Consiliul Judeţean Harghita
vineri, 03 mai 2024 15:42:39
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 7 iulie 2016

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 7 iulie 2016

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 7 iulie 2016

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.       

Albert Mátyás

PCM- MPP

2.       

Barti Tihamér

UDMR

3.       

Becica Mihai

PSD

4.       

Becze István

UDMR

5.       

Bende Sándor

UDMR

6.       

Berde László

UDMR

7.       

Biró Barna Botond

UDMR

8.       

Borboly Csaba

UDMR

9.       

Brezovszky Gheorghe-Adam

PSD

10.  

Csillag Péter

PCM- MPP

11.  

Ciobanu Adrian-George

PNL

12.  

Dajka Tünde

UDMR

13.  

Derzsi Zoltán

UDMR

14.  

Ferencz-Salamon Alpár-László

UDMR

15.  

Incze Csongor

UDMR

16.  

Kassay Lajos-Péter

UDMR

17.  

Kolcsár András

EMNP-PPMT

18.  

Kolozsvári Tibor

UDMR

19.  

Kolumbán Dávid

UDMR

20.  

Lőrincz Csilla

UDMR

21.  

Mezei János

PCM- MPP

22.  

Nagy Pál

EMNP-PPMT

23.  

Portik Erzsébet

UDMR

24.  

Proca Ion

PNL

25.  

Rátz István

UDMR

26.  

Rugină Dan Ciprian

PSD

27.  

Salamon Soltán

PCM- MPP

28.  

Sándor György

UDMR

29.  

Sebestyén Csaba

UDMR

30.  

Szentes Antal

UDMR

31.  

Zakariás Zoltán

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  604 / 2016, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Sala de protocol a Consiliului Județean Harghita, și salută pe toți cei prezenți. Spune, că vor fi 5 puncte pe Ordinea de zi.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán pune în discuție două probleme. Deoarece nu s-a comunicat înainte cu trei zile materialul ședinței, și luând în considerare legislația în domeniu, crede, că această ședință ar trebui numită ședință de îndată. Solicită, ca materialul ședinței să fie în timp comunicat prin email.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba răspunde, că deja s-a clarificat procedura comunicării materialului. A fost o neînțelegere, dat fiind, că la consiliile locale legislația prevede cel mai puțin trei zile, și la consiliul județean cel mult trei zile, ca termen de convocare și de comunicare a materialului ședinței extraordinare. Dacă se convoacă mai repede de trei zile, atunci nu mai poate fi considerat ședință extraordinară.  

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului salută pe cei prezenţi, și declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 30 de membrii în funcție, din care 29 de consilieri judeţeni, sunt prezenți 24 de consilieri județeni. Întreabă, dacă   cineva știe motivul absenței domnului Nagy Pál.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează, că domnul Nagy Pál nu putea primi invitația, pentru că trebuie să depună jurământul de credință la o ședință ordinară a Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul Egyed Árpád secretarul județului spune, că consiliul județean este legal întrunit cu 24 de membrii prezenți la ședință., Sunt absenți : Bíró Barna-Botond, Dajka Tünde, Kolozsvári Tibor, Proca Ion, Rugină Dan-Ciprian  și Sebestyén Csaba-István. Ședința este statutară.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi, cu mențiunea, că la capitolul Diverse va fi luată o decizie pentru o adresă către domnul Prim-ministru.

 

1.      Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016

Inițiator: Borboly Csaba președinte

 

2.      Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 5/2016 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2016 şi estimările pe anii 2017-2019, cu completările și modificările ulterioare

Inițiator: Borboly Csaba președinte

 

3.      Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 107/2015 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea

Inițiator: Borboly Csaba președinte

 

4.      Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

Inițiator: Borboly Csaba președinte

 

5.      Proiect de hotărâre privind aprobarea preluării dreptului de administrare de către Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a unei suprafețe de teren de 115 mp. aferent căminului cultural din Bulgăreni, aflat în domeniul public al comunei Lupeni, din județul Harghita, poziția 78, în scopul realizării investiției „Înlăturarea efectelor calamităților naturale la podul situat pe drumul județean DJ 134A, Km 35+300, încadrat ca DJ 134C, la poziția kilometrică 0+950.”

Inițiator: Borboly Csaba președinte

 

Aprobarea proiectului Ordinii de zi:

Rezultatul votului: 19 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că pe de o parte vor fi regrupări în bugetul de venituri și cheltuieli. S-a primit creditul de la Guvern pentru alocarea sumelor necesare finalizării lucrărilor la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita. Totodată acest credit acoperă și necesarul de parte proprie a consiliului județean la proiectele din fonduri Europene. Astfel vor fi regrupate acele sume eliberate, care au fost alocate mai demult pentru aceste destinații. Aceste sume vor rezolva câteva probleme importante. În data de 14 iulie 2016 va avea loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, când va fi o modificare mai semnificativă a bugetului de venituri și cheltuieli a instituției, având în vedere, că și din bugetul național se vor mai primi sume ca compensări pentru remedierea efectelor inundațiilor, sau ca rectificare. Înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016.  Spune, că acest articol se referă la modificările ce vor fi efectuate la restul articolelor.

Doamna Lőrincz Csilla, consilier județean declară, că din motiv de incompatibilitate nu va vota la acest punct de pe Ordinea de zi.

 

Doamna Portik Erzsébet-Edit, consilier județean declară, că din motiv de incompatibilitate nu va vota la acest punct de pe Ordinea de zi.

Rezultatul votului: 19 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016.  Menționează, că prin acest articol se va aloca suma de 20.000 lei necesari pentru drumul de la Feliceni din banii destinați drumurilor județene.  

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se vor redistribui din fondul de rezervă a județului 196.800 lei. 130.000 lei vor fi alocați pentru anunțuri obligatorii efectuate în al doilea semestru al anului. Cei 60.000 lei vor fi alocați remedierii efectelor inundației la podul din comuna Ciceu. Vor fi alocați 5.000 lei pentru Școala Populară de Artă din Municipiul Miercurea Ciuc pentru achitarea unor facturi restante. 1.800 lei sunt destinați evenimentului organizat în comuna Lăzarea numit ”Kárpát medencei Borsos Miklós alkotótábor”.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán atrage atenția, că la punctele c și d lipsește mențiunea de mii lei. Sunt trecuți numai 5, respectiv 1,8 lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba este de acord.

 

Domnul consilier județean Mezei János ar dori să mai discute defalcarea sumei de 130.000 lei. Întreabă, dacă nu a fost cuprins în bugetul anual de venituri și cheltuieli ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că vor mai fi multe astfel de cazuri, în care s-au prevăzut sume numai pentru primul semestru, și pentru al doilea, sau pentru trimestrul patru, a fost lăsat gol.      

Rezultatul votului: 20 Da, 1 Abținere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se alocă reabilitării drumului de la satul Oțeni 25.000 lei, ca oamenii să poată circula din sat. A purtat discuții cu domnul primar și știe, că este nevoie de o sumă mult mai mare, dar deocamdată măcar cu atât vor fi sprijinite lucrările de remediere a efectelor inundațiilor. Mulțumește domnului consilier Sándor György, că l-a însoțit cu ocazia vizitei la fața locului. Totodată solicită colegilor din consiliu, ca la nevoie, să fie prezenți la constatările la fața locului când sunt probleme. De multe ori consiliile locale nu dispun de cunoștințe necesare de specialitate, și deciziile bune întârzie. Fiind la fața locului soluțiile optime se pot găsi  mai bine și mult mai repede, și rapoartele vor fi mai exacte.   Menționează, că votul asupra acestui articol se va acorda cu condiția, ca avizul eliberat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență cu privire la situația din satul Oțeni să fie anexat la acest proiect de hotărâre. Banii vor fi virați numai după depunerea acestui act.

Rezultatul votului: 21 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016.  Se vor efectua virări între capitole efectuate de subunitățile Consiliului Județean Harghita în interesul adunării sumelor eliberate.

Rezultatul votului: 19 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 6 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se pun la loc sumele eliberate. Este vorba despre cei 25.000 lei discutați și de cei 29.880 lei alocați pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 7 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Câteva dintre unitățile subordonate au efectuat regrupări între capitolele proprii. 

Rezultatul votului: 20 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 8 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se votează bugetul modificat al Școlii Populare și de Artă din Municipiul Miercurea Ciuc, care s-a majorat cu 5.000 lei.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 9 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se votează bugetul modificat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 10 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. La amândouă unități subordonate cu activitate de cultură era prevăzut activitatea de filmare a evenimentelor culturale și este de dorit, ca această activitate să figureze numai la una din ele, s-a hotărât, ca aceasta să fie la Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita. Din acest motiv se schimbă suma destinată acestei activități de la 20.000 lei, la 5.000 lei.  

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 11 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Aici sunt alocările între capitolele bugetului Centrului Cultural și de Arte Lăzarea împreună cu cei 1.800 lei alocați.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 12 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. În acest articol se alocă sponsorizarea Festivalului de Muzică Veche organizat de Centrul Cultural din Municipiul Miercurea Ciuc.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 13 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Trebuie inclus o sumă de 4.500 lei, câștigată de la fundația ”Bethlen Gábor” în bugetul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita.

Rezultatul votului: 22 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 14 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Centrul Cultural din Municipiul Miercurea Ciuc a depus un proiect, care a fost câștigat și suma de 10.000 lei trebuie cuprins în bugetul propriu.

Rezultatul votului: 21 Da, 1 Nu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 15 al proiectului de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se modifică Lista programelor și a investițiilor instituției în urma acestor modificări.

Rezultatul votului: 20 Da, 1 Nu, 1 Abținere.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016

Rezultatul votului: 20 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 5/2016 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2016 şi estimările pe anii 2017-2019, cu completările și modificările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că urmează, ca cei 25.000 lei separați, să fie acordate comunei Feliceni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 5/2016 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2016 şi estimările pe anii 2017-2019, cu completările și modificările ulterioare

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 107/2015 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea

 

Domnul președinte Borboly Csaba comunică, că va fi o modificare la Statul de funcții al centrului, având în vedere și aspectele semnalate în Raportul de specialitate, deși amintește, că era un caz, când de la Consiliul Județean Harghita o persoană a fost transferată împreună cu funcție, cu tot acolo. Acum nu s-a găsit formula juridică potrivită pentru aceeași modificare, astfel, se va înființa un post acolo și se va organiza concurs pentru ocuparea acesteia.   

 

Domnul consilier județean Mezei János întreabă de ce este nevoie de această modificare ? Cine a inițiat ? Solicită explicație.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că solicitarea a venit din partea Centrului Cultural și de Arte Lăzarea. Au nevoie de acest post.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 107/2015 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea

Rezultatul votului: 18 Da, 3 Nu, 2 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că domnul secretar va verifica, dacă ajunge acest număr de vot, sau ar trebui să fie votat de 2/3 dintre consilierii județeni.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că postul discutat anterior va fi scos din Statul de funcții al Consiliului Județean Harghita.

Domnul Szőcs Mátyás István, director general la Direcția Generală Management explică, că va mai fi înființat un  post debutant la Biroul Analiză și Sinteză, iar un alt post de la Direcția Generală Investiții se va transforma din categoria de asistent în  superior.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea aprobarea proiectului de hotărâre privind  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 21 Da, 1 Nu, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea preluării dreptului de administrare de către Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a unei suprafețe de teren de 115 mp. aferent căminului cultural din Bulgăreni, aflat în domeniul public al comunei Lupeni, din județul Harghita, poziția 78, în scopul realizării investiției „Înlăturarea efectelor calamităților naturale la podul situat pe drumul județean DJ 134A, Km 35+300, încadrat ca DJ 134C, la poziția kilometrică 0+950.”

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea preluării dreptului de administrare de către Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, a unei suprafețe de teren de 115 mp. aferent căminului cultural din Bulgăreni, aflat în domeniul public al comunei Lupeni, din județul Harghita, poziția 78, în scopul realizării investiției „Înlăturarea efectelor calamităților naturale la podul situat pe drumul județean DJ 134A, Km 35+300, încadrat ca DJ 134C, la poziția kilometrică 0+950.”

Rezultatul votului: 22 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba atrage atenția, că în perioada de vară iarăși sunt multe probleme și situații, care pun în pericol siguranța oamenilor în spațiul liber cu ocazia activităților agricole sau turistice. Sunt mai expuși la pericole de tot feluri. Dânsul a încercat să prezinte aceste probleme la diferite foruri. A vorbit despre pagubele cauzate de animale sălbatice, mai ales despre atacuri de urși și la forurile din Bruxelles. I-a fost semnalat, că conducerea țării are mult mai multe pârghii de acțiune în această problemă. Există o părere generală nepotrivită, conform căreia, mediul de viață al animalelor sălbatice nu trebuie deranjat, nici dacă deranjează oamenii. În urma interpelării dânsului, a fost introdus un pasaj, că este prioritară siguranța  oamenilor. Populația de urși este de patru ori mai multă, decât ar trebui să fie, și această  suprapopulare este în continuă creștere, datorită natalității crescute. Datorită reducerii mediului de viață, urșii intră în teritoriul de viață al oamenilor. Era o experiență pozitivă în cazul programului cornul și laptele. În urma demersurilor efectuate de Consiliul Județean Harghita, domnul prim-ministru a solicitat de la Ministerul Agriculturii să ia măsurile necesare, și s-a format o comisie de specialitate, care a intervenit în rezolvarea problemei. În problema urșilor Comisia pentru protecția mediului, turism a întocmit un punct de vedere, care a fost înaintat Ministerului de specialitate, și în care se solicită, derularea unei analize cu privire la numărul urșilor existenți în județele din centrul țării și să ia măsurile necesare în vederea conviețuirii cu acestea. Cotele de vânătoare sunt foarte restrictive și disproporționale, față de altele din țară. Acest punct de vedere va fi înaintată Primului Ministru.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter adaugă, că urșii prinși în stațiuni sunt transportate în munții Hășmașu Mare, sau în munții Harghitei.  Aceste animale nu se simt în pericol în preajma omului, sunt obișnuiți cu prezența lor. Intră în sate, în livezi, unde produc pagube însemnate. Consideră, că este nevoie de rezervații naturale, unde să fie transportate, și ținute, nu să fie eliberate în alte locații în preajma oamenilor. A aflat, că de la orașul Tușnad Băi se intenționează, să fie luate trei exemplare și aduse pe munții Harghitei. Degeaba se eliberează în munți, urșii s-au domesticit în sensul, că nu rămân în păduri, imediat iau în vizor cel mai apropiat sat și livezile, producțiile. Dacă nu se permite împușcarea lor, neapărat ar trebui instalate rezervații, de unde să nu poată ieși, că nu se mai comportă, ca ceilalți urși sălbatici.

 

Domnul consilier județean Becze István spune, că de multe ori chiar ramura turismului suferă pagube din cauza acestor animale. Oamenilor le e frică de ele. Pe de o parte trebuie avut grijă de mediul înconjurător, și de animalele sălbatice, dar pe de altă parte procesul prezentării acestui mediu deosebit este împiedicat de suprapopularea urșilor.  Turismul rural a devenit o necesitate pentru mulți producători particulari, și este pus în pericol dezvoltarea acestuia. Nu este de ajuns să fie discutată problema. Sunt multe implicații în mai multe domenii ale agriculturii. Ca să-și apere animalele, și producția, gospodarii trebuie să întrețină mai mulți câini, care influențează negativ turismul montan, și cel de drumeție. Speră, că în viitor proiectele de hotărâri, care vizează această problemă vor avea susținere din partea consilierilor județeni. Trebuie găsite soluții prin colaborare cu asociațiile de vânători și cu agricultorii

 

Domnul consilier județean Mezei János având în vedere depunerea repetată a adreselor referitoare la aceeași problemă, care nu au avut efectul scontat,  propune ca să fie înaintate propuneri concrete referitoare la remedierea problemei, din legislația în vigoare. Eventual să se facă propuneri legislative exacte, care vor permite luarea de  măsuri și vor da rezultate. Astfel și organele competente, care reglementează acest domeniu vor fi ajutate la luarea unei decizii favorabile.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune atenției publice site-ul Consiliului Județean Harghita, care are foarte multe sub-pagini, care se ocupă de multe probleme din județ. Atrage atenția administratorului site-ului, să comunice noilor consilieri județeni structura acestuia. Există o sub-pagină, care se ocupă de această temă, care poate fi studiată. Acolo se regăsește și legislația în domeniu. Roagă consilierii județeni, să vină cu noi propuneri concrete de modificări legislative, care pot fi înaintate la Guvern. Deja au fost înaintate multe propuneri încă din anul 2008, dar poate vor fi și idei noi, aplicabile. Unele, foarte puține, au fost acceptate în perioada, când Ministerul era din partea  Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, altele lăsate fără răspuns.  

 

Domnul consilier județean Kolumbán Dávid consideră, că este nevoie de propuneri concrete. Problema este complexă. Dânsul este membru al Asociației de Vânători ”HUBERTUS” din orașul Cristuru Secuiesc. Astfel poate prezenta un punct de vedere privind influența turismului de vânătoare asupra problemelor prezentate. Turistul vânător străin vine dintr-un mediu economic performant, este plin de bani, și dorește să obțină un trofeu cât mai semnificativ. Din  acest motiv se elimină mereu exemplarele cele mai mari, și mai ales masculii. Astfel rămân în număr mai mare exemplarele de mai mici dimensiuni, mai ales femelele și puii. Propunerea autorităților județene ar trebui să influențeze pe lângă majorarea cotei de vânătoare, și obligația asociațiilor de vânătoare, să găsească pretendenți din țară, și din străinătate și pentru trofeele mai mici pentru un preț mai rezonabil.  De exemplu asociația de vânătoare, la care este membru dispune de 25.000 ha de teritoriu și în trei ani cota de vânătoare a urșilor din două exemplare s-a majorat la cinci exemplare vânabile. La sfârșitul sezonului de vânătoare  s-au vânat cei cinci urși, dar toate cinci erau trofee mari, masculine. Este vorba despre regiunea Crișeni, din vestul județului Harghita, unde s-a organizat  goana de animale, fiind prezenți patru vânători străini, din care trei au împușcat trei urși de peste 400 de puncte. Goana s-a desfășurat pe un teritoriu de 50 de ha. Este și aceasta un rezultat bun, dar rezultatul cel mai bun ar fi, dacă s-ar împușca și din exemplarele mai mici existente. Împărtășește părerea domnului consilier Csillag Péter cu privire la înființarea rezervațiilor naturale, sau a parcurilor de vânat, unde ar putea fi transportate animalele prinse vii și ținute îngrădite pe un teritoriu păzit de exemplu de gard electric. Ar fi o soluție optimă de exemplu pentru orașul Băile Tușnad. Dar și pentru stațiunea Sóskút de pe lângă orașul Cristuru Secuiesc.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán este de părere, că adresa, care cuprinde generalități nu merită să fie înaintată. Mai bine să se rezume la propuneri concrete. Întreabă, în numele cui se va înainta această adresă, în numele președintelui Consiliului Județean Harghita, sau a aparatului consiliului județean. În unele locuri textul este în singular, în altele în plural.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că categoric, în numele aparatului consiliului județean se va înainta această adresă cu condiția să primească votul majorității. Dacă vor mai fi propuneri concrete, se vor alătura la cele adunate până acum în cursul anilor pe site-ul instituției, și vor fi înaintate împreună cu adresă.

 

Domnul consilier județean Berde László propune, ca soluție concretă, ca acele animale, care au crescut în preajma omului, să poată fi achiziționate de rezervații naturale private. A fost la fața locului, unde s-au distrus livezi de cireși în satul Forțeni, unde au fost distruși pomii fructiferi în totalitate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba așteaptă orice altă propunere, dar solicită totuși un vot consultativ în această temă. Menționează, că este o regulă acceptată în consiliul județean, conform căreia, interpelările trebuie să se încadreze în patru minute, iar răspunsurile persoanelor, la care eventual s-a făcut referire în două minute.          

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot consultativ acordul de principiu al Consiliului Județean Harghita privind lista obiectivelor, planurilor și a domeniilor considerate strategice pentru dezvoltarea județului Harghita

Rezultatul votului: 18 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba amintește, că următoarea ședință va avea loc în data de 14 iulie 2016 la ora 14,00. Va fi ședință ordinară delegată la comuna Sărmaș, și va fi comunicat în timp. Dacă mai sunt interpelări, predă conducerea ședinței domnului vicepreședinte din motivul plecării urgente la o constatare la fața locului în comuna Casin, unde s-a derapat drumul județean.

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás este foarte recunoscător pentru urgentarea lucrărilor de reabilitare la podul din satul Bulgăreni. Inundațiile au dezafectat mult acest obiectiv din cauză, că țeava de scurgere nu putea să înghită volumul mare de apă, care a decurs în pârâul Bogár. Speră, că lucrările efectuate vor fi de calitate, și vor servi interesele oamenilor din sat.

  

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 7 iulie 2016 cu număr de înregistrare  nr. 15839  / 20.07.2016 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, la 28 iulie 2016

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter