Consiliul Judeţean Harghita
marţi, 07 mai 2024 20:30:52
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 22 aprilie 2015

ROMÂNIA

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 22 aprilie 2015

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 22 aprilie 2015

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

3.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

4.

BECZE ISTVÁN

UDMR

5.

BEGE KÁROLY

UDMR

6.

BENDE SÁNDOR

UDMR

7.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

8.

BÍRÓ BARNA BOTOND

UDMR

9.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

10.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

11.

DANGULY ERVIN

EMNP - PPMT

12.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

13.

INCZE CSONGOR

UDMR

14.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

15.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

16.

LUKÁCS ÁRON

UDMR

17.

MAGYARI VENCEL

UDMR

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

19.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

20.

PÁLFFY DOMOKOS

UDMR

21.

POP ADRIAN

PNL

22.

PROCA ION

PNL

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

26.

SEBESTYÉN CSABA-ISTVÁN

MPP - PCM

27.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

28.

SZENTES ANTAL

UDMR

29.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

30.

TÓÁSÓ LÁSZLÓ

UDMR

31.

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  396 / 15 aprilie 2015, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Clădirea Bibliotecii a orașului Borsec.  A menționat și în emisiunea de azi a Radioului Târgu Mureș, că centrul județului astăzi se află aici în orașul Borsec. Dar astăzi este și ziua pământului, fiind 22 aprilie. Din aceste motive, cu domnul vicepreședinte Barti Tihamér a început această zi în zona Gheorgheniului, la Lacu Roșu, unde s-au purtat discuții cu privire la un proiect European în derulare. Astfel accentul în acțiunile Consiliului Județean Harghita de astăzi privește zona Gheorgheniului. Salută pe toți participanții la această ședință, pe domnul primar Mik József, pe consilierii locali, pe doamna Kovács Júlia, directoarea școlii din localitate, reprezentanții cultelor, și pe toți cetățenii prezenți. Încă din anii precedenți au fost purtate discuții împreună cu domnul consilier Bende Sándor și cu vicepreședintele în funcție de atunci, despre posibilitățile, și soluțiile de a sprijini finalizarea Complexului Balnear din Borsec. Acest centru de tratament este considerat o investiție vitală în economia orașului. Din resursele proprii consiliul local încearcă din răsputeri să remedieze imaginea ruinată a localității din cauza a multor vile privatizate și lăsate în paragină, dar este depășit de situație. Este nevoie de implicarea Consiliului Județean Harghita, ca această bază de tratament în sfârșit să poată funcționa. Invită la microfon reprezentanții orașului Borsec.

 

Domnul primar Mik József salută participanții la ședință. Amintește, că ultima ședință în deplasare a Consiliului Județean Harghita în Borsec a fost în anul 2008. Speră, că s-au observat  dezvoltările efectuate de atunci în localitate. Ședința de atunci s-a ținut într-o vilă. Acum se desfășoară în incinta acestei Biblioteci moderne, reînnoite din fonduri europene, care a fost cândva Casa de Cultură a localității. De aproape se văd altfel problemele. A ținut să invite consiliul județean pentru a arăta Complexul Balnear nou, cu care au ajuns în impas cu fondurile necesare pentru lucrările de finalizare. Pentru această lucrare solicită ajutorul Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba adaugă, că în cursul acestei zile va fi inclus în program și o vizită la fabrica de apă minerală din orașul Borsec, la invitația domnului Radu Lăzăroiu, directorul fabricii.

 

Domnul paroh catolic Bajkó Norbert binecuvântează lucrările ședinței.

 

Domnul părinte ortodox Ciubodan Nicolae binecuvântează lucrările ședinței.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád salută pe cei prezenţi şi declară că în conformitate cu Legea Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Cinci   consilieri judeţeni sunt absenți : Burus Siklódi Botond este în delegație, Ferencz Salamon Alpár nu a comunicat motivul absenței, Orosz Pál Levente și Sorbán Attila lipsesc din motiv de boală și Pálffy Domokos nu a comunicat motivul absenței. Consiliul este legal întrunit cu 25 de membrii prezenți la ședință și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința se poate desfășura în mod valabil.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba salută pe domnul Tóth Béla, reporterul studiolui de radio din Târgu Mureș, care este prezent la această ședință, și care este prietenul incontestabil al Ținutului secuiesc. Prezintă la nevoie toate evenimentele, și bune și rele din această zonă. În Ordinea de zi a ședinței vor fi câteva proiecte de hotărâri, care vor fi retrase, dar deocamdată propune să fie votat în întregime așa cum este, și când se va ajunge la proiectele în cauză, va motiva retragerea lor.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot ordinea de zi cu cele 53 de proiecte de hotărâri.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Procesul verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de  10 februarie 2015.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Procesul verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de  20 februarie 2015.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Procesul verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de  04 martie 2015.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind luare act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al domnului Pálffy Domokos şi declararea ca vacant a locului respectiv de consilier judeţean

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Proiectul de hotărâre privind luare act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al domnului Pálffy Domokos şi declararea ca vacant a locului respectiv de consilier judeţean

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2015.

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Art. 1 a proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Art. 2 a proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Art. 3 a proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot Art. 4 a proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot întregul proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2015.

Rezultatul votului: 22 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind acordarea unor licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Diplomat Top - Serv S.R.L.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot proiectul de hotărâre privind acordarea unor licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Diplomat Top - Serv S.R.L.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind  aprobarea suplimentării cu 5 posturi pentru personalul neclerical din judeţul Harghita, angajat în unităţile de cult ce aparţin cultelor religioase recunoscute din România

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  aprobarea suplimentării cu 5 posturi pentru personalul neclerical din judeţul Harghita, angajat în unităţile de cult ce aparţin cultelor religioase recunoscute din România

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind suplimentarea spațiului folosit de către Casa Județeană de Pensii Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind suplimentarea spațiului folosit de către Casa Județeană de Pensii Harghita

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 224/2010 privind unele măsuri de reorganizare a managementului şi înfiinţarea Consiliului de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi al Spitalului de Psihiatrie Tulgheş, cu modificările şi completările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 224/2010 privind unele măsuri de reorganizare a managementului şi înfiinţarea Consiliului de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi al Spitalului de Psihiatrie Tulgheş, cu modificările şi completările ulterioare

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că domnul secretar al județului, care a reprezentat județul Harghita nu mai dorește să desfășoară activitate în acest consiliu, deși experiența dânsului din punct de vedere juridic era foarte apreciată. Ar fi fost necesar desemnarea unui coleg din partea serviciului juridic, dar nu s-a prezentat nimeni. Doamna director general Romfeld Mária Magdolna ar fi în situație de incompatibilitate în cazul desemnării. Întreabă, dacă există altă propunere.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád propune pe domnul director adjunct Vágássy Alpár de la Direcția Generală Administrație Publică Locală în Consiliul de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea numirii domnului Dr. Lányi Szabolcs în Consiliul de administrație al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, în locul doamnei Csata Tünde, care în viitorul apropiat va pleca în concediu de naștere. Iar în locul domnului Egyed Árpád, propune pe domnul Vágássy Alpár.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád adaugă, că referitor la candidatură, obținerea calității de împuternicit în cazul când cineva nu este membru al Consiliului Județean Harghita sau din aparatul propriu, ori din instituțiile subordonate, deci nu există un raport de prepușenie, la acela este necesar un acord al persoanei respective. În dreptul public este menționat concret, că acordurile trebuie să fie bazate pe documente. A semnalat deja, că domnul Dr. Lányi Szabolcs până în ziua de ieri nu și-a depus acceptul privind cooptarea dânsului în acest Consiliu de administrație. Legea nr. 95/2006 nu prevede expres , că membrii din consiliile de administrație ale spitalelor publice trebuie să aibă studii medicale, sau economice, sau juridice, ori administrative, dar având în vedere, că acest consiliu trebuie să coordoneze și să verifice activitatea din spital din toate aceste puncte de vede, trebuie să fie capabil să desfășoară această activitate.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  spune, că se poate vota cu conștiință împăcată în acest caz. Acceptul domnului Dr.Lányi Szabolcs încă nu este anexat la proiectul de hotărâre  pentru că a fost foarte greu de convins să accepte o misiune atât de importantă în situația economică actuală. Cum solicitarea a venit din partea Consiliului Județean Harghita, nu ar fi corect să-i fie pus la îndoială priceperea, sau să-i mai fie solicitate și alte documente de justificare. De altfel, nici nu amintește, ca în alte asemenea cazuri de numiri în consilii de administrație domnul Secretar al județului să fi avut asemenea obiecții juridice, deși mai erau cazuri, când între persoanele desemnate nu era un raport de prepușenie. Oricum, nu este de competența domnului secretar al județului să schimbe regula desemnărilor în cadrul instituției. Este surprins și de obiecția cu studiile. Cu acceptul și semnătura dânsului aplicată pe hotărâre, în acest consiliu deja a făcut parte și un sociolog. Nu trebuie regândite legile deja aplicate. Ce s-a aplicat conform legii până acum, poate să meargă și mai departe la fel.

 

Votul secret privind numirea domnului Vágássy Alpár ca reprezentant al Consiliului Județean Harghita în Consiliul de administrație al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Rezultatul votului: 22 Da, 4 Nu.

 

Votul secret privind numirea domnului Dr. Lányi Szabolcs ca reprezentant al președintelui Consiliului Județean Harghita în Consiliul de administrație al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Rezultatul votului: 20 Da, 4 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al SC HONLINE MEDIA SRL pe anul 2015

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin dorește să primească informații cu privire la activitatea acestei societăți. Din actele anexate nu reiese acest aspect.

 

 Domnul preşedinte Borboly Csaba arată, că anexa proiectului de hotărâre conține și documentul numit Plan de activitate, care clarifică, că HONLINE MEDIA SRL  funcționează pe lângă Editura Hargita Népe, ca o societate comercială.

 

Domnul consilier județean  Sebestyén Csaba consideră, că planul de activitate anexat nu cuprinde informațiile solicitate. Datele de identificare specifice de la Oficliul Registrul Comerțului nu reflectă activitatea societății. Nu se poate rezuma într-o propoziție la capăt, în care este trecută o sumă de cheltuieli și o altă sumă de  venituri. Consideră, că nu sunt luați în serios consilierii județeni, când se întocmesc asemenea acte.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că ar fi oricând binevenită reprezentarea Consiliului Județean Harghita de către un specialist propus de domnul consilier, sau chiar a domnului consilier în Consiliul de Administrație al acestei societăți. Deja a trimis adresă către toate fracțiunile din consiliul județean cu privire la desemnarea reprezentanților în consiliile de administrație, unde Consiliul Județean Harghita este acționar. Chiar ar fi de ajutor, dacă din punct de vedere profesional ar fi ajutate aceste consilii. Mai ales, că de exemplu această societate nu este finanțat de Consiliul Județean Harghita, se autosusține.    

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al SC HONLINE MEDIA SRL pe anul 2015 în forma modificată.

Rezultatul votului: 21 Da, 5 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea componenței și Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului tehnico-economic din cadrul Consiliului Județean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba explică, că sunt modificări, care trebuie efectuate în cadrul acestui proiect de hotărâre și se mai așteaptă și propuneri de persoane din partea colegilor, și din aceste motive propune scoaterea acestui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zii a proiectului de hotărâre privind aprobarea componenței și Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului tehnico-economic din cadrul Consiliului Județean Harghita

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii sectoarelor de drumuri județene DJ 174/A de la km 25+700 până la km 27+600 și DJ 174/B de la km 0+000 până la km 2+700 împreună cu terenul aferent acestora, proprietate publică a Județului Harghita, din administrarea Consiliului Județean Harghita în administrarea Consiliului Local al Comunei Bilbor

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád spune, că Consiliul Local al Comunei Bilbor ar fi trebuit să-și reînnoiască solicitarea depusă în anul 2014, să fie actualizată. Nu se știe, dacă mai este susținută cererea. Dar conținutul este mai important. Nu a fost  stabilit exact, dacă solicită în administrare deplină, sau nu această poțiune de drum. Ar trebui scos de pe ordinea de zi acest proiect până la clarificarea acestor aspecte.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba este de părere, că în cazul unei solicitări de la o autoritate locală nu trebuie așteptat, ca această solicitare să fie ulterior de mai multe ori reînnoită.    

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea transmiterii sectoarelor de drumuri județene DJ 174/A de la km 25+700 până la km 27+600 și DJ 174/B de la km 0+000 până la km 2+700 împreună cu terenul aferent acestora, proprietate publică a Județului Harghita, din administrarea Consiliului Județean Harghita în administrarea Consiliului Local al Comunei Bilbor

Rezultatul votului: 23 Da, 3 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind darea în administrarea Consiliului local a comunei Zetea a sistemului de apă realizat în cadrul investiţiei „Extinderea rețelei de apă potabilă în satul Zetea, zona Gátmege”, compusă din : 763 m conductă de distribuție, 2 cămine, 6 vane de secționare din domeniul public al județului Harghita şi din administrarea Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind darea în administrarea Consiliului local a comunei Zetea a sistemului de apă realizat în cadrul investiţiei „Extinderea rețelei de apă potabilă în satul Zetea, zona Gátmege”, compusă din : 763 m conductă de distribuție, 2 cămine, 6 vane de secționare din domeniul public al județului Harghita şi din administrarea Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea  Proiectului Tehnic și DDE pentru obiectivul de investiţii: “Consolidare zid de sprijin pe DJ 121 G, Iacobeni”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea  Proiectului Tehnic și DDE pentru obiectivul de investiţii: “Consolidare zid de sprijin pe DJ 121 G, Iacobeni”

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice a investiţiei „Electrificare Șicasău zona Bako Pataka, comuna Zetea”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice a investiţiei „Electrificare Șicasău zona Bako Pataka, comuna Zetea”

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice a investiţiei „Electrificare Șicasău zona Rovat Pataka, comuna Zetea”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice a investiţiei „Electrificare Șicasău zona Rovat Pataka, comuna Zetea”

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice a investiţiei „Reabilitarea rețelei electrice Gălăuțaș” etapa II

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice a investiţiei „Reabilitarea rețelei electrice Gălăuțaș” etapa II

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Județului Harghita

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Votul secret privind mandatarea domnului Karácsony Csaba de a reprezenta Judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita în Adunarea Generală a Asociaţiei pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale a Judeţului Harghita.

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind avizarea tarifelor pentru serviciile oferite de Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” pentru anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind avizarea tarifelor pentru serviciile oferite de Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” pentru anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea listei lucrărilor pe anul 2015 din cadrul programului “Realizarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare menajeră în localităţile din judeţul Harghita care nu pot beneficia de fonduri guvernamentale sau europene, în perioada 2013-2016„ conform Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 50/2013 cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că nu există nici o localitate, care a depus solicitare în acest proiect, și care să nu fie cuprinsă în această documentație.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea listei lucrărilor pe anul 2015 din cadrul programului “Realizarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare menajeră în localităţile din judeţul Harghita care nu pot beneficia de fonduri guvernamentale sau europene, în perioada 2013-2016„ conform Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 50/2013 cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea programului „Realizarea investiţiilor privind alimentarea cu energie electrică a localităţilor neelectrificate sau parţial neelectrificate din judeţul Harghita, în anul 2015”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că mai sunt localități, care au depus solicitare în acest proiect, dar numai pentru cele cuprinse este completă documentația.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal  spune, că parțial a și primit răspuns la întrebare, dar totuși se interesează de zona Madicsa de lângă Cârța.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér arată, că au fost discuții cu proiectantul. Sunt câteva localități, care au depus solicitare, dar nu au alăturat și proiectul necesar. În cursul lunilor iunie, iulie, și august 2015 vor fi depuse și acestea. Atunci această listă va fi completată cu cei rămași în afară.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea programului „Realizarea investiţiilor privind alimentarea cu energie electrică a localităţilor neelectrificate sau parţial neelectrificate din judeţul Harghita, în anul 2015”

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Ciumani a cotei părţi de 59,15 % din totalul de linie electrică, realizat în cadrul investiţiei „Extindere LEA 20 kV în strada Akadan, localitatea Ciumani”

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi darea în administrarea Consiliului local al comunei Ciumani a cotei părţi de 59,15 % din totalul de linie electrică, realizat în cadrul investiţiei „Extindere LEA 20 kV în strada Akadan, localitatea Ciumani”

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului de protecție a monumentelor istorice de pe teritoriul județului Harghita” pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că nu demult a fost aprobat și Strategia de protecție a monumentelor istorice de pe teritoriul județului Harghita. Deja are ecou această lucrare. S-a reușit includerea lui și în una dintre rapoartele depuse la Bruxelles, ca un bun exemplu. La proiectele câștigătoare, care privesc construcțiile să fie luate în calcul și monumentele istorice aflate în mediul înconjurător al acestora. În viitorul apropiat acest aspect va căpăta obligativitate. Acum se va anunța Programul de protecție a monumentelor istorice de pe teritoriul județului Harghita. Se pot depune proiecte în acest domeniu.

      

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea „Programului de protecție a monumentelor istorice de pe teritoriul județului Harghita” pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea asocierii județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita în vederea derulării Programului de sănătate privind prevenirea marginalizării sociale pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea asocierii județului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita în vederea derulării Programului de sănătate privind prevenirea marginalizării sociale pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea programului de promovare turistică și cultural-turistică al județului Harghita pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea programului de promovare turistică și cultural-turistică al județului Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului de cooperare  al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2015.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba precizează, ca și inițiator, că de la orașul Borsec s-au depus trei solicitări de la unitățile de cult, reformat, ortodox și catolic. Conform unui sistem de punctaj, s-a efectuat evaluarea proiectelor de către o comisie format din juriști și economiști, și deciziile luate nu au fost contestate nici în ședința fracțiunii UDMR, de astăzi.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér amintește, că fracțiunea UDMR din Gheorgheni are o solicitare în sensul că pentru construirea Capelei ”Munkás Szent József” în acest an ar dori mai mult sprijin.  Totodată, în municipiul Toplița ar trebui sprijint construirea unei case de înmormântare în cimitirul reformat. Acum nu se pun obiecții la votarea acestui program, dar în viitor să fie acordată atenție și acestor  obiective.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba adaugă, că nu s-au epuizat toate fondurile alocate  acestui program. Încă în acest an unitățile de cult menționate vor mai avea posibilitate de depunere pentru proiecte. Atunci va veni rândul și reabilitării bisericii din Siculeni, care este monument istoric, și asupra căreia deja există o înțelegere în consiliu. Sunt câteva probleme de fond la câteva solicitări depuse, și de aceea au rămas afară, deși sunt considerate importante. Deocamdată sunt cuprinse numai acele proiecte, care îndeplinesc toate condițiile legale.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor menționează, că nu dorește să participe la votarea acestui proiect.

 

Domnul consilier județean Bíró Barna Botond menționează, că nu dorește să participe la votarea acestui proiect.

 

Domnul consilier județean Lukács Áron menționează, că nu dorește să participe la votarea acestui proiect.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter menționează, că nu dorește să participe la votarea acestui proiect.

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin menționează, că nu dorește să participe la votarea acestui proiect.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Programului de cooperare  al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2015.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2015 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre cooperare în cadrul acestui proiect de hotărâre, și vor fi susținute programe importante, care privesc și  interesul comunităților, nu numai viața religioasă.

 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor menționează, că nu dorește să participe la votarea acestui proiect.

 

Domnul consilier județean Bíró Barna Botond menționează, că nu dorește să participe la votarea acestui proiect.

 

Domnul consilier județean Lukács Áron menționează, că nu dorește să participe la votarea acestui proiect.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter menționează, că nu dorește să participe la votarea acestui proiect.

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin menționează, că nu dorește să participe la votarea acestui proiect.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar  unităţilor de cult în cadrul programului de sprijinire pe anul 2015 a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării  ,, Programului de sprijinire a culturii şi vieţii sociale a romilor” pe anul 2015, în judeţul Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării  ,, Programului de sprijinire a culturii şi vieţii sociale a romilor” pe anul 2015, în judeţul Harghita

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului Academia pe anul 2015 în formă corectată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Programului Academia pe anul 2015 în formă corectată.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea programului Consiliului Județean Harghita privind Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2015 în formă corectată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea programului Consiliului Județean Harghita privind Ziua Națională a Tineretului în județul Harghita pe anul 2015 în formă corectată.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea programului Promovarea valorilor familiale și culturale pe anul 2015 al Consiliului Județean Harghita în formă corectată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea programului Promovarea valorilor familiale și culturale pe anul 2015 al Consiliului Județean Harghita în formă corectată.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării concursurilor și olimpiadelor județene pe anul 2015 în formă reformulată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea finanțării concursurilor și olimpiadelor județene pe anul 2015 în formă reformulată..

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Statului de funcții si Organigramei al Consiliului Județean Harghita - Agenția de Management Energetic

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Statului de funcții si Organigramei al Consiliului Județean Harghita - Agenția de Management Energetic

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind componența Consiliului de administrație la Consiliului Județean Harghita - Agenția de Management Energetic.

 

Barabás Csaba – conducătorul instituției

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Nu.

 

Farkas Erika – contabil șef

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Nu.

 

Péli Levente – specialist

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Nu.

 

Farkas Enikő – specialist

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Nu.

 

Bege Károly - consilier

Rezultatul votului: 21 Da, 3 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind derularea programului „Întărirea relaţiilor cu partenerii sociali”, pentru anul 2015 în formă corectată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba afirmă că acesta este un program de consolidare economică, și este necesar ca să existe o motivare juridică. Se lucrează împreună cu mediul economic în interesul pregătirii catalogului on-line de investiții. Va fi o colaborare cu Camera de Comerț, cu Asociația Întreprinzătorilor, și acestea sunt descrise aici.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind derularea programului „Întărirea relaţiilor cu partenerii sociali”, pentru anul 2015 în formă corectată.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Program privind organizarea unor cursuri de pregătire pentru aleșii locali și personalul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita ” pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Program privind organizarea unor cursuri de pregătire pentru aleșii locali și personalul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita ” pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Anexei nr. 1 al Hotărârii nr. 219/2013 privind aprobarea Strategiei Culturale a Județului Harghita pe perioada 2013-2020 în formă reformulată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Anexei nr. 1 al Hotărârii nr. 219/2013 privind aprobarea Strategiei Culturale a Județului Harghita pe perioada 2013-2020 în formă reformulată.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 194/2009 privind asocierea Judeţului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu Asociaţia pentru Judeţul Harghita - Hargita Megyéért Egyesület în vederea constituirii unei societăţi comerciale cu răspundere limitată, având denumirea de SC Proiect Consulting Harghita SRL

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că a demisionat reprezentantul Consiliului Județean Harghita din Consiliul de Administrație al societății. Întreabă, dacă se oferă cineva pentru a îndeplini această funcție ?

Cum nu s-a prezentat nimeni, propune scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 194/2009 privind asocierea Judeţului Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita cu Asociaţia pentru Judeţul Harghita - Hargita Megyéért Egyesület în vederea constituirii unei societăţi comerciale cu răspundere limitată, având denumirea de SC Proiect Consulting Harghita SRL

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind abrogarea Hotărârii nr. 266/2012 a Consiliului Judeţean Harghita cu privire la aprobarea nominalizării reprezentanţilor Consiliului Judeţean Harghita în Consiliul Etic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi în Consiliul Etic  al Spitalului de Psihiatrie Tulgheş.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind abrogarea Hotărârii nr. 266/2012 a Consiliului Judeţean Harghita cu privire la aprobarea nominalizării reprezentanţilor Consiliului Judeţean Harghita în Consiliul Etic al

Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi în Consiliul Etic  al Spitalului de Psihiatrie Tulgheş.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind transmiterea în folosinţa gratuită a autoturismului HR 07 DRW, aflat în proprietatea privată a judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Turistică „Ciomad-Balvanyos” pe o perioadă de 5 ani în formă completată.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea  proiectului de hotărâre privind transmiterea în folosinţa gratuită a autoturismului HR 07 DRW, aflat în proprietatea privată a judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Turistică „Ciomad-Balvanyos” pe o perioadă de 5 ani în formă completată.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr. 2/2015 a Consiliului Județean Harghita  privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne pentru refinanțarea datoriei publice locale în valoare de 26.296.128,28 lei

Domnul preşedinte Borboly Csaba explică, că Institutul Prefectului a solicitat clarificări cu privire la hotărârea anterioară cu aceeași temă, și de acea s-a pus iarăși pe ordinea de zi. 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr. 2/2015 a Consiliului Județean Harghita  privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne pentru refinanțarea datoriei publice locale în valoare de 26.296.128,28 lei

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita.

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind  aprobarea  modificării anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Județean Harghita nr. 379/2011 privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Consiliul de conducere al Fundației Județene pentru Tineret Harghita și finanțarea unor programe de utilitate publică pentru tineret.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Județean Harghita nr. 379/2011 privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Consiliul de conducere al Fundației Județene pentru Tineret Harghita și finanțarea unor programe de utilitate publică pentru tineret..

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Votul secret privind numirea domnului Orbán Attila ca reprezentant al Consiliului Judeţean Harghita în Consiliul de conducere al Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Harghita.

Rezultatul votului: 20 Da, 2 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita în formă reformulată. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita în formă reformulată. 

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice  ”Construirea Centrelor de Colectare Selectivă a Deșeurilor pe amplasamentele Cristuru Secuiesc, Vlăhița, Gheorgheni, Toplița, Bălan”din cadrul investiției “Proiectare și execuție pentru stațiile de transfer din Miercurea Ciuc și Corund și celor 8 centre de colectare” conform proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita”. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice  ”Construirea Centrelor de Colectare Selectivă a Deșeurilor pe amplasamentele Cristuru Secuiesc, Vlăhița, Gheorgheni, Toplița, Bălan”din cadrul investiției “Proiectare și execuție pentru stațiile de transfer din Miercurea Ciuc și Corund și celor 8 centre de colectare” conform proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita”. 

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea componenţei Comisiei de selecţie şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind: Programul general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015, Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2015 și Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita, pe anul 2015

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre pentru aprobarea componenţei Comisiei de selecţie şi a Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind: Programul general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015, Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2015 și Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita, pe anul 2015

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Votul secret privind componența nominală a Comisiei de selecție a Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015

 

Zonda Erika

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Bănică Hajnalka

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Kis Portik Irén

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Ferencz Salamon Alpár

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Ráduly Andrea

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Nu.

 

Votul secret privind componența nominală a Comisiei de selecție a Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2015

 

Zonda Erika

Rezultatul votului: 19 Da, 1 Nu.

 

Bănică Hajnalka

Rezultatul votului: 19 Da, 1 Nu.

 

Kis Portik Irén

Rezultatul votului: 19 Da, 1 Nu.

 

Tóásó László

Rezultatul votului: 19 Da, 1 Nu.

 

Rácz Árpád

Rezultatul votului: 19 Da, 1 Nu.

 

Votul secret privind componența nominală a Comisiei de selecție a Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale ale comunităților românești pe anul 2015

 

Bicăjanu Vasile

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Nu.

 

Bănică Hajnalka

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Nu.

 

Costea Constantin

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Nu.

 

Busuioc Stealian

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Nu.

 

Proca Ion

Rezultatul votului: 22 Da, 1 Nu.

 

Votul secret privind componența nominală a Comisiei de soluționare a contestațiilor Programului general de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015, a Programului special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și tradiționale pe anul 2015 și a Programului special de finanțare nerambursabilă a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale ale comunităților românești pe anul 2015

 

Vágássy Alpár

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Nu.

 

Kozma Mária

Rezultatul votului: 23 Da, 1 Nu.

 

Márton Árpád

Rezultatul votului: 23 Da, 1 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind  aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar orașului Borsec

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba amintește cele menționate de domnul primar, că sunt două părți ale clădiri Centrului Balnear, care necesită urgent conservare și consolidare, și pentru a proteja restul clădirii, ar fi necesar urgent de sprijinul Consiliului Județean Harghita.  Din partea colegilor juriști sunt câteva observații.

 

Domnul secretar de județ Egyed Árpád spune, că lipsesc rapoartele financiare ale  unității administrativ teritoriale, care ar reflecta situația dificilă din punct de vedere financiar, și că sub nici o formă nu există posibilitate pentru regruparea fondurilor, totodată nu are nici o altă resursă financiară pentru remedierea situației. Capitolul 54.02 din Bugetul local al orașului trebuie să fie nulă. În documentația de fundamentare această dificultate financiară este dată de necesitatea acestor lucrări de conservare. Dar nu sunt specificate aceste lucrări de conservare, și ce valoare reprezintă.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  afirmă, că iarăși este o situație imposibilă în care trebuie să ia o decizie consiliul județean. Responsabilitatea unor decizii sunt suportate de fiecare consilier. Cele menționate de domnul secretar al județului, legat de capitolul 54.02 din Bugetul local, se referă la Fondul de rezervă a orașului. Trebuie înțeles greutatea luării unei decizii de a folosi acest fond de către consilierii locali. Consiliul județean asigură conducerea orașului Borsec de sprijinul imediat în cazul unor calamități, sau dezastre naturale. Garantează ajutorul imediat în aceste situații, și astfel consilierii locali, pot folosi Fondul de rezervă a orașului pentru consolidarea construcțiilor menționate. Dar așteaptă o decizie comună a consiliului județean în acest sens. Oricând, dacă este urgent, se întrunește consiliul județean și ajută orașul Borsec. Remedierea calamităților nu suferă amânare.  Având în vedere cele menționate, propune scoaterea de pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre, cu mențiunea, că în urma completării documentației conform solicitărilor raportului de specialitate, se va repune iarăși pe ordinea de zi.      

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii proiectului de hotărâre privind  aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar orașului Borsec

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind validarea mandatului consilierului județean Miklos Gheza

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba relatează asupra absenței noului consilier județean, care nu poate să fie prezent la această ședință, participând la o procedură de verificare, dar pentru a grăbi demersurile, propune votarea proiectului de hotărâre privind validarea mandatului. Solicită întrunirea comisiei de validare și verificarea actelor depuse de noul consilier județean, domnul Miklos Gheza, care va depune jurământul la ședința următoare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind validarea mandatului consilierului județean Miklos Gheza

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind  modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 234/2012 privind declararea ca legal constituit al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii proiectului de hotărâre privind  modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 234/2012 privind declararea ca legal constituit al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 236/2012 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 236/2012 privind stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 183/2O14 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, organigramei și statului de funcții ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea în formă reformulată.

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin spune, că a depus o propunere, la care nu a primit răspuns.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba precizează, că nu este vorba despre consiliu de administrație. Cu această ocazie un angajat al Consiliului Județean Harghita, care era din Comuna Lăzarea și lucra la Gheorgheni, va lucra acasă la Lăzarea și de asemenea, angajatul, care era din Gheorgheni și lucra în comuna Lăzarea va desfășura activitatea acasă la Gheorgheni.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 183/2O14 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, organigramei și statului de funcții ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea în formă reformulată.

Rezultatul votului: 26 Da.

 

Primarul orașului Borsec domnul Mikk József se referă la cele spuse de domnul secretar al județului, că este un document lipsă la proiectul prezentat. Acum a înmânat doamnei directoare Romfeld Mária Magdolna acel document, dar menționează, că deja de o lună a fost comunicat Consiliului Județean Harghita. Mai rămâne de prezentat acel extras de cont, care atestă valoarea nulă a capitolului din bugetul local menționat, care reprezintă Fondul de rezervă a orașului. Problema cea mai arzătoare a orașului este Centrul Balnear, starea clădirii. Orașul Borsec, cu toate că este cunoscut de toată lumea, a fost ruinat după anii ´90 . După 2008 s-a început reconstrucția și reorganizarea localității. Este un oraș cu mare potențial turistic, dar fără acest Centru Balnear, care este și bază de tratament, nu poate fi atracție turistică. Acest centru ar asigura o continuitate a fluxului turistic. Finanțarea Guvernamentală s-a oprit. Bugetul local nu poate suporta finalizarea acestui centru. Totuși din resurse proprii s-au alocat 1.200.000 lei până acum, pentru că nu numai cele 400.000 lei sunt necesari, care au fost solicitați de la autoritățile județene. Punerea în funcțiune a acestui centru ar rezolva și multe locuri de muncă pentru tinerii din localitate. În jurul acestuia s-ar mai dezvolta și alte activități, și s-ar realiza și alte investiții. Din aceste motive, este vital punerea în funcțiune a Centrului Balnear în interesul dezvoltării viitoare a orașului Borsec. Va fi garantat prestarea unor servicii de calitate de 4 stele, cu prestație în cursul întregului an, cu o capacitate de 1.000 persoane, și o capacitate de cazare de 700 de persoane/zi.  Și pentru județul Harghita va fi un beneficiu. Se preconizează o activitate benefică începând din anul trei de activitate. Revenind la problemele legislative și procedurale, solicită o explicație juridică de la secretarul județului cu privire la ce ar trebui schimbat în legislație, ce propunere să înainteze la Ministere, ca să poată solicita orașul Borsec sprijin Guvernametal. O altă problemă a localității este existența a multor vile aflate în paragină, deteriorate. Ce metodă legală ar fi de a constrânge proprietarii să rezolve soarta acestora ? S-a făcut o modificare legislativă, conform căruia orașul ar putea reabilita măcar frontul clădirilor, din fonduri proprii, care ulterior s-ar recupera. Dar nu sunt fonduri suficiente în bugetul local. Nici de la protecția monumentelor nu au primit sprijin, deși sunt monumente, care se ruinează. În final, mulțumește pentru sprijinul acordat până acum de către autoritățile județene, care era cel mai important partener al Borsecului.

Domnul secretar de județ Egyed Árpád explică, că sunt prevederi legale foarte precise în acest caz. Formulările juridice pe baza prevederilor legale care au fost spuse și  scrise de serviciul juridic sunt corecte. Se poate supăra pe juriști, se pot impune și alte puncte de vedere și subînțelesuri, dar trebuie văzut de exemplu cazul din județul Mureș, unde s-a votat o hotărâre în Consiliul local al Municipiului Târgu Mureș și doi medici profesori universitari cunoscuți, care sunt totdată și consilieri în Consiliul local din Târgu Mureș, acum umblă la DNA, sunt supuși sechestrului  bunurile personale în urma votării hotărârii în cauză. Revenind la situația din Borsec, reglementările sunt precise. Ordonanța Guvernului  nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, care în 2009 a fost modificată cu Legea nr. 254, care prevede în mod clar modalitățile de finanțare, întocmirea documentației și executarea obiectivelor turistice. Citează articolul 39, aliniatul 2 din Legea susmenționată : ”Sumele necesare realizării documentațiilor și lucrărilor de execuție a obiectivelor de investiție în turism aflate în proprietatea sau în administrarea autorităților administrației publice locale, se asigură conform Ordonanței Guvernului  nr. 58/1998 în forma modificată prin Legea 254/2009, din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat și din bugetele locale, prin bugetul unităților administrativ-teritoriale. Sumele de la bugetul de stat pentru finanțarea programelor de turism ai căror beneficiari sunt autoritățile administrației publice locale se alocă prin transferuri de la bugetul Ministerului Turismului către bugetele locale, în limita fondurilor alocate anual cu această destinație.”  Dă citire și aliniatului 3, astfel : ”.. sursele de finanțare a documentațiilor tehnice și a lucrărilor de execuție a programelor și a obiectivelor de investiții în turism ai căror beneficiari sunt  autoritățile administrației publice locale se aprobă prin hotărâre de Guvern la propunerea Ministerului Turismului.” Acestea sunt prevederile legale. Este clar, că aceste obiective turistice, aceste investiții, ale căror beneficiari sunt autoritățile publice locale și se află în domeniul public sau în patrimoniul acestora, pot fi finanțate din : fonduri nerambursabile externe, din bugetul de stat, sau din bugetul autorității publice locale. Chiar și atunci dacă ar putea finanța 100% din bugetul local orașul Borsec, dar din păcate este clar că nu poate, dar chiar și atunci finanțarea pentru aceste tipuri de obiective turistice trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern. În cazul de față această aprobare există. În această hotărâre trebuie menționate sursele de finanțare pentru lucrările de execuție pentru fiecare an până la finalizare, indiferent dacă contribuie statul din bugetul de stat prin hotărâre de Guvern, sau nu. În cazul de față statul a contribuit în anumită măsură în anii 2010-2012. Ultima contribuție prin Hotărâre de Guvern este din anul 2012, prin care s-au alocat sume conform reglementărilor susmenționate.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba concluzionează, că sunt posibilități de colaborare între autoritățile locale și județe în problema Borsecului. Trebuie depistate toate cunoștințele în lumea politică și căile posibile.

 

Doamna Borsi Gyöngyí, proprietarul pensiunii Fitness din Borsec  vorbește în numele Asociaților Proprietarilor de pensiuni din Borsec. Consideră apreciabil și este recunoscător pentru atitudinea pozitivă a consilierilor județeni și a domnului președinte Borboly Csaba. Are încredere, că prin efort comun se va pune în funcțiune Centrul Balnear din orașul Borsec. Amintește de o Conferință a medicilor la care s-a spus, că nu există un loc mai bun pentru tratarea bolilor de inimă și de tulburări cardiovasculare, decât zona Borsecului. Apa de aici are proprietăți curative, care vor asigura succesul acestei baze de tratament.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér amintește de ședința, în care, împreună cu domnul consilier județean Bende Sándor, fracțiunea din Gheorgheni a fost dezamăgit profund din cauza alocării insuficiente din bugetul Consiliului Județean Harghita a unor sume, care ar fi avut ca destinație și orașul Borsec. Acum ține să asigure pe domnul primar și pe locuitorii din Borsec, că ori de câte ori este în discuție zona Gheorgheniului în ședințele UDMR, mereu se va ține cont și de problemele orașului Borsec. Poate, că nu sunt mereu soluții imediate, dar cu toții sunt conștienți, că funcționarea unor obiective turistice, ca acest Centru balnear pot să propulseze localitatea între zonele cele mai apreciate ale județului. Felicită conducerea orașului pentru efortul depus în favoarea modernizării orașului.

 

Domnul consilier județean  Proca Ion crede, că toți consilierii județeni vor vota pozitiv demersurile inițiate în favoarea dezvoltării orașului Borsec. Importanța  acestei probleme se reflectă și prin faptul, că din 2012 este între puținele hotărâri, asupra căreia nu au fost obiecții. Menționează, că membrii consiliului județean nu sunt niște roboți de vot, care ridică mâna automat. Fiecare hotărâre trece prin filtrul profesional al fiecărui consilier, cu toate că nu sunt specialiști în toate domeniile în care se votează.  Este sigur, că fiecare membru de consiliu urmărește atent materialele, care vor fi votate. Ar fi bucuros, dacă s-ar îmbunătății procedura de comunicare în sensul, că în momentul comunicării materialelor să fie comunicate și rapoartele de specialitate. Se creează un sentiment de discomfort, când trebuie votat un proiect de hotărâre, care are aviz negativ. Se comunică ulterior, că s-au rectificat, și corectat materialele. Cu privire la Borsec, apreciază aspectul pozitiv al orașului și dezvoltările vizibile, mai ales, că și dânsul are o casă aici aproape, în satul Capu Corbului. Înfățișarea din 2015 a orașului nici nu se compară cu cel din anii ´90.  Speră că cel târziu în anul 2016 se va ține o ședință festivă de inaugurare a acestui centru.

Domnul preşedinte Borboly Csaba solicită domnului secretar al județului, să asigure comunicarea modificărilor proiectelor de hotărâri către consilierii județeni.

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin asigură pe toți reprezentanții localității, că au parte și de sprijinul fracțiunii Partidului Popular din Transilvania, nu numai a fracțiunii UDMR . Revine la problema pusă cu ocazia primei interpelări. Ar dori totuși ce activitate desfășoară societatea HONLINE MEDIA SRL. Cealaltă problemă este legată de o comunicare a unui tabel din partea domnului președinte, care conținea Consiliile de administrație a diverselor instituții și membrii acestora. Nu înțelege cum se întâmplă, că la Centrul Cultural și de Arte de la Lăzarea nu se pune reprezentant din partea Partidului Popular din Transilvania, deși sunt în număr de trei în consiliul județean, și în fiecare an cere acest lucru. Dânsul este din Lăzarea, a lucrat ca administrator acolo, lucrează în domeniul culturii din 2000 și acum la Lăzarea , participă la toate evenimentele culturale organizate la Lăzarea, sprijină intelectual, fizic și material aceste evenimente și totuși nu poate avea un cuvânt hotărâtor de spus, ca consilier județean. Problema bucătăriei Szkola din Lăzarea, funcționarea acestuia este important și din punctul lui de vedere. Roagă președintele, să găsească timp pentru o discuție în acest sens. Investițiile și dezvoltările care privesc zona Gheorgheniului sunt considerate importante pentru fracțiunea dânsului și se alătură în rezolvarea acestora fracțiunii UDMR din zona Gheorgheniului.

 

Domnul consilier județean Thamó Csaba spune că nu a primit răspuns la o interpelare trimisă la domnul președinte legat de drumul 123. Este vorba despre drumul spre Cinod, care este impracticabil. Există un drum din comuna Ditrău spre orașul Borsec, la care au fost cândva lucrări efectuate de către Consiliul Județean Hraghita, dar practic acesta nu există. Dacă se dorește sprijinirea zonei Borsecului, reabilitarea acestui drum ar fi foarte important. Propune să fie luat în calcul modernizarea acestuia.

 

 Domnul consilier județean Sebestyén Csaba crede, că nu trebuie învățați proprietarii de pensiuni din orașul Borsec, să promoveze produsele tradiționale cu ocazia primirii turiștilor. Este la modă că alimentele se aprovizionează de la hipermarketuri și apoi se gătește gulaș secuiesc din ele. Consideră o idee bună reinventarea gospodăriilor, produselor agricole proprii. În programele naționale de dezvoltare rurală acum se pot depune proiecte în domeniul cazării, a turisticii, sau în agricultură. Un întreprinzător tânăr poate primi 40.000 de euro sprijin, sau cu numai 10% parte proprie poate achiziționa utilaje agricole, sau investi în agricultură. Câțiva  gospodari tineri ar putea pune în mișcare împrejurimile orașului Borsec. Sunt servicii de consultanță ca Camerele Agricole, agențiile APIA, asociații de dezvoltare rurală la care se poate apela pentru îndrumare. Constată cu regret, că conducătorul biroului Consiliului Județean Harghita din Cristuru Secuiesc a invitat un coleg din județul Mureș pentru a ține curs de dezvoltare rurală, deși în județul Harghita sunt destui specialiști în domeniu.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter este plăcut surprins de schimbările vizibile a imaginii localității în cei 10 ani, de când nu a mai fost în acest oraș. Este de acord, că Centrul balnear trebuie pusă în funcțiune. Propune să contribuie fiecare consilier județean la această inițiativă. Există mai mulți reprezentanți în Guvern din această zonă, la care s-ar putea apela. De exemplu, se poate apela la domnul ministru Dușa, ca să intervină la Ministrul Turismului pentru sprijin. Orașul Borsec este renumit și în afara țării, ar merita efortul.

 

 Domnul consilier județean Salamon Zoltán în numele Partidului Civic Maghiar spune, că sprijină această investiție, cum sprijină și toate investițiile, care slujesc dezvoltarea județului. Ca domeniu, ar delimita investiția și turismul. Până decurg investițiile, nu se poate vorbi de turism. Cu privire la interpelarea domnului consilier Danguly Ervin, menționează că Partidul Civic Maghiar are un loc în Consiliul de administrație al Centrului Cultural și de Arte din Lăzarea, pe care oferă Partidului Popular Maghiar din Transilvania, dacă se poate.

 

Domnul consilier județean Ványolós István felicită pe cei din Borsec pentru imaginea îmbucurătoare a orașului. Crede, că în urma colaborării a tuturor părților interesate se va finaliza investiția începută. Ca profesor, speră, că va fi și elev cu performanțe atât de deosebite în școlile din orașul Borsec, care ar putea fi premiantul Consiliului Județean Harghita la sfârșitul anului.

 

Domnul consilier județean Ambrus Sándor  declară, că toate persoanele, care au fost nominalizate în comisii au primit voturile necesare pentru numire. Totodată felicită pe noul coleg în consiliul județean, care a acumulat voturile necesare pentru a îndeplini această funcție.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde la interpelări. Porțiunea de drum între satul Orotva și orașul Borsec este o investiție importantă a Consiliului Județean Harghita. Trebuie știut, că și județul Harghita depune proiecte pentru atragerea banilor Europeni pentru reabilitări de drumuri. Sunt cuprinse drumurile județene din toate regiunile. Din regiunea Gheorgheniului drumul 128 este cea mai prioritară. Este vorba despre o distanță de 19,65 KM, care este cuprinsă în proiectul pentru fonduri Europene. Investiția are o valoare de 14 milioane de lei. Acum se actualizează planul acestei lucrări în bugetul instituției, care s-a întocmit în anul 2009. 

Domnul vicepreședinte Incze Csongor spune că între timp, această porțiune de drum este cuprinsă și în documentația de întreținere de vară a drumurilor  județene. Executantul va fi societatea FUNDAMENTA SRL.  Cu privire la drumul 123, deja au fost somați exploatatorii de lemne din zonă și composesoratele, ca în vreme ploioasă să limiteze cantitatea de lemne transportate. Deocamdată nu sunt probleme majore și peste o lună va fi inclus în programul de întreținere de vară și această porțiune. Dar dacă se fac distrugeri serioase, atunci nu se mai poate reface prin întreținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune că în zona Ciucului nu se face întreținere de vară. Ceea ce a fost acum trei ani, se distruge treptat de atunci. Ani de zile nu a venit nici o firmă, care să liciteze lucrările. Apoi a venit o societate de la Ploiești, care așa se pare, că a dat faliment. Are o rugăminte către domnul consilier județean Csillag Péter. Sunt mai multe composesorate din zona Ciuc, care au și utilajele necesare, și ar putea să accepte câteva porțiuni de reabilitat. Referitor la societatea HONLINE SRL, explică, că este o societate comercială, care își desfășoară activitatea pe lângă Editura Hargita Népe. Aceasta este activitatea principală. Dar în cursul săptămânii viitoare se va stabili o zi când va veni conducătorul Editurii și a societății, și vor prezenta detaliat raportul de activitate, care va fi comunicat tuturor celor interesați. Referitor la  Consiliul de administrație al Centrului Cultural și de Arte din Lăzarea, se știe, că împărțeala se face conform unui algoritm. Nu a știut de oferta Partidului Civic Maghiar, dar va studia urmările acestui act. Bucătăria Szkola din Lăzarea a devenit o problemă locală. Deocamdată nu se văd soluții.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba  relatează despre o deplasare din data de 10 aprilie la Budapesta, unde s-a întâlnit cu domnul Kiss Antal, comisar în  cadrul Ministerului de Dezvoltare Națională. A fost invitat și la Fundația APADOC înființat de Banca Națională a Ungariei. Era vorba despre programe de dezvoltare și despre manuale școlare de cunoștințe economice. S-a întâlnit și cu domnul secretar de stat Czibere Károly din cadrul Ministerului Resurselor Umane, cu care a discutat despre problemele comunităților romilor și participarea la proiecte Europene în acest domeniu. A fost și la Oficiul Național de Cercetare și Dezvoltare, unde s-a întâlnit cu domnul vicepreședinte Spaller Endre. Au discutat despre Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, unde ar sprijini anumite activități. A participat la o emisiune în Studioul Televiziunii M1 din Ungaria, unde a prezentat două teme importante, orașul Borsec și  Castelul din Lăzarea. În data de 12 aprilie a fost la Gyenesdiás și Héviz din Ungaria, la un eveniment organizat de  conducătorii Asociației Managementul Destinațiilor de Turism din Ungaria. La data de 13 aprilie a fost în județul Zala din Ungaria, unde s-a întâlnit cu președintele consiliului județean la Zalaegerszeg. La data de 14 aprilie a participat la o conferință cu conducerea  Asociației Managementul Destinațiilor de Turism din Ungaria. A avut întâlnire cu președintele consiliului județean al județului Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria la Budapesta. În final, s-a întâlnit cu domnul Wetzel Tamás, secretar de stat adjunct responsabil de politica națională din Ungaria. Aici a fost discutat problema Castelului de la Lăzarea, cu participarea acționarului majoritar al proprietății acestui obiectiv, domnul Liptai Antal.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér vorbește despre participarea dânsului la promovarea Festivalului Secuiesc organizat la Budapesta și la conferința de presă organizat cu această ocazie.

 

Domnul consilier județean Danguly Ervin anunță un eveniment deja anunțat de organele de presă. În data de 15 august la Șumuleu Ciuc va fi prezentat opera de rock  ”Csaba királyfi” scris de domnul Németh Julián, cu sprijinul autorităților județene și locale. Se solicită participarea formațiilor de dans neprofesionale la acest eveniment. Cu această ocazie roagă colegii din consiliu, să anunțe formațiile de dans cunoscute din zonă și să promoveze acest eveniment. Va fi o prezentație grandioasă, cum a fost și cel cu ”István, a király”. La adresa dânsului de e-mail se pot prezenta formațiile de dans interesate. Se așteaptă la mai multe sute de dansatori.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că în final participanții la ședință care nu se  grăbesc pot vizita cu dânsul fabrica de apă minerală din localitate cu conducerea domnului Radu Lăzăroiu, directorul fabricii.

           

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulţumeşte organizatorilor, participanţilor, și musafirilor pentru participarea la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta şedinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 22 aprilie 2015 cu număr de înregistrare  nr. 11394 / 19.05.2015 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc,  11 iunie  2015

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter