Újítás és hagyomány a csíkszeredai Régizene Fesztiválon

Kiértékelték a Hargita Megye Tanácsa által kiemelten támogatott rendezvényt

(0 Szavazat)59 megjelenítés

Négy nap alatt nyolc helyszínen nyolc ország közel 150 művésze adott 15 koncertet a csíkszeredai Régizene Fesztiválon – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője tartott július 18-án, pénteken a csíkszeredai megyeházán. 

Idén is neves hazai és külföldi előadók koncertjei színesítették a programot, továbbá újdonságként a hetedszer megszervezett Régizene Nyári Egyetem diákjainak is lehetőségük volt a nagyközönség előtt bemutatkozni a koncertek előtti 10-15 percben, mondta el Ferencz Angéla. A VII. Régizene Nyári Egyetemen 50 diák vett részt, aki kilenc mesterkurzuson bővíthette zenei tudását. A mesterkurzusokon kívül neves francia régizenészek, illetve hazai muzikológusok előadásait hallhatták a résztvevők.
A kulturális központ vezetője azt is elmondta, hogy a szervezésben fontosnak tartják az újítást és a hagyomány megtartását is. Az idén is népszerűségnek örvendett a tavaly elkezdett utcazene, ami nagyon jó példája annak, hogy szembe lehet menni az emberekkel, és meg lehet őket fogni. A Régizene Fesztiválon kifejezetten különlegességnek számítanak a késő esti koncertek. Ezeken általában olyan zenét játszanak, amely főleg a hangszerek miatt kis térben érvényesül igazán. Nagyobb színpadon vagy teremben elveszne a hangzás varázsa. Egyre többen kapcsolódnak be a fesztiválba, az idén a régi ízek elevenedtek meg helyi éttermekben, és a Kájoni János Megyei Könyvtár jóvoltából kiállítás nyílt és digitális sajtóarchívum készült.

Stratégiai cél a kultúra támogatása
Hargita Megye Tanácsa olyan anyagi biztonságot nyújtott az idei fesztiválnak is, hogy jó nevű előadókat lehetett meghívni. A fesztivál idei különleges meghívottja a világhírű La Fenice zenekar volt Franciaországból. Borboly Csaba megyeelnök szerint a megyei tanács stratégiai célkitűzése a kulturális rendezvények támogatása, nem véletlenül fogadták el tavaly a megyei kulturális stratégiát, hiszen az értékek óvására nagy figyelmet és erőforrást kell fordítani. Ezért is, az országban egyedülálló módon, hét kulturális alintézmény működik, ezek révén idén több mint másfél millió eurót fordítanak kulturális programokra, rendezvényekre, ebből a Régizene Fesztiválnak 486 875 lejt irányzott elő a megyei tanács. Borboly Csaba megemlítette Hargita Megye Tanácsa pályázati programjait is, amelyek révén 2014-ben 321 000 lej a kulturális pályázati program keretösszege, 161 000 lejt különítettek el népviseletek elkészítésének-beszerzésének támogatására, 32 000 lejt román kulturális programokra, 15 000 lejt az Ezer Székely Leány Napjára. Kevés azon színvonalas Hargita megyei rendezvények száma, amelyeket valamilyen formában nem támogatunk – jelentette ki a megyeelnök. Hozzátette: – A Régizene Fesztivál rangos rendezvény, növeli térségünk hírnevét, Székelyföld kulturális nagykövetének nevezhetjük. A fesztivál húzóerő lehet az Európa Kulturális Fővárosa programban is, ha Sepsiszentgyörgy elnyeri a címet, hisz a tervek szerint az egész térséget képviselné. Növelheti régiónk idegenforgalmát, a kulturális turizmus fellendülését várjuk tőle.

„Mindig elfogadtuk a kinyújtott kezet”
Borboly Csaba kitért a TIFFszereda fesztiválra, reagálva a két héttel ezelőtt lezajlott rendezvény egyes felszólalói által mondottakra. A TIFFszereda szervezői idén  csak a megyei tanács ifjúsági programjában nyújtottak be pályázatot,  a témakörben leginkább releváns kulturális kiírásra nem, és az év elején sem volt megkeresés a költségvetés összeállítása előtt. Bár a pályázási feltételeket a megyei tanács ismertette a nyilvánossággal, a támogatási kérelem nem felelt meg az előírtaknak, így azt az elbíráló bizottságnak sajnos el kellett utasítania. Ezenkívül még több mint száz pályázónak kellett formai okok miatt elutasítani a kérelmét.
– Hála Istennek, a megyében több mint ezer rendezvény van évente. Lehetőségeink szerint ezek közül minél többet támogatunk, de csakis a törvények szigorú betartásával, hiszen ezeket a programokat szigorú törvények szabályozzák. Nem várhatom el a megyei tanács sok esetben minimálbért kereső munkatársaitól, hogy a számvevőszék megtéríttesse velük többéves fizetésüket azért, mert törvényszegő módon jóváhagytak egy-egy későn beérkező vagy nem az előírásoknak megfelelő pályázatot. Egyébként  ha kulturális témakörről van szó, akkor a megyei tanácsnak hét  szakosított kulturális alintézménye van, ezek tudják a nagyobb eseményeket felvállalni, társszervezni, hisz közvetlen támogatásra ezenkívül csak a pályázati kiírásokon keresztül van lehetőség. Mi mindig elfogadtuk a kinyújtott kezet – fejtette ki álláspontját az elöljáró. Kitért arra is, hogy immár sokadik éve írnak ki pályázatot Hargita megyei filmesek számára, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont révén például 2013-ban négy filmet támogattak összesen mintegy tízezer euró értékben, és ha a költségvetés lehetővé teszi, ez évben is szeretnénk. Ellenben közpénzről nem lehet ad-hoc dönteni, annak folyamatát, rendszerét be kell tartani, amelyik megyei vagy municípiumi tanács ezt nem teszi meg, ott várható a visszafizettetés.
A Régizene Fesztivál a Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa főszervezésében, valamint Csíkszereda Város Polgármesteri Hivatala, Magyarország Külügyminisztériuma, a Bethlen Gábor Alapítvány, a Communitas Alapítvány támogatásával és a Román Kulturális Minisztérium fővédnökségében valósult meg.  szponzorálta a Hargita Gyöngye, a Heineken és a Garden Proiect.
A Hargita Stúdió Látogató című, az Erdély Tv-n július 18-án 20.30-tól sugárzott műsorában összeállítást láthatnak a rendezvényről.

Csíkszereda, 2014. július 18.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774