În data de 26 mai în Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc au fost prezentate proiectele implementate în judeţul Harghita în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Au fost prezenţi Simion Creţu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Sófalvi László vicepreşedinte şi Orbán Béla, directorul Direcţiei Servicii Publice al Consiliului Judeţean Harghita.
Borboly Csaba a declarat că începând cu anul 2008, Consiliul Judeţean Harghita a depus şi a contractat nenumărate proiecte, utilizând sursele de finanţare aflat la dispoziţia beneficiarilor şi în cadrul Programului Operaţional Regional.
Ultima actualizare: miercuri, 26 mai 2010
„La nivel naţional numărul acelor judeţe care au depus atât de multe proiecte ca judeţul Harghita este foarte redusă”, a accentuat preşedintele, adăugând că nu există niciun proiect depus de către autoritatea judeţeană care ar fi fost returnat din cauza planificării eronate sau a documentaţiilor necorespunzătoare. Borboly Csaba a enumerat proiectele consiliului judeţean, prin care se solicită finanţare europeană nerambursabilă, accentuând că deşi suntem în criză economică, bugetul judeţului a fost crescut cu 60%, ceea ce se datorează în parte şi acestor proiecte. În continuare Orbán Béla, director a prezentat mai detaliat proiectele contractate în cadrul Programului Operaţional Regional (descrierea proiectelor găsiţi în documentele anexate).
Conform declaraţiei lui Simion Creţu, presa din Regiunea Centru trebuie să poată vedea la faţa locului cum evoluează lucrările şi pentru ce sunt alocate fondurile nerambursabile. „Cetăţenii Regiunii Centru pot obţine astfel informaţii privind stadiul de implementare al proiectelor importante care se derulează în regiune. Cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile şi care sunt obiectivele considerate importante de către autorităţile sau organizaţiile care depun cereri de finanţare, sunt aspecte importante atât pentru regiune cât şi pentru beneficiarul final, cetăţeanul. Dorim să organizăm cât mai multe vizite de acest gen, deoarece în fiecare judeţ sunt finanţate şi implementate diverse proiecte ce vor genera îmbunătăţirea calitativă a situaţiei economico-sociale şi creşterea nivelului de trai al cetăţeanului”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
În opinia vicepreşedintelui Sófalvi László coordinarea reabilitării DJ132 este o onoare şi o responsabilitate pentru el. Contractul de finanţare semnat în anul 2008 privind reabilitarea sectorului de drum Vlăhiţa – Mereşti – limita cu judeţul Braşov este primul contract la nivel naţional semnat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.
În continuare reprezentanţii presei au avut posibilitatea de a vedea de îndeaproape două proiecte finanţate prin Regio: proiectul de dezvoltare al microîntreprinderii Autoworkshop S&M Srl., respectiv proiectul de reabilitare al DJ132. Societatea comercială Autoworkshop S&M Srl a achiziţionat echipamente necesare dotării service-ului auto. Valoarea totală a proiectului a fost de 234.749 lei, suma solicitată fiind de 138.087,65 lei. Proiectul a fost finanţat în cadrul DMI 4.3 al Programului Operaţional Regional. Acest domeniu major de intervenţie a fost lansat pentru a doua oară la finalul anului trecut, suma solicitată de către proiectele depuse şi rămase în evaluare depăşeşte fondurile disponibile cu aproape 6 milioane euro.
Miercurea Ciuc, 26 mai 2010