szőke Domokos, reprezentanții firmelor de termoficare și ONG-uri. 

Barti Tihamér și Becze István și-au exprimat speranța că strategia își va atinge scopul dorit, afirmând că instituția consiliului județean va promova dezvoltarea coordonată a mai multor sectoare. Csák László, directorul firmei de consultanță care a elaborat strategia, a prezentat date privind consumul și folosirea eficientă de energie la nivel național și european și a analizat politica energetică a României. În opinia sa s-a elaborat o strategie energetică în concordanță cu relațiile economice și sociologice. Acesta a  subliniat faptul că România a înregistrat rezultate bune în domeniul energiilor regenerabile, care au o pondere mai mare de 25 procente. Acest fapt se datorează în primul rând sărăciei populației și producției scăzute din industrie. În același timp consumul casnic de energie electrică este incredibil de mare, acest lucru datorându-se achiziționării și utilizării în exces a echipamentelor electrocasnice. Consumul de energie al orașului Miercurea-Ciuc se înscrie într-un consum de mediu al orașelor din România.
Csák László a menționat și problemele de sănătate cauzate de modalitatea de construcție a clădirilor. Dintr-un studiu realizat de firma de consultanță s-a constatat că jumătate din salariaților din sistemul bugetar se confruntă cu dureri de cap și afecțiuni ale ochilor, datorate de modalități necorespunzătoare de construcție a sistemelor de ventilație a clădirilor instituțiilor publice. Soluția în acest caz este reprezentată de găsirea de soluții menite să îmbunătățească aceste aspecte.
În cele din urmă s-a prezentat planul de acțiune, care vizează o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 25 la sută în orașul Miercurea-Ciuc până în anul 2020. Două procente s-ar putea realiza prin montarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul blocurilor, rentabilitatea investiției fiind de nouă ani. O reducere de șase la sută se poate obține prin intermediul unei campanii de conștientizare în rândul populației privind reducerea folosirii autovehiculelor în cazul deplasărilor interurbane. Reducerea emisiilor cu 25 la sută ar fi realizată în cel mai mare parte prin modernizarea sistemului de termoficare a orașului, ar fi importantă cel puțin reconectarea clădirilor publice la sistem, utilă fiind de asemenea și reconectarea populației. Conform prognozelor preliminare, folosirea gazului natural ca sursă de energie la sisteme de termoficare, poate fi schimbată cu deșeuri de lemn, acest fapt ducând și la crearea locurilor de muncă în zonă.
Întocmirea planului de acțiune se va realiza în urma consultărilor, realizatorii proiectului fiind deschiși propunerilor și observațiilor. Documentul va fi depus în două săptămâni la primăria orașului pentru a fi dezbătut, iar în urma modificărilor operate va fi supus votului consiliului local.

 

Miercurea-Ciuc, 29 Septembrie 2014
 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774