Borboly Csaba: a soron következő finn uniós elnökség kezelje prioritásként a projektalapú oktatási módszer népszerűsítését

Az európai fiatalok jövőjét az oktatási rendszer innovációi fogják meghatározni az elkövetkező hét évben

(0 Szavazat)35 megjelenítés

A Régiók Európai Bizottsága június 26-27-én tartja 135. plenáris ülését Brüsszelben. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Bizottsága raportőre június 26-án, szerdán mutatta be A STE(A)M – tárgyak oktatásának erősítése az EU-ban című jelentését. A jelentést a bizottság ellenszavazat nélkül megszavazta.

Az élmény- és projektszemlélet alapú STE(A)M (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer egy olyan projektalapú irány, amely az egyes szakterületeket nem külön-külön, hanem egymással összehangolt, multidiszciplináris rendszerben kezeli. Az egyes szakterületekkel kapcsolatos készségek fejlesztését pedig egységes, integrált alapon kezeli. Ez a módszer a skandináv államokban egy bevált módszer az agyelszívás megfékezésére. A munkadokumentum szerint ezekben a szakmákban középtávon jelentősen növekszik a munkahelyek száma, amely egy olyan terület, ahol gyakorlatilag minden tagállamban a legalacsonyabb a munkanélküliség. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben megfigyelhető ezen oktatási módszer területén a tanárhiány, a diákok érdeklődésének csökkenése, valamint az oktatás és a munkaerőpiac közötti összhang hiánya.

Borboly Csaba, az EU tanácsadó szervének raportőre jelentésében javasolja, hogy a témában készüljön el, az RB gondozásában a STEM fejlesztésének és hatékonyabb alkalmazásának fehér könyve, amely hozzásegítheti a helyi és regionális törekvések felkarolását. Ezt elősegítendő egy általánosan alkalmazható keretminta-tanterv kidolgozását sürgeti az oktatás minden szintjére. Ezt miután az Európai Bizottság megvizsgálta, hogy a tagállamok megfelelő prioritással kezelik-e STEM kezdeményezések támogatását. Javaslatot tesz ugyanakkor, hogy az élmény és projektalapú oktatási módszert integrálják a ma már meglévő és népszerű programokba, mint az ERASMUS vagy ESZA+.

A raportőr hangsúlyozta, az európai fiatalok jövőjét leginkább az oktatási rendszer milyensége fogja meghatározni. Éppen ezért szorgalmazza, hogy a soron következő finn EU-s elnökség kezelje prioritásként ezen oktatási módszer népszerűsítését.

– Hargita megye, Székelyföld számára kitörési lehetőség ezen innovációs oktatási módszer gyakorlatba ültetése, hiszen olyan kompetenciákat, gondolkodásmódot ösztönöz, amelynek segítségével fiataljaink könnyedén elhelyezkedhetnek. Mindazonáltal a térségnek is nagy szüksége van a STEM-munkaerő kitermelésére annak érdekében, hogy gazdaságilag Hargita megye felvehesse a versenyt az ország fejlettebb régióival is. Erősítenünk kell a minőségi oktatáshoz való hozzáférést a kisebbségek számára is, illetve összhangba kell hozni az oktatási rendszert a változó gazdasági és munkaerőpiaci igényekkel. Ezen igények ma már Romániában láthatóan meghaladták az oktatási rendszer képességeit. Sürgős változtatásokra van szükség, minden évben módosul az oktatási törvény, de sosem a gazdasági és munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően, ezért tehetséges fiataljainkat a nyugat elszívja – hangsúlyozta Borboly Csaba, akinek ma harmadik jelentését fogadta el a bizottság az oktatás témakörében.

A raportőr munkáját Csák László, a Régiók Bizottsága külső szakértője segítette. A szakértő szerint, a STEM bevezetéséhez szükséges radikális átszervezést és beruházásokat a tagállamok tanügyminisztériumai alig-alig lépték meg, most viszont a helyi és regionális önkormányzatok saját kezükbe veszik ezeket a fejlesztéseket. Azok a régiók lesznek sikeresek Európában, ahol lesz jól képzett, helyi identitással is rendelkező STEM munkaerő.

A raportőr közösségi oldalán is összegezte a mai nap eredményét:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1103436436533883/

A jelentés ütemtervét, korábbi közleményeinket és a munkadokumentumot az alábbi linken érhetik el:

https://www.borbolycsaba.ro/a-steam-targyak-oktatasanak-erositese-az-eu-ban/

Borboly Csaba előző, az oktatás területén készített korábbi jelentései az alábbi hivatkozásokon olvashatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

Még több fotó a plenáris ülésről a bizottság Flickr oldalán érhető el:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/albums/72157709261579548

 

Csíkszereda, 2019. június 26.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774