Lovászképzést indítana a Hargita Megyei Agrárkamara

Kiosztják a Mezőgazdasági kisokost az új tanév elején Hargita megyében

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Elkezdték az idén januárban megjelent, V–VII. osztályos tanulóknak szánt Mezőgazdasági kisokos eljuttatását a Hargita megyei iskolákba. A Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara által kiadott színes kézikönyv szerkesztőinek célja, hogy a gyerekek már kicsi korukban megszeressék a gazdálkodást, ezt a tudást szeretnék továbbadni, felfrissíteni a kiadvány segítségével.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke személyesen adott át 60 példányt szeptember 18-án, csütörtökön a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola VI. és VII. osztályosainak, akik köri tevékenységen használhatják majd a kisokost. A tanulóknak azt kívánta, hogy éljék át a saját munka örömét, mert az általuk termesztett paradicsom vagy alma ízletesebb, erre saját példát hozott fel. A megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének Kiskertész programja – az osztályoknak, illetve egyénileg diákoknak meghirdetett „veteményes-verseny” – is a hagyományos tudás átadását célozza, és ehhez segédanyagként használhatják a Mezőgazdasági kisokost.
Az átadás előtt Borboly Csaba arról beszélgetett Vizi Istvánnal, az iskola igazgatójával, hogy az Agrárkamarán keresztül lovászképzés indítását tervezik, amelyen második diplomát szerezhetnek a szakmunkásképzőt, illetve szakközépiskolát végző diákok. A képesítéssel rögtön akadna munkalehetőségük a környékbeli gazdaságokban. Ezt a képzést első körben Böjte Csaba ferences szerzetes tangazdaságának és a csíkszentmártoni szakközépiskola bevonásával szeretnék elindítani, és remélhetőleg majd kiterjesztik más iskolákra is.
A magyar és román nyelven egyaránt megjelenő Mezőgazdasági kisokost köri tevékenységre 591 magyar és 102 román osztály igényelte, opcionális tantárgyként 45 magyar és 9 román osztályban oktatják majd, továbbá eljuttatják a megye összes iskolájának könyvtárába, akárcsak a Kiskertész programban részt vevőknek.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 18.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774