Egy hét alatt kétszer támadt a medve

Betörte a ház ablakát a medve Etéden

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Egy lakóház nyári konyhájának ablakát törte be Etéden a medve március 1-ről 2-ra virradó éjszaka, de a gazdasági épületet is megrongálta és juhokat pusztított el. Az igazi veszély abban rejlik, hogy ha ilyen közel merészkedik a medve, nagy az esélye, hogy emberrel találkozzon, akit félelemből is életveszélyesen megsebesíthet, hangsúlyozta Kolumbán Dávid megyei tanácsos, aki jelentette az esetet Hargita Megye Tanácsánál. 

Ez az eset már a második egy hét leforgása alatt, Firtosmartonos határában is bement a medve az istállóba, ahol kecskéket pusztított el, számolt be Kolumbán Dávid, a megyei tanács vidékfejlesztési és mezőgazdasági bizottságának tagja. Mint kifejtette, az a baj, hogy megnőtt a medvepopuláció, ezt bizonyítja az egyedszámlálás, és hogy folyamatosan bemennek a medvék a lakóövezetekbe élelmet keresve. Kiszorítva a természetes életterükből, a gyengébb egyedek nem kapnak már elegendő élelmet a természetben, ezért a lakóövezetekben keresik azt, ezért a háziállatok, adott esetben az emberek életére törnek.

Kolumbán Dávid problémaként említette, hogy a gazdák nem jelentenek minden esetet, mivel az állam nem folyósítja a kártérítést. Kihangsúlyozta, fontosak a bejelentések a dokumentálás szempontjából is, hogy az adatokat bizonyítékként fel tudják használni a kormánnyal vagy az európai uniós szervekkel való egyeztetések során. Az emberek nem bíznak a hivatalos szervekben, ami az emberi életekre és a vadállatokra is veszélyt jelent, mivel ez legtöbbször önbiráskodáshoz vezet, fejtette ki Kolumbán Dávid.

A megyei tanácsos elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a kormány fizesse ki a károkat, legyen egy éjjel-nappal riasztható egység, illetve megfelelő szabályozással állítsák vissza a kilövési kvótát. A készenléti egységet helyiek alkotnák, létrehozásáról már több alkalommal egyeztettek a megyei tanács képviselői a prefektúrával, a csendőrséggel és a rendőrséggel. Veszély esetén a vadásztársaságok léphetnének közbe, erre a polgármesteri hivatalokkal kötnek szerződést. Borboly Csaba megyeelnök március 3-án felkérte a csíki térség polgármestereit a szerződés megkötésére, és a többi térség elöljáróit is fel fogják kérni erre a lépésre.

A gond az, hogy jelenleg a fokozottan védett fajok listáján szerepel a barnamedve, közben pedig a károk számával, adatokkal bizonyítható a túlszaporulat, hangsúlyozta Kolumbán Dávid. A megyei tanács hozzátette: az érintett hivatalok a civilekkel közösen egy működő megoldást kell találjanak.

A helyszínen készült további fotók megtekinthetők Borboly Csaba Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1206388582741856

 

Csíkszereda, 2017. március 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774