Consiliul Judeţean Harghita
duminică, 22 decembrie 2024 13:54:12
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 18 mai 2016

JUDEȚUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEȚEAN

DIRECȚIA GENERALĂ ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEȚEAN HARGHITA

 

Proiect de Proces verbal al ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita
din data de 18 mai 2016

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEȚEAN HARGHITA

Data: 18 mai 2016

Subiectul ședinței: Dezbaterea și aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse in ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

 

Nr.
Crt.

NUMELE ȘI PRENUMELE

PARTID

 

 

1.

BORBOLY CSABA

UDMR

 

 

2.

AMBRUS SÁNDOR

UDMR

 

 

3.

ANDRÁS ATTILA

UDMR

 

 

4.

BARTI TIHAMÉR

UDMR

 

 

5.

BECZE ISTVÁN

UDMR

 

 

6.

BEGE KÁROLY

UDMR

 

 

7.

BENDE SÁNDOR

UDMR

 

 

8.

BENYOVSZKI LAJOS

UDMR

 

 

9.

BÍRO BARNA BOTOND

UDMR

 

 

10.

BURUS-SIKLÓDI BOTOND

UDMR

 

 

11.

CSILLAG PÉTER

MPP - PCM

 

 

12.

DAJKA TÜNDE

UDMR

 

 

13.

DANGULY ERVIN

EMNP-PPMT

 

 

14.

FERENCZ-SALAMON ALPÁR

UDMR

 

 

15.

INCZE CSONGOR

UDMR

 

 

16.

JÉRE ELEMÉR

UDMR

 

 

17.

KOZMA ISTVÁN FLORIN

UDMR

 

 

18.

MARCU RĂDUCU IOAN

PSD

 

 

19.

MIKLÓS GHEZA

UDMR

 

 

20.

OROSZ-PÁL LEVENTE

EMNP - PPMT

 

 

21.

POP ADRIAN

PNL

 

 

22.

PROCA ION

PNL

 

 

23.

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

 

 

24.

SALAMON ZOLTÁN

MPP - PCM

 

 

25.

SÁNDOR BARNA

UDMR

 

26.

SORBÁN ATTILA

EMNP - PPMT

27.

SZENTES ANTAL

UDMR

28.

THAMÓ CSABA

MPP - PCM

29.

TÓASÓ LÁSZLÓ

UDMR

30

VÁNYOLÓS ISTVÁN ALBERT

UDMR

 

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita a fast convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba, prin Dispoziția nr. 424 / 2016, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 si art. 106 alin. 1 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările și modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita în Căminul cultural din comuna Ciceu, și salută pe toți cei prezenți.  

 

Domnul Becze Attila primarul comunei Ciceu salută pe toți cei prezenți. Se bucură, că poate fi gazda ședinței Consiliului Județean Harghita. Salută pe toți participanții din partea comunei. Amintește, că acum 4 ani, în anul 2012, când s-a surpat podul de peste râul Olt, a participat la o altă ședință a Consiliul Județean Harghita, unde era pus pe Ordinea de zi un proiect de hotărâre pentru remedierea pagubelor. Atunci a început colaborarea mai intensă între conducătorii comunei Ciceu și consiliul județean. În acești patru ani s-au realizat multe în comună. Se poate spune, că în această perioadă au intrat foarte mulți bani în visteria comunei. Au putut fi începute lucrările la sistemul de apă și canalizare și se apropie de finalizare. Cu privire la podul de pe râul Olt, consiliul local din comuna Ciceu a avut o solicitare, conform căreia, noul pod să fie construit din beton. Consiliul Județean Harghita a fost de acord, dar fiind o investiție majoră, a propus, ca până la efectuarea acestuia, consiliul local să găsească o metodă temporară, ca locuitorii să poată deplasa peste râu. În cursul anilor Consiliul județean a sprijinit mai multe lucrări de reabilitări la imobilele publice, și a susținut multe evenimente, festivități. Este recunoscător pentru sprijinul acordat în cursul celor patru ani.          

 

Domnul președinte Borboly Csaba se bucură, că s-a putut organiza aici ședința Consiliului Județean Harghita. Transmite, că a fost luat decizia mult așteptată și cu privire la podul de peste râul Olt din localitate.  Sunt câteva puncte pe Ordinea de zi, și după parcurgerea acestora va fi posibil discuția cu localnici și reprezentanții comunei.  Anunță, că în ședința din 25 aprilie 2016, organizat în comuna Mugeni, Consiliul județean a decis asupra Programului de sprijinire a cultelor. Mulțumită acestui program, și Biserica Catolică din comuna Ciceu va fi sprijinit.  Roagă pe domnul vicar, să semneze împreună cu dânsul contractul de colaborare între Biserica catolică din comuna Ciceu și Consiliul Județean Harghita.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba și domnul vicar Nagy József semnnează contractul.

 

Domnul vicar Nagy József mulțumește pentru sprijinul acordat Bisercicii catolice  și comunei Ciceu. Speră, că bunăvoința va caracteriza și în viitor colaborarea între Consiliul local și consiliul județean, și binecuvântează lucrările ședinței.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului salută pe cei prezenți, și declară că în conformitate cu Legea administrației publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condițiile pentru desfășurarea ședinței extraordinare a Consiliului Județean Harghita. Din cei 30 de membrii în funcție, din care 29 de consilieri județeni, sunt 12 consilieri județeni absenți, Ambrus Sándor, András Attila, Bege Károly, Benyovszki Lajos, Bíró Barna Botond, Danguly Ervin, Jére Elemér, Marcu Răducu loan, Orosz Pal Levente, Salamon Zoltán, Sorbán Attila, și Thamó Csaba. Consiliul Județean este legal întrunit cu 18 de membrii prezenți la ședință, respectiv 17 consilieri județeni și președintele Consiliului Județean Harghita. Ședința este statutară.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță modificări de ordine a proiectelor de hotărâri pe Ordinea de zi, astfel :

 

1.      Proiect de hotărâre privind aprobarea procedurii de acordare a facilităţilor fiscale sub forma anulării unei cote de până la 73.3% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor de plată principale datorate bugetului Județului Harghita;

 

2.      Proiect de hotărâre privind desemnarea în calitate de reprezentanți ai Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în Consiliul de Administrație al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Centru Sportiv Harghita - Gheorgheni – Hargita -Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulás”;

 

 

3.      Acord de principiu privind participarea Consiliului Județean Harghita la programul Centre socio-educaționale în mediul rural pentru incluziunea socială și îmbunătățirea condițiilor de viață a copiilor aparținând comunităților marginalizate din județul Harghita ce va fi derulat de către Asociația ”Caritas – Asistență Socială” cu cofinanțarea Fundației pentru promovarea Agriculturii și Economiei Regionale (FAER) din Reghin;

 

4.      Proiect de hotărâre privind aprobarea Devizelor generale actualizate și a valorii cofinanțării obiectivelor de investiții finanțate în cadrul  Programului național de dezvoltare locală, conform Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 990/02.11.2015, privind aprobarea listei obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea Programului național de dezvoltare locală, pentru județul Harghita, pentru anii 2015-2018;

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi modificată.

Rezultatul votului: 18 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind procedura de acordare a facilităţilor fiscale sub forma anulării unei cote de până la 73.3% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor de plată principale datorate bugetului Județului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind procedura de acordare a facilităţilor fiscale sub forma anulării unei cote de până la 73.3% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor de plată principale datorate bugetului Județului Harghita

Rezultatul votului: 18 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea în calitate de reprezentanți ai Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în Consiliul de Administrație al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Centru Sportiv Harghita - Gheorgheni – Hargita -Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulás”

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot mai întâi proiectul de hotărâre, apoi prin vot secret vor fi desemnați cei doi reprezentanți din partea Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind desemnarea în calitate de reprezentanți ai Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în Consiliul de Administrație al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Centru Sportiv Harghita - Gheorgheni – Hargita -Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulás”

Rezultatul votului: 18 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune desemnarea unui membru temporar în Comisia de validare, dat fiind numărul redus de persoane prezente din respectiva comisie la această ședință..

 

Votul privind desemnarea domnului Burus-Siklódi Botond ca membru supleant în comisia de validare.

Rezultatul votului: 18 Da.

 

Votul secret privind numirea domnului Eigel Tibor ca reprezentant al  Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în Consiliul de Administrație al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Centru Sportiv Harghita - Gheorgheni – Hargita -Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulás”.

Rezultatul votului: 18 Da.

 

Votul secret privind numirea domnului Vita Adorjan Zsolt ca reprezentant al Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în Consiliul de Administrație al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Centru Sportiv Harghita - Gheorgheni – Hargita -Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulás”.

Rezultatul votului: 18 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba cere un vot consultativ cu privire la participarea Consiliului Județean Harghita într-un Program comun cu organizația CARITAS pentru sprijinirea copiilor marginalizați. Se vor amenaja 10 centre de zi disponibile în județ cu câte 24 copii. Sunt vizați majoritar copii din comunitățile de romi, conform Programului, dar nu numai. Vor fi incluși și copii, a căror familii trăiesc în sărăcie. Va fi un efort de 320.000 lei din partea Consiliului Județean Harghita în decurs de 5 ani.

 

Domnul consilier județean Proca Ion salută colegii și reprezentanții comunei. Este convins, că cât a putut, a sprijinit Consiliul județean eforturile consiliilor locale. Pe acest drum trebuie mers și în continuare. Este mulțumit de colaborarea fracțiunii dânsului cu fracțiunea majoritară. Chiar dacă a părut că fracțiunea dânsului urmează exemplul fracțiunii majoritare, nu a fost așa. Fracțiunea dânsului a luat deciziile cu foarte mare responsabilitate. Transmite prețuirea acestui mic grup localnicilor. Referitor la acest punct de pe Ordinea de zi, vrea să se asigure, și roagă și pe domnul director Elekes Zoltán, având în vedere, că această ședință este una într-un regim de urgență, și nu a avut destul timp să studieze acest proiect de hotărâre, dar să se țină cont de exprimarea foarte corectă din titlul hotărârii, care specifică astfel: ” Centre socio-educaționale în mediul rural pentru incluziunea socială și îmbunătățirea condițiilor de viață a copiilor aparținând comunităților marginalizate din județul Harghita”.  Deci nu a unor comunități, ci a celor marginalizate din județul Harghita. Ar fi o prețuire în plus pentru toți cei, care sunt în suferință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că va avea în vedere aspectul semnalat de către domnul consilier.      

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Votul consultativ privind acordul de principiu referitor la participarea Consiliului Județean Harghita la programul Centre socio-educaționale în mediul rural pentru incluziunea socială și îmbunătățirea condițiilor de viață a copiilor aparținând comunităților marginalizate din județul Harghita ce va fi derulat de către Asociația ”Caritas – Asistență Socială” cu cofinanțarea Fundației pentru promovarea Agriculturii și Economiei Regionale (FAER) din Reghin;

Rezultatul votului: 18 Da.

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár, în calitate de președinte al Comisiei de validare declară, că toate persoanele desemnate au primit voturile necesare prin vot secret pentru a fi numiți în funcțiile specificate.  

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Devizelor generale actualizate și a valorii cofinanțării obiectivelor de investiții finanțate în cadrul Programului național de dezvoltare locală, conform Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 990/02.11.2015, privind aprobarea listei obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea Programului național de dezvoltare locală, pentru județul Harghita, pentru anii 2015-2018

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că în aceste zile s-a primit o adresă cu privire la Programul național de dezvoltare locală prin care sunt menționate sursele și resursele din care se poate aloca sume pentru investiții încvepute sau noi, conform necesităților din județ. Din păcate nu s-a aprobat alocare de sume pentru investiții noi. Numai pentru cele începute se dau bani.  Referitor la lucrările din comuna Ciceu, se știe, că odată cu venirea paștelui românesc, constructorii au plecat, și de atunci numai discuțiile continuă.  Domnul primar a semnalat de mai multe ori, că ar trebui să reia lucrările. O condiție pusă de constructor este, ca lucrările effectuate până acum să fie decontate. Pentru efectuarea acestor plăți trebuie votat o hotărâre, prin care Programul pentru această investiție pentru acest an va fi pus la locul lui. De aceea a fost luat decizia, ca ședința să fie convocată în comuna Ciceu. Domnul vicepreședinte va prezenta situația.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune, că trece zilnic de două ori prin comuna Ciceu. Se bucură, că a putut fi ajutat comuna în cursul acestor ani în mai multe proiecte. Știe de problema podului menționat. Având în vedere numărul mare de solicitări din partea reprezentanților comunei Ciceu, cu privire la această problemă, poate cunoaște mai bine porțiunea de drum în cauză, decât restul comunei. Știe de adresa primită de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Acest proiect este parte a unui Proiect Guvernamental. Mai sunt încă trei astfel de investiții, despre care se va vorbi în această ședință. Din aceste proiecte, și din decontarea lor, în cursul derulării Guvernul nu suportă absolut toate cheltuielile. Astfel, aproximativ 627.000 lei nu vor fi suportate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Aceasta este suma, care este partea de contribuție a Consiliului Județeran Harghita, care va fi adoptat prin vot în această ședință. La podul din comuna Ciceu sunt reînnoite Devizele generale, care vor fi trimise la București, unde o factură în jur de 90.000 lei așteaptă să fie decontată, în urma votului acordat aici în ședință. Din acest motiv a propus domnul președinte convocarea în urgență a acestei ședințe, ca problema podului să nu sufere amânare. Întreprinzătorul, care a câștigat licitația nu este una de mari dimensiuni. Lucrează în ritmul posibilității lui, și destul de greu face față termenelor stabilite. Speră, că totuși se va reliza în timp această inevstiție. Deci este de finalizat drumul de la satul Atia, cel spre stațiunea Büdös fürdő, drumul de la comuna Păuleni Ciuc, și podul din comuna Ciceu.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter întreabă, dacă sunt garanții din partea acestui firme, care execută lucrarea de la podul din comuna Ciceu ? Va fi plătit întreprinzătorul înainte să execute lucrarea ? Sau s-a plătit ceva până acum ?

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér detaliază problema, ca să fie clar tuturor. Este vorba despre o investiție în valoare de 1.100.000 lei. Au fost plătite lucrările deja executate în valoare de 200.000 lei. Numai ce a fost executat s-a putut plăti. Dar au fost transportate la fața locului și  grinzile de susținere deja la fața locului, care încă nu s-au plătit, pentru că Ministerul nu acceptă, ca fază executată.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter menționează, că a fost la fața locului și chiar a constatat, că lucrurile merg foarte încet.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că grinzile reprezintă cheltuiala întreprinzătorului, până oamenii nu pot trece peste ei. A mai participat la alte ședințe a Consiliului local, unde a fost pusă problema rezilierii contractului, dar nu propune această cale. Reluare prin inițierea unei alte licitații implică acțiuni judecătorești, și împing cu încă doi ani mai încolo termenul final pentru realizarea investiției.  S-a decis, că mai bine să fie continuate lucrările.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér comunică, că toată lucrarea este plătit în măsură de 20%. Dacă se vor deconta grinzile, va mai fi plătit încă 500.000 lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba s-a înțeles cu executorul, ca imediat se va întoarce, cum va primi banii. Altă soluție nu este. De fapt, peste faza cea mai grea s-a trecut. Grinzile sunt poziționate, numai turnarea betonului mai trebuie făcută, și asigurarea accesului.

 

Domnul Péter Lukács, consilier local din comuna Ciceu se bucură, că prin sprijinul acordat Bisericii catolice comuna a devenit mai bogată. Dar este dezamăgit, pentru că, satul Csaracsó este separat de ani buni de restul comunei.Vrea să întrebe, a cui este vina, că timp de 4 ani nu s-a putut reabilita un pod. Acum află, că și în momentul de față numai 20% din lucrare este decontată. Amintește, că executorul a solicitat din partea Consiliului local și sprijin pentru alimentația muncitorilor. Crede, că un astfel de executor era absolut nepotrivit să efectueze această lucrare, și ar fi nesăbuit continuarea lucrărilor cu acest partener. Nu este mulțumit de demersul lucrărilor și de perspectiva, că o să fie continuat de această societate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că sunt trei persoane în conducerea Consiliului Județean Harghita. Domnul vicepreședinte răspunde pentru reabilitarea drumurilor. Domnul vicepreședinte Incze Csongor și președintele răspunde pentru programe, și pentru problemele economice. De aceea se dă răspunsul de către domnul vicepreședinte Barti Tihamér. Dar și dânsul poate să de a răspuns cu ceea ce este la zi.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér explică în amănunt, că este decontat 20% din lucrare, și mai sunt de decontat în jur de 500.000 lei. Astfel se poate concluziona, că lucrarea este realizată în jur de 70%, dar nu este decontată. Această situație nu se poate caracteriza ca un eșec. Nu este o pagubă.  Dar sunt câteva aspecte de luat în considerare. La demolarea podului vechi și la turnarea unui pilon de susținere pe o parte s-au ivit câteva probleme, din cauza căreia proiectul trebuia refăcut. Este discutabil a cui era vina. Consiliul Județean a tras concluzia, că este greșeala executorului, și i-a stipulat, să execute cum trebuie lucrarea. Nu contează de unde este această societate, că este unul din județul Iași, dar a câștigat prin licitație deschisă această lucrare. Cu capacitatea executorului și dânsul are părerea lui personală. Că erau probleme la decontări, tocmai din aceste motive erau. Adevărul este, că în cazul în care pentru decontare sunt folosite fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, atunci trebuie respectate regulile acestuia la documentația decontării. Executorul nu a fost capabil să întocmească documentația necesară, de multe ori colegii din consiliul județean trebuiau să ofere consultanță în acest sens. Nu ajunge să se depună o factură, mai trebuie și explicația în amămunt cu lucrările zilnice. Numai după acceptarea documentației se alocă prin Consiliul județean fondurile necesare pentru decontare, care imediat dă mai departe executorului, fără întârziere. Pe de altă parte, societatea, care a supravegheat lucrările a avut câteva observații, care au fost obiectate  de Consiliului județean și corectate. În consecință, crede, că aplicarea eșapamentului de beton și asigurarea accesului pe, și de pe pod nu mai sunt lucrări de durată. Problema este cu capacitatea executorului. Că stâlpii de susținere și transportul lor la fața locului au reprezentat un efort considerabil, și că la vremea potrivită nu avea un macara de mare capacitate se poate accepta. Dar toate acestea greutăți sunt deja depășite, și ce a mai rămas nu mai necesită efort deosebit. A fost interogat populația comunei, dar și rațiunea ar dicta, ca lucrările să fie finalizate cât mai repede, fără să se mai ajungă la un eventual proces interminabil. Speră, că se vor termina lucrările într-un timp relativ scurt.  A fost solicitat pentru discuții reprezentantul societății la Consiliul județean și speră, că totuși în viitorul apropiat se va finaliza lucrarea.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că la procedurile de achiziție publică sunt reglementate de lege și trebuie respectate. Trebuie acceptată executorul, care oferă cel mai mic preț. Singurul lucru, de care se poate lega, este termenul lucrării. Dacă nu respectă termenul final, se poate sancționa și se poate desface contractul. Având problemele tehnice menționate de mai înainte, pe perioada acestora, până la soluționare, contractul a fost suspendat de mai multe ori. Chiar înainte de returnarea efectivă, trebuia refăcut toată concepția podului în proiect. Va fi comunicat printr-o adresă Consiliului local câte zile mai este valabil acest contract. Dacă trec aceste zile de lucru stipulate în contract, și lucrarea nu este finalizată, atunci Consiliul județean va avea motivul întemeiat de a rezilia contractul. Până nu este motivul întemeiat, nu se poate rezilia unilateral contractul. Propune să fie luat o decizie comună, prin care imediat se va rezilia contractul, după trecerea termenului stipulat în contract.

 

Domnul Péter Lukács, consilier local din comuna Ciceu întreabă ce se va întâmpla, dacă se reziliază contractul ? Până la finalizarea unui eventual proces, altcineva poate să continue lucrările ?

 

 Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că problema este asemănătoare reabilitării drumului județean 132. S-a reziliat contractul, si până la clarificarea neînțelegerii, s-a putut iniția o altă procedură de achiziție publică. Probleme sunt numai în cazul în care nu se așteaptă termenul final stipulat în contract. Revenind la lucrarea efectivă, comunică, că sigur nu se vor deconta stâlpii aplicați, până nu se poate trece peste ei. Deocamdată sunt și barele de fier libere, nu este accesabil podul. Trebuie ascunse, turnat stratul de beton peste ele, și numai după aceea se va putea deconta mai departe. De aceea, dânsul are încredere, că executorul va termina lucrarea, având investit 100.000 euro în stâlpii montați acolo, care încă nu sunt decontați.

 

Domnul consilier județean Becze István comunică celor din comuna Ciceu, că nu se poate pune pe seama conducerii Consiliului local sau a Consiliului județean situația creată în jururl reabilitării acestui pod. Este convins, că ceea ce s-a putut, s-a făcut din partea tuturor. Împrejurările create se datorează în parte procedurii de achiziție publică valabile, care trebuie respectată. Din acest motiv a fost organizat  ședința acum în comuna Ciceu, ca ceea ce trebuie, să fie spuse, transmise locuitorilor comunei. Trebuie spus, că nici o investiție în acești patru ani nu a mers cum trebuie, problemele erau foarte multe. De exemplu, și la investițiile cu privire la amenajarea sistemului de apă și canalizare intervin multe aspecte. Se distrug străzile, se blochează accesul, proiectantul trebuie să ia în calcul foarte multe aspecte, autoritățile să rezolve, cu asigurarea accesului. Sunt foarte multe probleme. Răspunderea, și obligația conducătorilor este de a comunica cu populația indiferent de culoarea politică, să semnaleze aceste aspecte, și să apeleze la înțelegerea și răbdarea locuitorilor, care într-un final va fi beneficiarul acestor investiții. Cine acceptă să fie personaj public, se întâlnește de multe ori cu îngrădirea creată de legislație, nu în toate cazurile poate să pună în aplicare doleanțele alegătorilor. În cazul de față, s-a dat peste un executant nepotrivit,  care a depus formularistica potrivită, a câștigat, și trebuia acceptat.                       

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că dintre persoanele, care ar putea fi totuși trași la răspundere pentru eventualele trageri de timp din partea Consiliului județean, niciunul nu mai este angajat al Consiliului Județean Harghita. Dar aceste trageri de timp se pot măsura eventual în săptămâni. Asigură, că va fi comunicat Consiliului local din comuna Ciceu numărul zilelor de  lucru rămase până termenul final stipulat în contract.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter întreabă, dacă au fost recepționate grinzile montate de executant de către Consiliul Județean Harghita ? Nu cumva, din cauza neînțelegerii create în jurul decontării, să plece cu ele.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér comunică, că deja este depus factura pentru decontare, deci executantul nu ar putea să facă acest pas.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Devizelor generale actualizate și a valorii cofinanțării obiectivelor de investiții finanțate în cadrul Programului național de dezvoltare locală, conform Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013, cu modificările și completările ulterioare și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 990/02.11.2015, privind aprobarea listei obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea Programului național de dezvoltare locală, pentru județul Harghita, pentru anii 2015-2018;

Rezultatul votului: 18 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă la capitolul Diverse mai sunt interpelări în alte domenii. Se bucură, că este prezent președintele Composesoratului din comuna Ciceu și roagă să ajute la elaborarea Planului de  dezvoltare a regiunii munții Harghita. Cea mai valoroasă parte a acestui proiect este în administrarea comunei Ciceu. Are încredere, că lucrările pentru realizarea drumului către noul Aeroport planificat lângă comuna Ciceu pot începe, având în vedere, că s-au alocat bani la sfârșitul anului din partea Consiliului Județean Harghita. Speră, că împreună cu municipiul Miercurea Ciuc, acolo se mai pot iniția investiții. Este o colaborare foarte bună între Consiliul Județean Harghita, comuna Ciceu, și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”BOGÁT” din regiune, a cărui președinte este domnul consilier județean Szentes Antal. Roagă să prezinte investițiile planificate împreună.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal amintește, că în cursul mandatului nu era ședință, în care să nu pomenească de podul de peste râul Olt din comuna Ciceu. Promite că va continua cu pomenirea acestui obiectiv, până la finalizarea lucrărilor. Nici dânsul nu este mulțumit de mersul lucrărilor, și dacă nu ar avea ocazia să lucreze cu alte investiții și cu achizițiile publice, greu ar putea fi convins, că sunt atâtea piedici și capcane la aceste proceduri. Poate declara, că un proiect mai important poate să țină și 4-5 ani până se realizează. Este convins, că în acest an se va finaliza acest pod, care și peste 50 de ani va fi accesibil. Legat de acesta, pomenește de o mică porțiune de drum, care leagă satul Ciba de satul Olt din comuna Ciceu, și care ar trebui neapărat reabilitat cu această ocazie dat fiind și faptul, că aproape cel mai mare întreprinzător din județul Harghita desfășoară activitatea în zona respectivă. Anul trecut a fost reabilitat pentru vară în mică măsură, dar s-a și distrus. Roagă pe domnul vicepreședinte, ca să includă în Lista reabilitărilor din acest an și acest drum. Cu privire la localitatea Băile Harghita, de care este tot județul Harghita interesat, și poate toată secuimea, nu numai comuna Ciceu, propune realizarea unui drum asfaltat în loc de cel din beton, care este deja aproape impracticabil. Degeaba sunt pensiuni și obiective atractive acolo, dacă nu este infrastructura asigurată. Se bucură, că este cuprins în Lista de investiții din acest an această lucrare. Anunță, că a fost câștigat un Proiect European în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”BOGÁT”, comuna Ciceu, comuna Racu și comuna Mihăileni în valoare de 4.000.000 euro. Când va fi necesar depunerea părții proprie, și alte cheltuieli de pornire, vor solicita sprijinul Consiliului Județean Harghita, ca să fie partener de nădejde în anii 2017 și 2018. Spune, că în perioada celor două mandate trecute a încercat să promoveze această regiune, să transmită problemele apărute la autoritățile competente susținând rezolvarea acestora. Amintește de relația de încredere și bună colaborare cu unitățile de învățământ, care au reușit să câștige mai multe proiecte de dezvoltare, cu reprezentanții cultelor, cu echipele voluntare de pompieri, cu toți primarii din această regiune, dar mai ales cu colegii din Consiliul județean. Speră, că va putea continua mai departe activitatea la ADI ”BOGÁT” având cele patru localități partenere și după 5 iunie.

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că în perioada aprilie-august 2013 a fost suspendat din funcție, și în această perioadă lucrările de la podul din comuna Ciceu  nu au fost urmărite destul de atent. În altă ordine de idei, menționează, că în afară de această lucrare, în comună s-au inițiat multe dezvoltări, dar toată lumea a concentrat atenția numai asupra podului în lucru. Este îmbucurător, că luptele de partid nu mai sunt așa de accentuate. Toți reprezentanții doresc să dezvolte comuna Ciceu, și colaborează în acest interes. Amărăciunea creată de acest pod va dispărea împreună cu finalizarea acestuia. 

 

Domnul Kósa Imre, președintele Composesoratului din comuna Ciceu prezintă problema fostului întreprinderi miniere, care se află acum în procedură de faliment. Această societate deține terenuri, care aparțin zonei Ciceu. Dacă se pot retroceda în patrimoniul comunei într-un fel acestea după finalizarea procedurii - având în vedere, că este îndatorat și la Stat –  solicită ajutorul Consiliului Județean Harghita să intervină. Sunt multe probleme din acest caz. Composesoratul nu găsește soluția pentru realizarea unui drum spre munții Harghita. Ar trebui urmărit demersul acestei probleme.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că tocmai de la această societate a preluat Serviciul Public Salvamont al Consiliului Județean Harghita Vila nr.23, de unde poată să răspundă mai prompt la solicitări. Se va urmări procesul falimentului și posibilitățile eventuale de a solicita aceste terenuri.

 

Un consilier din comuna Ciceu transmite părerea locuitorilor cu privire la lucrările de la sistemul de apă și canalizare. Întreabă, dacă cineva verifică demersul lucrărilor efectuate de HARVIZ SA, pentru că este inacceptabil să sape de cinci ori o porțiune de drum în fața caselor.  Nu se face cum trebuie și se repetă aceeași lucrare de mai multe ori. Străzile sunt foarte înguste și răbdarea oamenilor nu este infinită. Sapă, apoi astupă, dar rămâne denivelat, fac trotuare aruncând pământul cu lopata. O altă problemă mai este de menționat. A apărut în Monitorul Oficial al României o solicitare de exploatare a unui izvor de apă minerală din perimetrul comunei Ciceu. Este vorba despre un teren de 1 Km². Solicită informații cu privire la titularul acestei solicitări. Mai demult erau niște lucrări ce  foraje în apropierea izvoarelor minerale de pe munții Harghita, și problema s-a degenerat într-un conflict major, de aceea ar dori să fie informat asupra acestei probleme.

 

 Domnul președinte Borboly Csaba spune, că nu știe de această solicitare, dar în cursul zilei de mâine va afla, dacă s-a depus pentru avizare urbanistică documentație la Consiliul Județean Harghita referitor la problema concesionării.

În ziua de joi, săptămâna trecută a fost o discuție cu reprezentanții societății HARVIZ SA, care este societatea câștigătoarea Proiectului European referitoare la executarea sistemului de apă și canalizare. Lucrarea a fost licitat la un preț foarte scăzut, probabil de aceea sunt și probleme calitative, dar tot este mai bine să se repete anumite faze, decât să fie probleme ulterioare. Acolo lucrează o societate din județul Sibiu. Sunt mai multe probleme. Nu au refăcut nici drumul județean cum trebuie, nu au refăcut șanțurile, și va fi reclamat acest lucru. Domnul primar este împuternicit, ca să nu semneze absolut nimic, până ce nu este totul în ordine. Trebuie folosit ajutorul publicității, a mediei și impus corectarea greșelilor, pentru că refuzarea acestui executant oprește tot proiectul. Dacă este nevoie, și se constată neglijență periculoasă asupra proprietăților particulare, trebuie anunțate organele polițienești.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare Ia Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita și închide ședința.

 

Minuta ședinței Consiliului Județean Harghita din data de 18 mai 2016 cu număr de înregistrare nr. 10884 / 20.05.2016 face parte integranta din prezentul Proces-verbal. Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc, 13 iunie 2016