INSiGHTS – élhetővé teszik a holtszezonokat

Belső tematikus találkozó Bécsben a turisztikai stratégiák fejlesztéséről 

(0 Szavazat)77 megjelenítés

Az INtegrated Slow, Green and Healthy Tourism Strategies (INSiGHTS) projekt második tematikus találkozóján a projekt partnerei vettek részt Ausztriából, Bulgáriából, Németországból, Magyarországról, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából. A találkozót Bécsben, Ausztriában tartották május 10-én, a bécsi székhelyű Természettudományi és Élettudományi Egyetem (BOKU) szervezésében.

A találkozó keretében a projektpartnerek megbeszélték a helyi stratégiák előkészítéséhez szükséges különböző munkacsomagok feladatainak jelenlegi helyzetét, elemezve a helyi felmérések adatait az önértékelési útmutató alapján. Az útmutatót a bécsi egyetem munkatársai dolgozták ki Ulrike Pröbstl-Haider professzor irányításával annak érdekében, hogy feltérképezhessék a helyi erőforrásokat, elemezhessék az erősségeket és gyenge pontokat, valamint megfogalmazzák a fenntarthatósági célkitűzéseket az adott térségekben: „A smileyk segítségével a bécsi műhelymunkán kiértékelték a status quo elemzést, és megosztották egymással információikat a partnerek. Mindegyik desztináció képviselője említést tett a helyi érintettek bevonásának folyamatáról. Ez az első lépés igazolja, hogy a projektben érintett összes régió szeretné fejleszteni desztinációs stratégiáját, a gazdasági-társadalmi előnyöket és a látogatók tapasztalatainak minőségét a termékfejlesztés által. A műhelymunka rávilágított arra is, hogy tudatában kell lennünk értékeinknek, és azt is kiemelte, hogy egyedi termékajánlataink mennyire különbözőek – sokszor észre sem vesszük a saját »szépségünket« és kiemelkedő kínálatunkat.”

A bécsi találkozó alkalmával Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója koordinálásával a projektpartnerek egyeztettek a helyi érintettek bevonásáról, a jó gyakorlatok helyzetéről Krisztina Campbell és Michael Mayer, a CEEweb for Biodiversity képviselői tartottak előadást. A jó gyakorlatokhoz kapcsolódó felmérés kulcsfontosságú hangsúlyozta Ulrike Pröbstl-Haider professzor. „A kevesebb tapasztalattal rendelkező régiók tanulhatnak azoktól, akiknek jól kidolgozott ajánlataik vannak. Mások azt tanulhatják meg, hogyan tegyék élhetőbbé a holtszezon időszakát.”

A tanácskozás továbbá a walkshops elnevezésű tevékenységek módszertanára világított rá. Az első kétoldalú tanulmányutat 2017 júniusában szervezik Plovdiv városában, Bulgáriában, itt a kis- és közepes vállalkozásokat támogató Regionális Fejlesztési Ügynökség fogadja a szerbiai projektpartnereket. A walkshop tevékenység foglalja magában a harmadik tematikus találkozót, amelyet szintén 2017 júniusára terveznek, ekkor a szerbiai Šumadija és Pomoravlje Regionális Fejlesztési Ügynökség fogadja az INSiGHTS projekt partnereit  Aranđelovac településen.

 

Az INSiGHTS projekt

A 30 hónapos futamidejű projekt (2017. január – 2019. június) a Duna Transznacionális Program keretében, ERDF- és IPA-forrásból nyert támogatást.

Az INSiGHTS projekt célja megoldásokat találni a régiók vonzóbbá tételére azáltal, hogy olyan turisztikai stratégiákat dolgoznak ki, amelyek a természeti és kulturális erőforrások megőrzésére irányulnak. Az INSiGHTS projektben részt vevő régiók mindegyike kiemelkedő természeti és kulturális értékekkel rendelkezik, ugyanakkor jelentős erőforrásokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a zöld (green), lassú (slow) és egészséges (healthy) típusú turizmus gyakorlását.

A projekt partnerei szorosan együttműködnek a helyi érintettekkel a nyolc régióban annak érdekében, hogy a turizmus helyzetéről reális képet kapjanak, ugyanakkor ötleteket és javaslatokat az új lehetőségekről a zöld (green), lassú (slow) és egészséges (healthy) típusú turizmusra vonatkozóan. A projekt partnerei nyolc integrált fenntartható turisztikai stratégiát dolgoznak ki közös iránymutatások alapján, amelyeket majd a teljes Duna-régióban használhatnak.

Az INSiGHTS projekttel kapcsolatosan további információ a www.interreg-danube.eu/insights honlapon érhető el.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774