Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 03 mai 2024 10:38:55
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 31 august 2016

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 31 august 2016

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 31 august 2016

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.       

Albert Mátyás

PCM- MPP

2.       

Barti Tihamér

UDMR

3.       

Becica Mihai

PSD

4.       

Becze István

UDMR

5.       

Bende Sándor

UDMR

6.       

Berde László

UDMR

7.       

Biró Barna Botond

UDMR

8.       

Borboly Csaba

UDMR

9.       

Brezovszky Gheorghe-Adam

PSD

10.  

Csillag Péter

PCM- MPP

11.  

Ciobanu Adrian-George

PNL

12.  

Dajka Tünde

UDMR

13.  

Derzsi Zoltán

UDMR

14.  

Ferencz-Salamon Alpár-László

UDMR

15.  

Incze Csongor

UDMR

16.  

Kassay Lajos-Péter

UDMR

17.  

Kolcsár András

EMNP-PPMT

18.  

Kolozsvári Tibor

UDMR

19.  

Kolumbán Dávid

UDMR

20.  

Lőrincz Csilla

UDMR

21.  

Mezei János

PCM- MPP

22.  

Nagy Pál

EMNP-PPMT

23.  

Portik Erzsébet

UDMR

24.  

Proca Ion

PNL

25.  

Rátz István

UDMR

26.  

Rugină Dan Ciprian

PSD

27.  

Salamon Soltán

PCM- MPP

28.  

Sándor György

UDMR

29.  

Sebestyén Csaba

UDMR

30.  

Szentes Antal

UDMR

31.  

Zakariás Zoltán

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  863 / 2016, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 2 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Sala de protocol a Consiliului Județean Harghita.

 

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului salută pe cei prezenţi, și declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articolul 95, aliniatul 1, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție, din care 30 de consilieri judeţeni, și un președinte, sunt prezenți 29 de consilieri județeni și președintele Consiliului Judeţean Harghita. Absentează doamna Portik Erzsébet Edit, fără a se cunoaște motivul absenței acesteia.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că în fața tuturor trebuie să fie un proiect de Ordine de zi cu 42 de puncte. Anunță, că vor fi scoase de pe proiectul Ordinii de zi următoarele puncte :

 

-          punctul 30 : Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita – Nu s-a primit de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici avizul necesar pentru această propunere.

 

-          punctul 36 : Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 272/2014 privind aprobarea Regulamentului  de organizare și funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Harghita, cu modificările și completările ulterioare – Încă nu au trecut 45 de zile de afișare a acestui proiect de hotărâre.

 

Anunță că sunt cinci puncte puse pe proiectul Ordinii de zi ulterior comunicate :

 

1.      Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr.165 / 2015,  modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 55 / 2010 privind aprobarea înființării societății comerciale ”Honline Media”, societate cu răspundere limitată, cu modificările și completările ulterioare.

 

Trebuie numit un  alt reprezentant, pentru că cel, care a fost până acum, în această săptămână și-a dat demisia din motivul plecării  în concediu de maternitate.

 

2.      Proiect de hotărâre privind privind  numirea reprezentantului din afara Consiliului Județean Harghita de a fi membru în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare

 

S-a făcut o înțelegere cu Camera de Comerț și Induistrie a județului Harghita cu privire la Consiliul de administrație al Agenției de Dezvoltare a județului Harghita.

 

3.      Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 169/2016 privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita al imobilului - strada Subpădure și parcările aferente, în suprafața totală de 16.159 mp., înscris în C.F. nr. 63246, 63247, 63248, 63249 și 63250 a localității Miercurea Ciuc, având valoarea de inventar de 975.251,53 lei, aparținând domeniului public al municipiului Miercurea - Ciuc, județul Harghita, în vederea realizării lucrărilor de modernizare, întreținere și asfaltare;

 

Este o revenire la o hotărâre anterioară, despre drumul spre unitatea militară de lângă Municipiul Miercurea Ciuc, care ar trebui reabilitat. Din acest motiv a fost invitat și conducătorul unității militare, care în câteva cuvinte va prezenta cauza acestuia.

 

4.      Proiect de hotărâre privind desemnarea de către Consiliul Județean Harghita a unui vicepreședinte și a unui număr de 3 consilieri în Comitetul de organizare  al  Autorității Teritoriale de Ordine Publică Harghita;

 

Trebuie înființat Comitetul de organizare, și numiți membrii acestuia, care vor desemna noii membri în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Harghita.

 

5.      Din cauza inundațiilor din comuna Lunca de Jos de ieri trebuie luate măsuri. Din acest motiv s-au efectuat câteva regrupări la capitolele bugetare, care vor fi prezentate în cursul ședinței în cadrul discuției proiectului de hotărâre cu privire la modificarea bugetului.

 

Cu privire la proiectul Ordinii de zi, propune, ca punctul 40 privind drumul de la subpădure să fie primul discutat, urmat de bugetul Consiliului Județean Harghita, unde se vor aloca sume pentru comuna Lunca de Jos.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter este recunoscător pentru atenția acordată inundațiilor din seara trecută din comuna Lunca de Jos. Oamenii de acolo au mare nevoie de ajutor.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán nu este lămurit cu privire la semnificația termenului Diverse din Ordinea de zi folosit cu ocazia ședințelor. Materialele, care aparțin acestui capitol sunt de multe ori amestecate între cele deja comunicate.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba răspunde, că probabil ar trebui rectificat și Regulamentul de Organizare și Funcționare proprie al Consiliului Județean Harghita cu privire la o denumire unitară a materialelor noi apărute în cursul celor cinci zile, după comunicare. Așa s-a denumit în ultimii opt ani, și nimeni nu a avut obiecțiuni, nici Curtea de Conturi, nici Instituția Prefectului, și nici cu ocazia litigiilor nu a fost considerat un factor determinant.  Dar se pot efectua modificări dacă se dorește în Regulamentul de Organizare și Funcționare proprie al Consiliului Județean Harghita. De fapt, sunt două forme de Diverse pe Ordinea de zi. La unul intră materialele apărute după comunicare, iar în celălalt, președintele și consilierii județeni pot raporta despre deplasările efectuate în interes de serviciu.   

      

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul Ordinii de zi modificate :

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Nu și 1 Abținere.

 

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 169/2016 privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita al imobilului - strada Subpădure și parcările aferente, în suprafața totală de 16.159 mp., înscris în C.F. nr. 63246, 63247, 63248, 63249 și 63250 a localității Miercurea Ciuc, având valoarea de inventar de 975.251,53 lei, aparținând domeniului public al municipiului Miercurea - Ciuc, județul Harghita, în vederea realizării lucrărilor de modernizare, întreținere și asfaltare;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că va fi preluat în administrare de către Consiliul Județean Harghita drumul de la Subpădure pentru trei ani. Prima hotărâre referitoare la acest drum a fost obiectată de Prefectul județului Harghita pe motivul, că nu a fost prevăzut intersul județean în acest caz. Consiliul Județean Harghita a trimis o adresă către Brigada Vânătorilor de Munte, Unitatea Militară, care folosește drumul respectiv pentru formularea unei opinii, care ar dovedi interesul județean. Răspunsul lor prevede, că în viitorul apropiat se va încheia un contract cu Ministerul Sănătății, conform căruia elicopterele SMURD ar putea ateriza pe heliportul standard amenajat din incinta curții unității militare. Din păcate, nu s-a putut construi un heliport în incinta Spitalului Județean Harghita. Până acum elicopterele SMURD aterizau pe gazonul terenului de fotbal din Municipiul Miercurea Ciuc. A fost menționat de mai multe ori, din partea tuturor părților implicate, că nu este bună această soluție. Prin acest contract s-ar putea dovedi interesul județean, și revenind la propunerea din hotărârea inițială, completând preambulul și articolele hotărârii precedente, propune spre adoptare hotărârea modificată. Raportul de specialitate este nefavorabil, dar dânsul consideră, că proiectul de hotărâre trebuie aprobată. În cazul obiecției Prefectului județului se va reveni asupra celor semnalate. Crede, că drumul trebuie asfaltat toamna, nu iarna. Dacă nu se rezolvă situația, se pot pierde vieți în utilitarele de salvare, care se deplasează pe un drum plin cu gropi, și denivelări.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului clarifică cu câteva cuvinte motivele acordării avizului nefavorabil la acest proiect de hotărâre. Ca idee, este foarte salutară, necesară. Dar  Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor nu oferă un temei legal pentru preluarea în administrare, decât în ipoteza în care s-ar face o preluare inclusiv în proprietatea publică a județului Harghita, și s-ar clasifica ca drum public de interes județean. Actualmente, este un drum de interes public local, municipal, al Municipiului Miercurea Ciuc, și se află în proprietatea publică al Municipiului Miercurea Ciuc. Mai întâi trebuie reclasificat ca drum public de interes județean cu acordul, și prin solicitarea printr-o hotărâre a consiliului local. Apoi preluat în patrimoniul public al județului Harghita, se poate reabilita în funcție de interesul județean.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că nu este de acord cu domnul secretar, pentru că există precedent la acest caz. Era un caz asemănător la Cekend, unde un drum al comunei Satu Mare a fost preluat în administrare de județ, și a fost reabilitat. Ulterior acest drum a fost dat înapoi în administrarea comunei Satu Mare. Deci nu dă dreptate domnului secretar.

         

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului explică, că acela nu era un drum clasificat, era un drum vicinal.    

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba propune să fie ascultat domnul general Marius Giurca, conducătorul Unității Militare nr.61, unitate, care se află la capătul drumului respectiv.

 

Domnul general Marius Giurca prezintă unitatea militară și activitatea acesteia din subordinea dânsului.  Menționează, că în jur de 30% din componența militarilor din unitate este de etnie maghiară și în unitate domină un climat de bună înțelegere, prietenie și colaborare reciprocă. Activitatea desfășurată de unitate este multiplă. În afară de cele  specifice militare, desfășoară și activități de sprijinire a populației cu ocazia dezastrelor, de exemplu, cu ocazia inundațiilor.  Unitatea face instruiri comune și cu echipe membre NATO. Cu aceste ocazii primește vizite cu reprezentanți  interni și externi importanți. În luna septembrie va fi iar o asemenea aplicație, la care vor participa militari din șapte țări membre NATO, inclusiv din SUA. Consideră reabilitarea drumului în discuție de interes județean, și motivează prin existența în incinta unității militare a unei heliport omologat, echipat corespunzător, inclusiv pentru timp de noapte, la care ar putea ateriza elicopterele SMURD. Poate deservi bolnavii din tot județul Harghita, care necesită să fie transportați la distanțe mai mari. Are toate avizele necesare, ca elicopterele să poată ateriza asistați de serviciu de permanență, în siguranță. Se știe, că în multe cazuri elicopterul SMURD nu a putut ateriza în oraș din cauza ceții. La unitatea militară nu este niciodată ceață. Unitatea militară dispune de utilaje de specialitate proprii pentru întreținerea pe timp de iarnă a drumului de acces. Singura problemă este starea acestui drum de 1 Km, care nu a fost reabilitat de  mulți ani, și nu permite deplasarea în siguranță a ambulanțelor. Pe de altă parte, la 14 octombrie se vor sărbători 100 de ani de existență a unității militare, și cu această ocazie se vor ține multiple manifestări, la care vor participa delegații internaționale. Și din acest motiv solicită, ca măcar să fie începută investiția. Drumul a fost cedat de militari Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc, care la rândul ei poate ceda Consiliului Județean Harghita. Nu vede, rostul unor explicații birocratice.

 

Domnul consilier județean Mezei János este conștient, cât de anevoios poate fi reluarea unei teme, care s-a împiedicat din motive legislative, sau juridice în cazurile, când nu este gândit și fundamentat cum trebuie. După o obiecție a Prefectului, poate nici nu se va putea reveni, sau realiza investiția în timp util. Propune să fie scos de pe Ordinea de zi, și regândit altfel, încât să nu poată fi obiectat.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter este de acord cu cele menționate de domnul Mezei János, dar este de părere, că un drum așa de deteriorat nu există în tot județul Harghita. Un strat de asfalt măcar ar trebui aplicată, ca ambulanțele să poată circula în siguranță. Îndeamnă juriștii, ca să găsească o soluție acceptabilă în această problemă, pentru că va deservi interesul tuturor locuitorilor juețului Harghita.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba este de părere, că argumentele aduse de domnul secretar pot influența negativ decizia multora, dar să nu se uite, că și celălalt tronson de drum din administrarea comunei Satu Mare a fost reabilitat fără să fie preluat. Îndeamnă consilierii județeni să voteze favorabil acest proiect de hotărâre. Nu poate fi contestat interesul județean, când populația județului va beneficia de serviciile oferite, și Spitalul Județean de Urgență este în administrarea Consiliului Județean Harghita. Este vorba despre vieți omenești, și acest lucru înseamnă mai mult, decât niște prevederi legislative explicabile. Îndeamnă colegii, să voteze favorabil cu conștința împăcată. Lucrările nu vor începe de mâine, și după aprobare, mai întâi trebuie să fie acceptată de Prefectură. Apoi urmează proiectul lucrării, documentația, licitația, și în timp util se va clarifica, dacă observațiile domnului secretar sunt, sau nu întemeiate. Atrage atenția consilierilor asupra procedurii de derulare a interpelărilor efectuate cu ocazia ședințelor cu privire la discutarea temelor, care nu poate lua forma unui dialog. Președintele dă cuvântul oricărui consilier județean, care dorește să facă interpelare, și după epuizarea acestora răspunde la fiecare.

 

Domnul consilier județean Nagy Pál consideră bună regula generală de ședință, dar solicită să fie respectată de toți. Să nu fie comentarii ulterioare nici din partea domnului președinte. Ideile exprimate ulterior contribuie la modificarea deciziilor. Atenția acordată  fiecărui vorbitor trebuie respectat. Este de părere, că ar trebui acordați sumele necesare Municipiului Miercurea Ciuc, care deține dreptul de administrare al drumului respectiv, și este îndreptățit să realizeze această investiție. Se poate restricționa, că banii se oferă numai în acest scop. Astfel toate îngrădirile legislative ar putea fi ocolite. Dacă domnul Prefect va obiecta hotărârea, se va ajunge unde a menționat și domnul consilier Mezei János, că vor trece luni, și nu se va face nimic.

 

Domnul consilier județean Mezei János crede, că aici este platforma de discuție, unde se pot dezbate temele din proiectele de hotărâri, și intenția este de a ajunge la un consens, ca lucrurile să meargă, nu să împotmolească în labirintul birocrației. Scopul este de a realiza această investiție. Domnul general a menționat, că au predat administrarea drumului consiliului local. Dacă se află în domeniul public al acestuia, atunci se poate și scoate de acolo, după care se poate prelua de către consiliul județean, și se pot efectua lucrările. Dacă în cinci zile Prefectura obiectează respectiva hotărâre, atunci greu se mai poate relua, și fiecare zi de întârziere periclitează realizarea acestuia în acest an. Salvarea de vieți omenești este prioritară, dar se poate face și cu respectarea procedurilor juridice legale.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba roagă consilierii, ca neapărat să citească și să însușească prevederile stabilite în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Județean Harghita cu privire la derularea ședințelor de consiliu.  Este stabilit foarte clar, că inițiatorul are dreptul la replică. În cazul de față dânsul este inițiatorul, deci are dreptul la replică. Dacă nu sunt mulțumiți de aceste prevederi, consilierii pot efectua modificări la regulament cu votul favorabil a 2/3 din consilierii județeni.  Cu privire la drumul de la Subpădure, cea mai  simplă opțiune ar fi fost acordarea sumelor necesare reabilitării Municipiului Miercurea Ciuc. Dar din punct de vedere juridic nu sunt întrunite condițiile necesare. De exemplu, ieri în comuna Lunca de Jos a fost o ploaie torențială ieșită din comun, cu urmări grave, și este fundamentat acordarea sumelor pentru remedierea pagubelor. Dar nu se poate spune, că la fel s-a întâmplat și în cazul Municipiului Miercurea Ciuc, deci nu necesită implicarea extraordinară a consiliului județean. Consiliul județean poate acorda sprijin pentru reabilitarea drumurilor comunale, care sunt evidențiate și numerotate astfel, și poate acorda în cazurile de forță majoră, alunecări de teren, inundații, etc. Aici, lângă oraș nu s-au întâmplat astfel de avarii, care ar necesita din punct de vedere juridic alocarea de fonduri suplimentare. Legea 273/2016 privind finantele publice locale stabilește că în cazurile menționate se anexează și avize din partea mai multor organe constatatoare competente. Consiliul județean vrea să găsească soluția pentru această problemă, dar nu poate decide în locul consiliului local. Deocamdată s-a găsit o formă de fundamentare, de care este convins că este corectă și din punct de vedere juridic, în consecință, propune acordarea votului favorabil. Ar fi dispus să facă și pariu cu domnul secretar, că hotărârea nu va fi obiectată de domnul Prefect. De aceea va vota favorabil și este convins, că votul nu va avea urmări nedorite, dimpotrivă, va contribui la buna dispoziție a dânsului știind, câți oameni bolnavi vor beneficia de condițiile îmbunătățite ale transportului cu ambulanțe.              

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 169/2016 privind aprobarea luării în administrarea județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita al imobilului - strada Subpădure și parcările aferente, în suprafața totală de 16.159 mp., înscris în C.F. nr. 63246, 63247, 63248, 63249 și 63250 a localității Miercurea Ciuc, având valoarea de inventar de 975.251,53 lei, aparținând domeniului public al municipiului Miercurea - Ciuc, județul Harghita, în vederea realizării lucrărilor de modernizare, întreținere și asfaltare;

Rezultatul votului: 23 Da,  7 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Amendamentul de Fond al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că a fost redistribuit materialul modificat. Sunt câteva însemnări cu roșu în proiectul de hotărâre. Informează consiliul județean, că sunt câteva probleme urgente. La începutul anului a fost luat în calcul, că la jumătatea anului se vor mai redistribui bani din bugetul național cu ocazia rectificării bugetare, ceea ce nu s-a materializat. Între timp, au fost inundații, și aproape că s-a epuizat fondul de rezervă al județului. S-a mai întâmplat și dezastrul de ieri din Lunca de Jos, unde este necesar alocarea sumei de 100.000 euro numai pentru a reface potecile pentru circulația de persoane, să nu se izoleze . De refacerea drumului acum nici nu poate fi vorba. Este și problema fondurilor europene pentru proiectele în derulare, la care trebuie alocat partea proprie. Bazându-se pe sumele alocate ulterior cu ocazia rectificării bugetului național, mai multe domenii și proiecte au rămas fără acoperire în a doua jumătate a anului. După informațiile primite, poate în luna septembrie va mai fi o altă rectificare de buget. Dacă nu, atunci va fi nevoie de câteva decizii și măsuri importante din partea consiliului județean. Deja s-au adunat facturi neplătite în jur de 1,5 milioane de lei. Sunt lucrări efectuate, și încă nefacturate în jur de 3 milioane lei. Pe de altă parte, sunt câteva proiecte de investiții, la care s-au alocat sume, și care nu s-au materializat. Acele sume trebuie eliberate, ca acest an să fie dus la bun sfârșit. Crede, că trebuie realocate sumele nefolosite la cele, unde sunt cheltuieli urgente. A treia parte a modificărilor conține alocarea banilor primiți din programul PNDL, și se impune luarea unor decizii, pentru a fi distribuite. De ieri s-au mai efectuat modificări în urma întâmplărilor de aseară în comuna Lunca de Jos. Colegii din Studioul de filmare al consiliului județean s-au deplasat la fața locului și au pregătit un documentar scurt, care va fi prezentat acum.             

 

Se drulează filmul cu privire la daunele produse de ploaia torențială, din ziua precedentă în comuna Lunca de Jos.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că a fost prezent la fața locului împreună cu vicepreședintele Barti Tihamér și domnul consilier județean Csillag Péter, și deja s-a făcut o înțelegere cu un întreprinzător local, care s-a oferit ca fără întârziere să ajute oamenii. Legea achizițiilor publice permite în aceste cauze utilizarea imediată a primului ofertant. Astăzi vor fi alocați și banii necesari lucrărilor. Anunță, că în cursul săptămânii, sau imediat după, se va mai convoca o ședință extraordinară, pentru că azi se poate decide numai asupra remedierii urgente a daunelor. În fiecare miercuri se urmărește deciziile luate la ședința de Guvern, care este dator județului cu suma de 12 milioane de lei pentru remedierea daunelor cauzate de inundațiile din ultimele luni la drumurile județene. Se așteaptă cu nerăbdare alocarea acestei sume.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal parcurgând materialul bugetului, s-a uitat la modificări, și a semnalat în ședința fracțiunii UDMR, că nu este de acord cu retragere sumei alocate pentru reabilitarea drumului DJ 123 F între comuna Ciceu și localitatea Ciba, o porțiune de 1 Km, care de ani de zile trebuia asfaltat. De un an este prevăzut suma necesară pentru proiect și acum suma aceea este mutată în altă parte. Înțelege necesitățile apărute, va vota favorabil acest proiect de hotărâre, dar solicită realocarea imediată a sumei respective la primirea fondurilor așteptate, ca măcar anul viitor să fie asfaltat acel kilometru de drum. Însă nu poate accepta, și nu va susține o astfel de retragere de fonduri în cazul drumului spre localitatea Harghita Băi. La începutul anului au fost prevăzuți sumele destinate reabilitării și întreținerii acestuia. Nu știe în ce fază se află lucrarea, dar nu este de acord să fie retrase sumele de aici, fiind cel mai accesat, și important drum județean într-o anumită perioadă de timp. Roagă consilierii, ca în viitor să nu uite de soarta celor două tronsoane menționate.

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár mulțumește domnului consilier, că este de acord și sprijină lucrările de pe drumul DJ 123 E spre comuna Păuleni Ciuc. Este o sumă realocată de 52.000 lei pentru tronsonul dintre Municipiul Miercurea Ciuc și comuna Păuleni Ciuc. Roagă pe domnul președinte, să clarifice situația actuală a lucrărilor de acolo.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă despre cele 150.000 lei, cu care s-a suplimentat suma pentru unitățile de cult. Nu înțelege motivația acestei alocări, dat fiind urgențele menționate. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că sumele alocate pentru tronsonul de 1,5 Km între comuna Ciceu și localitatea Ciba au fost luate din cauză, că acolo încă nu există un contract semnat. Transmite domnului Szentes Antal, că la următoarea rectificare bugetară va fi repusă suma luată, dar mai întâi trebuie finalizate investițiile, care stagnează deja de câțiva ani. Drumurile, despre care se va decide azi, trebuiau finalizate în prima parte a anului, sau încă în anii precedenți, dar nu s-au realizat la timp. Acum s-a ajuns în faza, în care se pot finaliza în conformitate cu toate prevederile legale. Astfel cei 20 milioane lei alocați de Guvern pentru drumurile județene pot fi folosiți. Din acest motiv este nevoie de modificarea de astăzi. Este foarte important, ca banii puși la dispoziție de Guvern să fie folosiți. Asigură pe domnul Szentes Antal, că va fi adus măcar în faza de proiectare problema drumului spre Ciba. Cel mai important pentru locuitorii din comuna Ciceu a fost podul de peste râul Olt. Și aceea lucrare s-a executat în mai mulți ani, dar până la urmă s-a ajuns în faza finală. Mai trebuie aplicat un strat de asfalt , și va fi terminată. Drumul spre stațiunea Harghita Băi este tot atât de important. Și acolo sunt niște restanțe, dar la începutul anului viitor vor fi reluate lucrările. În cazul drumului spre comuna Păuleni Ciuc, anunță, că și acolo s-a împotmolit proiectul, care în urma mai multor dezbateri cu proiectantul, și a mai multor deplasări la București, a fost deblocată. Acum, dacă va fi alocată suma de 52.000 lei necesari, atunci se va realiza reabilitarea drumului în forma și nivelul stabilit de locuitorii comunei. Era nevoie de alocarea acestei sume de 52.000 lei, pentru că se va proceda la o actualizare, cel mult lunea viitoare se va pune pe site-ul achizițiilor publice, pe SEAP. Trebuie acceptat, și în cel mult 20 de zile trebuie să fie finalizat proiectul. Până la ședința ordinară din sfârșitul lunii septembrie va fi stabilit proiectantul lucrărilor. Astfel la sfârșitul lunii octombrie, sau la începutul lunii noiembrie vor putea fi începute și lucrările. Și la această lucrare sunt alocați fonduri Guvernamentale, ar fi păcat, să fie restituite. Mai sunt fonduri Guvernamentale alocate pentru tronsonul între satul Șoimușu Mic și orașul Cristuru Secuiesc, unde în cursul a mai multor ani nu s-a realizat nimic, dar acum se va încerca punerea în execuție a lucrării. În sfârșit s-a ajuns la o înțelegere cu Societatea Transgaz și cu Ocolul silvic. Sunt două țevi de diametru mare,  la care trebuie construit un strat de sprijin. Problema este, că proiectul a fost executat pentru ruta folosită de populație, nu pe porțiunea, care efectiv este în administrarea Consiliului Județean Harghita. Cine cunoaște zona, știe, că drumul județean este cel de lângă lacul piscicol, dar oamenii au început să circule altundeva. Acum trebuie reproiectat toată lucrarea, și fiind lângă lac, trebuie efectuate și măsurătorile geologice. Probabil va fi necesar de o lucrare mai serioasă la realizarea terasamentului. Aici sunt alocate 10 milioane lei, care trebuie cheltuite. Astfel se va realiza conectarea efectivă a satelor Șoimușurilor la zona Cristurului. O altă lucrare, care este foarte urgentă, este mutarea Spitalului de Boli Infecțioase din Municipiul Miercurea Ciuc în clădirea fostei Policlinici. Mai întâi trebuie efectuat un studiu, care să stabilească posibilitatea acestui proiect. Pentru acest studiu sunt alocați 6 mii lei. S-a ajuns la un consens cu Ministerul, care coordonează fondurile PNDL. Nu se pot realoca fondurile alocate pentru reabilitarea unui drum, dar dacă există în cadrul aceluiaș drum și alte lucrări conexe, atunci se pot realiza. Astfel s-ar putea executa din economiile de la drumul spre satul Atia, tronsonul între satul Crișeni și granița județului Harghita cu județul Mureș. Din păcate și aici există un proiect vechi, care nu a fost actualizat. Actualizarea necesită fonduri suplimentare, ca conexiunea cu județul Mureș spre pârâul din satul Bezid și Sângeorgiu de Pădure să poată fi realizată.  Deja județul Mureș lucrează la tronsonul respectiv din direcția lor, și ar trebui ajunși în urmă, mai ales, că este vorba numai de 4 Km de drum. La drumul DJ 131 există o surpare. Au trecut luni, și nu s-a realizat nici proiectul pentru reabilitare. Acum domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond a preluat cauza, și după realizarea proiectului, probabil vor înainta și lucrările. Tot la drumul DJ 131, ca să fie executată cum trebuie, ar fi necesari de foarte mulți bani. Ar fi vorba de 2 milioane de euro pentru fiecare Km, bani, care nu sunt la dispoziția Consiliului Județean Harghita. În lipsa acestora, trebuie redus viteza de circulație pe tronsonul respectiv, și cu reparații temporare, măcar menținut în stare funcționabilă. După părerea specialiștilor, ar trebui strămutat tot drumul pe dealul de vizavi, să nu se mai alunece. Surparea de pe drum trebuie neapărat reparată, altfel se va rupe drumul. Aici se vor aloca 30.000 lei. Cu privire la sumele suplimentare alocate cultelor, anunță, că sunt câteva clădiri de monument ale cultelor religioase, care necesită reabilitări urgente. Este vorba despre sume de 10.000, sau 20.000 lei. Dar în materialul prezentat astăzi nu mai figurează astfel. Se poate vedea, că din cauza întâmplărilor de la comuna Lunca de Jos, acele sume au fost redistribuite pentru reabilitarea drumurilor DJ 127A și DJ 127B. De alte sume nu mai este vorba. În afară de cei 6.000 lei pentru proiectul de la Policlinica Miercurea Ciuc, de alte amendamente nu mai este vorba. Majoritatea banilor merg la satul Valea Rece, la drumul DJ 127A. Mai întâi se va supune votului un Amendament de fond. Este vorba despre rândurile accentuate cu roșu în proiectul de hotărâre, și care s-au modificat ulterior, după revenirea dânsului de la locul dezastrului în urma ploii torențiale din seara precedentă. Este trecut cu roșu în proiectul de hotărâre suma de 265.000 lei pe pagina a treia, la pagina a cincea este trecut cu roșu suma de 150.000 lei, cu care va fi majorat fondul de rezervă a Consiliului Județean Harghita, sumă, care inițial era destinat finalizării reabilitării clădirilor de monument ale cultelor religioase, și poate cu ocazia unei ședințe viitoare se vor pune înapoi. Mai sunt 10.000 lei destinați unui proiect la un drum din zona Odorhei, este vorba despre drumul DJ 135,  dintre satele Cobătești, Firtușu, Cușmed, Șiclod și granița județului Mureș, spre comuna Sărățeni. Măcar proiectul acestei lucrări să fie începută. Parcurgând lista de investiții, se poate constata că multe lucrări sunt în așteptare, stagnează. Poate cu ocazia ședințelor viitoare se mai poate înainta cu ele. Tot de amendamentul prezentat aparține și majorarea fondului de rezervă a instituției cu cei 150.000 lei, unde erau deja inițial 70.000 lei, rezultând suma de 220.000 lei destinați prevenirii efectelor inundațiilor și dezastrelor.       

                               

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de Fond al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că toate modificările înșirate în Amendamentul de fond votat, sunt deja incluse în articolele bugetului rectificat, de aceea poate nu peste tot corespunde cu materialul comunicat în termen.

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv, conform prevederilor Legii nr.273/2006 privind finantele publice locale actualizat.

 

Domnul consilier Kolumbán Dávid declară, că nu participă la votarea acestui punct de pe Ordinea de zi.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

Este vorba despre cei 1.052.000 lei pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul Harghita. Trebuie preluat în bugetul Consiliului Județean Harghita. Menționează, că această suma reprezintă în jur de 60% din cei necesari sistemului de protecția copilului pentru anul 2016. Este prezentat aici și situația repartizării, defalcat pe subunități a acestei sume.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016; În acest articol sunt destinați 27.000 lei pentru Programele în derulare în luna septembrie a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita. Se vor aloca sume la unitățile culturale numai în cazuri foarte urgente.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

Rezultatul votului: 29 Da și 1 Abținere.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;  În acest articol s-au adunat banii rămași necheltuiți.  De exemplu, la Olimpiade nu s-a consumat toată suma prevăzută. Cei 9.000 lei rămași vor fi redistribuiți în altă parte. La fel și banii rămași de la proiecte câștigătoare, care au rămas necheltuiți. Această sumă va intra în fonfondul de rezervă, cum a fost menționat în amendamentul de fond. 

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 6 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 7 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016; Sunt sume pentru Spitalul Județean de Urgență.

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Nu au votat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 8 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 9 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 10 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 11 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 12 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016; Se modifică Lista de investiții.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 13 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016; Se modifică sumele rămase de la Programe.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesul verbal al şedinţei de constituire a Consiliului Judeţean Harghita din data de 23 iunie 2016;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea procesului verbal al şedinţei de constituire a Consiliului Judeţean Harghita din data de 23 iunie 2016;

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Nu au votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 07 iulie 2016;

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că la pagina doi din acest proces verbal, la răspunsul domnului președinte este greșit trecut termenul ”mai repede”. Ar trebui trecut expresia ”mai mult”.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot procesul verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 07 iulie 2016, cu modificările propuse;

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Nu au votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului privind sprijinirea activităţilor de integrare socială a persoanelor vârstnice din judeţul Harghita pe anul 2016” şi a colaborării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita cu Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice Harghita  în vederea realizării programului;

 

Domnul consilier județean Nagy Pál anunță, că nu participă la votarea acestui punct de pe Ordinea de zi.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului privind sprijinirea activităţilor de integrare socială a persoanelor vârstnice din judeţul Harghita pe anul 2016” şi a colaborării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita cu Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice Harghita  în vederea realizării programului;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială la Fălești, Raionul Fălești din Republica Moldova în cursul anului 2016;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că este restricționat numărul persoanelor participante la delegațiile oficiale. Nu arată bine, când ajunși acolo, se întreabă unde este delegația, și se prezintă o persoană. Va fi și în luna septembrie un astfel de caz. Deja a sosit o invitație din partea județului Hajdu-Bihar din Ungaria. Trebuie găsit o modalitate de a suplimenta numărul participanților la delegații.  Cu această ocazie mulțumește domnului consilier Proca Ion, care a participat deja de două ori la delegația oficială, care s-a deplasat la Raionul Fălești, din Republica Moldova. Se pare, că conducerea raionului este foarte interesată de această relație. Sunt fonduri Europene destinate statelor nemembre, și eventual cu județul Harghita pot depune proiecte comune.

 

Domnul consilier județean Proca Ion prezintă experiențele cu ocazia delegației la Raionul Fălești, unde dânsul singur a reprezentat județul Harghita. A fost mai mult o întâlnire festivă. A participat împreună cu alți delegați din zona Cernăuți, din Ucraina, și o delegație din județul Iași la Serbările de Ziua Independenței Republicii Moldovei împreună cu conducerea raionului. A vorbit într-o emisiune radio locală, dar nu chiar despre probleme tehnice. În continuare a participat la activitățile festive organizate. Raionul Fălești este o zonă mai mică, imediat peste râul Prut, aproape de Municipiul Iași. Este o zonă preponderent agricol cu reședința Fălești. Are o activitate agricolă intensă. Societățile agricole au capital Italienesc, și sunt dirijate preponderent de investitori din Italia. Au foarte multe luciuri de apă pentru amatori de pescuit. Tradițional, la produsele comerciale stau bine vinurile și coniacurile de o calitate foarte bună. Oamenii sunt foarte ospitalieri, se bucură de relațiile de înfrățire cu alte zone. Cu siguranță vor fi efectuate schimburi turistice, comerciale, ecumenice. Sunt locuri foarte frumoase și au o extraordinară bogăție de cultură de masă.  La numărul mic de locuitori ai acestei zone, au orchestre, formațiuni de dansuri. Va fi pentru oricine o plăcere să participe la evenimentele festive organizate acolo. Dacă va decide consiliul județean, dânsul va continua cu plăcere frecventarea raionului Fălești cu ocazia a altor delegații stabilite. Deja are multe cunoștințe personale acolo.   

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială la Fălești, Raionul Fălești din Republica Moldova în cursul anului 2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ” Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ”Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că este nevoie de aprobarea Consiliului de administrație al Agenției de Dezvoltare a județului Harghita, ca domnul Balási Csaba, directorul Camerei de Comerț și Industrie al județului Harghita să facă parte din acest consiliu.  Dar mai întâi se va vota proiectul de hotărâre.  

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă ce poziție va avea domnul director în Consiliul de administrație al  Agenției de Dezvoltare a județului Harghita ?

 

Domnul Barabás Csaba, director general la Agenția de Dezvoltare a Județului Harghita răspunde, că până acum au fost cinci membri în Consiliul de Administrație conform reglementărilor anterioare: contabilul, directorul, un consilier județean, și doi reprezentanți desemnați de președintele Consiliului Județean Harghita. Acum se va modifica astfel: mandatul domnului consilier Bege Károly a expirat, în locul acestuia va fi desemnat un alt consilier județean. Dintre cei doi, care vin din aparatul propriu, și sunt numiți de domnul președinte, unul deja este desemnat, și statutul persoanei, care mai trebuie desemnat se va modifca. Nu va face parte din aparatul propriu, va fi numit un specialist din afara aparatului propriu. Această poziție va fi ocupată de directorul Camerei de Comerț și Industrie al Județului Harghita, domnul director Balási Csaba.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că trebuie clarificate numele persoanelor,  care vor fi numiți în consilii de administrație, și care necesită calitatea de consilier județean în sensul, că în afara fracțiunii UDMR să fie stabilite reprezentanții, care vor fi desemnați din alte fracțiuni, în posibilitatea numărului locurilor libere rămase.

       

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare, privind aprobarea înființării ” Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ”Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statului de funcții și Organigramei ale acesteia;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind numirea unui consilier județean de a fi membru în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015 și abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 59/2016;

 

Domnul consilier județean Becze István propune ca reprezentant din partea consiliului județean pe domnul consilier județean Sebestyén Csaba. Menționează, că deja s-au pus pe o listă toate desemnările, ca ședința să se desfășoară mai operativ.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului  consilier județean, Sebestyén Csaba-István în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége”;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Nu și 2 Nu au votat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind numirea unui consilier județean de a fi membru în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015 și abrogarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 59/2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii din domeniul public al județului Harghita a cotei parți de 3,83% în valoare de 61.104,12 lei, care este parte integrantă al obiectivului din str. Jigodin Băi, aflat în domeniul public al municipiului Miercurea - Ciuc, situată în municipiul Miercurea Ciuc - realizată în cadrul proiectului ”Drumul apelor minerale-Lot 2;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea transmiterii din domeniul public al județului Harghita a cotei parți de 3,83% în valoare de 61.104,12 lei, care este parte integrantă al obiectivului din str. Jigodin Băi, aflat în domeniul public al municipiului Miercurea - Ciuc, situată în municipiul Miercurea Ciuc - realizată în cadrul proiectului ”Drumul apelor minerale-Lot 2;

Rezultatul votului: 28 Da și 2 Nu au votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea împuternicirii Domnului Dr. Demeter Ferenc în calitate de manager al Spitalului Județean de Urgență Miercurea – Ciuc, ca pentru Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita să achiziționeze locuințe de serviciu pentru medicii angajați ai Spitalului Județean de Urgență Miercurea – Ciuc, în conformitate cu lista investițiilor aprobate pentru anul 2016;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba se bucură de această inițiativă, în urma căreia vin medici specialiști tineri la Spitalul Județean de Urgență. Astfel se pot desfășura activități medicale, pentru care până acum trebuia deplasat la centrele medicale universitare. Trebuie asigurat măcar locuință pentru medicii specialiști, care sunt dispuși să vină.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea împuternicirii Domnului Dr. Demeter Ferenc în calitate de manager al Spitalului Județean de Urgență Miercurea – Ciuc, ca pentru Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita să achiziționeze locuințe de serviciu pentru medicii angajați ai Spitalului Județean de Urgență Miercurea – Ciuc, în conformitate cu lista investițiilor aprobate pentru anul 2016;

Rezultatul votului: 29 Da și 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Hargita Víz” Egyesület pe anul 2016;

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán a constatat, că s-a majorat semnificativ cotizația anuală, mai mult ca pentru Municipiul Miercurea Ciuc, și întreabă care este motivul, având în vedere și faptul, că județul Hargita are cotă parte mai mică.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba explică, că sunt două aspecte. Pe de o parte este ADI ”Hargita Víz”, iar pe de altă parte Harviz SA. În ADI ”Hargita Víz” sunt reprezentați consiliile locale, iar în Harviz SA cota de participare a Municipiului Miercurea Ciuc este de 90%, a județului Harghita 10%. ADI ”Hargita Víz” coordonează activitatea, și ia deciziile necesare, inclusiv stabilește tarifele aplicate de Harviz SA. Societatea se ocupă de partea de prestație. În Consiliul de administrație al ADI ”Hargita Víz” Municipiul Miercurea Ciuc reprezintă 5% din voturi. S-a luat decizia de a majora cotizația județului Harghita din următoarele motive: mai multe comune, care sunt partenere în asociație ar dori să depună proiecte pentru fonduri europene pentru amenajarea sistemelor de apă și canalizare. S-a ajuns la un compromis, conform căreia, județul Harghita majorează cotizația în ADI ”Hargita Víz”, pentru ca  localitățile partenere, în afara Municipiului Miercurea Ciuc, care depun proiecte, să poată fi ajutați la pregătirea noilor proiecte POIM, care a fost mai înaite POS Mediu. Deja se vede, că o să mai fie necesari și alte sume în cursul derulării acestora, s-ar pute să mai fie nevoie și de alte suplimentări a cotizației. În mandatul trecut orașul Bălan s-a retras din ADI ”Hargita Víz”. Se pare că va reveni în acest mandat având Consiliu local și primar nou ales. Astfel și în zona Ciucului de sus va fi o stabilitate pentru o rețea de apă.  Deocamdată se folosesc niște puțuri, și ar trebui folosit barajul de la Bălan. Vor fi cheltuieli, care vor necesita sprijinul consiliului județean, având în vedere, că orașul Bălan nu dispune de sumele necesare. Deci se va mai reveni cu suplimentele la cotizația pentru ADI ”Hargita Víz” în vederea pregătirii proiectelor pentru fonduri Europene.

  

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Hargita Víz” Egyesület pe anul 2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 60/2016, privind aprobarea participării Județului Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Pro Cultura Siculi Közösségek Közti Társulás”, cu modificările și complectările ulterioare;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că reprezentantul consiliului județean în consiliul de administrație al acestei asociații a câștigat la alegeri un mandat de primar, și trebuie desemnat un alt consilier județean în această funcție. Va fi numit domnul Ferencz Salamon Alpár.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 60/2016, privind aprobarea participării Județului Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Pro Cultura Siculi Közösségek Közti Társulás”, cu modificările și complectările ulterioare;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului  consilier județean, Ferencz-Salamon Alpár-László ca reprezentant al Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în Consiliul de Administrație al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Pro Cultura Siculi-Közösségek Közti Társulás ” .

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 117/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a organigramei Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”, cu modificările şi completările ulterioare;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 117/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a organigramei Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”, cu modificările şi completările ulterioare;

 Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-nei  consilier județean Lőrincz Csilla, ca reprezentant al    Județului Harghita în Consiliul de administraţie al Bibliotecii Judeţene „Kájoni János” .

Rezultatul votului: 29 Da, 1  Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Școlar Pentru Educație Incluzivă Ocland pentru anul școlar 2015-2016 și pentru anul școlar 2016-2017;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Școlar Pentru Educație Incluzivă Ocland pentru anul școlar 2015-2016 și pentru anul școlar 2016-2017;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-lui consilier județean Sándor György, ca reprezentant al Județului Harghita în Consiliul de Administrație al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Ocland pentru anul școlar 2015-2016 și pentru anul școlar 2016-2017.

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul şcolar 2015 – 2016 și pentru anul școlar 2016-2017;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul şcolar 2015 – 2016 și pentru anul școlar 2016-2017;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-lui consilier județean Becica Mihai, ca reprezentant al      Județului Harghita în Consiliul de Administrație al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor pentru anul școlar 2015-2016 precum și pentru anul școlar 2016-2017.

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere și 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind numirea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Școlii Profesionale Speciale „Szent Anna” Miercurea Ciuc;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind numirea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru în Consiliul de administrație din cadrul Școlii Profesionale Speciale „Szent Anna” Miercurea Ciuc;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-nei consilier județean Portik Erzsébet-Edit, ca reprezentant al Județului Harghita în Consiliul de administraţie al Școlii Profesionale Speciale „Szent Anna” Miercurea Ciuc pentru anul școlar 2015-2016 și respectiv pentru anul școlar 2016-2017.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului consilier județean Salamon Zoltán, ca reprezentant al Județului Harghita în Consiliul de administraţie al Școlii Profesionale Speciale „Szent Anna” Miercurea Ciuc pentru anul școlar 2015-2016 și respectiv pentru anul școlar 2016-2017.

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Nu și 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 25/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, a Organigramei şi a Statului de funcţii ale Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita, cu modificările şi completările ulterioare;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 25/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, a Organigramei şi a Statului de funcţii ale Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita, cu modificările şi completările ulterioare;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Votul secret privind desemnarea d-lui consilier județean Rátz István, ca reprezentant al Județului Harghita în Consiliul de administraţie al Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita.

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Nu și 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 9/1999 privind înființarea „Editurii Hargita” al Consiliului Județean Harghita, cu modificările și completările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 9/1999 privind înființarea „Editurii Hargita” al Consiliului Județean Harghita, cu modificările și completările ulterioare.

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Nu și 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului consilier județean Kassay Lajos-Péter, ca reprezentant al Județului Harghita în Consiliul de administraţie al „Editurii Hargita” al Consiliului Județean Harghita.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului Barabás Árpád, specialist din aparatul propriu de specialitate al Consiliului Județean Harghita în Consiliul de administraţie al „Editurii Hargita” al Consiliului Județean Harghita.

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 253/2015 privind aprobarea componenței Consiliului Administrativ al Editurii „Hargita Népe”;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 253/2015 privind aprobarea componenței Consiliului Administrativ al Editurii „Hargita Népe”;

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Nu, 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului consilier județean Kolumbán Dávid, ca                                                  reprezentant al Județului Harghita în Consiliul de administraţie al Editurii Hargita” al      Consiliului Județean Harghita.

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.276/2012 privind numirea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în Colegiul director al  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr.276/2012 privind numirea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în Colegiul director al  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului consilier județean Zakarias Zoltán în calitate de  reprezentant al Consiliului Județean Harghita, în Colegiul director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Nu.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului consilier județean Ciobanu Adrian-George în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Harghita, în Colegiul director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu, 1 Abținere, 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului consilier județean Becze István în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Harghita, în Colegiul director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că nu s-au găsit încă persoanele potrivite, capabile să coordoneze activitatea și să reprezinte Consiliul Județean Harghita în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA” și în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „MUNȚII HARGHITA”.  Așteaptă propunerea fracțiunilor, a oricărei fracțiuni, pentru a numi persoane competente în aceste funcții, care la nevoie merg și până la Buxelles pentru o cauză bună, depun proiecte, gestionează situațiile și colaborează cu partenerii. Acum propune scoaterea de pe Ordinea de zi următorul punct.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot  aprobarea scoaterii de pe Ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 12/2014 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA”.

Rezultatul votului: 28 Da, 2 Nu au votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 88/2007 privind aprobarea proiectului actului constitutiv și a proiectului statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”S.I.M.D Harghita” pentru implementarea proiectului” Sistem integrat de management al deșeurilor în județele Harghita și Covasna”, cu modificările și completările ulterioare-varianta retrimisă;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că este foarte mulțumit de activitatea domnului Zolya László, având în vedere, că în activitatea desfășurată de dânsul la managementul deșeurilor din județul Harghita nu s-a constatat nici o abatere de organele de verificare competente, desi a fost supus verificării deja de trei ori în acest an.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 88/2007 privind aprobarea proiectului actului constitutiv și a proiectului statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”S.I.M.D Harghita” pentru implementarea proiectului” Sistem integrat de management al deșeurilor în județele Harghita și Covasna”, cu modificările și completările ulterioare-varianta retrimisă;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului Zolya László în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Harghita, în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D Harghita”;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că a avut discuții cu domnul consilier județean Zakariás Zoltán cu privire la activitatea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita - Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás. Ar fi foarte mulțumit, dacă doamna Tófalvi Éva ar accepta numirea ca reprezentant în acestă asociație. Dar mai întâi trebuie discutat cu dânsa în ce stadiu sunt lucrările acolo. Sunt multe restanțe, și sunt multe greutăți. Trebuie să fie conștientă de problemele, pe care va trebui să rezolve. Propune astfel scoaterea acestui punct de pe Ordinea de zi.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea scoaterii de pe Ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 109/2014 privind desemnarea reprezentantului Consiliului Județean Harghita în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munții Harghita - Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás;

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Nu.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita respectiv darea în administrarea Consiliului local al comunei Simionești a sistemului de apă realizat în cadrul investiţiei „ Asigurarea surselor de apă potabilă pentru localitatea Bențid și Mihăileni, comuna Simonești, județul Harghita ”, etapele I-II, compusă din : 829 m conductă de aducțiune, 1 buc cămin cu stația de clorinare, rezervor de 100 mc , 311 m conductă de distribuție, 2 cișmea stradală și 1 buc hydrant;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita respectiv darea în administrarea Consiliului local al comunei Simionești a sistemului de apă realizat în cadrul investiţiei „ Asigurarea surselor de apă potabilă pentru localitatea Bențid și Mihăileni, comuna Simonești, județul Harghita ”, etapele I-II, compusă din : 829 m conductă de aducțiune, 1 buc cămin cu stația de clorinare, rezervor de 100 mc , 311 m conductă de distribuție, 2 cișmea stradală și 1 buc hydrant;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei și statului de fucții ale Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei și statului de fucții ale Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, cu modificările și completările ulterioare și pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, a organigramei și a statului de funcții;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, cu modificările și completările ulterioare și pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare, a organigramei și a statului de funcții;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice a investiţiei „Electrificarea Băilor Madicsa, comuna Cârța, județul Harghita” –varianta retrimisă;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește domnului vicepreședinte Barti Tihamér, că a reușit să avanseze cu această investiție. La începutul anului a fost promis comunei Cârța cu ocazia unei ședințe delegate, că se va realiza această investiție.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán semnalează, că în răspunsul formulat de Direcția generală economică la solicitarea de informații a dânsului s-a trecut eronat suma de 523.000 lei în loc de 563.000 lei.   

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico - economice a investiţiei „Electrificarea Băilor Madicsa, comuna Cârța, județul Harghita” –varianta retrimisă;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Consiliului Județean Harghita către Agenția pentru Dezvoltarea Regională Centru pe anul 2016;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță consilierii, că în Consiliul de administrație al acestei agenții, în afară de președinții de județ, trebuie să fie un primar de municipiu, unul de oraș, și unul de comună din regiunea respectivă. Nu trebuie supuse votului consiliului județean aceste numiri, numai informează consilierii județeni, că pe lângă dânsul, primarii desemnați din județul Harghita sunt domnii Ráduly Róbert Kálmán, Raffai Emil, și Albert Laczkó Elemér.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plății cotizației Consiliului Județean Harghita către Agenția pentru Dezvoltarea Regională Centru pe anul 2016;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mai adaugă, că și primarul orașului Borsec, domnul Mikk József a fost desemnat de câtre dânsul într-o altă comisie, va avea posibilitatea să activeze în mai multe comisii de coordonare al  Agenției pentru Dezvoltarea Regională Centru.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Amendament de Fond al proiectului de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către Asociaţia Microregională Felso Homorodmente pe anul 2016;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că în ziua de ieri a fost solicitat refacerea documentației depuse de asociație. Au fost depuse actele corectate și s-a întocmit un Amendament de fond, care trebuie aprobat.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de Fond al proiectului de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către Asociaţia Microregională Felso Homorodmente pe anul 2016;

 Rezultatul votului: 24 Da, 2 Nu, 1 Abținere, 3 Nu au votat.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către Asociaţia Microregională Felso Homorodmente pe anul 2016;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către Asociaţia Microregională Felso Homorodmente pe anul 2016;

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu, 1 Abținere, 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Amendament de Fond al proiectului de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că cazul este asemănător proiectului de hotărâre prezentat anterior. Au fost depuse actele corectate și s-a întocmit un Amendament de fond, care trebuie aprobat. Anunță, că s-a micșorat suma solicitată cu 29.600 lei. S-a hotărât, că participarea pe cap de locuitor să fie redusă de la 4 lei la 3 lei. Cotizația va fi 888.818 lei. Documentația este corectată conform modificărilor.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot Amendamentul de Fond al proiectului de hotărâre privind aprobarea plăţii  cotizaţiei județului Harghita către Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja;

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Abțineri, 2 Nu au votat.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei județului Harghita către Asociaţia Microregională Sóvidék-Hegyalja;

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Abțineri, 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 84/2013, privind aprobarea participării Județului Harghita, în calitate de membru la Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ” CSÍKI JÉGKORONG - CSÍKI JÉGKORONG” Önkormányzati Fejlesztési Társulás”, cu modificările și completările ulterioare;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că reprezentantul consiliului județean a câștigat la alegeri un mandat de primar și trebuie numit altcineva.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 84/2013, privind aprobarea participării Județului Harghita, în calitate de membru la Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ” CSÍKI JÉGKORONG - CSÍKI JÉGKORONG” Önkormányzati Fejlesztési Társulás”, cu modificările și completările ulterioare;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului Bara Zsolt în calitate de reprezentant al Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în Adunarea generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ” CSÍKI JÉGKORONG - CSÍKI JÉGKORONG”.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Actului adițional nr. 2/2016 și nr. 3/2016 la Contractul de finanțare nr. 4693/08.10.2013 încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, în vederea asigurării prelungirii termenului de implementare a proiectului precum și  aprobarea Devizului general revizuit, în urma etapizării proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”, cod SMIS-CSNR 38402-varianta retrimisă;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Actului adițional nr. 2/2016 și nr. 3/2016 la Contractul de finanțare nr. 4693/08.10.2013 încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, în vederea asigurării prelungirii termenului de implementare a proiectului precum și  aprobarea Devizului general revizuit, în urma etapizării proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita”, cod SMIS-CSNR 38402-varianta retrimisă;

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Nu, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea unei licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Dany Trans S.R.L.;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind acordarea unei licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Dany Trans S.R.L.;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean  Harghita nr. 116/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural Judeţean Harghita, cu modificările şi completările ulterioare-varianta retrimisă;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean  Harghita nr. 116/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural Judeţean Harghita, cu modificările şi completările ulterioare-varianta retrimisă;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită (comodat) pentru A.D.I. ”S.I.M.D.” Harghita, a unor bunuri aflate în patrimoniul județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita-varianta retrimisă;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre asociația înființată cu scopul de a gestiona sistemul de management al deșeurilor. Ceea ce s-a realizat până acum, și până la finalizarea procesului de achiziție publică trebuie dat în grija colegilor, să poată desfășura diferite activități conexe. Este greu de realizat cu cei patru colegi din aparatul consiliului județean cuprinderea tuturor activităților. De aceea vor fi predate pentru  A.D.I. ”S.I.M.D.”  bunurile aflate pe teren. Cotizația este destul de mare, și mulți colegi au depus un efort considerabil în timp îndelungat ca lucrurile să ajungă în faza actuală.   

 

Domnul consilier județean Mezei János atrage atenția, că Raportul de specialitate este nefavorabil.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba clarifică, că s-au corectat aspectele semnalate în raportul de specialitate, și nu mai sunt probleme.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind darea în folosință gratuită (comodat) pentru A.D.I. ”S.I.M.D.” Harghita, a unor bunuri aflate în patrimoniul județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita-varianta retrimisă;

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 170/2015, privind aprobarea proiectului Actului adițional la Actul constitutiv al S.C ECO-CSIK S.R.L. aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 287/2011 privind participarea județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, ca asociat și cu capital, la societatea comercială ECO-CSIK S.R.L., cu modificările și completările ulterioare-varianta distribuită;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că domnul consilier județean Becze István a fost reprezentantul desemnat al Consilului Județean Harghita în consiliul de administrație al acestei societăți. În viitor, dacă societatea vrea să depună proiecte la Consiliul Județean Harghita, în consiliul de administrație nu mai poate fi un reprezentant cu statut de consilier județean.  În această societate județul Harghita are 30% participare. Municipiul Miercurea Ciuc are restul de 70%. De la persoana desemnată se așteaptă o reprezentare amplă a tuturor localităților afiliate în societate. Trebuie să convingă municipiul, care deține 70%  de interesele localităților, chiar dacă are numai 30% din participare. Intenția este de a atrage  mai multe localități din județ în societate. Persoana desemnată trebuie să fie capabilă să reprezinte pe toți chiar dacă cota parte a consiliului județean este numai 30%.

 

Domnul consilier județean Becze István răspunde, că este destul de greu de găsit o persoană capabilă, independentă, și compatibilă. Consilierii județeni în general sunt la curent cu problemele multiple ale localităților, dar sunt situații, când procedurile legale nu permit participarea în Consiliile de administrație a societăților. Azi a făcut o propunere în persoana unui întreprinzător din zona Ciucului de sus, dar dacă domnul președinte consideră, că nu este persoana potrivită, poată să retragă proiectul de hotărâre. Este vorba despre un om, care conduce societăți de mai mulți ani. Crede, că poate să facă față așteptărilor. Este vorba despre domnul János Ferdinánd.       

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba este de acord cu persoana desemnată. Îl consideră un om capabil și un specialist respectat în tot județul.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 170/2015, privind aprobarea proiectului Actului adițional la Actul constitutiv al S.C ECO-CSIK S.R.L. aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 287/2011 privind participarea județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, ca asociat și cu capital, la societatea comercială ECO-CSIK S.R.L., cu modificările și completările ulterioare-varianta distribuită;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului János Ferdinánd ca reprezentant al Județului Harghita în  Adunarea Generală a Asociaților a SC ECO- CSIK SRL.

Rezultatul votului: 27 Da, 1 Nu, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita respectiv darea în folosinţă gratuită a clădirii Centrul inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita – Harghita Business Center - Incubator de afaceri, Centru de sprijinire a afacerilor în municipiul Odorheiu Secuiesc, str. II Rákoczi Ferencnr. 84, jud. Harghita în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER” –varianta retrimisă;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că a fost corectat proiectul de hotărâre conform celor menționate în raportul de specialitate, și retrimis consilierilor.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, de ce se dă în folosință numai pentru trei ani, cu toate că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER” a fost înființat pentru șapte ani.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba specifică, că activitatea instituției este evaluată conform unor indicatoare de trei ani. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER” nu desfășoară activitatea într-o singură locație. Mai este prevăzut să funcționeze și în alte orașe ale județului, unde sunt asemenea locații. Nu este legătură între activitatea asociației și  dreptul la locația prezentă. Acesta este numai un început pentru activitatea asociației.

 

Doamna Lőrincz Csilla, consilier județean declară, că nu va participa la votarea acestui punct de pe Ordinea de zi.   

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind includerea în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita respectiv darea în folosinţă gratuită a clădirii Centrul inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita – Harghita Business Center - Incubator de afaceri, Centru de sprijinire a afacerilor în municipiul Odorheiu Secuiesc, str. II Rákoczi Ferencnr. 84, jud. Harghita în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „HARGHITA BUSINESS CENTER” –varianta retrimisă;

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Nu a votat.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 55/2010 privind aprobarea înființării societății comerciale ”Honline Media”, societate cu răspundere limitată, cu modificările și completările ulterioare- varianta retrimisă;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune, că societatea ”Honline Media” S.R.L. a fost înființată de Consiliul Județean Harghita, ca să execute lucrări de redactare în colaborare cu Editura ”Hargita Népe”. Reprezentantul desemnat al Consiliului Județean Harghita a plecat în concediu de maternitate. Trebuie numit o altă persoană. Va fi desemnat un fost consilier județean, domnul Sándor Barna, un bun întreprinzător, care are experiența necesară să reprezinte consiliul județean. Se știe, că s-au mai înființat asemenea societăți pe lângă edituri și au menținut redacția respectivă din majorări de capital, dar nu este vorba în cazul de față de așa ceva. A fost prezentat și raportul de activitate, supus votului consiliului bilanțul societății, și s-a putut constata, că nu se menține din majorările de capital în urma majorarării contribuției consiliului județean. Prin activitatea desfășurată se poate menține din resurse proprii.  

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 55/2010 privind aprobarea înființării societății comerciale ”Honline Media”, societate cu răspundere limitată, cu modificările și completările ulterioare- varianta retrimisă;

Rezultatul votului: 26 Da, 4 Abțineri.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului Sándor Barna ca reprezentant al Județului Harghita în Adunarea Generală a Asociațiilor a S.C. Honline Media S.R.L.

Rezultatul votului: 24 Da, 5 Nu, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind numirea reprezentantului din afara Consiliului Județean Harghita de a fi membru în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind numirea reprezentantului din afara Consiliului Județean Harghita de a fi membru în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége” înființată prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 322/2015, cu modificările și completările ulterioare;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Votul secret privind desemnarea d-ului Balási Csaba în calitate de reprezentant din afara  Consiliului Județean Harghita de a fi membru în Consiliul de Administrație al ,,Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita” respectiv ,,Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége”.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind desemnarea de către Consiliul Județean Harghita a unui vicepreședinte și a unui număr de 3 consilieri în Comitetul de organizare  al  Autorității Teritoriale de Ordine Publică Harghita;

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță consilierii, că legislația prevede formarea unui comitet de organizare, care va iniția un proiect de hotărâre, în care vor fi numiți șase consilieri județeni din partea Consiliului Județean Harghita în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Harghita. Acest comitet de organizare va fi alcătuit din trei persoane.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind desemnarea de către Consiliul Județean Harghita a unui vicepreședinte și a unui număr de 3 consilieri în Comitetul de organizare  al  Autorității Teritoriale de Ordine Publică Harghita;

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Votul secret privind desemnarea d-lui Bíró Barna-Botond ca vicepreședinte în Comitetul de organizare al Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Abținere.

 

Votul secret privind desemnarea d-nei Dajka Tünde, consilier județean ca membru în Comitetul   de organizare al Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat

 

Votul secret privind desemnarea d-lui Albert Mátyás, consilier județean ca membru în Comitetul   de organizare al Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Rezultatul votului: 29 Da, 1 Nu a votat.

 

Votul secret privind desemnarea d-lui Brezovszky Gheorghe-Adam, consilier județean ca membru în Comitetul   de organizare al Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Nu, 3 Nu au votat.

 

Diverse

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că a avut o deplasare oficială în Ungaria, în perioada 19-25 august, unde a participat în județul Borsod-Abaúj-Zemplén la o ședință festivă. A fost în Budapesta, unde s-a întâlnit cu președintele de județ, și reprezentanții unei societăți din Ungaria. Este vorba despre o societate privată din Ungaria, care deține o cotă mare pe piață, BIRSA RT,  care este o intreprindere familială, și ar investi în secuime. Se ocupă de produse alimentare congelate. Dânsul a propus zona Cristurului, pentru legume și fructe, și zona Ciucului pentru cartofi. A fost  în județul Hajdu-Bihar din Ungaria, județ înfrățit cu județul Harghita, la Hajdunánás, unde a avut discuții cu fostul vicepreședinte, care a invitat o delegație mai numeroasă, cu participarea tuturor fracțiunilor din partea județului Harghita cu ocazia comemorării refugiaților după primul război mondial. Va fi aniversarea de 100 de ani a acestui eveniment. A fost în județul Vass, unde a semnat o declarație de intenție, dar este necesar revenirea asupra problemei discutate, pentru că este vorba despre amenajarea unor ateliere mici în județul Harghita, cu un  personal de 10-20 de persoane, de către intreprinzători locali. Amplasarea atelierelor desigur s-ar realiza cu capital local din județul Harghita. Județul Vass din Ungaria se confruntă cu o acută lipsă de forță de muncă. O delegație oficială trebuie să se deplaseze încă în cursul toamnei, ca să prezinte posibilitățile concrete de investiții în juețul Harghita.  Era vorba și despre înființarea abatoarelor, domeniu, care actual este o lipsă majoră a județului Harghita. În județul Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria s-a întâlnit cu președintele de județ, și cu membrii unei organizații militare, cu care și până acum existau relații de colaborare. În județul Fehér din Ungaria s-a întâlnit cu președintele de județ, și a participat la o conferință.  A fost și în județul Zala din Ungaria, unde a discutat cu conducerea județului posibilitățile de investiții în turism. În data de 20 august a fost în Budapesta, și s-a bucurat de prezența majoră a meșteșugarilor din Harghita la Târgul meșteșugurilor. A constatat, că produsele autohtone din secuime au mare căutare și în afara țării. 

            La capitolul diverse mai are de prezentat câteva probleme.  Va fi împărțit în cadrul cancelariei, care coleg, cu care fracțiune va colabora. Sunt cinci fracțiuni și fiecare fracțiune va avea o persoană de contact în cadrul Cancelariei. Dacă sunt probleme, să fie stabilit persoana, la care se poate apela. Cu fracțiunea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România se va ocupa domnul Szabó Zsolt, cu fracțiunea Partidului Civic Maghiar, Antal Zsófia, cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Kelemen Biborka, și cu fracțiunile Partidului Social Democrat și Partidul Național Liberal, Tănase Livia.

În cadrul  problemelor organizatorice s-a stabilit, că până în 15 a fiecărei luni să fie virate indemnizațiile pentru ședințele ținute în luna precedentă. Se pare, că Cancelaria nu a predat lista cu prezențele la Direcția economică.

Informează consilierii asupra unei vizite a Ambasadorului american din România în județul Harghita. Va veni în data de 12 septembrie, și solicită sprijinul consilierilor în pregătirea acestei vizite.       

            În timp, ce va fi parcurs materialul distribuit în cursul ședinței cu privire la Republica China, anunță consilierii, că s-a încheiat ultima verificare efectuată de Curtea de Conturi a României la Consiliul Județean Harghita. După trei luni de verificări, efectuate tocmai în perioada concediilor și a campaniei electorale pentru alegerile locale, din sfârșitul lunii aprilie, până la sfârșitul lunii iulie, și parcurgând toate segmentele de activitate din instituție, solicitând și rapoarte și din anii anteriori, s-a întocmit materialul cu constatări, pe care va prezenta. Legistlația îl obligă să informeze consilierii județeni despre rezultatul acestei verificări. A fost semnalat în procesul verbal cu numărul 23 referitor la Programul privind cultele religioase, că în cadrul proiectelor sunt abateri la execuția lucrărilor cu privire la  materialele folosite. Comunică, că unde era nevoie, ulterior sumele plătite în plus au fost returnate de către beneficiari. Suma totală alocată cultelor pentru anul trecut a fost în jur de 5,8 milioane lei. Au fost obiectate cheltuieli în sumă de 53 mii lei. Obiecția a fost comunicată beneficiarilor semnalați, și deja 47.030 lei au fost returnați. Mai sunt probleme la sprijinirea sportului în anul 2015. Este vorba despre hochei și biatlon, despre doamna Tófalvi Éva. Antrenamentele pentru sporturile de iarnă se desfășoară în  perioada ianuarie-martie. A fost stipulat prin contract, că în pertioada noiembrie-martie să fie depuse deconturile. Curtea de Conturi nu a fost de acord, stabilind, că trebuie depuse deconturile în anul acordării. Astfel, vor fi restituite de către beneficiari sumele, care aparțin anului 2016, respectiv 96.000 lei. Deja a fost semnalat în adresă de către asociația Sport Club, că va returna această sumă. Urmează o problemă mai serioasă, care va fi și obiectul unui litigiu, care probabil din presă deja este cunoscută. Este o diferență de opinie între Curtea de Conturi și Consiliul Județean Harghita despre cotizațiile plătite către ADI de Dezvoltare Rurală. Este vorba despre 339.658 lei. Din aceste sume s-au realizat puncte de colctare a laptelui în mai multe localități. Nu a contribuit la capitalul niciunei firme această sumă. Au fost achiziționate aparate de măsurare, de igienizare, căni sterilizabile, a căror funcționare asigură evaluarea corectă a laptelui, și un venit în plus pentru fermierii și gospodarii din zona respectivă. Deja s-a înaintat obiecția Consiliului Județean Harghita prin adresă la Curții de Conturi a României, și speră, că va fi deliberat pozitiv, pentru că această asociație contribuie semnificativ la viața și activitatea fermierilor și gospodarilor din județ. Mai era un caz asemănător în anul 2006, când Curtea de Conturi a României a dat dreptate consiliului județean în disputa cu privire la producătorii de cartofi din zona Ciucului de jos. Au fost obiecții cu privire la Baza reabilitată din localitatea Harghita Băi a Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo a Consiliului Județean Harghita. Din proiect european a fost reabilitat clădirea acestuia, dar nu era cuprins în proiect reabilitarea totală, ci numai acoperișul și câteva modificări. Această lucrare a fost finalizată, decontată, verificată de către toți responsabilii de proiect, și închisă. Ulterior pe o parte mai veche, care nu a fost îmbunătățită, (este vorba despre o fostă cazarmă), a apărut infecția fungică la o ușă acoperită de zidărie. Era nevoie de intervenție imediată. Consiliul Județean Harghita a alocat banii necesari Serviciului Public Salvamont și Salvaspeo, care a realizat lucrările necesare. Curtea de Conturi consideră, că aceste lucrări trebuiau realizate din sumele de garanții acordate prin Proiectul European în derulare. Sunt păreri contradictorii, pentru că consiliul județean consideră, că lucrările în discuție nu pot constitui obiectul proiectului. Cu privire la cheltuirea banilor în timpul lucrărilor chiar sunt probleme. Deja este în derulare verificarea interioară din partea consilului județean.

 

 

Domnul consilier județean Kolumbán Dávid revine cu problema urșilor în județ. Deja sunt mai multe atacuri la persoană a acestor animale. Cu venirea toamnei se va mai accentua problema din cauza acumulării proviziilor de iarnă de către acestea. A fost organizat o dezbatere de către Comisia pentru protecția mediului, turism, la care au participat specialiști din partea Agenției pentru protecția mediului, ingineri specialiști din domeniul silvic, reprezentanți ai asociațiilor de vânători, mai mulți reprezentanți ai asociațiilor civile din județul Mureș, care urmăresc de mai mulți ani urși, care au dispozitive de urmărire. Concluzia era, că cercetări nu se pot efectua fără fonduri necesare. Fiecare dintre părți a format o opinie, care a fost depusă și pe hârtie, și comunicat dânsului. Se va întocmi o documentație, care va fi înaintat Guvernului, împreună cu alte acte, care prezintă și atacurile anterioare asupra persoanelor din județ, nu numai pagubele în cazul producției agricole. Primul pas ar trebui să fie decontarea pagubelor către proprietari. Ca măsură urgentă, va fi propus pentru aprobare crearea unui fond cu scopul compensării acestor pagube, și pentru prevenirea lor, la care, pe lângă Guvern, ar putea contribui și consiliile județene. Asociațiile de profil, participanți Leader, agricultori, dar și alți proprietari ar putea depune proiecte pentru compensări, sau pentru achiziționarea sistemelor de prevenție. Pentru termen lung s-a discutat posibilitatea depunerii unor proiecte Europene, în vederea amenajării unor rezervații, parcuri naturale, care ar rezolva multe probleme.

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba sprijină aceste idei. Spune, că deja era inclus activitatea de prevenire a pagubelor cauzate de sălbăticiuni în activitatea ADI-lui de Dezvoltare Rurală, și ar fi bine, să nu rămână numai subiect de discuție. Ieri lângă Municipiul Gheorgheni a fost un atac de urs, azi în orașul Bălan s-a plimbat ursul. Problema este foarte actuală și trebuie rezolvată.

 

            Referitor la invitația în Republica China informează consiliul județean, că există în China un județ înfrățit cu județul Harghita, unde a fost schimbat conducătorul în anul 2013. De atunci au fost transmise mai multe invitații în sprijinul colaborării reciproce. Nu a avut ocazia să onoreze aceste invitații, au fost trimiși vicepreședinți, directori. Anul trecut reprezentanții acelei regiuni au fost aici, și au revenit cu invitația. Dânsul a spus, că nu vrea să împovăreze bugetul consiliului județean cu valoarea biletului de avion. Acum a primit iarăși o invitație, în care este menționat, că se va deconta și biletul de avion pentru președintele județului Harghita. Ar fi bine să onoreze această invitație, dacă consiliul județean nu este de altă părere. Informează consiliul județean, că în Municipiul Gheorgheni este pornită o investiție chineză, care speră, că va genera multe locuri de muncă. În cursul toamnei, investitorii chinezi vor reveni, și se pare că relațiile bilaterale între România și China se vor intensifica. Programul dânsului este foarte încărcată în sensul că, deja în următoarea săptămână tebuie să fie la Franța , să participe la ședința de tineret al Comitetului Regiunilor.

 

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás este mulțumit de faptul, că în lunile iunie și iulie 2016, Consiliul Județean Harghita a sprijinit localitățile din zona Odorheiului afectate de ploile torențiale. A fost omisă numai comuna Ulieș. Evaluările s-au finalizat, și roagă consiliul județean, să ajute cea mai mică comunitate a județului. Au un buget foarte restrâns, și orice sumă ar fi de mare ajutor pentru comunei Ulieș. O altă comună cu probleme este Lupeni. De ani de zile sunt probleme cu apa potabilă, care nu este la standarde potrivite. Trebuie realizat un bazin de apă, care să fie filtrat pentru consum. Având nenumărate pensiuni turistice și obiective turistice în zonă, dimensiunea acestui bazin trebuie să fie potrivită să suporte consumul pentru mai mulți ani, chiar și în situația creșterii volumului de turiști și locuitori. Pentru realizarea acestuia solicită rectificare de buget.

 

 

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba solicită informații cu privire la solicitarea asociației ADI de Dezvoltare Rurală pentru amenajare/reamenajare, reabilitare, sau achiziționarea centrelor de colectare a laptelui. Când se va da un răspuns cu privire la această solicitare ? Dânsul a fost căutat de reprezentanții unui asociații de creșterea bovinelor, care a observat cu întârziere, că ar fi putut depune proiect de finanțare. Dacă va fi favorabil răspunsul Curții de Conturi a României, ar putea să-și depună și ei ulterior proiect de finanțare pentru achiziționarea aparatelor necesare ? Dacă va fi nefavorabil acest răspuns, mai sunt posibilități de a ajuta crescătorii de animale și gospodarii, care nu au fost destul de vigilenți și au rămas afară ?

 

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond răspunde domnului Albert Mátyás. Spune, că deja a fost comunicat Guvernului proiectul de hotărâre privind situația evaluării efectelor inundațiilor din județul Harghita. Ar trebui să fie aprobate în jur de 11 milioane lei, pe lângă epuizarea totală a fondului de rezervă a județului, dacă este nevoie. Celaltă problemă semnalată, la podul din satul Petecu, este în curs. Colegii deja au transportat două inele de beton la fața locului. Azi, mâine se vor monta la loc.

 

       

Domnul președinte Borboly Csaba  spune, că la începutul anului au fost acordate sume destul de mici pentru comuna Lupeni, tocmai din considerentele, că în anul trecut au primit alocări însemnate, și trebuie să vină rândul și a altor localități. Trebuie așteptat echilibrarea bugetelor locale cu problemele menționate. Și în cadrul programului PNDL a fost inclusă proiectul referitor la apa potabilă din comuna Lupeni.

 

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér menționează, că era înaintat acest proiect în programul PNDL, dar nu a primit finanțare. Atunci consiliul local a decis, să liciteze într-o altă formă această inițiativă, să găsească finanțatori. Nu este răspuns clar pentru această problemă în momentul de față.

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba  amintește, că la ADI de Dezvoltare Rurală este oprit activitatea din motivele menționate, cum că nu este îndreptățit această organizație, ca prin înființarea centrelor de colectare a laptelui să salveze gospodarii din sate. Deocamdată, ceea ce aparține achizițiilor este blocat, dar programele sunt în derulare. Guvernul a decis, că va prelua Camerele Agricole din coordonarea consiliilor județene. Trebuie regândit planul dezvoltării rurale și activitățile efectuate în acest sens.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 31 august 2016 cu număr de înregistrare  nr. 21.505  / 03.10.2016 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, la   2 noiembrie 2016

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter