Consiliul Judeţean Harghita
marţi, 07 mai 2024 15:27:33
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 13 mai 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 13 mai  2015

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 13 mai 2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

4.

BECZE ISTVÁN

UDMR

5.

BEGE KÁROLY

UDMR

6.

BENDE SÁNDOR

UDMR

7.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

8.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

9.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

10.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

11.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

12.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

13.

INCZE CSONGOR

UDMR

14.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

15.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

16.

LUKÁCS ÁRON

UDMR

17.

MAGYARI VENCEL

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

20.

POP ADRIAN

PNL

21.

PROCA ION

PNL

22.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

23.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

24.

SÁNDOR BARNA

UDMR

25.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

26.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

27.

SZENTES ANTAL

UDMR

28.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

29.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

30.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. 456/ 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Sala de protocol a Consiliului Județean Harghita. Întreabă, dacă are cineva ceva de spus înainte de începerea ședinței la capitolul Diverse.

 

Domnul consilier județean Salamon Zoltán este nemulțumit de soarta drumurilor din zona Ciucului. Crede, că atenția domnului vicepreședinte Incze Csongor este mai mult direcționată spre zona Odorheiului, deși urmează sărbătoarea Rusaliilor, când în zona Ciuc vor veni foarte mulți turiști.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor asigură pe domnul consilier, că până la sărbătorile Rusaliilor vor fi finalizate reabilitările la porțiunile de drum, care vor deservi circulația turiștilor la aceste evenimente.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér relatează despre consultări avute cu reprezentanții Drumurilor Naționale din județul Harghita. Există o reclamație din partea locuitorilor din zona Ghimeșului. Reclamația a fost depusă la Consiliul Județean Harghita, care a transmis mai departe acestei instituții. A fost solicitat și un răspuns cu privire la investițiile, care vor fi efectuate. În răspuns este menționat, că în anul 2015 numai pentru plombări și reparații mai mici vor fi fonduri. A fost solicitat și o listă, care să cuprindă toate investițiile preconizate în acest an în județul Harghita.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba, ca președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică din județul Harghita, anunță că în sfârșit se constată o înaintare într-o problemă serioasă de ordine publică. S-a scris și în presă, că în mai multe comune s-a organizat serviciul de pază civilă, care menține ordinea publică. Astăzi s-a întâlnit cu primarii și conducătorii acestor formațiuni de pază civilă, și s-a realizat un dialog bun. Din punct de vedere al vieții civile consideră acest demers foarte important. Aceste servicii funcționează cu caracter voluntar, și conferă un sentiment de siguranță pentru locuitori. Se știe, că în multe localități există probleme cu furturi, acte de violență, și cei mai periclitați sunt oamenii în vârstă, și persoanele singure, care nu se pot apăra.  O să fie elaborat și un ghid, care va conține punctele de colaborare între ATOP și autoritățile.

 

Domnul secretar al județului Egyed Árpád salută pe cei prezenţi şi declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 30 de membrii în funcție trei consilieri judeţeni sunt absenți : Burus Siklódi Botond, cine lipsește motivat,  și probabil va aduce acte doveditoare, Magyari Vencel, care și-a depus demisia, și  Szentes Antal, la care nu se  cunoaște motivul absenței. Consiliul este legal întrunit cu 27 de membrii prezenți la ședință inclusiv președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința se poate desfășura în mod valabil.

Domnul preşedinte Borboly Csaba arată, că domnul Burus Siklódi Botond se află la Sfântu Gheorghe la o discuție cu privire la  organizarea unui curs de specializare, și domnul Szentes Antal este în delegație.

Anunță, că vor fi retrase câteva puncte de pe Ordinea de zi.  Domnul vicepreședinte Incze Csongor vrea să retragă proiectul de hotărâre cu privire la tarifele pentru închirierea temporară a imobilului Vila nr. 6 din Băile Homorod din motivul,  că încă nu există un acord asupra valorii contractului de închiriere. Când vor fi clarificate toate aspectele, se va repune iar pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre. Trebuie știut, că s-a reînnoit Fundația de Tineret, din punct de vedere juridic are iarăși Consiliu de conducere, președinte în persoana domnului Erőss Levente. La ședința anterioară s-a numit și un reprezentant din partea Consiliului Județean Harghita, deci poate funcționa.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind stabilirea tarifelor pentru închirierea temporară a imobilului Vila nr. 6 din Băile Homorod, aflat în domeniul public al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Judeţean Harghita și al proiectului de hotărâre privind darea în folosință gratuită a imobilului Vila nr.6 din localitatea Homorod Băi aflat în domeniul public al județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita în favoarea Fundației Județene pentru Tineret Harghita. Totodată precizează, că se va retrage și proiectul de hotărâre privind darea în folosință gratuită a imobilului Vila nr. 6 din localitatea Homorod Băi aflat în domeniul public al județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita în favoarea Fundației Județene pentru Tineret Harghita.

Rezultatul votului: 23 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  propune scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 117/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a organigramei Bibliotecii Judeţene „Kájoni János” din motivul, că trebuie reînnoit Consiliul de administrație și Regulamentului de organizare şi funcţionare, modificare, care implică și afișarea cu termenul prevăzut de lege.

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor menționează, că dintre cele trei muzee din județ, cel din Miercurea Ciuc nu a trimis încă solicitarea în domeniul Săpăturilor arheologice, și nu ar fi bine să fie lăsat afară din acest program. De aceea, propune scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  propune scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind derularea programului „Săpături arheologice în judeţul Harghita”

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  propune introducerea pe ordinea de zi la capitolul Diverse a următoarelor proiecte de hotărâri, a căror motivare și actele necesare s-au adunat în ultimele zile :

 

1.      Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei judeţului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani Giurgeu pe anul 2015

 

2.      Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei judeţului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita - Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás pe anul 2015

 

3.      Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului modificator revizuit pentru tubulatura instalațiilor de ventilare, aferente obiectivului de investiţii „Reamenajarea și extinderea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc”

 

4.      Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

5.      Proiect de hotărâre privind aprobarea de către Consiliul Județean Harghita al Proiectului tehnic în vederea executării lucrărilor de construire „Centru de colectare selectivă a deșeurilor” și „Stație de transfer” în localitatea Corund, din cadrul contractului “Proiectare și execuție pentru stațiile de transfer din Miercurea Ciuc și Corund și a celor 8 centre de colectare” care face parte din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita”

 

6.      Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

 

7.      Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 194/2009 privind asocierea Judeţului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu Asociaţia pentru Judeţul Harghita - Hargita Megyéért Egyesület în vederea constituirii unei societăţi comerciale cu răspundere limitată, având denumirea de SC Proiect Consulting Harghita SRL

 

8.      Proiect de hotărâre privind aprobarea  Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: “Modernizarea sistemului rutier pe DJ 153D, între km 2+000-4+200”  

 

9.      Prezentarea și aprobarea Procesului verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de  16 martie 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  consideră importantă ascultarea unei explicații din partea domnului secretar al județului cu privire la cazul Borsecului, care este foarte urgent. Reamintește, că acest caz este unic în țară, nu există nici un precedent, care ar putea fi considerat o soluție de urmat în rezolvarea acestui caz.

 

Domnul secretar al județului Egyed Árpád precizează că proiectul de hotărâre a Guvernului este pregătit, ca din fondul de rezervă bugetară a Guvernului să fie solicitat suma necesară pentru orașul Borsec, motivația fiind corectă și bună. În paralel, și Consiliul local al orașului Borsec a ținut o ședință, la care s-au evidențiat lucrările cu caracter de urgență. Documentația, care a fost pregătită nu a fost finalizată în așa fel, încât să certifice în mod corespunzător componența lucrărilor de executat cu caracter urgent. De aceea până acum nu a fost semnat de proiectantul și executantul lucrării. Poate graba era de vină, dar documentația care s-a trimis nu corespunde și nu motivează solicitările. Decât să fie aprobat în consiliu cu o fundamentare lacunară, mai bine să sufere o amânare. Dacă între timp se va ivi o ocazie prielnică, se poate convoca imediat o ședință extraordinară, și se poate aproba pe baza documentației tehnico-economice un ajutor financiar. Această intenție este prevăzută și în proiectul de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului, o anumită sumă este destinată în acest sens.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   spune că astăzi se va lua o hotărâre cu privire la problema orașului Borsec, prin modificarea bugetului, se vor pune banii deoparte pentru o eventuală urgență, și se mai solicită niște clarificări din partea  domnului primar al orașului Borsec. S-a încercat și contactarea dânsului, dar din motive  personale nu a putut transmite aceste clarificări.      

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   supune la vot punerea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâri înșirate.

Rezultatul votului: 24 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Aprobarea ordinii de zi modificate.

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind luarea de act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al domnului Magyari Vencel şi declararea ca vacant a locului respectiv de consilier judeţean – varianta corectată și comunicată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   menționează, că persoana noului consilier, care va veni nu este încă nominalizată. Din punct de vedere al teritorialității ar trebui să vină din partea fracțiunii din Gheorgheni. Dar deocamdată se ia la cunoștință demisia domnului consilier județean  Magyari Vencel.

 

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba solicită lămuriri cu privire la motivația demisiei domnului Magyari Vencel.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   spune, că actul privind demisia este anexată la proiectul de hotărâre, și este menționat, că se retrage din cauza problemelor familiale. Dă și citire a actului respectiv.

 

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba este îngrijorat de demisiile frecvente din fracțiunea UDMR.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   mulțumește pentru grija domnului consilier. Consideră, că demisii au fost din toate fracțiunile de la formarea acestui consiliu județean. Nu este aceasta prima ocazie.

 

Domnul consilier județean Proca Ion amintește, că în Comisia pentru sănătate, asistență și protecție socială a rămas singur, deci nu poate funcționa această comisie. Se întreabă, dacă au valabilitate proiectele de hotărâri, care necesită avizul favorabil al acestei comisii. În altă ordine de idei, regretă retragerea domnului Magyari Vencel.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că în această ședință nu se va completa comisia socială și se va scoate din preambulul proiectelor de hotărâri necesitatea avizului acestuia.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind luarea de act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al domnului Magyari Vencel şi declararea ca vacant a locului respectiv de consilier judeţean – varianta corectată și comunicată.

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  anunță depunerea jurământului de către consilierul județean,  domnul Miklos Gheza.

 

Domnul Miklos Gheza pronunță textul jurământului.

 

Domnul consilier județean Miklos Gheza mulțumește pentru încredere și încearcă să desfășoară o activitate benefică în favoarea cetățenilor în calitate de consilier județean în Consiliul Județean Harghita.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 234/2012 privind declararea ca legal constituit al Consiliului Judeţean Harghita – varianta corectată și comunicată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 234/2012 privind declararea ca legal constituit al Consiliului Judeţean Harghita – varianta corectată și comunicată.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 236/2012 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita – varianta corectată și comunicată.

Domnul preşedinte Borboly Csaba  anunță modificările efectuate în componența comisiilor de specialitate. Domnul Szentes Antal se retrage din Comisia de urbanism, și va fi membru al Comisiei sociale și în Comisia de relații externe. Din Comisia socială va ieși domnul Magyari Vencel. Domnul Miklos Gheza va fi numit în Comisia de urbanism.

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 236/2012 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita – varianta corectată și comunicată.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea situaţiilor financiare pe anul 2014 asupra execuţiei bugetare a Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea situaţiilor financiare pe anul 2014 asupra execuţiei bugetare a Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România pe anul 2014

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România pe anul 2014

Rezultatul votului: 27 Da.

 

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Adunarea Regiunilor Europene pe anul 2015

 

Domnul consilier județean Sándor Barna spune că nu dorește să voteze în acest punct al ordinii de zi.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  menționează, că domnul consilier va fi reprezentantul acestei organizații din partea Consiliului Județean Harghita, de aceea nu dorește să voteze.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea achitării cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Adunarea Regiunilor Europene pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Agenţia Pentru Dezvoltare Regională Centru pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba comunică solicitarea primarilor din regiune cu privire la suplimentarea sumelor alocate. Din cei 100 de litri de benzină este foarte dificil să se deplaseze de mai multe ori la municipiul Alba Iulia. Ar dori, ca pe lângă Birourile  teritoriale, care funcționează destul de bine, și care au încă rezerve, să mai fie angajat o persoană la Alba Iulia, care să preia coordonarea proiectelor depuse de către Consiliile locale și Composesorate din județul Harghita în cadrul programului Fondul European pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurală  și Program Operațional Regional. Această persoană s-ar ocupa cu preluarea și trimiterea documentelor și nu ar mai fi necesară atâtea deplasări din partea părților implicate. Din acest motiv se va relua problema acestei suplimentări de sume. Acum rămâne în forma existentă.

  

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către Agenţia Pentru Dezvoltare Regională Centru pe anul 2015

Rezultatul votului: 25 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2015 către Asociaţia pentru Judeţul Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plății cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2015 către Asociaţia pentru Judeţul Harghita

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei judeţului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA” pe anul 2015 – varianta corectată și comunicată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   relatează despre activitatea acestei ADI, care lucrează în managementul destinațiilor turistice și încearcă să sporească nopțile de cazare a turiștilor în colaborare cu Birourile teritoriale. Mai este mult de făcut în acest domeniu în colaborare cu primarii regiunilor. Sunt vreo 20 de birouri Tur-info, care nu au volumul de muncă necesar, poate din cauza lipsei colaborării. Nu se transmit turiștii dintr-o mână în alta, cum are trebui. ADI-ul are activitate bună, raportul s-a comunicat și consilierilor județeni.

 

Domnul consilier județean Thamo Csaba consideră bună idea domnului președinte cu activitatea unui ADI rerferitoare la zona Toplița. Dar consideră, că și în celelalte zone, Ciuc, Odorhei și Gheorgheni ar trebui inițiate , pentru că oportunitățile de a depune proiecte ar fi mai mari. La nivelul județului Harghita existența ADI-urilor este foarte necesară. În zonele menționate sunt altfel  condițiile tehnice, umane, structura satelor. Deja și zona Odorheiului se diferă de zona Ciucului. Solicită domnului președinte, să reflecte asupra înființării ADI-urilor regionale.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  comunică, că în zona Odorhei există o astfel de colaborare între primării. Dar așteaptă inițiativa părților interesate.

 

Domnul consilier județean Becze István indică, că există astfel de asocieri între localități și la Ciucul de Sus, și la Ciucul de Jos. Aceste asocieri servesc la șanse și sume mai mari de finanțare. Se știe de vreo cinci astfel de ADI-uri și în Miercurea Ciuc în pregătire.  Aceste asocieri sunt în multiple situații. Unii înființați mai demult depun proiecte numai acum, alții au deja proiecte finalizate. Sunt și la Ciucul de Mijloc, la Casin, în zona Ghimeșului, și în urma finanțărilor pot contribui și la îmbunătățirea infrastructurii din zonă. Aceste mici colaborări sunt mai funcționale, decât adunarea într-o asociere regională.

  

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei judeţului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA” pe anul 2015 – varianta corectată și comunicată.

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 24 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maximum 25.000.000 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și alte măsuri – varianta corectată și comunicată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   menționează, că părerea specialiștilor a fost, că ar fi mai indicat să fie luat împrumutul din Trezorerie în loc de o Bancă Comercială. Motivația este, că din banii de la echilibrarea bugetului se vor putea reține ratele. A mai spus de multe ori, că nu se vrea îndatorirea județului și nu ar dori luarea unui credit pentru lucruri, care ar însemna o restituire netă. Acum este vorba despre un proiect, unde sunt calculate în bugetul proiectului cheltuielile neeligibile, care după intrarea în proiect, vor genera acești bani, asigurând posibilitatea restituirii ratelor.  Aceasta este strategia județului, se iau numai credite, care se amortizează. La fel va fi și în cazul orașului Borsec. Deocamdată se va încerca prin Trezorerie. În luna august se va lua o decizie. Dacă nu se va putea, atunci se va gândi la o construcție din partea unei bănci fiindcă este vorba despre o sumă mai mare.

 

Domnul consilier județean Thamo Csaba întreabă cât va fi procentul de îndatorare a județului după creditarea planificată ?

 

Domnul Director general Bicăjanu Vasile  spune că nu s-a făcut un calcul în această privință, dar procentul este undeva la 8%. Creditul planificat de la Trezorerie nu intră în calcul la gradul de îndatorare a județului.

     

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maximum 25.000.000 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și alte măsuri – varianta corectată și comunicată.

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării predării și primirea în folosință temporară de către Județul Harghita prin Consiliul Județeam Harghita pe o perioadă de 6 luni, cu titlu gratuit, a terenului Iazului de decantare în suprafață de 129.914,82 mp ocupat de depozitul de deșeu menajer al orașului Vlăhița, județul Harghita, identificat prin C.F. nr. 51229 a localității Vlăhița, aflat în proprietatea Composesoratului „Lövéte Közbirtokosság”, în cadrul căreia se află pe o suprafață de 51.513 mp halda formată din nisip de turnătorie, identificată prin coordonate cadastrale, aflată în proprietatea S.C. Metalurgica Vlăhița S.A., județul Harghita în vederea relocării depozitului neconform de deșeuri al orașului Vlăhița – varianta corectată și comunicată.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér menționează că acest proiect a fost inițiat de Direcția generală patrimoniu și de domnul vicepreședinte Incze Csongor. În cadrul proiectului cu deșeurile este nevoie de preluarea anumitor terenuri. Un asemenea teren este și la Vlăhița, de unde trebuie transportat deșeul, și la care proprietarul parțial este Composesoratul Lueta. Trebuie încheiat un contract în care sunt și ei parte, ca și intreprinderea Metalurgica Vlăhița S.A. Deșeurile trebuie transportate de acolo. La fel este situația și la Consiliul local din Tușnad. Mai este nevoie de aprobarea unei documentații legat de lucrările din Gheorgheni și Remetea, tot în cadrul acestui proiect la partea de electrificare. În ședința anterioară s-a aprobat și un protocol cu orașul Bălan, la care răspunsul din partea Ministerului a venit acum, în timpul ședinței  și speră, că răspunsul este favorabil.  De fapt este vorba despre finalizarea proiectului cu deșeuri.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor anunță, că preia conducerea ședinței. Domnul președinte trebuie să dea un interviu în timpul ședinței.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării predării și primirea în folosință temporară de către Județul Harghita prin Consiliul Județeam Harghita pe o perioadă de 6 luni, cu titlu gratuit, a terenului Iazului de decantare în suprafață de 129.914,82 mp ocupat de depozitul de deșeu menajer al orașului Vlăhița, județul Harghita, identificat prin C.F. nr. 51229 a localității Vlăhița, aflat în proprietatea Composesoratului „Lövéte Közbirtokosság”, în cadrul căreia se află pe o suprafață de 51.513 mp halda formată din nisip de turnătorie, identificată prin coordonate cadastrale, aflată în proprietatea S.C. Metalurgica Vlăhița S.A., județul Harghita în vederea relocării depozitului neconform de deșeuri al orașului Vlăhița – varianta corectată și comunicată.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării, predării/primirii în folosință temporară pe o perioadă de 4 luni, cu titlu gratuit de către județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a terenului cu suprafață de 10.145 mp., ocupat de depozitul de deșeuri menajere al orașului Băile Tușnad, împreună cu suprafețele adiacente pe care sunt răspândite haotic astfel de deșeuri, identificat prin coordinate cadastrale, de la proprietarul terenului Asociația Composesorat Tușnad, în vederea desființării depozitului de deșeu prin ridicarea și relocarea acestuia prin transport în cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita” – varianta corectată și comunicată.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád menționează, că s-a strecurat o greșeală și în varianta corectată a textului proiectului de hotărâre. La Art. 2, aliniatul 1 s-a trecut termenul de ”Contract de administrare” în loc de ”Contract de comodat”. Această corectare trebuie efectuată peste tot, unde este menționat acest termen.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării, predării/primirii în folosință temporară pe o perioadă de 4 luni, cu titlu gratuit de către județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a terenului cu suprafață de 10.145 mp., ocupat de depozitul de deșeuri menajere al orașului Băile Tușnad, împreună cu suprafețele adiacente pe care sunt răspândite haotic astfel de deșeuri, identificat prin coordinate cadastrale, de la proprietarul terenului Asociația Composesorat Tușnad, în vederea desființării depozitului de deșeu prin ridicarea și relocarea acestuia prin transport în cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita” – varianta corectată și comunicată.

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice a investiţiilor  ”Alimentarea cu energie electrică a Centrului de colectare selectivă a deșeurilor situat în municipiul Gheorgheni”, ”Alimentarea cu energie electrică a Centrului de colectare selectivă a deșeurilor situat în municipiul Toplița” și ”Alimentarea cu energie electrică a Centrului de gestionare integrată a deșeurilor situat în comuna Remetea”, din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor din județul Harghita”

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice a investiţiilor  ”Alimentarea cu energie electrică a Centrului de colectare selectivă a deșeurilor situat în municipiul Gheorgheni”, ”Alimentarea cu energie electrică a Centrului de colectare selectivă a deșeurilor situat în municipiul Toplița” și ”Alimentarea cu energie electrică a Centrului de gestionare integrată a deșeurilor situat în comuna Remetea”, din cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor din județul Harghita”

Rezultatul votului: 23 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii Şcolii Gimnaziale Speciale Bilbor în Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor începând cu anul şcolar 2015-2016 – varianta corectată și comunicată.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor supune la vot proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii Şcolii Gimnaziale Speciale Bilbor în Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor începând cu anul şcolar 2015-2016 – varianta corectată și comunicată.

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  schimbarea denumirii Școlii Gimnaziale Speciale Ocland în Centru Școlar Pentru Educație Incluzivă Ocland începând cu anul școlar 2015-2016

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor supune la vot proiectul de hotărâre privind proiectului de hotărâre privind  schimbarea denumirii Școlii Gimnaziale Speciale Ocland în Centru Școlar Pentru Educație Incluzivă Ocland începând cu anul școlar 2015-2016

 

Rezultatul votului: 24 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  a revenit la conducerea ședinței și propune o pauză de 5 minute, ca  fracțiunile să discute și să decidă asupra numirii reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Colegiul director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.276/2012 privind numirea reprezentanților Consiliului Județean în Colegiul director al  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

Domnul consilier județean Becze István propune pe domnul consilier județean Salamon Zoltán pentru a fi reprezentantul Consiliului Județean Harghita în Colegiul director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

 

Votul secret privind numirea domnului Salamon Zoltán ca reprezentant al Consiliului Județean în Colegiul director al  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 21 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.276/2012 privind numirea reprezentanților Consiliului Județean în Colegiul director al  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita,

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 74/2012 privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.116/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural Judeţean Harghita – forma reformulată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 74/2012 privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.116/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare,

organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural Judeţean Harghita – forma reformulată.

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Votul secret privind numirea doamnei Fekete Enikő ca membru în Consiliul de administrație al Centrului Cultural Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár propune ca reprezentant pe domnul Rácz Árpád.

 

Votul secret privind numirea domnului consilier județean Rácz Árpád ca membru în Consiliul de administrație al Centrului Cultural Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 272/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita – varianta reformulată și distribuită în ședință.

 

Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 272/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita – varianta distribuită în ședință.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  explică, că este vorba despre crearea în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita a structurii care include portarii instituției.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Amendamentul de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 272/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita – varianta distribuită în ședință.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 272/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita – varianta reformulată și distribuită în ședință.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.160/2004 privind  organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările şi completările ulterioare şi a modificării şi completării Regulamentului  de  organizare şi funcţionare, a anexelor sale, a  organigramei şi a statului de funcţii – varianta corectată și comunicată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.160/2004 privind  organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările şi completările ulterioare şi a modificării şi completării Regulamentului  de  organizare şi funcţionare, a anexelor sale, a  organigramei şi a statului de funcţii – varianta corectată și comunicată.

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind stabilirea tarifelor pentru închirierea spațiilor din incinta Centrului Multifuncțional Șumuleu, aflat în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita – varianta corectată și reformulată

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectului de hotărâre privind stabilirea tarifelor pentru închirierea spațiilor din incinta Centrului Multifuncțional Șumuleu, aflat în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita – varianta corectată și reformulată

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind participarea Județului Harghita la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  menționează, că în acest program participă cele trei autoturisme ale instituției, care au peste 10 ani.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind participarea Județului Harghita la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 92/2015 privind aprobarea Statului de functii al Consiliului Județean Harghita-Agenția de Management Energetic

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind  modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 92/2015 privind aprobarea Statului de functii al Consiliului Județean Harghita-Agenția de Management Energetic

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 25/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, al Organigramei şi a Statului de funcţii ale Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind  modificarea Hotărârii nr. 25/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, al Organigramei şi a Statului de funcţii ale Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Votul secret privind numirea domnului Sárossy Botond Kadocsa ca membru în Consiliul de administrație al Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul consilier județean Becze István propune pe domnul consilier județean Sándor Barna.

 

Votul secret privind numirea domnului consilier județean Sándor Barna ca membru în Consiliul de administrație al Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2015, privind aprobarea Programului de cooperare  al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor  activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind  modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 85/2015, privind aprobarea Programului de cooperare  al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor  activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2015

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 86/2015, privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2015 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 86/2015, privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2015 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei judeţului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani Giurgeu pe anul 2015

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér a citit raportul de activitate al acestui ADI și este nemulțumit de informațiile cuprinse. Ar dori o prezentare mult mai amănunțită, mai exactă.

Domnul preşedinte Borboly Csaba  crede, că ar fi benefic să fie invitați și consilierii județeni din zonă la ședințele asociației, astfel ar fi toată lumea la curent cu ce se întâmplă acolo. Chiar și acum este în desfășurare o ședință, la care nu se mai poate, dar la următoarele neapărat să participe persoanele menționate, inclusiv domnul vicepreședinte Barti Tihamér, care este tot din  zonă.  Supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei judeţului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani Giurgeu pe anul 2015

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei judeţului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita - Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás pe anul 2015 – varianta distribuită în ședință.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba   spune, că se votează varianta, care s-a distribuit la începutul ședinței, fără partea de electrificare, pentru ca acest proiect să poată înainta. Nu demult a participat la o conferință la Harghita Mădăraș, unde se întreprinde o colaborare serioasă între localitățile din zonă, care sunt interesați în dezvoltarea stațiunii. Oamenii se încred tot mai mult în activitatea acestei asociații. Se mai exclude și partea cu drumul, care nu este drum județean și nu poate fi inclus în proiectul asociației. Cu aceste modificări solicită votul.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei judeţului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita - Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás pe anul 2015 – varianta distribuită în ședință.

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului modificator revizuit pentru tubulatura instalațiilor de ventilare, aferente obiectivului de investiţii „Reamenajarea și extinderea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc”

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune că trebuia reproiectat această lucrare. Acum este gata. Comisia CTE a avizat proiectul. Urmează să fie votat în consiliul județean. Documentele necesare începerii procedurii de achiziție publică deja sunt pregătite, numai semnătura se așteaptă din București. În această săptămână se vor finaliza și lucrările la secția de urgență, care poate să se reinstaleze și să-și continue activitatea într-un mediu mult mai îmbunătățit. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului modificator revizuit pentru tubulatura instalațiilor de ventilare, aferente obiectivului de investiţii „Reamenajarea și extinderea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc”

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea de către Consiliul Județean Harghita al Proiectului tehnic în vederea executării lucrărilor de construire „Centru de colectare selectivă a deșeurilor” și „Stație de transfer” în localitatea Corund, din cadrul contractului “Proiectare și execuție pentru stațiile de transfer din Miercurea Ciuc și Corund și a celor 8 centre de colectare” care face parte din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea de către Consiliul Județean Harghita al Proiectului tehnic în vederea executării lucrărilor de construire „Centru de colectare selectivă a deșeurilor” și „Stație de transfer” în localitatea Corund, din cadrul contractului “Proiectare și execuție pentru stațiile de transfer din Miercurea Ciuc și Corund și a celor 8 centre de colectare” care face parte din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita”

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba consideră, că cele mai importante modificări sunt alocarea de bani pentru Borsec, și finalizarea lucrărilor de reabilitare la Spitalul Județean de Urgență. Mai sunt modificări mici între capitole.

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art.1 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 22 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Modificarea este motivată prin achiziționarea a mai multor corpuri de iluminat în sălile de operație la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.

Rezultatul votului: 25 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Acest articol se referă la preluarea sumei destinat orașului Borsec și pentru lămpile necesare la Spitalul Județean de Urgență din Fondul de rezervă a județului.

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015. Acest articol se referă la transferuri de la instituțiile subordonate.

Rezultatul votului: 25 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 6 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 25 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 7 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 25 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 8 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 25 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 9 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 25 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 10 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 24 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 11 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 24 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 12 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 23 Da, 5 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 23 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 194/2009 privind asocierea Judeţului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu Asociaţia pentru Judeţul Harghita - Hargita Megyéért Egyesület în vederea constituirii unei societăţi comerciale cu răspundere limitată, având denumirea de SC Proiect Consulting Harghita SRL

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 194/2009 privind asocierea Judeţului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu Asociaţia pentru Judeţul Harghita - Hargita Megyéért Egyesület în vederea constituirii unei societăţi comerciale cu răspundere limitată, având denumirea de SC Proiect Consulting Harghita SRL

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Votul secret prvind mandatarea doamnei Biró Emese ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Asociația Generală a Asociaților la SC Proiect Consulting Harghita SRL

Rezultatul votului: 27 Da

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea  Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: “Modernizarea sistemului rutier pe DJ 153D, între km 2+000-4+200”   

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea  Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: “Modernizarea sistemului rutier pe DJ 153D, între km 2+000-4+200”   

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că în mare s-au completat colegiile directoare cu reprezentanții județului. A rămas Centrul Cultural și de Arte de la Lăzarea, care rămâne deocamdată cu conducerea existentă, Școala Populară de Artă din Miercurea Ciuc, Centrul Județean de Asistență Educațională și Editura Harghita. Solicită informații legate de acestea.

 

Doamna director general Zonda Erika  explică motivele nedepunerii pe ordinea de zi a acestor proiecte de hotărâri cu privire la numirile necesare.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Procesul verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita din data de  16 martie 2015.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Aprobarea procesului verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita din data de  16 martie 2015.

Rezultatul votului: 26 Da,1 Abținere.

 

Se trece la ultimul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea premiului PRO HARGHITA pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind acordarea premiului PRO HARGHITA pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul consilier județean Bende Sándor spune că îi pare rău pentru ruperea tradiției conform căreia acordarea premiului  PRO HARGHITA se desfășoară la Castelul din Lăzarea. Și mai ales este dezamăgit de faptul, că aceasta se datorează unei persoane tocmai din Lăzarea,  domnului Vormair. Are încredere, că instanțele judecătorești vor da câștig de cauză Consiliului Județean Harghita și se va reînnoi  această tradiție.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  consideră, că mulți au greșit în cazul Castelului de la Lăzarea. Sarcina acestui consiliu este, ca în viitor să obțină dreptul de a desfășura activități în Castel. Principalul scop este păstrarea monumentului istoric și proprietarii să fie mulțumiți de activitatea, care se va desfășura acolo.

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin declară în numele proprietarului minoritar al Castelului de la Lăzarea, domnul Vormair István, că domnul Bende Sándor nu are dreptate. Să se intereseze dacă are nelămuriri în acest caz.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  solicită propunere pentru nominalizarea persoanei, care să primească premiul PRO HARGHITA pe anul 2015.

 

Votul secret privind nominalizarea domnului Kurkó Árpád ca premiant la premiul PRO HARGHITA pe anul 2015

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul consilier județean Becze István  spune, că nu este ușor luarea acestei decizii. Niciodată nu a existat un consens în această temă, fiind foarte multe persoane în județ, care ar merita o astfel de nominalizare. După multe discuții s-a concretizat decizia, conform căreia omul de afaceri, domnul Kurkó Árpád, proprietarul societății Perla Harghitei S.A. să fie nominalizat. Motivele acestei decizii sunt multiple. Este nevoie de sprijinul oamenilor de afaceri profitabili din județ, a afaceriștilor competenți, în urma cărora beneficiază multe societăți mai mici și care sunt generatoare de locuri de muncă.  Ei pot fi exemple pozitive pentru societate. Domnul Kurkó Árpád este un personaj foarte pozitiv, are un rol important în viața socială a județului. Sprijină multe activități sportive, sociale, evenimente culturale, literare. Este sponsorul a mai multor artiști și publicații. De aceea solicită sprijinul consiliului județean pentru nominalizarea dânsului.

           

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot nominalizarea domnului Kurkó Árpád ca premiant la premiul PRO HARGHITA pe anul 2015

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că nu se știe încă locația ședinței festive, dar data exactă este 20 mai 2015 la ora 13.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulţumeşte organizatorilor, participanţilor, și musafirilor pentru participarea la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta şedinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 13 mai 2015 cu număr de înregistrare  nr. 12339 / 02.06.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  25 iunie  2015

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter