Reprezentanții UDMR ai administrațiilor locale din Secuime și cei din parlament s-au întâlnit, vineri 10 octombrie la Lacul Roșu pentru a dezbate probleme de interes public. Gazda evenimentului a fost Bende Sándor, președintele Organizației Teritoriale UDMR Gheorgheni care i-a salutat pe cei prezenți și a ținut să menționeze că locația a fost aleasă nu numai datorită frumuseții naturale, ci și datorită situației cu privire la granița administrativă încă neclarificată, dintre județele Harghita și Neamț, Lacul Roșu fiind o așezare importantă din acest punct de vedere.
Ultima actualizare: marţi, 14 octombrie 2014
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita în discursul său a vorbit despre migrația tinerilor, relația cu reprezentanții cultelor, finanțarea Universității Sapientia și despre sistemul de consultare legislativă a UDMR. În ceea ce privește colaborarea cu reprezentanții cultelor, participanții sunt de părere că este nevoie sfera politică trebuie să împartă sarcinile legate de organizarea comunității cu reprezentanții cultele religioase, cu sfera civilă, organizațiile profesionale. De aceea este necesar ca biserica să-și asume o mai mare responsabilitate în privința educației, sănătății și asistenței sociale. De asemenea este necesară introducerea unor modificări legislative în acest sens, iar în elaborarea acestora să participe și demnitarii și aleșii locali ai UDMR.
S-a discutat și despre finanțarea de către statul român a Universității Sapientia. În opinia lui Borboly Csaba aceasta este foarte importantă din punct de vedere al păstrării comunității pe deoparte, dar și în ceea ce privește faptul că statul maghiar susține în totalitate funcționarea acestei universități la care studiază jumătate/o treime din copiii maghiarilor din România, plătitorilor de taxe, iar statul român nu alocă niciun leu. „Dacă pe lângă finanțarea statului ungar, Universitatea Sapientia ar primi finanțare din bugetul român în calitate de instituție publică, este cert pentru noi faptul că Universitatea Sapientia ar putea deveni una dintre cele mai puternice și prestigioase universități din România”, a afirmat Borboly Csaba. Acesta a mai propus ca ar fi benefică rezolvarea finanțării chiar din anul universitar 2014-2015, contribuția la demersurile de păstrare a comunității fiind semnificativă. „Așteptările noastre sunt susținute și de discuțiile care se poartă la nivelul celor două țări, în acest sens”, a mai adăugat președintele consiliului județean.
A fost abordată și problema migrării tinerilor, iar în acest sens Borboly Csaba a afirmat că este nevoie de crearea unu pachet de programe, la care se pot alătura și administrațiile locale și organizațiile civile, astfel ca aspectele care nu sunt rezolvabile din pricina legislației, să poată fi abordate prin intermediul consiliului regional. Președintele consiliului județean a menționat aici inițiativele județene, cum ar fi: programul de stagiatură, bursele, sprijinul în privința orientării în carieră, organizarea în colaborare cu județele înfrățite din Ungaria a burselor locurilor de muncă, concursurile de proiecte ale consiliului județean destinate tinerilor sau chiar promovarea acordării de credite pentru studenți.
Miercurea-Ciuc, 13 octombrie 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)49 vizualizări