Kovács Piroska emlékére

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Megrendülve búcsúzunk Kovács Piroskától, a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület alapítójától, nyugalmazott tanártól, népművelőtől, néprajzi gyűjtőtől. Kovács Piroska azok közé a kiemelkedő személyiségek közé tartozott, akik önként vállalták egy-egy közösség szellemi erővonalainak erősítését, hagyományaink kutatását és népszerűsítését, azt a feladatot, hogy a mindennapokban el nem kopott példaképként sugározzák szét környezetükre töretlen hitüket. Az elhivatottságon kívül kitartás, szerénység és felelősségérzet jellemezte. Tanítása és életútja utat mutat és törvényt szab életünkben.

Vidékünkön ő tudott a legtöbbet a faragott székely kapukról. 2011-ben Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére a három székelyföldi megye Orbán Balázs-díjával ismerték el tevékenységét, 2012-ben pedig a székely kapuk megmentéséért végzett munkájáért az Európai Bizottság Europa Nostra nagydíjjal tüntette ki, „Kiemelkedő hozzájárulás” kategóriában, a megyei tanács felterjesztése nyomán.

Kovács Piroska 1932. június 28-án született Máréfalván. Tanítóképzőt végzett a közeli Székelyudvarhelyen, majd később, már pedagógusként a marosvásárhelyi főiskolán magyar–román szakos tanári képesítést szerzett. 1966-ban fejezte be főiskolai tanulmányait, ettől kezdve szülőfaluja magyar irodalom szakos tanáraként dolgozott 1987-ig, akkor harminchat évnyi pedagógiai tevékenység után vonult nyugdíjba. Hosszabb időn keresztül ő volt a máréfalvi általános iskola igazgatója. Attól kezdve, hogy szülőfalujában taníthatott, tevékenyen részt vállalt települése közművelődésében, nem csupán mint intézményvezető, az iskola igazgatója, hanem a színjátszó csoport irányítójaként is. Több olyan kezdeményezés fűződik nevéhez, amely mára úgymond túlnőtt Máréfalván. Mozgósítani tudott egy olyan erős közösséget, amely példamutató tevékenységet fejt ki, fellendítve a hagyományőrző Máréfalva közösségi életét, fontos közművelődési és események, programok által.

Hivatásként élte meg pedagógusi tevékenységét, ezen túlmenően azonban felbecsülhetetlen értékű munkát végzett a közösség életében is. Kiemelkedő tevékenysége a székely kapuk védelmében mutatkozott meg.

Hargita Megye Tanácsa saját halottjának tekinti. Temetése szombaton, október 15-én 15 órától lesz a máréfalvi temetőben, a család 14 órától fogadja a részvétnyilvánításokat.

Nyugodjon békében, emléke legyen áldott!

Vigasztalódást gyászoló szeretteinek!

Borboly Csaba,
Hargita Megye Tanácsának elnöke

Csíkszereda, 2016. október 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774