Vor fi reabilitate băile tradiţionale

( Votări)178 vizualizări
În data de 24 august, în cadrul unor forumuri publice în localităţile Siculeni şi Tomeşti, angajaţii Consiliului Judeţean Harghita, respectiv proiectantul au prezentat planurile de reabilitare ale băilor tradiţionale, populare din judeţul Harghita.
Autoritatea judeţeană şi-a propus atragerea de fonduri externe în acest scop, astfel, mulţumită pregătirii detaliate şi a planurilor realizate într-un timp relativ scurt, s-a reuşit obţinerea unei sume de aproximativ un milion de euro (patru milioane lei) de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Astfel în nouă localităţi din judeţul Harghita se vor reabilita băile tradiţionale, populare: Borsec, Sâncrăieni, Tomeşti, Sântimbru, Vrabia, Cozmeni, Siculeni, Ciumani şi Lăzăreşti.
În cadrul forumului organizat în Siculeni, Borboly Csaba, preşedintele consiliului judeţean a accentuat că instituţia pe care o conduce pune un accent deosebit pe dezvoltarea şi promovarea turismului, deoarece aceste ar putea fi unul dintre elementele definitorii ale economiei din regiune.
„Dorim ca în cinci-zece ani turiştii să vină pe aceste meleaguri nu doar pentru a vizita peisajele frumoase, ci pentru a se bucura de ofertele de programe şi produsele noastre tradiţionale. Specialiştii consiliului judeţean au pregătit numeroase proiecte în domeniul turismului, iar o parte a strategiei de dezvoltare o constituie şi reabilitarea băilor tradiţionale, populare”, a declarat Borboly Csaba, fiind încrezător în succesul acestor proiecte.
Planurile din Siculeni au fost prezentate de către Kovásznai Sándor, colaboratorul consiliului judeţean şi Macalik Arnold arhitect. În cadrul băii din localitate se va amenaja o piscină, cabine, filegorie, fiind cuprins şi izvorul de apă minerală. Iniţiatorul proiectului este Consiliul Judeţean Harghita, iar autoritatea publică locală este partener, intrând în sarcina acestuia din urmă costurile de pregătire ale planurilor şi a documentaţiei. Valoarea totală a investiţiei este de 190 mii de lei (45 238 euro), iar procedura de achiziţie publică este în curs. Lucrările de execuţie se vor demara în luna septembrie şi se vor finaliza în decembrie. În opinia lui Kovásznai Sándor, modernizarea băii contribuie la creşterea nivelului de trai a comunităţii, deoarece pe viitor nu vor fi nevoiţi să se deplaseze în alte localităţi. Răspunzând la întrebarea formulată de cei prezenţi, Macalik Arnold a afirmat că teritoriul băii va fi corespunzător pentru două sute de oameni, iar în piscină vor putea scălda deodată douăzeci de persoane.
La forum au mai fost prezenţi Szentes Csaba primar, Szőcs László viceprimar, Szentes Antal consilier judeţean, precum şi reprezentanţii composesoratului şi ale bisericii. În cadrul forumului s-a formulat ideea că ar trebui găsit un nume corespunzător, fiind lansat în acest sens un concurs de idei.
În Tomeşti s-a prezentat planul de reabilitare a Băii Sfânta Ana din comună. Primarul localităţii, Márk Tibor a declarat că este încrezătoare în privinţa succesului investiţiei, vor putea fi incluşi şi localnicii, deoarece partea reabilitată a băii a fost construită în zece zile. În opinia lui Borboly Csaba va fi o construcţie realizată într-o perioadă scurtă, deoarece dacă nu se cheltuie banii în timp util, ministerul va retrage fondurile. Preşedintele consiliului judeţean a solicitat contribuţia tuturor la succesul investiţiei.
Costurile de proiectare de 350 mii de lei (83 mii de euro) intră în sarcina comunei, iniţiatorul proiectului fiind autoritatea judeţeană. Lucrările includ reabilitarea construcţiilor existente, precum şi construirea de noi clădiri anexă. Procedura de achiziţie publică este în faza de evaluare a ofertelor.
În vederea consultării localnicilor şi pentru a răspunde eventualelor întrebări forumul se va organiza în fiecare localitate implicată. Astăzi, 25 august vor fi forumuri în Borsec, începând cu 15.30, şi în Ciumani de la ora 18.00.
  
POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774