Acest program este destinat integrării tinerilor pe piaţa muncii, în data de 8 mai la Miercurea-Ciuc fiind semnat în acest sens un protocol între reprezentanţii agenţiei de ocupare a forţei de muncă şi consiliul judeţean. A început astfel seria de forumuri prin care tinerii în căutarea unui loc de muncă pot beneficia de sprijin, sfaturi în acest sens.
Ultima actualizare: joi, 10 mai 2012
La sediul consiliului judeţean din Miercurea-Ciuc, în data de 8 mai, s-a iniţiat programul Integrarea tinerilor pe piaţa muncii. Cei interesaţi au fost salutaţi de către vicepreşedintele consiliului judeţean Sófalvi László, care a subliniat importanţa procesului de integrare a tinerilor pe piaţa muncii.
– Consiliul judeţean acordă o importanţă însemnată tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, este necesară acordarea şansei ca aceştia să îşi poată face cunoscută personalitatea şi aptitudinile – a spus vicepreşedintele.
Directorul Agenţiei de ocupare a forţei de muncă Harghita, Tiberiu Pănescu i-a salutat de asemenea pe cei prezenţi spunând că rata şomajului în rândul tinerilor este de 21%, aici nefiind incluşi tinerii cu studii superioare. Rata ridicată a şomajului este rezultatul faptului că tinerii primesc târziu consiliere în legătură cu aptitudinile proprii şi cerinţele de pe piaţa forţei de muncă.
S-a semnat ulterior de către reprezentanţii agenţiei de ocupare a forţei de muncă şi cei ai Consiliului Judeţean Harghita protocolul de colaborare, trecându-se mai apoi la partea tehnică a întâlnirii pe parcursul căreia cei prezenţi au putut afla informaţii folositoare pe acestă temă. Dr. Bodó Julianna, profesor al Universităţii Sapientia, sucursala Miercurea-Ciuc a fost moderatoarea acestui forum, lucrările forumului fiind continuate de Virágh Zsuzsanna şi Nagy Ibolya, reprezentantele agenţiei de ocupare a forţei de muncă, care au oferit informaţii utile despre modalitatea de scriere a unui CV, pregătirea pentru un interviu, condiţiile de iniţiere a unei afaceri. Consultantul de marketing Szőcs Barna, a continuat lucrările forumului, urmat fiind de directorul Zonda Erika din partea Direcţiei de programe şi dezvoltare rurală care a făcut o prezentare cu tema Susţinerea organizaţiilor de tineret – scrierea de proiecte. Szentes Csaba, primarul comunei Siculeni a vorbit despre situaţia tinerilor din administraţie, Csonta László din partea Asociaţiei Zöld Székelyföld, a prezentat conceptul Fii şi tu verde! Evenimentul a fost încheiat de programul profesorului Adorján Attila de la Liceul de artă din Miercurea-Ciuc.
Seria acestor forumuri va fi continuată la Odorheiu-Secuiesc, Topliţa, Gheorgheni şi în acele localităţi unde se va solicita organizarea acesteia.