Consiliul Judeţean Harghita
marţi, 07 mai 2024 21:27:48
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 10 februarie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 10 februarie 2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 10 februarie 2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

SEMNĂTURA

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

 

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

 

3.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

 

4.

BECZE ISTVÁN

UDMR

 

5.

BEGE KÁROLY

UDMR

 

6.

BENDE SÁNDOR

UDMR

 

7.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

 

8.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

 

9.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

 

10.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

 

11.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

 

12.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

 

13.

INCZE CSONGOR

UDMR

 

14.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

 

15.

LUKÁCS ÁRON

UDMR

 

16.

MAGYARI VENCEL

UDMR

 

17.

MARCU RĂDUCU IOAN

USL

 

18.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP- PPMT

 

19.

PÁLFFY DOMOKOS

UDMR

 

20.

POP ADRIAN

USL

 

21.

PROCA ION

USL

 

22.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

 

23.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

 

24.

SÁNDOR BARNA

UDMR

 

25.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

 

26.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

 

27.

SZENTES ANTAL

UDMR

 

28.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

 

29.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

 

30.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  107 / 03  februarie 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Sala de protocol a Consiliului Județean Harghita. Speră, că și domnul secretar de județ va sosi în timp pentru a participa la ședință. Consideră, că punctualitatea este un aspect important la un loc de muncă. Până la sosirea domnului secretar de județ, parcurge partea de Diverse a Ordinii de zi.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter amintește de drumul din Valea Rece, care leagă județul Harghita de județul Neamț. Este vorba despre continuarea drumului spre județul Neamț. Deja ei ajung la granița județului, și în partea Harghiteană încă nu s-a făcut nimic. Este conștient, că sunt probleme cu persoanele fizice, care nu au demolat gardurile, dar el personal se angajează, că va discuta cu persoanele în cauză pentru a remedia această problemă.  Mai sunt și alte probleme. Pe un tronson din Valea Rece nu s-a pus stratul de uzură.  În 2011 dânsul a participat la o ședință de lucru, la care a promis rezolvarea acestor probleme, și nu s-a întâmplat nimic. Deja nu mai are curajul să vorbească cu oamenii de acolo. Ceva s-a făcut, s-a reparat o parte, dar cu lucrările de la Hidrocentrală s-a și distrus acel drum. Nu este convins, că camioanele cu lemne au distrus drumul. Acolo trăiesc 300 de oameni, și nu trebuie lăsați la voia soartei, că azi, mâine se desființează acele localități. Măcar pe porțiunile cele mai importante câțiva kilometri să fie reabilitate. Roagă pe domnul vicepreședinte Incze Csongor să spună în ce fază este lucrarea cu stratul de uzură, și pe domnul vicepreședinte Barti Tihamér, în legătură cu celelalte drumuri.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor  spune, că după votarea bugetului dorește să inițieze un program, prin care se va lucra cu depunerea unei straturi de asfalt continue, ceea ce înseamnă, că straturile de uzură distruse, sau unde au lipsit în totalitate acestea, se vor completa în funcția posibilităților bănești. În jur de 30-35 de km ar veni în discuție în acest program., și va cuprinde și porțiunea menționată de domnul Csillag. La cei care nu sunt cuprinse, se va porni o nouă investiție. Un km de asfalt cu lățimea de 6 m și grosimea de 6 cm costă 475.000 lei, plus TVA. Cum permit banii, se vor derula lucrările, având în vedere prioritățile absolute.      

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că în problema drumurilor era o colaborare bună cu județul Neamț, care în acest moment nu poate continua, dar dacă domnul Csillag intervine în remedierea problemelor juridice, se vor relua acele lucrări. În Valea Uzului este foarte important reabilitarea a două poduri dezafectate. Consideră, că drumul din Valea Ghimeșului s-a deteriorat din cauza circulației camioanelor cu gabarit depășit. Dar nu este de acord în totalitate cu părerea dânsului. După finalizarea Hidrocentralei, drumul a fost reabilitat și preluat cu proces verbal în stare bună de funcționare. Dar în vreme ploioasă transportul de bușteni distruge drumul.    

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér cu privire la drumul 123 adaugă, că sunt cuprinse în buget numai repararea podurilor. Mai sunt incluse și calamitățile în urma inundațiilor. Dar orice ajutor din partea colegilor este binevenită. Speră, că sesizările domnului Csillag vor putea fi luate în calcul în acest an.

    

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba consideră, că domnul secretar de județ era prezent la ora 12 și 1 minut, nu consideră, că a întârziat semnificativ. Punctualitatea este important pentru toți, indiferent de statutul persoanei. Poate este puțin autocritic, dar ceea ce privește bugetul, trebuie găsit timpul potrivit pentru discuții. Ora 9 este o oră destul de matinală pentru cei, care nu sunt din localitate. Ar trebui să se ajungă la o înțelegere, care să fie potrivită pentru toate părțile. Nu de alta, dar fracțiunea dânsului a vrut să facă propuneri legate de buget. Bugetul trebuie să fie împărțit pe bază de înțelegere comună. Ar fi vrut să fie luate problemele pe rând. Într-un an să fie pus la punct cultura, în celălalt învățământul, în al treilea alte ramuri, alte domenii. Acum se dă în toate părțile câte un pic, care nu este de ajuns, și nu rezolvă mare lucru. Aseară la ora 10 a primit o completare la buget, pe care fizic nu a mai avut timp să-l parcurgă. Astfel, și având în vedere cele spuse, fracțiunea dânsului nu poate vota bugetul, o să se abțină. Nu ar fi dorit mare lucru, numai posibilitatea de a interveni la câteva capitole.    

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba clarifică neînțelegerea cu privire la data și ora stabilită cu fracțiunea UCM. După cunoștințele dânsului acea întâlnire, a fost stabilit în consens. Dacă la nivel de partid, în interiorul partidului UCM nu s-au clarificat împrejurările acestei înțelegeri, atunci acest lucru trebuie clarificat acolo, nu în această ședință. Dânsul încearcă să fie cât mai flexibil în aceste probleme. În rest, și dânsului îi pare rău, că ieri, după masă a trebuit modificat bugetul. Erau probleme juridice, care trebuiau modificate. Domnul secretar de județ era în concediu de boală, și numai ieri a avut ocazia să-și spună părerea la proiectul de hotărâre privind bugetul. Dânsul era convins, că ceea ce s-a trimis tuturor, este bine, dar ieri, după consultări cu domnul secretar de județ trebuiau făcute câteva modificări. La fiecare capitol o să înșireze modificările efectuate.  Speră, că în cadrul legal existent, în baza strategiilor înscrise și în preambul se va aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea acestui județ.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád salută pe cei prezenţi şi declară că în conformitate cu Legea Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Doi consilieri judeţeni sunt absenți, domnul Ferencz Salamon Alpár și domnul Pálffy Domokos, şi deocamdată nu se cunoaște motivul absenţelor. Consiliul este legal întrunit cu 27 de membrii prezenți la ședință și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința se poate desfășura în mod valabil. Constată cu surprindere, că bugetul nu a putut avansa în lipsa dânsului. Ieri a contribuit, cu ce a considerat, că trebuie. Totuși consideră, că lipsa dânsului nu ar fi trebuit să întârzie pregătirea bugetului.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba consideră, că totuși a avut influență implicarea domnului secretar de județ aseară, că atunci au fost scoase câteva pasaje.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád spune, că modificările aduse erau de dinainte hotărâte la înțelegerile preliminare. Rapoartele juridice au fost întocmite înainte, ca dânsul să revină din concediul de boală.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba își menține părerea, că ieri dimineață s-au clarificat modificările.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád susține, că erau scrise rapoartele, doar discuțiile s-au efectuat în dimineața respectivă.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune, ca în baza înțelegerii reciproce, și a prieteniei, trebuie depus mai mult efort în cadrul instituției în interesul colaborării. Cu privire la Ordinea de zi, sunt câteva proiecte de hotărâri, la care ieri după masă s-a constatat, că trebuie scoase.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér propune scoaterea de pe ordinea de zi a   proiectului de hotărâre privind aprobarea listei lucrărilor pe anul 2015 din cadrul programului “Realizarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare menajeră în localităţile din judeţul Harghita care nu pot beneficia de fonduri guvernamentale sau europene, în perioada 2013-2016„ conform Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 50/2013 cu modificările și completările ulterioare, și proiectul de hotărâre privind aprobarea programului „Realizarea investiţiilor privind alimentarea cu energie electrică a localităţilor neelectrificate sau parţial neelectrificate din judeţul Harghita, în anul 2015”. Aceasta nu înseamnă, că nu vor figura în bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita. Sunt cuprinse, ca programe multianuale, ca capitole bugetare, și la următoarea ședință vor fi repusă iar pe Ordinea de zi. Sunt câteva obiecții juridice, și din această cauză vor fi scoase acum.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot scoaterea de pe Ordinea de zi a Proiectului de hotărâre privind aprobarea listei lucrărilor pe anul 2015 din cadrul programului “Realizarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare menajeră în localităţile din judeţul Harghita care nu pot beneficia de fonduri guvernamentale sau europene, în perioada 2013-2016„ conform Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 50/2013 cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 24 Da, 2 Nu, 1 Abținere

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot scoaterea de pe Ordinea de zi a Proiectului de hotărâre privind aprobarea programului „Realizarea investiţiilor privind alimentarea cu energie electrică a localităţilor neelectrificate sau parţial neelectrificate din judeţul Harghita, în anul 2015”

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Nu.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune introducerea pe Ordinea de zi a Proiectului de hotărâre privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita a terenului în suprafață de 1000 mp., aparținând domeniului public al orașului Bălan, județul Harghita, în vederea realizării obiectivului de investiții ”Centru de colectare selectivă al deșeurilor” din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”. Consideră o reușită înțelegerea cu autoritățile locale din Bălan asupra importanței acestui proiect. Dacă nu s-ar fi alăturat, ar fi avut niște cheltuieli insuportabile cu privire la administrarea deșeurilor locale și închiderea depozitului de deșeuri existente. A promis, că în viitor participă mai intens la rezolvarea problemelor orașului Bălan. Nu folosește nimănui menținerea unui climat de neînțelegere între autoritățile orășenești și județene. Bălanul este orașul cu situația cea mai grea din județ, dintre toate celelalte.   

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot introducerea pe Ordinea de zi a Proiectului de hotărâre privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita a terenului în suprafață de 1000 mp., aparținând domeniului public al orașului Bălan, județul Harghita, în vederea realizării obiectivului de investiții ”Centru de colectare selectivă al deșeurilor” din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune introducerea pe Ordinea de zi a Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 28/2013  privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot ordinea de zi modificată.

Aprobarea ordinii de zi modificate.

Rezultatul votului: 24 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

 

Aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015 și estimările pe anii 2016 - 2018.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   mulțumește pentru abordarea pozitivă a tuturor în interesul realizării și consideră, că un buget atât de bine fundamentat și care să cuprindă atât de multe aspecte încă nu s-a întocmit până acum, de când dânsul este președintele Consiliului Județean Harghita. În primul rând mulțumește celor doi vicepreședinți, care au lucrat foarte mult, ca încă din luna decembrie 2014 au fost depuse materiale bune de către direcțiile subordonate, și domnului manager de județ, care a contribuit semnificativ. Mulțumește și fracțiunilor din consiliul județean, care au venit cu propuneri.  Legile îngrădesc foarte mult posibilitățile consiliului județean. Este greu găsirea metodelor, cu care se pot face pași înainte în rezolvarea problemelor. Cea mai mare problemă din județul Harghita, este problema locurilor de muncă, sănătate și situația și emigrarea tinerilor. Cel mai greu a fost găsirea soluțiilor juridice, prin care să fie utilizați banii publici în mod legal. Trebuie să fie o preocupare continuă problema satelor mici, necesitățile de acolo. Nu se poate construi numai un stadion și acolo să fie cheltuiți toți banii, care ar fi foarte legal.  Mai sunt și evenimentele culturale, învățământul de specialitate și multe alte pârtii de activitate. Acesta este un buget, de care cu toți se pot mândri și este unic în țară în multe privințe. Cuprinde toate soluțiile reale ale populației. Alte județe se ocupă numai de ceea ce este prescris în mod obligatoriu.  Consiliul județean are o mobilitate foarte restrânsă de activitate și de aceea s-a încercat prin unitățile subordonate, prin programe, prin cotizații. A menționat domnul Sebestyén Csaba la Dobeni, că cea mai mare problemă este a terenurilor. În lunile trecute s-a lucrat foarte mult, și acum s-a găsit aceea formă, înființarea unui ADI, la care s-a alocat 1 milion de lei, și prin care, cu colaborarea autorităților locale, și a  unor instrumente potrivite, să poată fi măsurate terenurile. Și acesta este un lucru, de care este personal convins, că nu mai există în bugetul altui consiliu județean din țară. Nu crede că există autoritate județeană din țară, care să lucreze mai mult pentru rezolvarea problemelor oamenilor. Și acest ajutor se realizează în mod strategic. Este convins, că rezultatele nu vor întârzia. Este o ocupație continuă și turismul, care este activitate specifică a județului, și care creează multe locuri de muncă. Dar sunt și cultura, și educația, multe subiecte, pentru care nu s-a găsit încă soluția juridică, și acesta este motivul, pentru care se fac multe modificări de ultim moment în documentațiile comunicate. Ceea ce nu este absolut solid din punct de vedere juridic, ce nu este fundamentat s-a pus în fondul de rezervă, și vor fi scoase atunci, când toată lumea va fi convinsă de găsirea soluției cele mai potrivite. Guvernul și Parlamentul a îngrădit spațiul de mișcare a consiliilor județene. În anii, care au trecut, s-a putut interveni cu ocazia reechilibrării bugetului, printr-o decizie s-au putut aloca bani către localități. Acum nu mai există această posibilitate de reechilibrare a bugetelor locale, deși consideră, că totuși la mijlocul anului se va reveni asupra acestui decizii. Dar totuși s-a căutat și se caută și în viitor soluțiile în perspectivă. Din acest motiv, în materialul retrimis, în preambul figurează strategiile pe care s-a construit acest buget. Se poate vedea, că s-a pornit pe cât mai multe fire, și pe parcursul semestrelor, dacă vor fi achiziții nefinalizate, sau litigii finalizate, sau vor întârzia aviza sau autorizări, la sfârșitul semestrelor se vor regrupa posibilitățile bănești. Deocamdată este în vizor primul semestru, și în funcție de posibilitățile legislative, la sfârșit se reanalizează lucrurile. În multe locuri sunt prevăzute și bani din PNDL, și bani din programe. Nu s-a renunțat nici la ideea programelor proprii în ajutorarea grădinițelor și școlilor, dar încă nu s-a găsit soluția juridică. Sumele necesare sunt cuprinse tot în fondul de rezervă a județului. Până iunie se va gestiona această situație din fondul de rezervă, așa s-a înțeles cu colegii juriști, și  speră că se va găsi modalitatea juridică, și să existe 1 metru cub de hârtie, care să confere utilitatea publică acestor acțiuni, și să nu poată fi atacată. Deci, se continuă și programul ”CLACĂ”, pentru că sunt multe rezultate frumoase. Se continuă și micile programe de apă și canalizare și cele de electrificare. Se pune mare accent la turism, care creează multe locuri de muncă. În cazul dezvoltărilor din băile din orașul Borsec, din Soskút de pe lângă Cristuru Secuiesc și băile din comuna Dănești, s-a stabilit inițierea unui proiect de hotărâre Guvernamentală, ca să existe un fundament juridic, ca la începutul celui de al doilea semestru să poată fi alocate fondurile necesare. Între timp, ar fi important, ca fracțiunile, și mai ales cei din Gheorgheni, să intervină la investițiile în derulare în acele zone și să solicite ajutor, dacă au urgențe. O altă noutate în acest an este Micul program de internet. Prin programul European ”ENGAGE” s-a găsit soluția, ca satele mici din județul Harghita să pot fi accesabile prin căile moderne de comunicație. Tema de interes public din ultimele săptămâni a fost construirea și amenajarea unui aeroport în județul Harghita, pentru care se va face licitație publică și alegerea unui antreprenor, care să execute această lucrare. Acest obiectiv va deservi și turismul, și economia județeană, și care va compensa lipsa autostrăzilor din această regiune. Se poate citi în expunerea bugetului că s-au intensificat programele speciale, și proiectele subunităților proprii. Sunt mai multe. La acele proiecte, la care solicitarea a fost mai mare, și în anii precedenți au primit sume mici, acolo s-au suplimentat banii. Cel mai mare capitol este cheltuirea banilor Europeni. Bugetul Consiliului Județean Harghita niciodată nu  a fost așa de mare. Dispune de  400.000 lei, sau 100.000 euro în acest an, ceea ce este o sumă foarte mare. Acest buget trebuie executat în condițiile în care, colegii, angajații câștigă în jur de 700-800 de lei salariu lunar, și trebuie să răspundă de semnăturile proprii privind distribuirea corectă a acestor disponibilități. În acest sens, este o provocare pentru instituție acest buget.  Dar se lucrează intens, și la sfârșitul semestrului se vor face corecturile necesare.                                 

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér prezintă câteva aspecte cu privire la investițiile anului 2015. Este o investiție la Inspectoratul Situațiilor de Urgență, care presupune unificarea într-un sistem central. La Spitalul de Urgență se reiau lucrările de dezvoltare și sunt alocate 6 milioane de lei. La Spitalul de Psihiatrie din Tulgheș se efectuează o investiție de 3,5 milioane de lei. Se realizează reabilitarea sistemului de încălzire și se poate realiza din banii proprii, nu din credite, cum s-a planificat. La Patinoarul din Gheorgheni, pentru finalizarea investițiilor s-a alocat o sumă mai mică, mai ales, că la 20 februarie va fi organizat festivitatea de deschidere, de inaugurarea a Patinoarului. Cu această ocazie se desfășoară și meciul între echipa Progym din Gheorgheni și Clubul Steaua din București. Pentru terminarea achiziției, documentația s-a mai completat cu un punct. Este vorba despre achizționarea unei  Rolbe.  Era necesar, deoarece din cele trei rolbe existente, numai una a funcționat în ultimii 10 ani, și acela are 40 de ani. Astfel contractul existent cu Primăria Gheorgheni trebuie modificat. Și Primăria trebuie să aloce 10% din valoarea acestui utilaj. Mai sunt investițiile pentru Protecția copilului. Sunt investiții Guvernamentale și investiții proprii. Sunt cuprinse de exemplu construirea a șase case de locuit. Este în listă și Miniprogramul de apă, ca program multianual cu o sumă de 2 milioane de lei. Miniprogramul de electrificare este cu suma de 2.265.000 de lei.  Miniprogramul de internet,  va fi inițiat în acest an.   La capitolul drumuri, vor fi incluse podul din Ciba, drumul din satul Șoimușu Mic, drumul spre comuna Păuleni, Stația de depozitare regională a deșeurilor din comuna Remetea, la care se face și un drum către acest obiectiv. Acesta este un mare proiect al județului în acest an, cel mai mare, care se realizează din bani Europeni. Ca investiție nouă, sunt cuprinse drumurile între comunele Mărtiniș și Merești, 131A și 132A, cu câte 1 milion de lei. Se va încerca includerea a cât mai multe drumuri județene, astfel sunt cuprinse și planificări, care deja necesită actualizări. Sunt prevăzute și situații de inundații. S-a luat în calcul și începerea reabilitării drumului spre satul Sântimbru Băi. Dar este și drumul spre satele Cobătești,Tărcești și din satul Atia spre comuna Corund. La Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc se achiziționează aparate de ultimă generație în valoare de 1,3 milioane de lei la blocul operator.  Se mai fac investiții și la Școala Populară de Artă din Miercurea Ciuc și la Centrul Cultural și de Arte din Lăzarea. În anul acesta, ceea ce este foarte important cu privire la fondurile Europene, se planifică cheltuirea sumei de 250 milioane lei, care este o sumă considerabilă și va contribui semnificativ la dezvoltarea județului.             

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor amintește, că dânsul are două direcții în subordine, Direcția Patrimoniu și Arhitectul Șef. Pe primul ar numi gospodina instituției, a cărei activitate numai atunci se vede, când nu este bine făcută.  Dar totuși sunt câteva lucruri de menționat. Între acestea, achiziționarea camerelor de luat vederi pentru drumurile județene. În acest fel ar fi asigurat siguranța circulației și supravegherea furtului de lemne. Se vor achiziționa instrumente de măsurat teren prin sistem GPS.  Se va face un studiu, și se va depune un proiect pentru fonduri Europene pentru reabilitarea termică a Palatului administrativ, reabilitarea tavanului Sălii de protocol. Pentru drumuri s-au alocat 15 milioane de lei, din care 4 milioane de lei pentru straturi asfaltice continue, 5 milioane de lei credit de angajament, ca la sfârșitul anului, dacă trebuie, să fie din ce rectifica, și se dorește inițierea unui program, din care să fie reparate podurile  și traversele cu deschidere mai mică decât 5 m. Acestea nu necesită documentații și proiecte. Pentru acest an este planificat și siguranța traficului rutier, care este un contract cadru multianual. Presupune vopsirea drumurilor, montarea de indicatoare și amplasarea de balustrade. Alte 9 milioane acoperă contractele existente, întreținerile de iarnă, vară, pietruirea și curățirea șanțurilor.  Sunt planificate și achiziționarea a două utilaje. Un buldo excavator și un echipament tip Unimog, pentru cazurile de inundații. Speră, că nu va fi nevoie de acestea, dar în astfel de cazuri sunt indispensabile. Se duce mai departe și Programul de protecția monumentelor se continuă și în acest an. Sunt alocate 300.000 lei în acest scop. Programul de păstrare a moștenirii culturale s-a dezvoltat, având bază de date pentru 60 de localități din cele 256. Pentru săpăturile  arheologice în anul 2015 s-a alocat 30.000 lei.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  consideră, că este numai o parte din volumul activităților ceea ce s-a prezentat de către domnii vicepreședinți. Mai sunt foarte multe activități, tocmai de aceea, ca ideile cuprinse în strategia județului să fie urmate. La subunități și la Programe se poate constata o creștere și diversificare a activității. S-a alocat mai mult, unde a fost solicitat acest lucru. Acest lucru se datorează convingerii, că asociațiile civile desfășoară o activitate foarte importantă în dezvoltarea județului. Și aici, legislația îngrădește foarte mult posibilitățile de participare din partea consiliului județean. Nu poate fi membru în Comisia de evaluare o persoană, care este și consilier județean, sau o altă persoană, care nu este angajat al instituției. Singura excepție este cultura.  Încă se caută de exemplu și la Programul de porturi populare tradiționale, cum poate fi avizat de către o instituție specializată această activitate. Nu va fi ușor, dar este convins, că la următoarea ședință se va reuși aprobarea acestor programe de finanțare. Dânsul ar fi dorit să pună pe ordinea de zi de astăzi aceste programe, dar disputele interne inutile au împiedicat acest lucru. De aceea, speră, că la ședința extraordinară din 20 februarie 2015 aceste programe se pot pune pe Ordinea de zi, pentru că lipsește numai o zi din cel 30 prevăzut de legislație, ca termen de afișare. În data de 29 decembrie direcția competentă a depus la Cancelarie, dar au fost înregistrate numai la data de 6 ianuarie, și astfel totul s-a decalat. La subunitățile Consiliului Județean Harghita s-a încercat urmărirea realizărilor. Nimeni nu va primi mai puțin, ca în anul trecut. Deciziile au fost luate în funcție de adaptare a activităților la strategiile județului. S-a lucrat mult cu conducătorii subunităților, și rezultatul este o listă de programe foarte bine pus la punct.  S-a avut în vedere și reducerea cheltuielilor de personal, pentru că, ca de obicei, Parlamentul cu o mână a dat ceva față de anul trecut, dar cu cealaltă a și luat acel ceva. A fost redus fondul de salarii pentru anul 2015 conform unui ordin comun al Ministerului de Finanțe și a Ministerului Dezvoltării Regionale. Astfel trebuie efectuată o reducere de personal, deși suma, care trebuie cheltuită de județ în acest an este mult mai mare. Au mai rămas niște sume din proiectele Europene din anul 2014, pentru care încă nu s-a reușit atragerea părții alocate de Uniunea Europeană. Astfel în totalitate bugetul Consiliului Județean Harghita în anul 2015 gestionează o sumă în jur de 487.000.000 lei. La programele proprii s-a încercat clarificarea situațiilor, care îngrădesc această activitate. Este o mare problemă finanțarea activităților sportive în județ, care din septembrie 2014, când a apărut acel ordin de restricție, nu se mai poate face ca mai înainte. Soluțiile încă nu sunt găsite. Este o problemă la fel de importantă susținerea activității organizației de Caritas în județul Harghita. Guvernul nu mai alocă atâția bani pentru activitatea lor. Consiliul județean încearcă să se implice mai mult în activitatea de îngrijire la domiciliu prin mărirea sumei alocate în acest scop. La fiecare activitate s-a luat în vedere necesitățile cele mai importante. Va fi o colaborare și în acest an cu Inspectoratul Școlar din județul Harghita în organizarea competițiilor, concursurilor. Se caută în continuare modalitățile organizării educației profesionale în județ, în acest sens se vor organiza dezbateri cu conducătorii liceelor profesionale din județ. Toate acestea sunt cuprinse în bugetul Consiliul Județean Harghita, care s-a comunicat către consilierii județeni. Cu privire la modificările aduse în cursul zilei de ieri și alaltăieri, s-au întocmit amendamente, care vor fi supuse la vot înainte de parcurgerea Ordinii de zi comunicate. Legat de cazul orașului Borsec, nu știe punctul de vedere al colegilor din zona Gheorgheniului, dar se solicită părerea domnului secretar de județ în două probleme. Primul este neacceptarea ca interes județean public achiziționarea covoarelor de cauciuc în sălile sportive de judo, deși a fost o asumare din partea consiliului județean, că se promovează activitatea regională de Judo din județ. S-au format și se formează campioni naționali și europeni în urma practicării sportului de Judo din Odorheiu Secuiesc. Astfel nu poate accepta, ca această activitate să nu fie de interes public județean. Dar la fel este și problema covorului de cauciuc din jurul Patinoarului din Municipiul Gheorgheni.  Problema stațiunii Borsec s-a dorit a fi soluționată prin contractarea unui credit de către Consiliul Județean Harghita, ca să nu fie alocat din bugetul propriu nimic, dar să fie pus în funcțiune Complexului balnear de acolo. Din venitul colectat în urma funcționării, s-ar fi plătit ratele creditului. Se știe, că stațiunea Borsec este o atracție turistică garantată. Nu se pune problema, dacă vor fi destui turiști și vizitatori. Se poate vedea de exemplu Complexul Balnear din Băile Tușnad, unde într-un an au trecut peste 100.000 de turiști, și a reușit să aducă profit pentru oraș. Nu știe de ce trebuia scos Borsecul din lista de investiții a județului. Solicită răspuns din partea domnului secretar de județ la aceste probleme.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád menține, că ceea ce este scris în rapoarte, este cadrul legal. Este evident, că interpretarea cadrului legal trebuie să rămână în condițiile legale. De exemplu la stațiunea Borsec, investiția este a orașului, nu a Consiliului Județean Harghita, care ca persoană de drept public, nu poate să pună în lista de investiții proprii acest complex. Dincolo de Ordonanța de urgență nr. 58/2014 privind stabilirea unor măsuri financiare cu privire la cheltuirea banilor publici, sunt și alte acte normative, care reglementează destinația banilor publici. În aceste investiții turistice, nici măcar prin asociere nu poate participa consiliul județean. Sunt definite prin actul normativ menționat posibilitățile de participare. În cazul de față, aceste investiții trebuie făcute de orașul Borsec. A fost de exemplu un program, prin care a primit ceva bani, dar nu a primit suficient. Restul sumei se poate rezolva numai prin cale legală. Fără o fundamentare juridică, nu este bază legală pentru a putea fi inclusă în lista de investiții a consiliului județean. Cu privire la activitățile sportive, la problema saltelelor și a covoarelor de cauciuc în sala de lupte, sau în incinta Patinoarului din Gheorgheni, ca obiective de investiții nu se pot numi. Eventual dotări. Este ca și achiziționarea unui mobilier. Într-o asociere, consiliul județean este o parte asociativă. Dar de fapt, iarăși este vorba despre o investiție a orașului Gheorgheni. Prin contract au fost prevăzute lucrările și părțile de investiții, care se vor finanța din partea consiliului județean. S-a stabilit exact care vor fi obiectivele finanțate. Conform acestui contract de asociere, este clar, că dotările menționate nu fac obiectul contractului. Din acest motiv nu este bază legală pentru aceste inițiative. La finanțarea activităților sportive nu numai cadrul legal s-a modificat, la o ședință anterioară deja s-au discutat modalitățile de finanțare a asociațiilor de drept privat. Nu știe de ce secretarul județului este considerat vinovat pentru reglementările impuse de legislație. Aparatul juridic a propus înființarea asociațiilor de interes public pentru sprijinirea activităților sportive.      

 

Domnul consilier județean Ambrus Sándor reflectează asupra problemelor cu privire la saltele și covoare de cauciuc. Înțelege cele spuse de domnul secretar de județ. Dar nu este vorba despre o asociație de drept privat în acest caz. Este vorba despre Școala sportivă din Municipiul Odorheiu Secuiesc. După considerentele dânsului, acest aspect atrage o altfel de evaluare, fiind vorba despre o instituție de drept public, cu care se poate asocia. Solicită o evaluare sub acest aspect de la domnul secretar de județ. Legat de propunerea de a înființa un ADI pentru sport, nu are nimic împotrivă. Și acela este o cale, care este accesibilă.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba este surprins, că foarte multe lucruri ies la iveală în ultima, sau penultima zi, dinainte de ședință din punct de vedere legislativ, și foarte multe lucruri trebuie retrase, sau modificate. De ce nu apar aceste deficiențe mai repede, ca să nu fie mereu o surpriză ? Ceea ce privește structura bugetului, consideră, că este un sistem bine conturat. Nu a parcurs în toate părțile, dar în ceea ce privește obiectivele și sarcinile instituțiilor subordonate, și a administrațiilor, este mai bine conturată din punct de vedere al distribuirii banilor. Față de anii precedenți, acest aspect se reflectă mult mai bine în buget. Din punctul lui de vedere, consideră că abordarea problemei educației profesionale este superficială, pentru că nu se reflectă în bugetul Consiliului Județean Harghita. Poate va fi inclusă pe parcursul anului, deocamdată consideră acest buget un cadru, care se mai poate umple cu obiective și investiții concrete. O altă problemă arzătoare este crearea locurilor de muncă. Și domnul președinte a menționat problemele tinerilor. Nu regăsește aceste intenții concretizate în acest buget. Turismul este susținut, dar nu în perspectiva creării locurilor de muncă. Din păcate, condițiile legale se schimbă în mai rău, și  intențiile consiliului județean de a interveni în aceste probleme este tot mai îngreunată.  O altă problemă este sărăcia, care nu apare ca subiect în buget, dar cu toții sunt conștienți, că există multe cazuri nerezolvate legate de comunitățile romilor. Este foarte greu de obținut orice rezultat în problemele lor. În ciclul European următor ar trebui găsite modalități mai concrete de a ajuta aceste comunități, și în această perspectivă trebuie regândite și programele cuprinse în bugetele Consiliului Județean Harghita. Și în cazul lor, crearea locurilor de muncă ar fi problema cea mai importantă, din punct de vedere al viitorului apropiat. Și pentru noi, ceilalți de aici,  trebuie să fie prioritare aceste intenții. Trebuie făcut mult mai mult, decât până acum, în interesul conviețuirii pașnice. Revine la problema sărăciei, din perspectiva alocației de hrană acordat școlarilor mici în formă de corn, lapte, și fructe. Este preocupat de soarta acelor copii, pentru care acesta este singura hrană garantată zilnic. Nu există studii cu privire la numărul lor în județ, dar este știut, că natalitatea în comunitățile rome este foarte mare, astfel și numărul copiilor săraci este în creștere. A înaintat către domnul președinte o propunere din comuna Suseni, care de fapt era un proiect prin care s-ar crea locuri de muncă pentru persoanele aparținând etniei rome. A fost depus acest proiect pentru fonduri Norvegiene, dar a fost respins. Dar este de părere, că consiliul județean ar putea avea preocupări pe această temă, pentru că, toate consiliile locale au probleme asemănătoare.

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin ar reflecta asupra celor menționate de domnul secretar de județ legat de sprijinul acordat regiunii de nord a județului, și mai exact, orașului Borsec. Dar mai întâi ar dori să asculte părerea domnului consilier județean Bende Sándor.                      

 

Domnul consilier județean Bende Sándor  consideră, că destul de rar ia cuvântul în plen. Acum este consternat din cauza nelămuririi membrilor de consiliu asupra deciziilor cu privire la interesele județului. În primul rând, explicația juriștilor că  investiția de la Complexul balnear din orașul Borsec nu poate fi interes județean, nu poate fi acceptat de dânsul. Mai înainte s-a tot discutat pe tema creării locurilor de muncă, și în ultima perioadă chiar a crescut preocuparea pentru amenajările turistice. De exemplu, problema pârtiilor de schi, a căror număr este în creștere și prestează servicii acceptabile. În urma acestei activități, în unele localități, în perioada sfârșitului de săptămână nu se mai poate găsi cazare și masă, pârtiile sunt supraaglomerate. Astfel se poate spune că în județul Harghita la un sfârșit de săptămână de iarnă, mai multe  zeci de mii de străini vin să cheltuiască banii, mărind ocupația localnicilor, întreprinzătorilor, proprietarilor de magazine, restaurante. Dacă acesta nu este de interes județean, atunci nu mai știe altceva ce ar putea fi. Dacă se ia în considerare, că peste 100.000 de vizitatori a avut investiția de la Băile Tușnad, unde foarte mulți străini au lăsat bani, nu se poate accepta că acela nu ar fi de interes județean. Dacă este o preocupare pentru locuri de muncă în județul Harghita, ar fi mai important, ca în primul rând să fie create locuri de muncă pentru cei, care chiar doresc să lucreze. Dacă s-a rezolvat problema lor, se poate ocupa și de cei, care de fapt nu sunt interesați să presteze munci continue. Normal, că și în cazul lor ar trebui ajuns acolo, să accepte necesitatea muncii continue, dacă vreau să conviețuiască pașnic cu ceilalți. Este total dezamăgit de lipsa unei soluții legale cu privire la investiția de la Borsec. În două luni, de când se tot discută problema, ar fi trebuit să fie depistate soluții legale, prin care investiția în acest obiectiv să fie considerat de interes județean. Acum, a rămas afară și din buget. Are încredere, că până la urmă se vor găsi căile legale pentru  investiția din Borsec, și se va dovedi, că investițiile în aceste obiective contribuie major la dezvoltarea economică a județului. Crearea locurilor de muncă, asigurarea veniturilor, contribuie și la decizia tinerilor de a rămâne acasă, să nu emigreze, și acesta ar fi interesul prioritar al județului Harghita.                     

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin ar adăuga le cele menționate de domnul Bende, că transpunerea problemei într-un plan filozofic nu ajută la rezolvarea lui. Speră, că nu este convins, că nu se sprijină o astfel de investiție de către consiliul județean, fie ea în orice parte a județului. Aparatul consiliului județean chiar consideră de interes județean investiția în aceste obiective importante. Domnul secretar de județ a explicat, că din punct de vedere juridic nu s-a găsit soluția legală. De ce nu s-a găsit, este o altă problemă, dar a propus soluții, prin care s-ar putea avansa. De aceea propune domnului secretar, ca să vină cu idei, prin care se poate rezolva problema investiției la Complexul balnear de la orașul Borsec. Este o urgență, care  trebuie rezolvată, dar numai în condiții legale.      

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că propunerea găsirii formei juridice a venit din partea părții politice, nu din partea juridicului. Juriștii prevăd necesitatea unei Hotărâri Guvernamentale, care ar crea cadrul legal pentru investiție.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád nu vede motive de ceartă cu domnul Bende. Nu a spus că nu ar fi de interes județean o astfel de investiție. Spune, și repetă, că  Ordonanța Guvernului nr. 58 / 2014 nu asigură cadru legal de finanțare pentru astfel de investiții între Consiliul Județean Harghita, care este persoană juridică de drept public, și orașul Borsec, care este o altă persoană de drept public. Nimeni nu a spus că nu este de interes județean finalizarea Complexului balnear de acolo. Dar baza legală de a participa la investiții în domeniul turistic, ca acesta nu există. Există și alte reglementări, legate de cheltuirea banilor publici prin alte norme din domeniul finanțelor publice, pe care nu vrea să le înșireze acum, dar care nu permit procedee similare, ca în cazul Patinoarului din Gheorgheni. Această cale nu este accesibilă. Modalitățile de soluționare încă se caută, dar trebuie fundamentate foarte bine. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  consideră, că ar fi două soluții. Unul ar fi prin Hotărâre de Guvern, unde Consiliul Județean Harghita nu trebuie să pună bani. Celăllat este viabil încă de astăzi, să fie înaintat o adresă către domnul primar din orașul Borsec , ca din fondul de rezervă, cu ocazia ședinței din luna martie se va rezolva problema. Nu se pune deoparte problema, dar trebuie lucrat mai mult pe partea juridică.   

 

Domnul consilier județean Szentes Antal constată, că și în lumea largă sunt tensiuni însemnate acum,  care se regăsesc la toate nivelele. Acum la discuția acestui buget sunt neînțelegeri. Apelează la buna credință a tuturora pentru a ajunge la un consens. Nu este perfect acest buget, dar este bun, și acceptabil în multe privințe. Este recunoscător colegilor, care au întocmit-o în această formă. Este mulțumit de faptul, că sunt incluse și probleme ca achiziționarea aparaturii medicale pentru Spitalului de Urgență din Miercurea Ciuc, sau sprijinirea unor evenimente, ca festivalul ”BOTORKA” din orașul Bălan. Cu privire la sprijinirea activităților sportive din județ, propune înființarea cât mai urgentă a unui Asociație de Dezvoltare Intercomunitară cu activitate de sport, cu o bază materială mai importantă, care să rezolve problema banilor acordați activităților sportive.  Apelează la înțelegerea colegilor, să susțină acest buget, și celor care se vor ocupa de partea de executare dorește perseverență și  decizii bune, ca la sfârșitul anului să  ajungă la rezultatele planificate.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér a uitat să vorbească despre un program de dezvoltare, care este important pentru județ. Este vorba despre amplasarea trotuarelor lângă drumurile județene. Sunt alocate 1 milioane lei în acest scop în anul 2015.  Va fi un program multianual. Cu privire la problema orașului Borsec, amintește, că la ședința fracțiunii UDMR din Municipiul Gheorgheni s-a discutat această problemă, și cu toții consideră o investiție foarte importantă în perspectiva dezvoltării regiunii de nord al județului. Orașul Borsec a dovedit și până acum, că investițiile alocate în localitate au adus rezultatele planificate. Face apel la organele de presă  prezente, ca această problemă să fie cât mai mult mediatizată, și politicienii din partea regiunii să fie preocupați și să promoveze și la nivel de Guvern dezvoltarea orașului Borsec. Să găsească o posibilitate, ca consiliul județean să poată investi în orașul Borsec.      

 

Domnul consilier județean Proca Ion constată cu amărăciune, că mai degrabă se găsesc motive cum să nu se facă lucrurile. Este un lucru trist. Nu ar fi de prima dată, când orașul Borsec ar fi un loc mai uitat. Exprimă totuși speranța, că se vor găsi soluții. Mai ales, că se vede o dezvoltare mai slabă a regiunii nordice a județului. Rezolvarea problemelor legate de obiectivele turistice din zona Borsec ar fi o mare șansă pentru  dezvoltarea cât de cât a zonei adiacente. Este mulțumit de discuțiile preliminare votării bugetului, a domnului președinte cu primarii din zona de nord a județului. Înțelege argumentele aduse la imposibilitatea sprijinirii orașului Borsec, și speră, că se vor găsi soluțiile, care se pot găsi până la urmă. Explicația corectă și amplă  asupra bugetului prezentat astăzi îi aduc aminte de complexitatea cu care o zonă ca județul Harghita, implică foarte multe tipuri de gândire față de alte zone ale țării. Este greu de elaborat un buget, care să mulțumească absolut pe toată lumea. Se gândește, că este într-adevăr așa, cum a menționat și colegul Szentes Antal, trebuie apreciat în primul rând munca celor, care au elaborat acest document important, care din partea lui are votul de acceptare.            

 

Domnul consilier județean Becze István consideră, că în calitate de reprezentant al comunității, trebuie avut o responsabilitate față de activitățile efectuate de autoritățile locale. Deși reglementările legale îngrădesc această intenție, cum rezultă din lucrările de astăzi a consiliului județean, se gândește, ca în cursul anului trebuie analizată ce și cum se poate rezolva din obiectivele planificate. Sunt multe proiecte câștigătoare, multe investiții planificate, la care, în faza de executare, autoritățile locale vor avea multe probleme. Există consiliu local, care a fost anunțat la sfârșitul anului că a câștigat un proiect în valoare de 2,3 milioane de lei, care trebuie prefinanțat, și nu are de unde. De la bănci nu poate primi suma necesară. Dar sunt și alte probleme majore, la care trebuie întors în cursul anului, pentru a sprijini autoritățile locale din județ.  

 

Domnul consilier județean Ambrus Sándor revine cu întrebarea pusă mai înainte pentru domnul secretar de județ. În cazul de față, când Școala sportivă din Odorheiu Secuiesc solicită ajutorul consiliului județean la dotarea cu acele covoare de cauciuc, sunt valabile aceeași considerente legale, ca în explicația dată în cauza cluburilor de Ioga private ?

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád nu poate reda fără un studiu amănunțit  cadrul legal adecvat acestei situații, dar din experiența de specialist în domeniu poate să-și spună părerea. Această școală sportivă are personalitate de drept public și este în subordinea Ministerului educației și învățământului. Din acest punct de vedere, evident că sunt valabile alte acte normative. Reiese fără echivoc, că pentru toate aceste echipări cu saltele, covoare, etc., responsabilitatea revine instituției, care îl coordonează. Consiliul județean nu este competent, ba chiar este interzis implicarea lui în astfel de achiziționări. Nu există bază legală. Legea sportului nr. 69 /    2000 se referă la finanțarea programelor sportive, cum și în cazul Sport Club-ului din Miercurea Ciuc, se referă la activitățile sportive, nu la dotări.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  anunță, că a mai fost făcut astăzi o modificare printr-un amendament de fond față de cele comunicate aseară. Fracțiunea UDMR astăzi a avut o propunere în interesul unei mai accentuate prezențe la evenimentele și în activitățile sportive și dezvoltările necesare la nivel de microregiune în județ.  Având în vedere și faptul, că localitățile trebuie să depună cota parte pentru proiectele europene regionale câștigate în semestrul doi al anului 2015,  se mărește  suma alocată la cotizații până la suma de 4.500.000 de lei. În rest s-au comunicat toate modificările. Toate problemele, care deocamdată nu au cadru juridic adecvat, intră în fondul de rezervă și se reiau când vor putea fi soluționate. Transmite domnului consilier județean Thamó Csaba, că sunt multe programe, proiecte care servesc creării locurilor de muncă. Majoritatea banilor cheltuiți merg spre investiții, care crează locuri de muncă. Este de părere, că nu vor fi aduși muncitori din alte părți la obiectivele puse în funcțiune. Astfel, pe piața muncii, consiliul județean va fi prezent prin investițiile efectuate. Este o preocupare continuă și educația profesională. Prin Școala populara de arte și meserii, sau Camerele Agrare, copii pot dobândi cunoștințe și profesii, prin care să se poată întreține și acasă, să nu plece. Au fost dezbateri cu alte autorități pe această temă, dar unde consiliul județean nu are competențe, acolo altceva nu poate să facă, decât să discute despre probleme. Autoritatea județeană are credibilitate și este apreciată în sensul, că invitând la masa discuțiilor părțile implicate, se poate ajunge la rezultate. Astfel de reușite sunt deja. În anul 2015 a crescut cu 10% numărul claselor profesionale din județ față de anul trecut. Nu s-a făcut nici o cheltuială, dar s-au ținut în jur de zece dezbateri, aducând la masa dezbaterilor intreprinzătorii și autoritățile. De exemplu, acum 10 minute a primit un mesaj din partea domnului Borbáth, conducătorul unei părți privatizate din Intreprinderea  ”Matrica” din Odorheiu Secuiesc, în care sunt oferite câteva utilaje de practică pentru atelierele liceului industrial ”Bányai JánosÍ din Odorheiu Secuiesc. Sunt mijloace prin care se poate promova educația profesională în județ, sunt și mijloace bănești în fondul de rezervă a consiliului județean, care se vor putea folosi, dacă se găsesc formele legale. Legat de problema comunităților rome, anunță, că în săptămânile trecute deja au ieșit câștigătoare trei proiecte europene. De fapt, primul proiect câștigător al județului Harghita în anul 2015 este pe tema aceasta. Dar nu numai una, sunt alte proiecte câștigate de Centrul cultural județean, de Direcția de Protecție a Copilului și Asistență Socială a județului Harghita, și vor mai fi și altele, care vizează problema minorităților rome din județ.  Cu privire la buget, poate să vină oricine cu propuneri, este binevenit. Ar fi bine, ca să fie exemple din alte județe, procedee deja puse în practică, dar deocamdată este convins, că din acest buget nu a rămas  nimic afară, din  problemele județului. Chiar dacă a rămas afară ceva, există cadru pentru a o include ulterior. Susținerea se va realiza din fondul de rezervă a județului. Cum a menționat și domnul consilier Proca Ion, au fost purtate discuții și cu primarii localităților, ca în limita posibilităților să fie poată interveni consiliul județean când este nevoie.                       

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  propune mărirea nivelul sumei la Contribuţii ale administratiei publice locale la realizarea unor lucrări şi servicii de interes public local, în baza unor convenţii sau contracte de asociere – Cotizații până la suma de 4.500.000 de lei, vizând proiectul de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

 

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba întreabă, dacă ceea ce s-a distribuit acum, este aceeași document, care s-a comunicat ieri ?

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că documentul este aceeași, dar s-a distribuit din motivul, că domnul consilier a sesizat, că nu a reușit să-l parcurgă, primind într-o oră înaintată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot mărirea nivelul sumei la Contribuţii ale administratiei publice locale la realizarea unor lucrări şi servicii de interes public local, în baza unor convenţii sau contracte de asociere – Cotizații până la suma de 4.500.000 de lei, vizând proiectul de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 24 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind  aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 5 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Art. 1 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 5 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot  Art. 2 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 5 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Art. 3 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 21 Da, 5 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Art. 4 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 5 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Art. 5 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 5 Abțineri.

 

Aprobarea Art. 6 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 20 Da, 5 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Art. 7 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 23 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Art. 8 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 23 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot  Art. 9 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Art. 10 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 5 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Art. 11 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Nu, 3 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Art. 12 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 21 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Art. 13 al proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 5 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot întregului proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 5 Abțineri.

 

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar comunei Praid.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba amintește, că în anul trecut consiliul județean a promis sprijin Centrului de wellness de la Praid. Această promisiune se onorează

acum printr-un Amendament, care se referă la continuarea sprijinului acordat în anul 2015.  Deocamdată este o sumă de 250.000 lei, dar în final se va ajunge la o sumă de 620.000 lei, în măsura avansării lucrărilor din punct de vedere a executării și a fundamentării juridice.  În prima fază s-a comunicat amendamentul cu 620.000 lei, dar s-a revocat și s-a corectat la suma de 250.000 lei, deoarece proiectantul numai până la 250.000 lei a terminat documentația. Pentru restul sumei, se va vota la o ședință următoare. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar comunei Praid.

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Nu.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar comunei Praid.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentaţiei tehnico – economice pentru lucrarea „Alimentare cu apă în localitatea Nicolești-aducțiune, comuna Ulieș”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentaţiei tehnico – economice pentru lucrarea „Alimentare cu apă în localitatea Nicolești-aducțiune, comuna Ulieș”

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

Proiectul de hotărâre privind aprobarea „Strategiei de protecţie a monumentelor istorice din Judeţul Harghita”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că această strategie este prima din țară în acest domeniu, astfel nu s-a putut copia de la alte județe. Cuprinde metodele termenele și procedeele prin care se încearcă păstrarea și conservarea monumentelor istorice din județul Harghita în așa fel, încât promovarea lor să aducă beneficiile necesare întreținerii lor.  Această strategie este unică. De un an străbate birourile Ministerului de resort și Autorității de protecție a monumentelor istorice din județ. Este considerat o noutate absolută în domeniu, cu care nu prea au știut ce să facă. Până la urmă a primit avizul favorabil a tuturor părților implicate. În această formă este supus acum votului consiliului județean, cu avizul favorabil al Consiliului Regional de protecție a monumentelor istorice din Brașov și a  Autorității județene de protecția monumentelor. Cu toții salută această inițiativă. Pentru Consiliul Județean Harghita nu este o noutate, și nu era greu de realizat această strategie, pentru că deja se lucrează pe această temă prin Programul de ”Ocrotirea și Conservarea Imaginii Satului Harghitean”.  Deja se realizează activități de săpături arheologice, copii sunt deja educați în spiritul păstrării tradițiilor, deja există proiecte anunțate în domeniul protecției monumentelor istorice, și ar mai fi de înșirat multe inițiative, de care în alte județe nu este interes. Toate sunt acum adunate în prezenta strategie, tocmai de aceea, ca să fie o direcție urmăribilă, acțiunile să nu se deruleze haotic, și asemănător celorlalte strategii elaborate, este realizat de specialiști. Acum un an a mai fost comunicat către consilierii județeni, cine era interesat, putea parcurge. De atunci  s-au purtat nenumărate discuții, dezbateri pe tema acestui material, dar părerea generală este mai mult ca pozitivă.

 

Domnul consilier județean Becze István este de părere, că această mare realizare ar trebui valorificată și pe parcursul derulării proiectelor operative de dezvoltare  regională. Dacă măcar 5 sau 10 puncte ar valora într-un proiect luarea în considerare  a prezentei strategii, cu care județul Harghita este pionier în țară, atunci chiar a meritat efortul depus și ar aduce și beneficii. Felicită realizatorii acestui documentații.        

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că și această lucrare s-a realizat prin muncă în echipă. Pe lângă direcția Arhitectului Șef, s-au implicat și alte direcții și s-au implicat și juriștii.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea „Strategiei de protecţie a monumentelor istorice din Judeţul Harghita”

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene” pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre programele de la Bruxelles a Consiliului Județean Harghita. Sunt activități, prin care se caută  parteneri în derularea proiectelor Europene. Pentru proiecte trebuie depistați aliații potriviți, și rezultatele obținute de consiliul județean să fie comunicate potrivit către forurile Uniunii Europene, unde se aduc deciziile. Deja acest program se derulează de 3-4 ani, și speră, că această activitate contribuie la dezvoltarea județului.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene” pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind acordarea unor licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Lazar Travel S.R.L în formă reformulată.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád spune, că din punctul de vedere al formulării de către Direcția de programe și unități subordonate, la executare s-a trecut eronat o frază, care va fi corectată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind acordarea unor licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Lazar Travel S.R.L în formă reformulată.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba explică, că

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita a terenului în suprafață de 1000 mp., aparținând domeniului public al orașului Bălan, județul Harghita, în vederea realizării obiectivului de investiții ”Centru de colectare selectivă al deșeurilor” din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre Centrul voluntar de colectare selectivă al deșeurilor din orașul Bălan, unde se colectează de la persoane fizice deșeurile electronice. Pentru depozitarea acestora, orașul a alocat o suprafață, care va fi inclus într-un proiect al Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita a terenului în suprafață de 1000 mp., aparținând domeniului public al orașului Bălan, județul Harghita, în vederea realizării obiectivului de investiții ”Centru de colectare selectivă al deșeurilor” din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 28/2013  privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba comunică, că s-au clarificat aspectele privind intenția reorganizării încadrării corpului de portari existenți la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc. Consiliul Județean Harghita dispune de un aparat propriu, care are activitate de pază a obiectivelor de interes județean. Spitalul a întrerupt contractul cu această unitate, declarând, că poată să desfășoară mai bine această activitate cu oameni proprii, dar nu s-a depus la consiliul județean nici un act justificativ în acest sens, și nici în interesul elucidării unor intenții de angajări subtile. 

În amendamentul depus este vorba despre includerea în organigramă a personalului de la liftieri și de la centrala telefonică.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot  Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 28/2013  privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 28/2013  privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba atrage atenția domnului președinte Barti Tihamér, asupra posibilității modificării incadrării trotuarelor, care se vor face pe lângă drumurile județene. Ar fi bine, ca acestea să fie drumuri pentru bicicliști. De mers pe jos s-ar putea și așa, dar invers nu se poate. Este o problemă de specialitate, la care dânsul nu este expert, dar propune acest lucru. Cândva era în discuție tema drumurilor pentru bicicliști, dar s-a uitat de problemă. O altă problemă, care era discutată în comisia de învățământ, și poate nu a ajuns mai departe, era o propunere, ca să se facă un studiu cu privire la numărul școlilor și grădinițelor desființate în ultimii ani. Ar fi relevant în sensul cunoașterii proprietarilor clădirilor eliberate, pentru a fi redate în folosință pentru alte activități ale comunităților. Crede, că ar merita investit într-o astfel de studiu, pentru că, de exemplu în satul Tărcești acum s-a reabilitat drumul, dar au o clădire de școală închisă, care ar putea servi altor  activități ale sătenilor. Va depune această propunere și în format hârtie, acum numai a semnalat această preocupare.

 

 Domnul consilier județean Danguly Ervin este conștient de existența biroului propriu de presă al Consiliului Județean Harghita, și consideră un fapt îmbucurător acest lucru. Dar nu este mulțumit de frecvența prezenței altor fracțiuni decât cel de UDMR în emisiunile difuzate. De exemplu, dânsului i-au fost luate câteva interviuri, care nu au fost difuzate niciodată. Nu vrea să facă critici asupra emisiunilor, dar urmărește aceste emisiuni, și obiectează lipsa cu desăvârșire a celorlalte formațiuni ale partidelor. Acum câteva zile a ascultat pe domnul vicepreședinte Barti Tihamér, care a vorbit foarte frumos despre tema emisiunii. O observație colegială ar avea de făcut. Domnul Barti a spus, că consiliul județean dorește să cheltuie cât mai mulți bani. Este de părere, că ar fi mai potrivit să spună,  ”să utilizăm”, sau ”să investim”. Este doar o chestiune de formă, dar sună mai bine.    

    

Domnul preşedinte Borboly Csaba roagă fracțiunile, că la finalul ședinței să mai rămâne câteva minute, pentru a fi interogați de către biroul de presă. A mai spus acest lucru și la ședințele anterioare. Dacă sunt prezenți, și doresc să facă declarații, să semnaleze personalului acestui birou sau președintelui. Nu este, și nu va fi  respins nimeni. Anunță, că la data de 20 februarie se va ține o ședință extraordinară la Municipiul Gheorgheni, cu ocazia inaugurării Patinoarului din Gheorgheni. Va ține ședință și consiliul local, și consiliul județean, și va fi și un meci de hochei, la care se poate participa. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulţumeşte organizatorilor şi participanţilor la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta şedinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 10 februarie 2015 cu număr de înregistrare  nr. 3503  /  13.02.2015    face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  26 februarie 2015

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter