Asociațiile de pompieri voluntari din Ciucul de Jos ședință de evaluare a activității anuale
(0 Votări)151 vizualizări
La recent renovata sală de sport din localitatea Misentea a avut loc vineri, 15 noiembrie ședința de evaluare a activității anuale a pompierilor voluntari din Ciucul de Jos. Principalul organizator al evenimentului a fost Primăria Leliceni, respectiv Asociația Microregională Ciucul de Jos. Sponsorii pompierilor voluntari au fost Consiliul Județean Harghita, respectiv asociația microregională. La ședința de evaluare festivă au fost prezenți primarul localității, Gergely András - conducătorul asociației microregionale, deputatul Korodi Attila, respectiv președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.
Ultima actualizare: joi, 05 decembrie 2013
Gazda evenimentului, primarul localității Leliceni, Pál Péter a vorbit despre locația evenimentului ca fiind unul cu semnificație, deoarece anul trecut când a izbucnit incendiul la sala de sport, implicarea pompierilor voluntari din localitățile din zonă a fost exemplară, pagubele fiind reduse semnificativ în urma intervenției acestora. Deci alegerea acestei locații nu a fost întâmplătoare: are o mare însemnătate faptul că acei oameni care s-au implicat în stingerea incendiului, au ales această locație pentru desfășurarea evaluării activității lor anuale. La reconstrucția sălii de sport și Consiliul Județean Harghita a alocat însemnate fonduri bănești. Borboly Csaba în alocuțiunea sa despre importanța activității pompierilor voluntari. Acesta a evidențiat cooperarea exemplară și inițiativa din această zonă, Ciucul de Jos fiind fruntaș la numărul de grupe de pompieri înființate în ultimul timp.
„De foarte multe ori dau drept exemplu cooperarea de care dați dumneavoastră dovadă. Se poate face mult mai multe lucruri, chiar trebuie făcute mult mai multe. Ați anticipat corect posibilitățile care vi s-au oferit atunci când ați înregistrat asociațiile de pompieri voluntari; puteți astfel să accesați fonduri, prin intermediul proiectelor, prin care se îmbunătățește gradul de pregătire, iar pentru dumneavoastră reprezintă siguranța muncii și asigurarea pentru semeni a unei munci îndeplinite în mod corespunzător. Consiliul Județean Harghita își dorește să continue acordarea de sprijin. Participați la cursuri de perfecționare și aplicați la proiecte! Cereți, nu vă fie rușine! Faceți propuneri, inițiați programe pentru ca anul 2014 să fie anul construcției. Purtați flacăra în modul în care ați făcut-o până acum”, au fost cuvintele de încurajare adresate pompierilor voluntari de către Borboly Csaba.
Au urmat conducătorii asociațiilor de pompieri voluntari. Aceștia au evaluat activitățile desfășurate în anul care a trecut, respectiv faptul că s-au constituit sub forma asociațiilor. După cum s-a afirmat, pompierii voluntari din Ciucul de Sus au fost alertați în medie de 3-4 ori, însă au existat localități în care s-a intervenit în zece cazuri de incendiu. S-a intervenit nu numai în cazul incendiilor domestice, ci și în cazul celor de pășune și pădure, mobilizări au existat și în cazul disparițiilor de persoane. S-a discutat și despre inițiativa celor de la Lăzărești în urma căreia s-a înregistrat Asociația Pompierilor Voluntari din Transilvania, fapt ce le va permite pe viitor și accesarea de fonduri mai substanțiale.
Și la Cristuru-Secuiesc, activitatea pompierilor voluntari a fost în prim-plan
În piața municipiului a avut loc în data de 14 noiembrie ziua porților deschise a Asociației Pompierilor Voluntari Villám-Fulger. Evenimentul a avut loc în colaborare cu poliția și serviciul de salvare din localitate. Cu această ocazie a avut loc și predarea echipamentului de protecție obținut de către asociație prin intermediul concursului de proiecte al Consiliului Județean Harghita. În urma acestor concursuri de proiecte în sesiunea din primăvară s-au obținut 3.200 de lei și în cea din toamnă, 500 de lei. S-au achiziționat astfel 21 de geci de protecție și 21 de pantaloni de protecție, 7 căști de protecție și 2 lanterne. Cu această ocazie s-au prezentat populației și activitățile specifice, făcând și o demonstrație de intervenție în caz de incendiu.
Fondurile alocate de către consiliul județean în cursul anului 2013
Cel mai important progres înregistrat în cursul anului 2013 a fost faptul că s-au înființat numeroase asociații de pompieri voluntari, iar astfel posibilitățile de accesare a fondurilor prin intermediul proiectelor a fost mai mare. Consiliul Județean Harghita a alocat fonduri pentru trei proiecte mai mari din zona Ciucul de Jos. Pentru Asociația Pompierilor Voluntari din Plăieșii de Jos pentru achiziționarea de echipamente s-a alocat suma de 23.000 lei în două tranșe, pentru Asociația Pompierilor Voluntari Vulkán din Lăzărești, suma de 4.800 lei. De asemenea, în acest an consiliul județean a acordat fonduri pentru grupele de pompieri voluntari, pentru proiectele a căror valoare a fost mai mică de 1.000 de lei.
Miercurea-Ciuc, 16 noiembrie 2013
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)151 vizualizări