Székely nemzeti rockopera a Nyeregben augusztus 15-én

Csaba királyfi Csíksomlyón

(0 Szavazat)144 megjelenítés

A csíkszeredai megyeházán, március 19-én sajtótájékoztatón jelentette be G. Nagy Ilián, hogy nagyszabású kulturális rendezvényre kerül sor augusztusának idusán, Nagyboldogasszony ünnepén a csíksomlyói Hármashalom oltárnál. A gyergyószárhegyi ősbemutató után itt lesz a Csaba királyfi székely nemzeti rockopera díszbemutatója. Az esemény magyarországi fővédnöke Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a székelyföldi fővédnök, a házigazda, Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda polgármestere.

G. Nagy István Ilián magyarországi szerző székely nemzeti operaként határozta meg a Csaba királyfi című alkotás műfaját, hiszen az általa írt műben a klasszikus opera hangzása is megtalálható a rockopera elemei mellett. A műben távol-keleti zenei motívumok is vannak, így ujgur és székelyföldi csángó dallamrészletek is felismerhetők. A Csaba királyfi szövegkönyvét és a mű versrészeit, valamint zenéjét egyaránt G. Nagy írta, az opera hangszerelője Bene Zoltán, aki  szintén jelen volt a sajtótájékoztatón, amelyen részt vett még Kosztándi Ferencz Kinga operaénekes, Gergely Mátyás rockénekes, Krizbai Imre énekes-gitáros.
A szerző szerint műve azért örvend nagy érdeklődésnek, mert eddig senki nem írt egész estét betöltő színpadi művet Csaba királyfiról. Emlékeztetett, hogy a székely himnuszban benne van Csaba királyfi, de az életéről, múltjáról, a történelmi személyről nagyon homályosak az ismeretek mind Magyarországon, mind a székelyföldi magyarság körében. A szerző rámutatott: az opera Csaba királyfi történelmi múltba vesző életéről szól, arról, hogy ki volt ő, ki volt az édesapja, miért kellett elmenekülnie a Kárpát-medencéből, ezt követően miként várták a székelyek, és hogyan teljesedik be „a Csaba-örökség”. Hangsúlyozták: arra törekednek, hogy hitelesen jelenítsék meg Csaba királyfi élettörténetét a székelység, a hunok és a magyarok hagyományos mitológiájával ötvözve. Egy olyan előadásra készülnek, amely a viták fölött áll, nem a széthúzást, hanem minden olyan értéket szeretnének erősíteni, ami összeköti az összmagyarságot.
Az augusztusi bemutatót egyaránt felkarolta és támogatja Hargita Megye Tanácsa, valamint Csíkszereda Önkormányzata.  A bemutatót engedélyezte a ferences rendtartomány, amiért külön köszönet a Csíksomlyói Kegytemplom templomigazgatójának, fr. Urbán Erik Ferenc-rendi szerzetesnek. Az ő engedélye nélkül nem is kerülhetne sor a bemutatóra.
A csíksomlyói Nyereg egy szimbolikus, fontos hely mind vallási, mind népi vonatkozásban. Voltak hasonló rendezvények, amelyek az Ezer Székely Leány Napjához kötődtek, és voltak, amelyek nem. Most Nagyboldogasszony ünnepének ez egy különleges kulturális színfoltja lesz – mondta el Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, aki egyben köszönetét fejezte ki a ferences atyáknak, valamint a közbirtokosság igazgatóságának, hogy beleegyezésüket adták a rendezvény megtartásához. Véleménye szerint nemzetegyesítő jellege van a műnek, hisz határokon átnyúló összefogással valósul meg.
Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke véleménye szerint a székelység történetének egy olyan pillanatát örökíti meg a mű, amely már szinte feledésbe merült. A mai fiatalság a négy fal között, egy táblagéppel a kezében tölti szabadidejét, így cél, hogy ezzel a művel kimozduljanak a fiatalok. Sőt remény van arra, hogy a mű dalai idővel hasonló népszerűségnek fognak örvendeni, mint az István a király dalszövegei. Bíznak benne, hogy lesz akkora sikere ennek a rendezvénynek is, mint az István a király 2003-as bemutató előadásának. Az alelnök elmondta, a támogatás mikéntjéről folynak az egyeztetések.
G. Nagy Ilián elmondta, hogy felhívást intéznek minden székelyföldi néptánccsoporthoz, ugyanis szeretnék, ha minél több néptáncos venne részt a darabban Attila király esküvőjén és a Csaba-ünnepen, a mű táncfináléjában. A Hajdú táncegyüttes mellett még fel fogják kérni a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest is.
Barti Tihamér alelnök is bízik a díszbemutató sikerében, hisz a gyergyószárhegyi ősbemutató hatalmas sikert aratott.
Antal Attila alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy mondjuk el magunknak, és ismerjük fel, milyen jó zenészeink, énekeseink vannak, értékeljük a tehetségüket.
Zárszóként G. Nagy Ilián szerző elmondta, a tolerancia szellemiségét szeretnék egy magasabb szintre emelni. A közeljövőben lesznek még sajtótájékoztatók Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, Kolozsváron, ahol bővebb információval is szolgálnak a szervezők.

 

Csíkszereda, 2015. március 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774