Vești proaste pentru companiile multinaționale interesate în achiziționarea pădurilor secuiești

Atenția Uniunii Europene se îndreaptă spre arhitectura tradițională a județului Harghita

(0 Votări)67 vizualizări

Proiectul de aviz depus de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba cu titlul Oportunitățile de utilizare eficientă a resurselor în sectorul clădirilor a fost votat la Bruxelles de Comisia pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetul Regiunilor, la ședința din 11 decembrie 2014.

Scopul general al inițiativei Comisiei Europene referitor la tema construcțiilor durabile este de a reduce impactului clădirilor asupra mediului înconjurător prin îmbunătățirea utilizării mai eficiente a resurselor. Proiectul atrage atenția asupra programelor bazate pe arhitectura tradițională din județul Harghita, programe care oferă noi tehnologii și abordări în construcții și subliniază importanța utilizării materialelor tradiționale și regenerabile, în special posibilitățile de utilizare a lemnului.
Înainte de votare Borboly Csaba a subliniat, în discursul său, că instituțiile publice locale și regionale, au responsabilități în acest proces nu numai ca investitori, dar și ca susținători. A adus ca exemplu reutilizarea materialelor provenite în urma demolărilor de clădiri, acest lucru deja fiind aplicat în județul Harghita.
„Considerăm acceptarea propunerilor în privința acestor două teme specifice un mare succes: prin  proiectul de aviz se sprijină construcțiile tradiționale, cele din lemn, ajutând astfel prelucrarea locală a lemnului și protecția imaginii satelor; așa că am vești proaste pentru companiile multinaționale care vor să ne ia pădurile. Prezervarea metodelor și caracteristicilor arhitecturii tradiționale sunt indispensabile, patrimoniul nostru istoric nu trebuie să devină victima birocrației de la Bruxelles. Acest lucru a fost sprijinit cu fermitate și de colegii germani, și aceștia consideră că caracteristicile istorice ale unei regiuni reprezintă valori, iar aceste, precum și limba unei comunități sau regiuni trebuie să fie protejate. Aceste lucruri nu pot fi tratate uniform, cu ajutorul directivelor Uniunii Europene” a declarat Borboly Csaba, mulțumind totodată și pentru ajutorul celor care au contribuit la pregătirea proiectului de raport.
Membrii socialiști, liberali și eurosceptici din Europa de Vest ai comisiei nu au susținut acel punct al proiectului de aviz care propune mecanisme de compensare pentru regiunile mai puțin dezvoltate, pentru a ajuta dezvoltarea și integrarea lor, având în vedere că după principiile directivei UE costurile de construcție trebuie să conțină și valoarea inclusă a ciclului de viață al construcției. Cu toate acestea, fracțiunea Partidului Popular European a fost în mod clar în favoarea acestei propuneri.
„Cu alte cuvinte este vorba ca acele clădiri de instituții publice construite în regimul trecut în țările din fostul bloc comunist să primească fonduri suplimentare, lucru cu care reprezentații socialiști, liberali și eurosceptici din Europa de Vest nu au fost de acord. Mai avem la dispoziție două luni pentru ca aceștia să poată fi convinși de importanța acestei întrebări. Nu înțeleg acest punct de vedere, deoarece dacă va fi aplicat acesta va avea un impact negativ, spre exemplu, asupra construirii locuințelor sociale”, a afirmat președintele consiliului județean. Totodată, acesta a adăugat că majoritatea punctelor proiectului au fost adoptate și va lupta și pentru adoptarea punctelor respinse, apelând la toți membri comisiei, indiferent de partidul din care parte și astfel membrii din statelor din Europa Centrală și de Est să primească aceste fonduri, deoarece apartenența la blocul comunist s-a întâmplat indiferent de voița acestora. 

Csák László, expertul invitat de Borboly Csaba a declarant că este deosebit de important să nu examinăm clădirile în sine, ci și comunitățile care le folosesc, precum și mediul local, în care acestea se încadrează.
„Acești factori sunt foarte importanți, iar punctul de vedere  tehnocrat ar trebui să fie completat”, a spus acesta.
Proiectul de raport evidențiază eforturile deja depuse de autoritățile locale și regionale, subliniind metodele locale tradiționale de construcție utilizate în județul Harghita. Aceste inițiative sunt remarcabile în ceea ce privește sustenabilitatea și eficiența energetică în cadrul construcțiilor.
Documentul conține și mențiunea că activitățile industriale legate de materiale de construcții provenite în urma unor demolări sau din construcția ecologică ar putea crea o mulțime de locuri de muncă. Se propune totodată și dezvoltarea unui mecanism de compensație care ar ajuta dezvoltarea regiunilor insuficient dezvoltate.
Cele cuprinse în raport sunt în concordanță cu un proiectul internațional care s-a realizat în cadrul unui parteneriat dintre consiliului județean și CCIC numit Provocări complexe, orașe inovative, proiect prin care se realizează un plan de implementare regională și un proiect-pilot privind clădirile sustenabile publice. Planul regional de implementare al proiectului se concentrează pe inovare în sfera publică și pe utilizarea eficienței energetice a clădirilor publice. Utilizarea deșeurilor de lemn ca și combustibil pot avea un impact pozitiv asupra forței de muncă locale, furnizarea unor resurse suplimentare și presupune cooperarea regională. Planul de implementare regională conține soluții fotovoltaice integrate pentru clădirile sustenabile și are ca prioritate utilizarea energiei solare pasive de încălzire și răcire, dar și prioritățile materialelor de construcții locale  în achiziție publică și planificare.
Borboly Csaba a fost ales raportor pe tema construcțiilor durabile în cadrul ședinței Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) care a avut loc la Bruxelles în data de 19 iunie.
Prezentarea proiectului de raport a fost precedat de consultărilor locale și internaționale. Președintele Consiliului Județean Harghita s-a consultat în privința acestui subiect cu membrii comisiei de urbanism din județ, la 27 august.
Următoarele consultări au avut loc la 1 septembrie și 19 septembrie, de asemenea la Miercurea-Ciuc împreună cu arhitecții din județ. Acesta a fost urmat de o serie de discuții internațional: la 22 septembrie consultarea cu Comitetului Economic și Social European (CESE) și Direcția Generală Mediu a Comisiei Europene (DG ENV) și membrii Direcției Generale Întreprinderii și Industriei (DG ENTR) la Bruxelles, unde a prezentat comunicarea Comisia Europene în acest subiect, după care este necesar să se rezume într-un sistem unic diferitele aspecte ale sustenabilității din industria construcției. Reprezentanții atât corpul, în esență, de acord cu întrebarea raportor. Președintele Consiliului Județean Harghita a participat la reuniunea ENVE din 16-17 octombrie în Italia,  unde a îndemnat că oportunitățile asigurate de inițiativele UE la  nivel local să fie accesibile atât pentru orașele mici cât și actorii din mediul rural. O altă ședință a avut loc la 23 Octombrie, în Bruxelles cu participarea experților internaționale. El a participat în data de 20 noiembrie la Bruxelles la conferința organizată cu titlul Investiții și achiziții de clădiri verzi/ecologice - o abordare EUE în privința datelor de sustenabilitate, unde a reprezentat punctul de vedere a Comitetului Regiunilor că în privința sustenabilității clădirilor un rol prioritar ar trebui să fie acordată oamenilor, punctul de vedere a celor care utilizez clădirea, de exemplu confortul, facilitățile clădirii sau problemele sociale și de arhitectură. A mai subliniat că după raportul întocmit autoritățile locale și regionale  sunt actori indispensabili în acest domeniu.
Proiectul de aviz cu titlul Oportunitățile de utilizare eficientă a resurselor în sectorul clădirilor și este supus la vot în ședința plenară din luna februarie 2015 după dezbaterea acestuia. Președintele Consiliului Județean Harghita este membru în Comitetul Regiunilor din anul 2012. Mai multe informații în legătură cu această temă puteți găsi accesând pagina de web http://www.borbolycsaba.ro/ro/cladiri-sustenabile/.

Miercurea-Ciuc, 11 decembrie 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774