Hargita Megye Tanácsának ülésén döntöttek a gyergyói műjégpálya tetőfelújításának megvalósítható módozatáról

Gyergyószentmiklós továbbra is számíthat a megyei tanács jogszerű segítségére

(0 Szavazat)33 megjelenítés

A gyergyói műjégpálya tetőfelújításának tervezését és közbeszerzését végezze a helyi önkormányzat, a kivitelezést pedig a megyei tanács segítsen finanszírozni, ez bizonyult a járható útnak, áll Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármesteréhez intézett levelében, melyet a megyeelnök május 29-én, hétfőn személyesen adott át a városvezetőnek. A megyeelnök levele válasz a városvezető korábbi levelére, amelyben a tetőszerkezet javításának végső megoldásáról érdeklődött.

Bár komoly időveszteség után, de maradt a tetőszerkezet javítására az a jogi megoldás, amely év elején több megbeszélés nyomán körvonalazódott. Már a tavalyi évben voltak egyeztetések a közös tehervállalásra vonatkozóan, ezt a megoldást az év elején elkezdte kidolgozni a megyei tanács. Ez arról szólt, hogy a helyi tanács készíti a tetőszerkezet kijavításának műszaki tervét, hisz annak a jelentős részét kitevő szakértői véleményezést és megvalósíthatósági tanulmányt már elkészíttette, így időt lehet megspórolni, ha ezeket befejezik, és ezután társul a megyei tanács a várossal a kivitelezés érdekében. Ezen a vonalon is folyt az egyeztetés folyamatosan, hisz március 13-án elfogadásra került egy javaslat, hogy a megyei tanács készíttessen el egy új tervet és végeztesse el a javítást is, egyben. Ezen javaslat pénzügyi, gazdasági, jogi és vagyongazdálkodási szempontból való megalapozásán kérdések merültek fel, ezért szükségessé vált az újraértékelés, hisz így jutott oda a helyzet, hogy két párhuzamos vonalon indultak el a megyei tanács illetékes szakigazgatóságai Borboly Csaba elnök utasítására a beruházás megvalósítását előkészíteni és kivitelezni. Végül habár a megyei tanácsnak volt korábbi döntése, erre indokolt volt visszatérni és ez megtörtént a fenyédi ülésen.

A márciusi előterjesztés miatt közel három hónapot húzódott a város részéről való kivitelezési terv véglegesítése, ezért valószínű szeptemberre nem tud elkészülni a beruházás. – Mindennek van tanulsága, most, hogy az egyetlen megoldással haladhatunk előre, vita nélkül, teljes gőzzel a megoldásra tudunk koncentrálni - mondta a megyeelnök aki ennek kapcsán, az erről szóló hivatalos dokumentum átadásával tájékoztatja erről a városvezetést, válaszul annak korábbi levelére, amelyben ugyanezt javasolják, hivatkozva az elkezdett dokumentációjukra.

A május 29-i találkozón Borboly Csaba és Nagy Zoltán más gyergyói beruházásokról is egyeztettek, mint terelőutak feljavítása, térségi fejlesztési egyesület, a 4-es km út feljavítása, az inkubátorház ügye vagy a kórházak együtt dolgozásának lehetősége.

 

A helyi autonómia egyik eszközét jelentik a fejlesztési társulások

Az egyik legfontosabb témaköre az önkormányzati fejlesztési társulásokhoz való anyagi hozzájárulás volt Hargita Megye Tanácsa Fenyéden tartott ülésének, május 25-én, csütörtökön. Mint Borboly Csaba az ülés után nyilatkozta, a törvény által az önkormányzatoknak szavatolt helyi autonómia egyfajta megvalósulásának, eszközének tekinthetők ezek a társulások.

– Hiszünk abban, hogy a térségi, települések közti fejlődés igazán akkor valósulhat meg, ha van megyei szintű hozzájárulás, ráfigyelés, koordinálás. Legyen szó a Felső-Homoród menti kistérségi egyesületről vagy az északi térségi társulásról, ezek a szervezetek helyben biztosítanak egyfajta autonómiát saját ügyeik rendezésében, kulturális, tudományos, turisztikai, vidékfejlesztési területen, és ehhez tagként hozzá tudunk járulni – mondta a megyeelnök.

244 000 lej tagdíjat szavaztak meg a Harghita Business Center Közösségi Fejlesztési Társulásnak (amelyet a székelyudvarhelyi inkubátorház működtetésére hoztak létre), 276 000 lejt a integrált hulladékgazdálkodási rendszer működtetésére megalakított társulásnak, 39 000 lejt a Felső-Homoródmente Kistérségi Egyesületnek, valamint 68 900 lejt a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére, a megye északi térségének településeinek részvételével létrehozott Kelemen–Görgény társulásnak.

Borboly Csaba szerint Fenyéd községben – Fenyéd és Küküllőkeményfalva falvakban – komoly beruházások történtek az elmúlt időszakban, Bokor Botond polgármester irányításával „a község szépen, jó irányban fejlődik”. Az ülésen arról biztosították a községvezetést, hogy számíthatnak a megyei tanács segítségére.

A megyeelnök szerint fontos, hogy az ülésen sikerült tisztázni a megyei tanács költségvetési határozata körüli jogi kérdéseket, így biztos alapokkal tudják végrehajtani azt. Döntés született a csíksomlyói Ezer Székely Leány Napjához való hozzájárulásról is, 20 ezer lej értékben.

Csíkszereda, 2017. május 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774