Directorii instituţiilor de învăţământ şi primarii din judeţ s-au întâlnit la Miercurea-Ciuc
Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita i-a invitat pe directorii instituţiilor de învăţământ şi primarii din localităţile din judeţ la o întâlnire care a avut loc joi, 23 mai, la Casa Corpului Didactic din Miercurea-Ciuc. Din partea Consiliului Judeţean Harghita au răspuns invitaţiei de a participa la întâlnire vicepreşedintele Petres Sándor, Zonda Erika, directorul Direcţiei de Programe şi Instituţii Subordonate şi Szőke Zsuzsánna. Din partea Inspectoratului şcolar au fost prezenţi inspectorul şcolar general Bartolf Hedwig, inspectorul şcolar adjunct Aurora Parfeni şi directorul economic, Csukás Levente.
Ultima actualizare: vineri, 24 mai 2013
Vicepreşedintele consiliului judeţean, Petres Sándor a catalogat această întâlnire ca fiind una foarte utilă, iar această ocazie este un bun prilej de a discuta despre problemele cu care se confruntă cei implicaţi. Acesta a mai adăugat faptul că formularea problemelor este primul pas întreprins în direcţia soluţionării acestora.
Bartolf Hedwig a vorbit despre acele părţi din legea educaţiei care se referă la rolul autorităţilor locale în organizarea şi managementul educaţional. Printre altele s-a vorbit despre reducerile acordate pentru participarea elevilor la evenimentele culturale şi sportive, despre dotările instituţiilor de învăţământ, verificarea absenţelor elevilor, transportul profesorilor şi al elevilor. Inspectorul general a pus accent pe latura comunicaţională, prin intermediul căreia se pot rezolva problemele într-un mod corespunzător. Despre situaţia economică şi financiară a vorbit Csukás Levente.
Întâlnirea a fost un bun prilej de a dezbate teme de interes, cum ar fi: rolul profesorilor în procesul de îmbunătăţire a rezultatelor la învăţământ ale elevilor, scăderea constantă a numărului de elevi, diferenţele dintre şcolile din zona urbană şi cele rurale, sub aspectul cheltuielilor materiale ale acestora, respectiv lipsa de personal.
Cei prezenţi au fost de acord asupra faptului că trebuie asigurată, chiar şi cu bugetul redus avut la dispoziţie, buna funcţionare a sistemului, iar în acest sens stabilirea unei comunicări eficiente între părţile implicate.
Vicepreşedintele consiliului judeţean şi-a exprimat speranţa cu privire la faptul că astfel de întâlniri vor continua a fi organizate, afirmând: „întâlnirea de astăzi este o acţiune şi iniţiativă benefică, iar instituţiile implicate pot să rezolve problemele care apar doar printr-un parteneriat funcţional. Mai sunt multe de făcut, iar responsabilitatea este comună”.
Miercurea-Ciuc, 23 mai 2013