Idén Csíkszentgyörgyön végeznek szűrővizsgálatot

A Bács-Kiskun megyei küldöttséggel egyeztettek

(0 Szavazat)143 megjelenítés

Az idén májusban sorra kerülő csíkszentgyörgyi egészségügyi szűrővizsgálat megszervezéséről egyeztetettek pénteken a megyeházán a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat küldöttségével. 

Kilencedik alkalommal érkezik Hargita megyébe május 11–15. között a magyarországi Bács-Kiskun megyei orvosok egy csoportja. A hagyományossá vált egészségiállapot-felmérő program során idén Csíkszentgyörgy község lakóinak egészségi állapotát mérik fel. A pénteki megbeszélésen jelen volt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke, Mócza György Bács-Kiskun megyei főorvos, Barti Tihamér és Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnökei, Szabó Barna megyemenedzser, Zonda Erika, a Programok, projektek, alárendelt intézmények koordinálása és közbeszerzési vezérigazgatóság vezetője, Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője és Szabó László, Csíkszentgyörgy alpolgármestere.
A testvérmegyei küldöttség ezúttal a helyszín felmérésére, a vizsgálatokhoz szükséges részletek, jogi helyzet tisztázása érdekében látogatott Hargita megyébe. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy előzetesen felmérték, milyen szakorvosokra lenne szükség a megyében, és mindenképpen szeretnének a helyi igényekhez alkalmazkodni. Idén még népesebb szakember érkezik: 11 orvos (nőgyógyász, fül-orr-gégész, neurológus, kardiológus, belgyógyász, urológus, radiológus, labor főorvos, gyerekorvos,  aneszteziológus és általános sebész), 2 asszisztens és 4 laboros. Idén két mobillabort hoznak, amely 1000-1200 vizsgálathoz elég. A családorvosok ajánlhatják betegeiket az időszerű laborvizsgálatokra. A fül-orr-gégész szakorvos Magyarországon a legjobb három között van, ezért a sajtón keresztül is felhívják a családorvosok figyelmét, hogy éljenek a lehetőséggel, és az ilyen jellegű betegséggel küszködő betegeket feltétlenül küldjék el a szűrővizsgálatra.
Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője rámutatott arra, hogy az orvoskollégium kell engedélyezze a külföldi orvosok ideiglenes munkavállalását, az ideiglenes praxis jogát. Az engedélyeztetés eddig még nem okozott gondot, hisz lelkesek az emberek, örülnek a lehetőségnek. Azt is kiemelte, hogy orvosi rendelőkben, orvosilag engedélyezett helyiségekben zajlanak a vizsgálatok. Zonda Erika vezérigazgató jelezte, hogy idén is egyeztetnek a Louis Pasteur Egészségügyi Posztlíceummal, hogy segítsenek be az asszisztensek, ami az orvosoknak nagy segítség, a tanoncoknak pedig jó gyakorlat. Demeter Ferenc kórházmenedzser biztosította a bács-kiskuniakat, hogy biztosítani tudnak ágyat a nőgyógyászati vizsgálatokhoz, ugyanakkor a citológiai leleteket beviszik a megyei kórházba, az eredményeket megkapják a családorvosok.
A megyeházán folytatott megbeszélést követően helyszíni szemlét tartottak Csíkszentgyörgyön, megnézték a kultúrotthon épületét, megbeszélték, hogy milyen módosítások szükségesek a termekben, hogy megfelelőek legyen a vizsgálatokhoz. A vizsgálatok reggeltől estig zajlanak majd, napi 10 órát. A laborral együtt tíz vizsgálóhelyiséget alakítanak ki, plusz a pihenőt. Az alpolgármester biztosította a jelenlévőket, hogy májusra előkészítenek mindent, illetve lesz személyzet is, amely a segítségükre lesz.
A Bács-Kiskun megyei küldöttség ugyanakkor találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökével is. A szűrőprogrammal kapcsolatosan a megyeelnök kifejtette:
– Nagyon fontosnak tartom, hogy Csíkszentgyörgy községben lesz az újabb vizsgálat, hisz itt sok elzárt kis és távoli település van, ugyanakkor a községen belül látszik az életerős községi közbirtokosságok (Csíkszentgyörgy és Bánkfalva) munkássága, illetve bízom abban is, hogy a községben időnként tapasztalható nézeteltérések ellenére ez az emberi életeket óvó, segítő kezdeményezés összehúzza az időnkénti vitás helyzeteket. Ez a program erősíti az összedolgozást, hisz erre is szükség van, hogy az életet segítő intézmények, vezetők a községben egy irányba dolgozzanak, akár időnkénti nézeteltérést félretéve, ezért is mondtam Rideg Lászlónak, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnökének a különbeszélgetésünk folyamán, hogy testvérmegyeként e téren is segítsenek ez alkalommal – nyilatkozta Borboly Csaba.
A szűrővizsgálatokra egy héten át várják a helyi és környékbeli lakosságot a csíkszentgyörgyi polgármesteri hivatal, közbirtokosság és háziorvos, illetve a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság partnerségének köszönhetően.


Csíkszereda, 2015. március 22.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774