Se planifică înfiinţare unei asociaţii de agricultori din Ţinutul Secuiesc

( Votări)60 vizualizări

Autorităţile publice judeţene din Secuime sprijină colaborarea asociaţiilor de agriculturi

Consiliile Judeţene Harghita şi Covasna au organizat în data de 22 octombrie la Băile Homoród un forum cu prezentări de specialitate destinată reprezentanţilor asociaţiilor de agricultori din regiune. Participanţii au dezbătut problemele, planurile, fiind de asemenea prezentate programele de finanţare actuale destinate acestei categorii de solicitanţi. La finalul evenimentului autorităţile publice judeţene Harghita, Covasna şi Mureş au semnat un memorandum privind înfiinţarea unei reprezentanţe comune ale agricultorilor din Ţinutul Secuiesc.

Forumul organizat cu participarea a mai mult de cincizeci de asociaţii de agricultori, a fost prezent pe lângă Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Szabó Árpád, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi Tánczos Barna, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.     

Pornind de la numărul mare de iniţiative privind sprijinirea produselor şi producătorilor locali şi a eforturilor de dezvoltare regională existente în Ţinutul Secuiesc, iniţiatorii forumului, autorităţile publice judeţene Harghita şi Covasna au recunoscut necesitatea unei colaborări mai strânse între asociaţiile de agricultori. Astfel sprijină existenţa unui parteneriat, care reprezintă şi protejează interesele producătorilor şi a tuturor grupurilor interesate din domeniu. Această iniţiativă este sprijinită şi de către reprezentanţii asociaţiilor de agricultori participanţi la forum.

În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba au existat şi până acum colaborări între diferitele asociaţii pentru agricultori, sprijinită şi de către autoritatea judeţeană, însă se doreşte aprofundarea acestora, prin ajutarea reciprocă în domeniile producţiei, valorificării, investiţiilor şi a extinderii pieţii. „Este necesar să creăm premisele legislative necesare, ca astfel să fie posibilă sprijinirea asociaţiilor de agricultori din bani publici, normele juridice în vigoare nepermiţând momentan acest lucru. Trebuie să colaborăm şi ne facem auzită vocea, ca politicienii să sprijine solicitările agricultorilor în baza unor exemple demne de urmat ” a accentuat Borboly.

În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, înfiinţarea unor forumuri comune ale asociaţiilor de agricultori din Secuime este un alt pas al colaborării existente între cele trei judeţe. În cuvintele sale de deschidere preşedintele a accentuat importanţa implicării generaţiilor tinere în viaţa din mediul rural. „Viaţa din mediu rural este viitorul Ţinutului Secuiesc, astfel este rolul nostru să organizăm acest lucru şi să contribuim prin ajutor juridic şi profesional” a declarat Tamás Sándor.

Din partea Consiliului Judeţean Mureş, vicepreşedintele Szabó Árpád şi-a exprimat speranţa că asociaţiile de agricultori din judeţul Mureş se vor alătura acestei iniţiative. Vicepreşedintele este de acord că autorităţile judeţene trebuie să sprijine activitatea asociaţiilor de agricultori. „Dacă autorităţile publice reuşesc să implice agricultorii, se vor rezvolva şi problemele sociale” a accentuat Szabó.

Secretarul de stat Tánczos Barna a prezentat participanţilor Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală şi sistemul de finanţare naţională destinată agricultorilor valabile pentru perioada de programare 2007-2013. A relatat că prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală sunt accesibile finanţări europene în valoare totală de opt miliarde de euro, la care se adaugă contribuţia din bugetul de stat în valoare de aproximativ două miliarde euro. Tánczos a accentuat „este necesar să sprijinim tinerii care doresc să aibă o activitate în agricultură, să depună proiecte, ca astfel o mare parte din fondurile europene să fie atrase în Ţinutul Secuiesc”.

La forum au fost prezenţi Márton István, directorul Camerei Agricole a Judeţului Harghita şi Kozma Béla, directorul Camerei Agricole a Judeţului Covasna, care au prezentat situaţia agriculturii din cele două judeţe, precum şi problemele existente în acest domeniu.

 

Becze István, consilier judeţean în judeţul Harghita a prezentat posibilităţile de colaborare ale asociaţiilor de agricultori. „Caracterisiticile specifice agriculturii din Ţinutul Secuiesc, formele agriculturii generează probleme – şi în acelaşi timp oportunităţi - foarte specifice, care pot fi rezolvate prin intermediul unor reprezentanţe specifice, respectiv înfiinţarea unei asociaţii de agricultori din Ţinutul Secuiesc” a declarat Becze în legătură cu necesitatea înfiinţării unei asociaţii de agricultori. Aceasta ar avea menirea de a reprezenta interesele agricultorilor din Ţinutul Secuiesc, sprijinirea şi coordonarea activităţii şi dezvoltării profesionale ale acestora. Reprezentanţii asociaţiilor de agricultori au sprijinit în mod unitar această iniţiativă, au afirmat că vor asuma un rol în organizare şi aşteaptă sarcinile delegate. Decizia a fost întărită prin semnarea unui memorandum semnat de reprezentanţii consiliilor judeţene şi ale asociaţiilor de agricultori. Acesta cuprinde activităţile care vor fi realizate în cadrul asociaţiei. Cei prezenţi au căzut de acord că vor fi nominalizaţi câte trei persoane din fiecare judeţ ca membrii echipei care se va ocupa de înfiinţare, va continua activităţile demarate şi va organiza întâlnirea viitoare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a adus la cunoştinţa celor prezenţi că autoritatea pe care o conduce a mandatat revista Hargita Népe pentru editarea şi tipărirea unui magazin informativ agrar, care va apare lunar şi care pentru o perioadă de un an se va distribui în mod gratuit. Schiţa magazinului agrar a fost prezentat de către redactorul şef al revistei Hargita Népe, Isán István Csongor şi Domján Levente, responsabilul magazinului.

   
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774