Rendkívüli tanácsülés Nagysolymoson

Alapvető minden olyan sporttevékenység támogatása, amely pezsgést hoz a megyébe

(0 Szavazat)86 megjelenítés

A Románandrásfalvához tartozó Nagysolymoson tartott rendkívüli tanácsülést Hargita Megye Tanácsa augusztus 5-én, pénteken. A rendkívüli ülésre azért volt szükség, hogy a tanácsosok elfogadhassák a X. Székelyföldi Kerékpárverseny társtámogatásáról szóló határozatot, ez szerint 20 ezer lejjel támogatják a sportesemény megszervezését. A tanácsülést megelőzően megtekintették a településen áthaladó frissen aszfaltozott megyei útszakaszt.

- Csíkszeredából is érezhető az ebben a községben élő emberek élni akarása, hiszünk a kis falvakban és odafigyelünk azokra a településekre, ahol sok a tettvágy, és az emberek igyekeznek előre haladni, fejlődni – köszöntötte a tanácsülés résztvevőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette az út felújítása során az elmaradt egy kilométeres szakaszt nem kihagyták, hanem nem tudtak ott tervezni és építeni, mert erre újonnan kell sor kerüljön. A tervezésre felkérte a községet, hogy már az idén vagy jövő év elején Kissolymos felé is aszfaltozott uton lehessen közlekedni.

A község polgármestere, Nagy Lajos beszédében elmondta, emlékezetes nap számukra 2014. január 29-e, amikor a megyei tanácsosok megszavazták a településen áthaladó megyei útszakasz leaszfaltozását. Néhány éve folyamatosan csak az útról beszélnek, és végre megvalósult a felújítása, így örömünnep számunkra ez a nap is, hozzátette értékeli mindazok munkáját, akik hozzájárultak a felújításhoz.

Kászoni Szilárd  helyi lelkész a megyei tanács tagjainak beszámolt a nehézségekről, amelyekkel jelenleg küzdenek a helyiek. Kifejtette, ez az út jó lehetőség arra, hogy az elszármazottak hazaköltözzenek, és akár új befektetők érkezzenek a településre, de amíg nem látnak valamilyen lehetőséget ebben a községben, addig nem fognak ide jönni, addig nem lesz életképes a település. Kifejtette, valóban jobban ki kellene használják a mezőgazdaságot, de ezt nehéz megszervezni kis parcellákra osztott földeken. A helyi gazdáknak nem csak, hogy nem térül meg a befektetett munkájuk, de a vadak okozta károk veszteséget eredményeznek. 

- Hiányzik az aktív életerő, nincs aktív lakosság, aki széppé varázsolja a romladozó házakat, aki pozitív irányba alakítsa a faluképet. Ki kellene találni, hogyan lehetne gazdaságossá tenni a gazdálkodást, valamint az infrastruktúra szempontjából másik fontos projekt a vízhálózat kialakítása lenne – foglalta össze Kászoni Szilárd lelkész.

További napirendi pontként szerepelt a költségvetés módosítása, valamint döntöttek két európai uniós projekt költségvetéséről is, és jóváhagytak egy szerződés modellt. Továbbá megszavazták, hogy néhány település az év elején áfavisszaosztásból kapott összeget más sürgősebb célokra fordítsa, mint amit korábban megjelölt.

A tanácsülést megelőzően a tanácsosok a helyiek jelenlétében megtekintették Románandrásfalva Székelyszenterzsébet felőli kijáratánál a frissen aszfaltozott megyei utat. A helyszínen a polgármester megköszönte a megyei tanácsnak, hogy az elmúlt időszakban odafigyeltek a községre, úgy fogalmazott lehet szép táj, lehet múltunk, de ha nincs utunk elveszik a múltunk. Hozzátette még sok megvalósítás vár rájuk, amiben számít a megyei tanács segítségére. Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Biró Barna Botond kifejtette, nagy megtiszteltetés számára, hogy aszfaltozott úton állhatnak Nagysolymoson, mivel már nyolc éve tervezik megoldani ezt a problémát, de eredményeket csak lassan lehet elérni, és nem szabad megállni az első kudarcnál. Borboly Csaba beszélt a leaszfaltozott útszakasz jelentőségéről a helyiek számára, bízik benne, hogy sok fiatal haza fog költözni, most hogy ennyivel sikerült könnyíteni a itt lakók életén. A felújítás eredményeként megnőtt azon ingatlanok értéke, amelyek ma esetleg üresen állnak.  A megyeelnök arra buzdította a helyieket, hogy hívják haza a gyermekeiket, unokáikat kezdetben akár hétvégi látogatásra, hogy meggyőzhessék őket arról, hogy maradjanak otthon a községben, dolgozzanak ott vagy onnan járjanak munkába a közeli városokba.

Csíkszereda, 2016. augusztus 6.
 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774