A legfontosabb tevékenységgel megtölteni az inkubátorházat

(0 Szavazat)114 megjelenítés

Terepszemlét tartott április 15-én, szerdán Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke Székelyudvarhelyen, a Harghita Business Center elnevezésű vállalkozói inkubátorház építkezésén. A munkálatok terv szerint haladnak, az alap már elkészült, most az oszlopokat építik. Az inkubátorházban 48 irodahelyiség lesz, ezenkívül úgynevezett közös használatú terek, mint titkárság, konferencia, tárgyaló- vagy kiállítóterem is helyet kapnak.

Az alelnök örömét fejezte ki, amiért a fellépő nehézségek ellenére jól haladnak a munkálatok, ugyanakkor kiemelte, hogy a legfontosabb cél élettel, életképes vállalkozásokkal meg tölteni a központot. Ennek érdekében folyamatosan egyeztetnek a helyi, megyei, illetve megyén kívüli szakmai szervezetekkel, tájékoztatnak a pályázati lehetőségekről.

– Az építkezéssel párhuzamosan dolgozunk azon, hogy tartalommal töltsük meg az innovációs központot, így amikor elkészül az épület, azonnal be tudja tölteni rendeltetését – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki ezzel a céllal egyeztetett április 10-én Spaller Endrével, Magyarország Nemzeti Innovációs Hivatalának elnökével. A találkozón szó esett az innovációs központ hasznosítási lehetőségeiről, úgy mint az innovatív vállalkozások, illetve innovációval foglalkozni kívánó fiatalok bekapcsolása a magyar start-up rendszerbe, összejövetelek szervezése számukra, részvételük biztosítása magyarországi start-up versenyeken, ugyanakkor on-line mentorálás, befektetési és pályázati tanácsadás biztosítása a számukra, a központot a későbbiekben működtető személyzet kiképzése, vagy kapcsolatok kiépítése felsőoktatási intézményekkel. Olyan gyakorlati lehetőségekről is szó esett, mint tanulmányutak szervezése szakemberek, érdeklődők és a Sapientia egyetem képviselői számára, innovációs versenyek társszervezése, együttműködés a Horizont 2020 pályázatok mentén, ugyanakkor partneri viszony kialakítása a Danube, Eurostars, Eureka EU európai uniós pályázatokban.

Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzási irodájának vezetője elmondta, folyamatosan tartják a kapcsolatot a megyében működő cégekkel, ugyanakkor tervezik a kis- és közép vállalkozások helyzetének felmérését is annak érdekében, hogy minél testreszabottabb megoldásokkal tudják segíteni munkájukat.

Mint arról már korábban beszámoltunk, januárban írták alá a Harghita Business Center elnevezésű vállalkozói inkubátorház építéséről szóló szerződést a kivitelező cég és Hargita Megye Tanácsának képviselői Székelyudvarhelyen. Az innovatív gazdaságfejlesztési projekt két részben valósul meg. Az első részében az egykori Megyei Növényvédelmi Közszolgálat II. Rákóczi Ferenc utcai székhelyén tehermentesítették a szennyezett ipari területet, feljavították a talajminőséget és lebontották az építményeket, ezt teljes egészében az Európai Unió finanszírozta. A második rész az inkubátorház megépítése és működésbe helyezése ötven százalékban az EU, ötven százalékban Hargita Megye Tanácsa támogatja, a projekt összértéke 4 073 099 lej, a munkálatokat a szerződés értelmében év végéig kell befejezni.

Csíkszerda, 2015. április 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774