Ursul a intrat într-o gospodărie din localitatea Atid

Măsuri urgente în cazul daunelor provocate de urși

(0 Votări)62 vizualizări

În noaptea de 1 spre 2 martie ursul a intrat într-o gospodărie din Atid, a omorât o oaie și o capră, dar ceea ce este mai îngrijorător este că acesta a încercat să pătrundă și în casă, fapt care reprezintă un pericol mai ales dacă luăm în considerare faptul că întâlnirea dintre animalul sălbatic și om poate degenera într-un atac care poate conduce la rănirea sau chiar pierderea vieții omenești. Evenimentul a fost semnalat Consiliului Județean Harghita de consilierul județean, Kolumbán Dávid.

Consilierul județean  a afirmat că în cursul acestei săptămâni a mai existat un incident similar la Firtănuș, unde ursul a intrat într-o gospodărie și a omorât capre. Kolumbán Dávid a ținut să menționeze că populația de urși a crescut semnificativ, fapt demonstrat și de demersurile de stabilire a numărului de exemplare a acestei specii, dar și de faptul că sistematic aceștia pătrund în teritoriile locuite în vederea procurării hranei. Fiind excluși din habitatul lor, exemplarele mai slabe nu își pot procura hrana, iar în căutarea acesteia în spațiile locuite, adesea nimicesc animalele din gospodări, atacând uneori și omul.

Consilierul județean a semnalat ca fiind o problemă și faptul că fermierii nu raportează la organele în drept daunele suferite, datorită faptului că procedura în aceste cazuri este una foarte anevoioasă. Un alt aspect important este și faptul că odată cu raportarea daunelor este posibilă și o documentare care poate fi utilizată în demersurile și dezbaterile întreprinse în acest sens la guvern sau instituțiile europene. Oamenii nu au încredere în instituțiile abilitate, ceea ce dăunează atât urșilor, cât și oamenilor, care adesea încearcă să își facă singuri dreptate.

Se dorește ca daunele provocate de animalele sălbatice să fie despăgubite de stat, să se creeze o unitate care să poată fi alertată în permanență de atacurile produse, respectiv să fie reintrodusă cota de împușcare. Această unitate ar trebui să fie formată din localnici, despre acest fapt consiliul județean a organizat deja o serie de întrevederi cu reprezentanți ai prefecturii, jandarmeriei și poliției. În caz de pericol cei care ar interveni ar trebui să fie reprezentanții asociațiilor de vânătoare, cu care primăriile ar trebui să încheie un contract de prestări servicii. Borboly Csaba, președintele consiliului județean le-a solicitat în data de 3 martie primarilor din zona Ciuc să semneze aceste contracte.

În opinia lui Kolumbán Dávid, problemă reprezintă și faptul că în momentul de față ursul brun este inclus pe lista animalelor aflate în pericol, deși numărul și daunele provocate de această specie demonstrează contrarul. Acesta a adăugat că este nevoie de găsirea unei soluții, în comun, de către sfera civilă și instituțiile abilitate.

Miercurea-Ciuc, 3 martie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774