Uniunea Europeană promovează construcția clădirilor cu utilizarea eficientă a resurselor

(0 Votări)75 vizualizări

Din inițiativa președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, în data de 27 august a avut loc o dezbatere în legătură cu proiectul de aviz care va fi pregătit pentru Comitetul Regiunilor pe subiectul clădirilor sustenabile, la sediul consiliul județean din Miercurea-Ciuc. Președintele a fost ales raportor pe tema construcțiilor durabile în cadrul ședinței Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) a Comitetului Regiunilor (CoR) care a avut loc la Bruxelles în data de 19 iunie.

La consfătuire au fost invitați membrii Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism și au fost prezenți președintele Borboly Csaba, expertul subiectului ales, Csák László, și vicepreședintele consiliului județean, Incze Csongor.
Obiectivul general al inițiativei Comisiei Europene privind clădirile sustenabile este reducerea impactului asupra mediului al acestora prin îmbunătățirea eficientă a resurselor. Prin urmare, trebuie îmbunătățite cunoștințele generale legate de utilizarea resurselor, atenția locuitorilor trebuie să fie atrasă către impactul clădirilor asupra mediului, prin organizarea unei campanii de conștientizare iar cererea pentru construcția clădirilor ecologice ar trebui crescută atât în sectorul privat, cât și în rândul arhitecților și instituțiilor publice.
În cadrul ședinței, Borboly Csaba a prezentat activitatea raportorilor și procesul de pregătire a rapoartelor. În opinia lui pregătirea unui raport pe acest subiect este important pentru că modificările legislative realizate în urma lui vor influența în mod semnificativ industria construcțiilor și protecția imaginii satelor din județul Harghita. „Multe din ideile noastre coincid cu cele din comunicatul Comisiei Europene, dar realizând acest raport, putem consolida vocea noastră în Uniunea Europeană. Evident, raportorul trebuie să ia în considerare și opinia țărilor membre”, a afirmat președintele consiliului județean.
Csák László a explicat că în domeniul construcției se observă o nouă abordare, iar această schimbare se observă și la nivelul legislației și a reglementărilor în legătură cu clădirile sustenabile, mai precis privind eficiența lor energetică și reducerea costurilor. Acest lucru poate aduce un avânt în industria construcției, noi reglementări legate de exploatarea forestieră la nivel comunitar, și poate aduce mari beneficii regiunilor a căror viață economică se bazează pe exploatarea forestieră și pe prelucrarea lemnului. De aceea constructorii și producătorii de materiale de construcții trebuie să fie pregătiți pentru o asemenea schimbare. Csák László a atras atenția și asupra faptului că se pot construi și clădiri absurde – cum ar fi casele de lemn în forma de cubi – în cazul în care se ia în considerare numai sustenabilitatea clădirilor în sistemul de criterii, fără criterii urbanistice și estetice.
Arhitectul Bogos Ernő a afirmat, că este de acord cu opinia domnului Csák, propune să fie inclus charta programului Protecției imaginii a satelor, și să fie inclus câte un arhitect în procesul de evaluare a proiectelor finanțate din fonduri europene. Totodată el crede că educația tinerilor este importantă și a propus înființarea specializării de construcție la Universitatea Sapientia, în cadrul căruia un corp de cercetători s-ar ocupa de arhitectura din lemn. Lângă acesta, ar fi nevoie și de educație care conștientizează subiectul în învățământul liceal și profesional.
După opinia vicepreședintelui Incze Csongor, dacă se ia în considerare și expertiza urbanistică în procesul construcțiilor, acesta ar însemna un surplus de costuri, care ar trebui compensat cu subvenții, cum ar fi reducerea contribuției proprii sau scutire de impozit pentru mai mulți ani.
Arhitectul șef Fülöp Otília vede în schimbarea regulilor la nivelul Uniunii Europene o mare oportunitate pentru protecția de imaginii a satelor și crede că atenția ar trebui să fie atrasă și asupra impactului clădirilor construite după aspectele de eficiență energetică pe sănătatea omenească (de exemplu, dacă elevii învăț în clădiri cu izolație termică, fără să fie asigurată aerisirea suficientă, aceasta ar putea avea efect negativ asupra performanța lor).
Președintele Consiliului Județean Harghita este membru în CoR din anul 2012 și lângă calitatea de membru în ENVE este membrul Comisiei pentru educație, tineret și cercetare (EDUC). Raportul lui va fi dezbătut la sfârșitul anului 2014 în comisia de specialitate și dacă raportul este acceptat va fi prezentat și în cadrul primei ședinței plenare din 2015. În octombrie prezintă ideile principale a raportului în Italia, proiectul de aviz trebuie să fie realizat până mijlocul lunii noiembrie și va fi votat în decembrie.
Sunt numiţi raportori pentru documentele cu privire la care CoR hotărăște să emită un aviz. Aceste documente pot fi propuneri legislative, comunicări, cărţi albe, cărţi verzi, rapoarte sau alte sesizări adresate CoR de către una din cele trei instituţii europene principale (Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene sau Parlamentul European). Decizia de a elabora un aviz se ia de către comisia competentă în cursul ședinţelor ordinare, luând în considerare gradul de relevanţă a subiectului pentru autorităţile locale și regionale și în urma consultării coordonatorilor politici. Numirea ca raportor necesită un angajament substanţial, pe o perioadă mai lungă de timp, iar raportorul ar trebui să fie disponibil pentru ședinţele pregătitoare și pentru activităţile de monitorizare dinainte și de după adoptarea avizului, pentru a asigura cel mai mare impact politic și instituţional al acestuia.
Rolul fundamental al unui aviz CoR este acela de a emite recomandări cu privire la modul în care UE ar trebui să-și modeleze politicile și legislaţia. De aceea, un aviz CoR ar trebui să exprime preocupările autorităţilor locale și regionale și ar trebui să le prezinte în așa fel încât celelalte instituţii să poată identifica ușor mesajele-cheie și urmări argumentaţia și modul de a raţiona al CoR și să opereze modificări asupra propunerii originale, dacă este cazul.
Mai multe informații despre activitățile președintelui consiliului județean în cadrul CoR puteți găsi pe pagina web http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.

 

Miercurea-Ciuc, 27 august 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774