Haladnak a gyergyóremetei beruházással

Terepszemlét tartottak a regionális hulladéklerakó építőtelepén

(1 Szavazat)175 megjelenítés

Épül a gyergyóremetei hulladéklerakó, a munkálatok a tervezett ütemben haladnak – állapította meg sajtótájékoztatóval egybekötött terepszemléjén Borboly Csaba és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve alelnöke április 27-én, hétfőn. A Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere című projekt megvalósítására az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Környezeti Szektoriális Operatív Program 2007–2013 révén nyert támogatást Hargita Megye Tanácsa, a több tíz millió euró értékű pályázat lebonyolítása során, 2015. november 30-ig a megyében az egész hulladékgazdálkodási folyamatot újraépítik, kezdve az összegyűjtéstől a végső lerakásig.

Barti Tihamér elmondta, a termőtalaj eltávolítása után elkezdődött az ásás, és remélhetőleg tartani tudják a határidőket, a beruházónak pedig biztosítják az odavezető út megfelelő minőségét. Az alelnök azt is közölte, hogy a héten még két építkezési engedélyt szeretnének kiadni további két munkálatra: a szelektív hulladékgyűjtő udvarokra és a meglévő hulladéktárolók bezárására.
Borboly Csaba szerint a legfontosabb az, hogy a munkálatok jó ütemben haladnak, és arra kell törekedni, hogy a projekt nyomán a lakosság számára megfizethető szolgáltatást vezessenek be, „ne idegenek mondják meg, mennyit kell fizetni a hulladék elszállításáért”. A megyeelnök méltatta a község szerepét, pozitív hozzáállását a beruházás megvalósításában, és hangsúlyozta, hogy a környék, a természet védve van ezáltal.

– Dolgozunk azon is, hogy a Remete felé vállalt további ígéreteinket teljesíteni tudjuk, hisz a község vállalást tett a megyéért, és a megye is felelősséget vállal a községért ebben a projektben – jelentette ki a megyeelnök, aki ismételten azzal a kéréssel fordult a kivitelezőhöz, hogy helybelieket foglalkoztasson. Hozzátette, arra is keresik a megoldást, hogy a hulladékelszállítási díj más legyen a községben, mint a megye többi részén, és a haszonjáradékból is részesüljön Remete. Nem mellékes az sem, hogy a működtető cég helyben adózik majd, jegyezte meg.
A sajtótájékoztatón részt vett Laczkó-Albert Elemér polgármester és Zólya László projektmenedzser is. A községvezető elmondta, örül, amiért jól együtt tudnak működni az építővel, és minden lépésről konzultálnak.

Szó esett a terelőút megépítéséről is. Ditró, Remete és Szárhegy létrehozott egy közösségi fejlesztési társulást (ADI), amely révén pályáznának a 2015–2020-as európai uniós támogatási időszakban. A terelőút megépül a hulladéklerakó tartozékaként, hangzott el.

Mint arról már beszámoltunk, a projekt keretében Gyergyóremetén megépül az EU követelményeinek megfelelő, végleges hulladéklerakó állomás első cellája. A beruházás szerződött értéke 24 720 000 lej. Ugyanezen a helyszínen létesül egy szelektív hulladékválogató, illetve egy komposztálóállomás, amelynek szerződött értéke 33 498 093 lej. További részletek a mellékelt dokumentumban.

A rövid összefoglaló megtekinthető itt.

 

Csíkszereda, 2015. április 27.

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774