Workshop despre descentralizare la Miercurea-Ciuc

Zilele PRO Administrație au debutat la sediul Consiliului Județean Harghita prin organizarea în data de 24 octombrie a unui workshop a cărui...

(0 Votări)124 vizualizări

Zilele PRO Administrație au debutat la sediul Consiliului Județean Harghita prin organizarea în data de 24 octombrie a unui workshop a cărui temă a fost descentralizarea și la care au fost prezenți experți și politicieni.  

Răspunsurile la care s-a încercat să se dea răspuns au fost: Propunerea Guvernului României: inițiativă de modernizare reală sau un pas politic? Vor avea autoritățile locale atribuțiuni reale de management și coordonarea, sau vor avea un rol de intermediere financiară? Capacitatea administrativă a autorităților locale: care sunt pașii următori pentru autoritățile publice locale și județene pentru a fi pregătite în vederea preluării noilor atribuțiuni? Finanțarea administrației publice: facilitează o dezvoltare reală a serviciilor publice descentralizate sau va urma o perioadă de regres?
Workshopul a fost deschis de către gazda evenimentului, Borboly Csaba care a afirmat că prin transformarea majoră a administrației publice din România se dorește reducerea birocrației.
„Pe oamenii de rând îi interesează în primul rând să aibă cât mai puțin de a face cu statul, iar acesta să intervină cât mai puțin în viața lor. Este importantă și implementarea sistemului e-administrație, sectorul de afaceri făcând în ultimii ani progrese notabile (vezi serviciile de telefonie, electricitate, gaz și alte facilități), în timp ce statul bate pasul pe loc. Nu spun probabil lucruri neadevărate atunci când afirm că cel mai mare obstacol în calea dezvoltării europene este reprezentat de statul român însuși”, a afirmat președintele consiliului județean.
Alocuținea președintelui consiliului județan a fost continuată de cea a senatorului UDMR Klárik László. Acesta a scos în evidență acele instituții care ar trebui neapărat descentralizate, cum ar fi inspectoratele școlare sau poliția. Printre instituțiile care ar trebui descentralizate se numără și agențiile de plasare a forței de muncă, care în opinia sa ar trebui să fie subordonate consiliilor județene. Acesta a mai adăugat faptul că un rol foarte important în reușita procesului de descentralizare îl are background-ul financiar al acestor instituții, fără de care acest demers ar însemna un real obstacol.
A urmat Csák László, economist regional care a făcut o prezentare a modalităților de descentralizare care au fost aplicate în cazul a trei state europene. În privința Franței s-a referit la excesul reprezentat de excesiva centralizare a administrației în jurul Parisului. După spusele sale, în urmă cu 70 de ani s-a concretizat faptul că adminstrația franceză trebuie să ofere importanță și restului regiunilor. A urmat prezentarea modelului polonez și economistul a ținut să menționeze că și guvernul României consideră acest model a fi unul demn de urmat. Din prezentare s-a putut constata că din cele 49 de departamente poloneze s-au creat regiuni mai mari care au fost trasate ținându-se cont de regiunile istorice. Exemplul celei de-a treia țări a fost cel al Slovaciei. Este interesant faptul că țara a aplicat la Programul Regional Operațional ca fiind o regiune, în ciuda faptului că administrația regională funcționează foarte bine în toate cele 79 de raioane. Csák László a rezumat și evidențiat aspectul de unicitate al acestor demersuri de descentralizare. Fiecare țară trebuie să aleagă modelul după care dorește să se desfășoare descentralizarea instituțiilor.
A treia prezentare a fost făcută de către Cziprián Kovács Loránd, fost profesor la Univeristatea Babeș-Bolyai, care a vorbit despre incompetența politicienilor în acest domeniu. În opinia sa fiecare părere exprimată în legătură cu acest subiect ar trebui să aibă o fundamentare științifică. A reamintit faptul că în zona județului nostru există problema bilingvismului, la care în primul rând nu ar trebui să se găsească o rezolvare politică.
Csegzi Sándor, consilierul primarului din Târgu-Mureș a vorbit despre rolul dezvoltării infrastructurii. Acesta și-a exprimat regretul cu privire la numărul mic de proiecte de cooperare interjudețeană. În opinia sa doar prin cooperare se poate lucra în interesul cetățenilor din toate regiunile.

Miercurea-Ciuc, 24 octombrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774