Este prima oară când judeţele Harghita, Covasna şi Mureş organizează în comun o serie de evenimente în perioada 13-21 mai 2010 – în vederea prezentării acestor evenimente vineri, 14 mai s-a organizat o conferinţă de presă în Sfântu Gheorghe.
În urmă cu un an, cu ocazia evenimentului de la Pasul Nyerges s-a formulat ideea de a organiza în acest an Zilele Ţinutului Secuiesc, a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, accentuând importanţa sprijinirii talentelor locale, care deşi în sens stric nu intră în sfera de competenţă al consiliilor judeţene, însă autorităţile judeţene, prin mijloacele pe care le au la dispoziţie, încearcă găsirea unor forme de sprijin.
Ultima actualizare: vineri, 14 mai 2010
Colaborarea celor trei judeţe a ajuns la un nou capitol – a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, în legătură cu importanţa organizării seriei de evenimente. „Brandul Ţinutul Secuiesc primeşte astfel, pe lângă aspectele economice, turistice, şi un caracter cultural”, a adăugat Borboly, considerând că Zilele Ţinutului Secuiesc organizate în perioada pelerinajului de la Şumuleu Ciuc oferă programe variate atât localnicilor, cât şi pelerinilor veniţi din afara acestei regiuni.
Prima ediţie a Zilelor Ţinutului Secuiesc oferă 110 de programe, evenimentele având loc nu numai în reşedinţele de judeţ, ci şi în localităţi mai mici. Programul detaliat poate fi găsit pe site-ul
www.szekelyfoldnapok.ro.
Deschiderea expoziţiei va avea loc în data de 18 mai, începând cu ora 18.00 în Galeria „Gyárfás Jenő” din Sfântu Gheorghe, iar începând cu ora 19.00 în sala de spectacole a Teatrului „Tamási Áron” va avea loc gala de decernare a premiilor cu concertul Harry Tavitian şi Cserey Csaba. Evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al D-lui ministru Kelemen Hunor.
Unul dintre obiectivele principale ale organizatorilor a fost sprijinirea şi promovarea graficii locale şi cel din regiune, precum şi racordarea tendinţelor graficii din regiune la trendurile internaţionale prin promovarea Bienalei la nivel internaţional şi aducerea trendurilor naţionale şi internaţionale la nivel local. Rezultatul a fost surprinzător chiar şi pentru organizatori: până la urmă au fost trimise 693 de lucrări din 11 ţări. În primă fază a evaluării au fost selectate 245 de lucrări care vor participa la serie de expoziţii, respectiv cele 71 de lucrări care vor apărea într-un catalog şi sub formă de fotografie. După aceste faze au fost desemnate câştigătorii premiilor oferite de organizatori şi sponsori. Kassay Péter, directorul Centrului Cultural şi de Arte din Lăzarea a declarat că a fost surprins de numărul mare lucrărilor transmise, ceea ce reflectă faptul că organizarea de astfel de evenimente constituie o lipsă.
Juriul a avut o sarcină foarte grea, a declarat Siklódi Zsolt preşedintele juriului. Cele 245 de lucrări selectate vor participa la serie de expoziţii, a cărei primă locaţie este Galeria de Artă „Gyárfás Jenő” din Sfântu Gheorghe, a doua locaţie va fi în Miercurea Ciuc, apoi în Târgu Mureş.
Marele premiu a Bienalei a fost oferit de firma de construcţii Nemzetközi Vegyépszer Zrt. din Ungaria în valoare de 2.000 de euro. Vor mai fi împărţite încă trei premii fiecare în valoare de 1.000 de euro oferite de cele trei consilii judeţene.
Sfântu Gheorghe, 14 mai 2010