Cu ocazia şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 28 octombrie 2011 fracţiunea UDMR a aprobat alocarea sumei de optzeci de mii de lei pentru oraşul Bălan, iar fracţiunea PCM a părăsit sala de şedinţe după ce preşedintele autorităţii judeţene a exclus unul dintre membri.
Ultima actualizare: duminică, 30 octombrie 2011
Cu ocazia şedinţei extraordinare organizată vineri dimineaţa, consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei de optzeci de mii de lei pentru remedierea situaţiei create din Bălan, totodată au transmis conducerii oraşului că în situaţii similare nu le vor mai acorda ajutor. Prin această hotărâre consiliul judeţean a finalizat cu succes o serie lungă de întâlniri care au avut loc în cursul acestei săptămâni. Verificarea financiară, demarată la solicitarea autorităţii judeţene a evidenţiat sume neutilizate în bugetul local, s-a ajuns la un acord cu furnizorul de gaze, astfel SC Hargita Gaz SRL va renunţa la plata unei părţi din penalităţile de întârziere, respectiv consiliul judeţean va contribui de asemenea la plata datoriilor.
„Am reuşit să demonstrăm că există bani în bugetul oraşului Bălan, astfel este de neînţeles de ce consiliul local nu a tratat prioritar educaţia şi sănătatea copiilor mici, cheltuind în mod neatent. De această dată consiliul judeţean a alocat patruzeci de mii de lei din fondul de rezervă şi patruzeci de mii de lei din fondurile aprobate pentru funcţionarea centrului de îngrijire din Bălan, sume neutilizate de consiliul local” a concluzionat Borboly Csaba în privinţa deciziei luate, adăugând că în data de 27 octombrie a vizitat şcoala din Şoimuşu Mic, care are un buget mult mai mic faţă de Bălan şi niciodată nu a fost nevoit să-şi sisteze activitatea din cauza problemelor de încălzire. „Şcoala din Şoimuşu Mic este nici pe departe atât de modernă ca şcolile din Bălan, nici sistemul de încălzire nu este unul eficient, şi poate fi un exemplu demn de urmat pentru demnitarii din Bălan în privinţa alocării raţionale a fondurilor” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
Această opinie a fost împărtăşită şi de vicepreşedintele Petres Sándor, pe de o parte declarându-se bucuros ca prin votul său a putut veni în ajutorul oraşului, totodată şi-a exprimat şi nemulţumirea pentru faptul că prin bună voinţă a contribuit la sprijinirea unei autorităţi publice locale, care funcţionează în mod necorespunzător. Petres Sándor a afirmat că nu va mai sprijini adoptarea unor hotărâri similare. În opinia consilierului judeţean Bende Sándor nu este just, ca primarii care sunt gospodari buni nu vor primi la sfârşitul anului din sumele economisite bani pentru investiţii, prin care ar putea menţine încrederea locuitorilor. Consilierul judeţean Szentes Antal a declarat că situaţia rezolvată prin adoptarea hotărârii este una dintre cele mai mari probleme ale oraşului, însă conducerea – deşi a declarat în mod repetat că are nevoie de ajutorul consiliului judeţean şi al guvernului – nu a fost partener în nici una dintre proiectele implementate în parteneriat, cum ar fi proiectul Harviz, mai mult a realocat banii primiţi de la autoritatea judeţeană şi nu a plătit cotizaţiile microregionale şi LEADER.
Şedinţa din data de 28 octombrie nu a fost lipsită nici de dispute. Prin obiecţiile sale consilierul judeţean PCM, Árus Zsolt a împiedicat din nou derularea normală a şedinţei, astfel preşedintele consiliului judeţean, în baza art. 57 alin. (1) şi (2) din Statutului aleşilor locali, respectiv în baza art. 113. alin (1) pct. d) din Anexa 1 la Regulamentul de organizare şi funcţionare al consiliului judeţean a solicitat consilierului să părăsească sala de şedinţe. După ce acesta, încălcând prevederile legislative a continuat să voteze, preşedintele consiliului judeţean a solicitat personalului de securitate să-l însoţească pe consilierul PCM până afară.
„Este inadmisibil ca problema bunăstării copiilor şi a procesului de învăţământ să fie pus în mijlocul luptei de interese politice. Situaţia din Căpâlniţa şi situaţia preşcolarilor din Bălan nu poate fi comparată, deoarece în Căpâlniţa viaţa se decurge în ritm normal, însă copii din Bălan pot învăţa numai dacă suportă frigul. Această grădiniţă are în îngrijire şi copii sub trei ani, care trăiesc cu handicap sau ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.
Domnul consilier a prezentat din nou propriile propuneri, după ce fracţiunea PCM a declarat că este în favoarea adoptării hotărârii. Deoarece domnul consilier tulbură în mod repetat şedinţele, aşa cum a făcut şi de această dată, în calitate de preşedinte bazându-mă pe posibilităţile oferite de legislaţie şi de regulamentul intern i-am solicitat să părăsească sala. El a refuzat acest lucru, a continuat să voteze în mod ilegal, astfel eu am cerut ajutorul personalului de securitate” a declarat Borboly Csaba în privinţa incidentului.
Totodată preşedintele consiliului judeţean şi-a exprimat şi uimirea pentru faptul că doamna consilier PCM Kocs Ilona, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) din zonele Odorhei, Cristur şi Gheorgheni, a părăsit sala la ordinul reprezentantului de partid şi nu a luat parte la adoptarea hotărârii care a avut ca scop soluţionarea unei probleme, pentru remedierea căreia sindicatul condus de dânsa a organizat ieri o demonstraţie în Bălan.