Consiliul Judeţean Harghita
joi, 18 aprilie 2024 07:11:51
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 16 septembrie 2019

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 16 septembrie 2019

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 16 septembrie 2019

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DAJKA TÜNDE

UDMR

11

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

12

DOBREAN VASILE

PSD

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

20

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

21

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

22

PROCA ION

PNL

23

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

24

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

25

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

26

SÁNDOR BARNA

UDMR

27

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

28

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

29

SZENTES ANTAL

UDMR

30

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  963 / 2019, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. a din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară din luna august în Sala multifuncțională a Primăriei din comuna Dănești, Județul Harghita. Salută pe toți cei prezenți. Amintește, că ședința se ține într-o clădire, mai ales a acestei sale festive în care se ține ședința, în a cărei reînnoire cândva și consiliul județean a avut un rol semnificativ. Comuna Dănești este renumit despre olărit, dar nu numai. Se pare, că va fi prima localitate din județ,care beneficiază de finanțarea unui proiect în urma căreia se va înființa aici o fermă de studiu. Există și un liceu, în a cărei dezvoltare va fi parte și consiliul județean, și care va fi în beneficiul tinerilor din zona de Ciuc. Salută primarii din zona de Ciuc, care au venit la această ședință, între care există o colaborare foarte bună.

 

Domnul  Böjte Csongor-Ernő, primarul comunei Dănești prezintă localitatea, și motivează invitația de a ține aici ședința consiliului județean cu necesitatea sprijinirii comunei Dănești cu partea proprie în investițiile viitoare pentru care au depus proiecte de finanțare pentru fonduri Europene.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că proiectul de finanțare, pentru care solicită acum comuna Dănești sprijinul, și poate solicita, pentru că s-au mai dat astfel de împrumuturi de către consiliul județean UAT-urilor, care ulterior pot fi date înapoi. În cadrul unui astfel de proiect s-a realizat și pista pentru bicicliști, pe care, într-una din zilele trecute s-au deplasat împreună cu domnul consilier județean Becze István, și care va fi continuat mai departe și va lega comunele mai apropiate de reședința de județ. Va fi posibil deplasarea cu biciclete în siguranță, nu pe drumul național, care este foarte intens circulată. Felicită pe domnii primari, care s-au implicat în acest proiect.        

   Întreabă pe domnul secretar general, dacă este cvorum ?

 

Secretarul județului, domnul Vágássy Alpár salută pe toţi cei prezenţi. Declară că din cei 31 de consilieri judeţeni sunt prezenți 28. Lipsesc Rugină Dan Ciprian, care și-a dat demisia, și Dobrean Vasile este în spital.  Declară, că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că față de Ordinea de zi comunicată, propune scoaterea punctelor 5,7,23,30. Trebuie scoase pentru că nu s-a reușit finalizarea lor, deși punctul 5 ar fi fost foarte important, dar încă nu există contract. Punctul 7 se referă la contractul cu Universitatea Bolyai. Doamna decan se află într-o deplasare la Paris și încă nu a comunicat adresa. Trebuie să comunice mandatul, care îi dă competență pentru a semna în numele universității. Din motive tactice, nominalizarea pentru premiul PRO HARGHITA se amână. Referitor la Regulamentul pentru siguranța circulației și amplasarea inscripțiilor de pe lângă drumurile județene, mulțumește domnilor consilieri județeni pentru ajutor. Au venit mai multe observații, care nu s-au putut prelucra în timp util. Se va discuta cu ocazia ședinței următoare această temă. Întreabă, dacă are cineva observații legate de Ordinea de zi ?

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán crede, că din tot mandatul, această ședință a produs cea mai gravă abatere de la regulă în ceea ce privește comunicarea materialelor. Din cele 33 de puncte puse pe Ordinea de zi, la 13 proiecte de hotărâri nu au primit nimic până la ora 14,15 din ziua de azi. Propune scoaterea de pe Ordinea de zi a acelor puncte, care nu au fost comunicate în termen legal și să fie readuse cu ocazia unei alte ședințe extraordinare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă consilierii județeni, când să fie convocat  ședință extraordinară, mâine, poimâine ?

 

Secretarul județului, domnul Vágássy Alpár adaugă, că la o ședință extraordinară se pot introduce numai materialele, care au motivate caracterele de urgență. Nu există motivare privind caracterul de urgență a materialelor în discuție, ca să poată intra într-o ședință extraordinară.        

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că a explicat în adresă motivele, care au dus la adăugarea ulterioară a punctelor menționate. Trebuie avut în vedere, că se apropie iarna, și este vorba despre lucrări urgente la drumurile județene. Ar fi bine, ca până există Guvernul, CNI să preia lucrarea de la Spitalul Județean de Urgență. Poate să explice una câte una urgența pentru fiecare, precum a semnalat prin email.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot propunerea domnului consilier județean Zakariás Zoltán în privința modificării proiectului ordinii de zii și decalarea lor pentru ședința ordinară din octombrie. Printre altele, între acestea este și punctul referitor la sumele de la repartizarea de 7,5% pentru comuna Dănești și comunele din zona Ciucului de sus. Menționează, că în continuare se verifică amănunțit fiecare factură, și se alocă banii numai când este și cheltuită. În acest sens sunt purtate zilnic discuții. Din comuna Ciceu azi dimineață a intrat solicitarea cu privire la drumul comunal spre Parcul industrial. Se pune accentul ca lucrările începute peste tot să fie finalizate. Ceea ce este înaintat este în ordine, dar dacă consilierii județeni consideră motivat, se pot amâna până la ședința ordinară din octombrie.  Supune la vot propunerea, ca să fie amânate temele menționate până la ședința ordinară din octombrie.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Rezultatul votului: 3 Da, 25 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Ordinea de zi modificată, din care s-au scos punctele menționate.

 

  1. Proiect de hotărâre privind luarea de act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al domnului Rugină Dan Ciprian ca urmare a demisiei şi declararea ca vacant a locului respectiv de consilier judeţean

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei nr. 1 a Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 15/2013, privind aprobarea închirierii unor bunuri mobile aflate în proprietatea privată ale județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita, precum și a tarifului de închiriere a acestora pe perioade determinate de cel mult 10 zile

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de achiziție a imobilelor de către U.A.T. Județul Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 47/2011 privind aprobarea statului de funcţii al Spitalului de Psihiatrie Tulgheș, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Editurii Hargita Népe, completările şi modificările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind transmiterea în folosință gratuită a autoturismului cu numărul de înmatriculare HR 08 FRW, aflat în proprietatea privată al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita pentru Editura Hargita Népe, pe o perioadă de 5 ani

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind stabilirea îndemnizației de ședință pentru  membrii Comisiei de Orientare Școlară și Profesională în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea listei măsurilor educative care însoțesc distribuția de fructe, legume, lapte și produse lactate în anul școlar 2019-2020 în cadrul Programului pentru școli al României

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru promovarea valorilor locale și organizarea Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești pe anul 2019”

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării de trecere a imobilului Stația de sortare și a terenului aferent situate în Comuna Sânsimion, din domeniul public al Comunei Sânsimion, în domeniul public al Județului Harghita și în administrarea ADI SMID Harghita, în scopul implementării proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita” 

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 73/2019 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 74/2019 cu privire la aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare și modificării și completării Regulamentului de organizare și funcționare, a anexelor la aceasta

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2019

Inițiator : Barti Tihamér vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 256/2018 privind aprobarea  Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici privind ”Reabilitarea unor imobile pentru înființare Incubator de afaceri în Municipiul Miercurea Ciuc pentru proiectul POR 2014-2020, Axa 2, Prioritatea de investiții 2.1.B ”Incubatoare de afaceri”

Inițiator : Barti Tihamér vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 374/2018 privind aprobarea  Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici privind ”Reabilitarea unor imobile pentru înființare Incubator de afaceri în Orașul Cristuru Secuiesc pentru proiectul POR 2014-2020, Axa 2, Prioritatea de investiții 2.1.B ”Incubatoare de afaceri”

Inițiator : Barti Tihamér vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială în județul Somogy, Ungaria, în perioada 24-27 septembrie 2019

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 119/2016 privind asocierea Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Municipiul Odorheiu Secuiesc și cu Comuna Dealu, județul Harghita în vederea înființării Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Harghita Business Center” cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru susținerea financiară a competiției sportive: „International Harghita Squash Open” – pe anul 2019

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea anexei nr. 1 și nr. 2 a Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 54/2013 privind aprobarea participării Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Călimani Giurgeu

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 139/2009 privind aprobarea participării Județul Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita”

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 84/2013 privind aprobarea participării Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de membru la Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Csíki Jégkorong” Önkormányzati Fejlesztési Társulás

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 60/2016 privind asocierea Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Pro Cultura Siculi” Közösségek Közti Társulás

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 195/2019 privind aprobarea documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții “Modernizare sistem rutier pe DJ 131A, Comăneşti - Mărtiniş, km 10+150-16+775”

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

  1. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 53/2019 privind aprobarea Programului de promovare turistică şi cultural-turistică a judeţului Harghita pe anul 2019

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea predării către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Naţională de Investiţii “C.N.I.” S.A.,  a amplasamentului situat în Mun. Miercurea Ciuc, Str. Dr. Dénes László nr. 2 , aflat în domeniul public al judeţului Harghita și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiţii „Extindere-modernizare și dotare UPU” la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Diverse

 

Rezultatul votului: 21 Da, 3 Nu, 4 Abțineri.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind luarea de act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al domnului Rugină Dan Ciprian ca urmare a demisiei şi declararea ca vacant a locului respectiv de consilier judeţean

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind luarea de act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al domnului Rugină Dan Ciprian ca urmare a demisiei şi declararea ca vacant a locului respectiv de consilier judeţean

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează, că majoritatea beneficiarilor acestei proiect de hotărâre este din zona Ciucului de Sus, și câteva din zona Ciucului de Jos. Aici la Dănești va fi sprijinit achiziționarea unui imobil și a terenului aferent, și amenajarea centrului comunei.  În comuna Frumoasa va fi sprijinit amenajarea trotuarelor și a sălii de sport.  La Sândominic se va sprijini amenajarea centrului de perfecționare pentru pompierii voluntari. De la Ciceu azi a venit solicitarea împreună cu proiectul pentru Parcul industrial, la care colaborează mai multe comune din zona Ciucului de Sus, și la care de câțiva ani a decis consiliul județean să participe. Și căminul cultural necesită reparații. Drumul județean spre Harghita Băi ar trebui continuat spre localitatea Piricske, asigurând accesibilitatea localității Harghita Băi din  două părți. Ieri a fost inaugurat școala cu program prelungit în comuna Siculeni, unde consiliul județean a sprijinit cheltuielile neeligibile. În comuna Sâncrăieni se lucrează cu amenajarea cimitirului și a trotuarelor. Este vorba despre întabulări și proiectarea drumurilor.  Porțiunea de drum județean menționat mai înainte este important din punct de vedere strategic, pentru că ar lega județele Covasna și Harghita în acest moment, cine dorește să se deplaseze la Baraolt în județul Covasna, trebuie să folosească un drum ocolitor lung, sau să meargă dinspre zona Odorheiu Secuiesc. Prin Sântimbru Băi ar fi mai aproape și Gheorgheni. Trebuie să înceapă proiectarea lucrării. Se va sprijini în comuna Cârța amenajarea centrului și achiziționarea unui imobil.  În comunele Sântimbru, Racu și Tomești vor fi sprijinite lucrările de reabilitare a drumurilor locale și a modernizării sistemelor de iluminat public. În comuna Tomești se solicită sprijin pentru amplasarea rețelei de gaz în comună și achitarea părții proprii la proiectele de finanțare. Comuna Mădăraș este singura din județ, care va finaliza un sistem de reducere a presiunii gazului, care va fi realizat de Societatea Transgaz la un preț rezonabil. Comuna Plăieșii de Jos dorește să amplaseze camere de înregistrare pentru că au multe probleme din cauza romilor. La Bălan sunt sprijinite investiții la grădinița din oraș. Domnul vicepreședinte Barti Tihamér a propus sprijinirea școlii Kemény János din  Municipiul Toplița. Despre aceasta este vorba în lista anexată Proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 90/2019 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, pe anul 2019, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiecti de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că din bugetul consiliului județean cei 600.000 lei primiți de la Guvern vor fi regrupate fondurile, precum au solicitat instituțiile subordonate. Cu privire la DGASPC, în continuare se așteptă fondurile necesare de la Guvern. Asigură pe domnul director general Elekes Zoltán, că în continuare va fi sprijinit de consiliul județean. Propune, ca și DGASPC să solicite prin toate căile posibile  fondurile necesare de la Guvern. Dar nicicum nu va fi lăsat fără bani sistemul de protecția copilului.  A mai spus în repetate rânduri, că în caz de nevoie, se va renunța la altceva, sau se vor lua în calcul și posibilitățile creditării.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 6 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 7 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 8 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 9 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 10 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 11 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 12 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Art. 13 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță consilierii județeni, că domnul Nagy Pál nu participă la votarea proiectului de hotărâre referitor la buget.

 

Domnul președinte Borboly Csaba atrage atenția consilierilor județeni asupra modificării legislației cu privire la declararea incompatibilității la începutul ședinței, înainte de discutarea Ordinii de zi, și anume :

 

(2) În exercitarea funcţiei, consilierul local sau consilierul judeţean aflat în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) are obligaţia să anunţe la începutul şedinţei consiliului local, respectiv a consiliului judeţean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunţ care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei, conform Art. 228, alin (2) din Ordonanța de Urgență nr.57/2019, privind Codul Administrativ.

 

Întreabă, dacă cineva mai are de declarat ceva referitor la cele menționate ?  

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, pe anul 2019

Rezultatul votului: 22 Da, 6 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei nr. 1 a Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 15/2013, privind aprobarea închirierii unor bunuri mobile aflate în proprietatea privată ale județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita, precum și a tarifului de închiriere a acestora pe perioade determinate de cel mult 10 zile

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că este vorba despre modificarea anexei 1 a Regulamentului cu privire la închirierea bunurilor, și se referă la închirierea parcului auto al consiliului județean. 

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă este legal acest proiect de hotărâre, pentru că forma actuală a Codului Administrativ prevede, că în cazul închirierii domeniului privat, mai precis, a transferării gratuite ale acestora, trimite la regulile domeniului public, în sensul căruia închirierea se desfășoară cu licitație și cu aprobarea consiliului județean în fiecare caz.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea Anexei nr. 1 a Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 15/2013, privind aprobarea închirierii unor bunuri mobile aflate în proprietatea privată ale județului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita, precum și a tarifului de închiriere a acestora pe perioade determinate de cel mult 10 zile

Rezultatul votului: 22 Da, 7 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de achiziție a imobilelor de către U.A.T. Județul Harghita

 

Domnul Birta Antal, director general la Direcția generală patrimoniu explică, că procedurile aflate deja  în derulare se desfășoară conform legislației anterioare. Despre aceasta este vorba în Amendamentul de fond la acest proiect de hotărâre.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de achiziție a imobilelor de către U.A.T. Județul Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de achiziție a imobilelor de către U.A.T. Județul Harghita

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează, că are o obiecție de principiu. Crede, că în cazul achiziționării imobilelor, intenția de cumpărare -  începerea întregii proceduri – ar trebui să fie în competența consiliului județean. Crede, că nu este de ajuns, ca să ajungă în fața consiliului județean spre aprobare numai la finalizarea procedurii, când deja s-au stabilit prețurile și s-au pus toate condițiile privind răspunderea juridică și condițiile contractuale. Spune, că nu a depus Amendament de fond la acest proiect de hotărâre, pentru că în cazul sprijinirii ideii de principiu de către consiliul județean, la o altă situație concretă va depune Amendament de fond. Crede, că este o problemă importantă, care trebuie discutată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde, că instituția nu începe demersurile pornirii unor lucări din propria inițiativă. Mai întâi se aprobă bugetul consiliului județean, în care sunt alocate și stabilite resursele, care stau la baza inițierii unor lucrări, sau achiziții. Din anul 2008 încoace nu s-a apucat de achiziționarea unui imobil, sau pornirea unor lucrări fără aprobarea hotărârii în acest sens de către consiliul județean. Și în momentul de față există în bugetul consiliului județean în jur de 120.000 lei destinați cumpărării unor suprafețe la Școala Sfânta Ana din Miercurea Ciuc. Aparatul consiliului județean mai întâi exprimă intenția prin aprobarea hotărârii referitoare la achiziționarea unui imobil pentru Școala Sfânta Ana. Problema pusă în discuție are rezolvarea deja la aprobarea bugetului anual al consiliului județean. După aceea se derulează procedura și în caz de reușită, se aduce înapoi în fața consiliului județean. În concluzie, presupunerea, ca consilierii județeni să nu fie la curent cu condițiile investițiilor în derulare, nu este reală. Mai întâi aprobă consiliul județean, și apoi se merge mai departe cu discuțiile.     

  

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de achiziție a imobilelor de către U.A.T. Județul Harghita

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificările și completările ulterioare

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că spitalul județean se dezvoltă într-un ritm destul de dinamic. A venit azi doamna manager să anunțe, că ar fi un medic, care dorește să lucreze aici. Trebuie transformate câteva posturi în Statul de funcții. Din acest motiv este depus un Amendament de fond.

 

Domnul Szőcs Mátyás István, director general la Direcția generală management explică, că este vorba despre 31 de angajați, care promovează. În Amendamentul de fond, concret este vorba despre mișcări între birouri a personalului. În rest, proiectul de hotărâre se referă la promovări.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 47/2011 privind aprobarea statului de funcţii al Spitalului de Psihiatrie Tulgheș, cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 47/2011 privind aprobarea statului de funcţii al Spitalului de Psihiatrie Tulgheș, cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Editurii Hargita Népe, completările şi modificările ulterioare

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Editurii Hargita Népe, completările şi modificările ulterioare

Domnul Lőrincz Csaba de la Editura Hargita Népe spune, că la Studioul Harghita este nevoie de un șef birou. Esența este, ca fiecare unitate de lucru să aibă un coordonator. Centrele bugetare să poată fi organizate, ca personalul, care lucrează cu echipamentele, să și răspundă de ele.  Postul de șofer va fi scos, pentru că deocamdată există depusă numai demisia, postul nu este deocamdată vacant. Conform legii nu se poate pune încă în concurs.    

                                                                                                                                                                 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Editurii Hargita Népe, completările şi modificările ulterioare

Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliul Judeţean Harghita nr. 190/2010 privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii al Editurii Hargita Népe, completările şi modificările ulterioare

Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind transmiterea în folosință gratuită a autoturismului cu numărul de înmatriculare HR 08 FRW, aflat în proprietatea privată al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita pentru Editura Hargita Népe, pe o perioadă de 5 ani

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că editura se mulțumește cu un autoturism folosit și nu cumpără unul nou. De aceea s-a discutat cu domnul manager, că preiau acest autoturism, care stă nefolosit de o vreme. Aceasta a fost primit în faza pregătirii proiectului cu privire la gestionarea deșeurilor, și nu prea a fost folosit de atunci.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind transmiterea în folosință gratuită a autoturismului cu numărul de înmatriculare HR 08 FRW, aflat în proprietatea privată al judeţului Harghita și în administrarea Consiliului Județean Harghita pentru Editura Hargita Népe, pe o perioadă de 5 ani

Rezultatul votului: 25 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind stabilirea îndemnizației de ședință pentru  membrii Comisiei de Orientare Școlară și Profesională în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba se bucură, că există o mai mare preocupare față de orientarea în carieră și sprijină intenția ca membri comisiei să beneficieze de bani în urma ședințelor de consiliu.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind stabilirea îndemnizației de ședință pentru  membrii Comisiei de Orientare Școlară și Profesională în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea listei măsurilor educative care însoțesc distribuția de fructe, legume, lapte și produse lactate în anul școlar 2019-2020 în cadrul Programului pentru școli al României

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre activități conexe a acestui program, vizite la ferme, la unitățile de producție, în livezi cu scopul  conștientizării copiilor despre realizarea acestor produse. Se dorește derularea activității menționate din fonduri Guvernamentale. Se va merge pe cele trei piste stabilite de legislație și fiecare trebuie promovată ca atare. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea listei măsurilor educative care însoțesc distribuția de fructe, legume, lapte și produse lactate în anul școlar 2019-2020 în cadrul Programului pentru școli al României

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru promovarea valorilor locale și organizarea Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești pe anul 2019”

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează, că este vorba despre promovarea produselor tradiționale și este îmbucurător, că se pot sprijinii producătorii autohtoni de către consiliul județean. Evenimentul a fost organizat în clădirea Parlamentului într-un an. Acum va fi organizat în mai multe locații.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării „Programului Consiliului Județean Harghita pentru promovarea valorilor locale și organizarea Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești pe anul 2019”

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării de trecere a imobilului Stația de sortare și a terenului aferent situate în Comuna Sânsimion, din domeniul public al Comunei Sânsimion, în domeniul public al Județului Harghita și în administrarea ADI SMID Harghita, în scopul implementării proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita” 

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că se solicită de la consiliul local din Sânsimion administrarea terenului pentru realizarea unei stații de preluare a deșeurilor.

   

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea solicitării de trecere a imobilului Stația de sortare și a terenului aferent situate în Comuna Sânsimion, din domeniul public al Comunei Sânsimion, în domeniul public al Județului Harghita și în administrarea ADI SMID Harghita, în scopul implementării proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita” 

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 73/2019 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 73/2019 cu privire la aprobarea derulării Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2019

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 74/2019 cu privire la aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că se modifică programul, pentru că se organizează două mari evenimente în cursul lunii octombrie.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 74/2019 cu privire la aprobarea programului „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene și Adunarea Regiunilor Europene” pe anul 2019

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare și modificării și completării Regulamentului de organizare și funcționare, a anexelor acestuia

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea  Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 160/2004 privind organizarea şi funcţionarea  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, cu modificările  şi completările ulterioare și modificării și completării Regulamentului de organizare și funcționare, a anexelor acestuia

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2019

 

Doamna Fülöp Ottilia, director general la Direcția generală arhitect șef amintește, că acest program a fost lansat în anul 2009. Anul trecut nu s-a realizat studiu, pentru că nu a permis timpul. În acest an se dorește continuarea programului. În cadrul acestui program s-a realizat evenimentul „ÉPKŐ„, organizat la finele lunii iunie. Se realizează studii cu privire la inventarierea construcțiilor tradiționale în localitățile județului și se încearcă continuarea programului cu casele secuiești, pentru că intenția este de a da teren gratuit tinerilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consilierii județeni, că în țară județul Harghita este singurul, care promovează un astfel de program.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2019

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 256/2018 privind aprobarea  Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici privind ”Reabilitarea unor imobile pentru înființare Incubator de afaceri în Municipiul Miercurea Ciuc pentru proiectul POR 2014-2020, Axa 2, Prioritatea de investiții 2.1.B ”Incubatoare de afaceri”

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune, că pentru cele două Incubatoare, care vor fi discutate azi, sunt din Miercurea Ciuc și Cristuru Secuiesc. În amândouă cazuri primarii au anunțat, că sunt modificări la Devize, și acum se află în faza, în care trebuie actualizate bugetele acestora. Se modifică SF-ul și indicatoarele tehnico-economici. În cazul celui din Miercurea Ciuc se majorează cu în jur de 70.000 lei, iar în cazul orașului Cristuru Secuiesc se majorează cu 215.000 lei valoarea Devizului general. La aceasta se referă următoarele două puncte de pe Ordinea de zi. Nu demult erau discuții cu privire la inițierea altor programe din regiune, la care s-ar putea depune proiecte de finanțare pentru înființarea Incubatoarelor. Sunt importante și acestea două, despre care se discută azi, dar ar fi de dorit, să fie  Incubatoare de afaceri în cât mai multe localități din județ. Este important în interesul dezvoltării  economice al județului.    

 

Domnul președinte Borboly Csaba adaugă, că jumătate din investiția Incubatorului de afaceri din Odorheiu Secuiesc s-a realizat din banii proprii ai consiliului județean și cealaltă jumătate din fonduri Europene. Această metodă înjumătățită ar trebui aplicată și în cazul celorlalte Incubatoare, care se vor face. Dacă n-o să fie bani Europeni, trebuie știut, că nu numai parcurile industriale sunt importante, dar și acestea. Deja au anunțat solicitările Municipiile Toplița, Gheorgheni, orașul Bălan și mai multe comune. Astfel se încearcă atragerea tinerilor întreprinzători de a dezvolta afacerile acasă pentru a crea mai multe locuri de muncă. La sfârșit de săptămână s-a desfășurat conferința anuală a Incubatorului de afaceri din Odorheiu Secuiesc. Au fost prezenți mentorii, care au venit din Ungaria și care au ajutat în pornirea acestor centre. Era bine de auzit, că nici în tot Bazinul Carpatic nu mai există unul asemănător ca Business Centerul din Odorheiu Secuiesc. Felicită pe domnul vicepreședinte, care a coordonat activitatea Incubatorului după construcție. Se pot mândri și consilierii județeni pentru că cel de la Odorheiu Secuiesc este Incubatorul de afaceri cu activitatea cea mai eficientă din Bazinul Carpatic.       

 

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 256/2018 privind aprobarea  Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici privind ”Reabilitarea unor imobile pentru înființare Incubator de afaceri în Municipiul Miercurea Ciuc pentru proiectul POR 2014-2020, Axa 2, Prioritatea de investiții 2.1.B ”Incubatoare de afaceri”

Rezultatul votului: 23 Da, 6 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 374/2018 privind aprobarea  Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici privind ”Reabilitarea unor imobile pentru înființare Incubator de afaceri în Orașul Cristuru Secuiesc pentru proiectul POR 2014-2020, Axa 2, Prioritatea de investiții 2.1.B ”Incubatoare de afaceri”

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 374/2018 privind aprobarea  Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici privind ”Reabilitarea unor imobile pentru înființare Incubator de afaceri în Orașul Cristuru Secuiesc pentru proiectul POR 2014-2020, Axa 2, Prioritatea de investiții 2.1.B ”Incubatoare de afaceri”

Rezultatul votului: 23 Da, 6 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizita oficială în județul Somogy, Ungaria, în perioada 24-27 septembrie 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că tema este pregătirea profesională și delegațiile vor fi întocmite în acest sens. Județul Somogy din Ungaria este un exemplu în domeniul sistemului educațional profesional. Cheltuielile se realizează din proiectul de finanțare câștigat. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de delegați la vizită oficială în județul Somogy, Ungaria, în perioada 24-27 septembrie 2019

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 119/2016 privind asocierea Județului Harghita prin Consiliu Județean Harghita cu Municipiul Odorheiu Secuiesc și cu Comuna Dealu, județul Harghita în vederea înființării Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Harghita Business Center” cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consiliul, că trebuie luate o serie de decizii, care privesc modificarea conducătorilor la ADI-uri. Conform noilor reglementări, conducătorul ADI-urilor poate fi numai președintele sau persoana desemnată de către dânsul.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 119/2016 privind asocierea Județului Harghita prin Consiliu Județean Harghita cu Municipiul Odorheiu Secuiesc și cu Comuna Dealu, județul Harghita în vederea înființării Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Harghita Business Center” cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru susținerea financiară a competiției sportive: „International Harghita Squash Open” – pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că echipa de squash din Odorheiu Secuiesc are rezultate foarte bune. Au adus premii de la competiții naționale și internaționale. Consiliul județean va sprijini echipa cu 20.490 lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru susținerea financiară a competiției sportive: „International Harghita Squash Open” – pe anul 2019

Rezultatul votului: 23 Da, 6 Abțineri.

 

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea anexei nr. 1 și nr. 2 a Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 54/2013 privind aprobarea participării Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Călimani Giurgeu

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea anexei nr. 1 și nr. 2 a Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 54/2013 privind aprobarea participării Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Călimani Giurgeu

Rezultatul votului: 23 Da, 6 Abțineri.

 

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 139/2009 privind aprobarea participării Județul Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita”

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 139/2009 privind aprobarea participării Județul Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita”

Rezultatul votului: 23 Da, 6 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 84/2013 privind aprobarea participării Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de membru la Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Csíki Jégkorong” Önkormányzati Fejlesztési Társulás

 

Domnul consilier județean Szentes Antal amintește consiliul județean, că la începutul anului, când s-a aprobat cotizația consiliului județean, s-a redus suma cu 50.000 lei.  Având în vedere, că a trecut ședința ordinară din septembrie, și a început și sezonul de hochei, art fi bine dacă s-ar aloca cei 50.000 lei restanță din cotizație.  

 

Domnul președinte Borboly Csaba amintește, că erau câteva lucrări de renovare, care conform înțelegerii prealabile sunt suportate în comun și de consiliul județean. Atrage atenția conducătorului ADI Csíki Jégkorong, că fondurile asociației trebuie să fie epuizate, ca să primească și alte sume de sprijin.

 

Domnul Nagy Attila, managerul ADI Csíki Jégkorong spune, că sunt cheltuite sumele primite pentru aceea lucrare. Anunță, că va prezenta un raport de activitate mai detaliată cu cheltuielile.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér consideră, că este foarte importantă activitatea ADI-ului în zona Ciucului de sus. Toți consilierii județeni trebuie să sprijine activitatea de creștere a noilor generații de sportivi. Când se vorbește despre 50.000 de lei, crede, că este o sumă mică față de beneficiul pozitiv, la care contribuie. Felicită jucătorii echipelor de hochei pe gheață și speră, că vor evolua și mai bine în anii, care urmează.

 

Domnul Nagy Attila, managerul ADI Csíki Jégkorong prezintă raportul de activitate al ADI-ului.       

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 84/2013 privind aprobarea participării Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de membru la Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Csíki Jégkorong” Önkormányzati Fejlesztési Társulás

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 60/2016 privind asocierea Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Pro Cultura Siculi” Közösségek Közti Társulás

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 60/2016 privind asocierea Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita în vederea înființării, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Pro Cultura Siculi” Közösségek Közti Társulás

Rezultatul votului: 26 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 195/2019 privind aprobarea documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții “Modernizare sistem rutier pe DJ 131A, Comăneşti - Mărtiniş, km 10+150-16+775”

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că aceasta este o hotărâre mult așteptată. Domnul vicepreșdinte spune, că mâine deja intră în procedura de achiziție publică. Se poate promova și anunța, ca să se prezinte societăți de executare. Suma va fi majorată cu 2 milioane lei. Are încredere, că vor veni executanți.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 195/2019 privind aprobarea documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții “Modernizare sistem rutier pe DJ 131A, Comăneşti - Mărtiniş, km 10+150-16+775”

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 53/2019 privind aprobarea Programului de promovare turistică şi cultural-turistică a judeţului Harghita pe anul 2019

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 53/2019 privind aprobarea Programului de promovare turistică şi cultural-turistică a judeţului Harghita pe anul 2019

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea predării către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Naţională de Investiţii “C.N.I.” S.A.,  a amplasamentului situat în Mun. Miercurea Ciuc, Str. Dr. Dénes László nr. 2 , aflat în domeniul public al judeţului Harghita și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiţii „Extindere-modernizare și dotare UPU” la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că va fi predat un teren al Consiliului Județean Harghita CNI-ului pentru construirea cât mai rapidă a secției de urgențe la Spitalul Județean de Urgență din fonduri Guvernamentale.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea predării către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Naţională de Investiţii “C.N.I.” S.A.,  a amplasamentului situat în Mun. Miercurea Ciuc, Str. Dr. Dénes László nr. 2 , aflat în domeniul public al judeţului Harghita și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiţii „Extindere-modernizare și dotare UPU” la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Rezultatul votului: 28 Da.

 

DIVERSE

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consiliul județean despre două deplasări. A fost în județele Heves și Bács-Kiskún în prima zi din septembrie. A fost în localitatea Bágy cu reprezentanții comunei Ciumani. În localitatea Jánoshalma  a avut o întâlnire cu domnul secretar de stat Kiss Miklós.

            În data de 10 septembrie a fost în județul Somogy, unde a participat la discuții cu tema turismului și a investițiilor, într-un mediu mai degajat, pe un vas de pe lacul Balaton. Are încredere, că va continua această întâlnire, pentru că în domeniul pregătirii profesionale s-a putut finaliza programul. A discutat și cu secretarul de stat cu probleme turistice și cu întreprinzători mari, care ar putea investi în posibilitățile autohtone.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter anunță consilierii județeni, referitor la acele case dărăpănate de la intrarea în Municipiul Miercurea Ciuc, că a încercat să ia legătura cu primarul din Miercurea Ciuc, dar nu a reușit. Propune să fie întocmit o adresă de solicitare din partea consiliului județean în sensul punerii pe Ordinea de zi a problemei la ședința  Municipiului, unde se poate decide asupra acordării avizelor de demolare în mod gratuit. Dânsul se oferă să ajute cu utilaje și cu oameni. Dacă sunt alte propuneri, nu are nimic împotrivă, dar nu vede rostul, ca Municipiul beneficiază în urma acțiunilor benevole și să mai și plătească inițiatorii 6.000 lei pentru primirea avizului de demolare. Există posibilitate, ca să fie eliberat gratuit. Problema nu se poate rezolva gândind, că cine a venit cu ideea, să și plătească din buzunar costul lucrărilor. Acceptă eventual, ca aceea sumă să fie folosit în interesul amenajării izvorului, de la care mulți oameni săraci cară apa, ca să nu ia de la supermarket.

            O altă problemă este a prezența urșilor în județ. Daunele sunt însemnate în toate zonele județului. Oamenii se plâng că uneori și 4 urși ies dintr-o tablă de porumb urmând de mai mulți pui. Ar trebui amplasat table inscripționate la intrarea în județul Harghita cu textul ”Ținutul urșilor”, ca să știe trecătorii unde umblă. Săracii gospodari lucrează și investesc, ca să asigure produsele agricole de bază pe care urșii o mănâncă sau distrug. Apoi rămân numai cu posibilitatea primirii unei eventuale despăgubiri. Știe, că s-a lucrat la găsirea unor soluții, dar nu trebuie pus deoparte problema, trebuie reluat iar, pentru că există. Trebuie realizat o rezervație, unde să fie adunate urșii din teritoriile locuite de oameni. Păcat, că s-a ajuns în situația, că oamenii nu îndrăznesc să iasă din case, pentru că le e frică de urși. Nu demult ursul umbla pe stradă ziua în comuna Păuleni Ciuc. Ceva trebuie întreprins, ca oamenii să fie ajutați. Numai promisiuni se primesc de la autorități, altceva nimic.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal  propune, ca restul de cotizație nealocată pentru ADI Felcsík să fie achitată ori din restituiri de TVA, ori prin repartizarea de 7,5%. Nu știe, dacă acum se poate achita și din fondul de rezervă conform noului Cod Administrativ. Este vorba despre 5 comune și fiecare depinde de restul.

            Întreabă în ce fază se află proiectarea drumului dinspre Dănești, spre orașul Bălan, DJ125 ?

           

 

Când se vor mai anunța posibilități de depunere a proiectelor de finanțare pentru unitățile de cult în cursul toamnei ? Se interesează, ca preoții să se pregătească, sau numai anul viitor vor mai fi ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde pe rând la probleme. Transmite domnului consilier județean Csillag, că nu ar fi de prima dată, că se organizează colecte într-o cauză nobilă de către consiliul județean, fie vorba despre persoane fizice, organizații, inclusiv se duc procese în interesul oamenilor, care au fost sancționați pe nedrept de către poliție, se plătesc taxe avocaționale. Sunt multe astfel de acțiuni caritabile, care necesită efort. În anumite funcții nu se pot eschiva persoanele, care le ocupă de susținerea acțiunilor caritabile. O parte din veniturile rezultate din funcția ocupată trebuie întoarse în favoarea comunității. Pentru dânsul este o sumă lunară considerabilă. Nu din motivul stării materiale a domnului consilier județean i-a fost dat documentația respectivă. După interpelările repetate în această problemă a tras concluzia, că consideră o cauză de principiu soluționarea acestuia. Dânsul ar dori, ca anumite probleme să fie însușite și de alții, la care și dânsul se aderă în cursul rezolvării. Este dispus să semneze dacă se aduc acte, care ajută, și în rest lasă soluționarea problemei la decizia domnului consilier.

              

      Spune, că tocmai de aceea a întârziat puțin, pentru că a venit cineva din partea Consiliului Europei ca să se informeze de problema urșilor și a trebuit să discute cu dânsul. S-a bucurat degeaba, că doamna Ministru a fost destituit, pentru că va fi pus înapoi în funcție. Până nu se schimbă Ministrul Mediului, numai o minune poate ajuta în problema urșilor. Dar cu toate acestea, se lucrează la problemă. Se preia gestionarea tuturor cazurilor de atac, și solicită de la consilierii județeni, ca în cazul când află de noi atacuri, pagube, să semnaleze imediat, ca cei afectați să poate fi ajutați imediat. Deja există o procedură uzuală prin care răniții pot fi ajutați. S-au elaborat mai multe studii și propuneri profesionale până acum. A fost prezentat în cadrul unei ședințe de consiliu un proiect European prin care eventual și fără implicarea Ministerului se pot lua unele măsuri necesare. Din păcate nu s-a materializat ce s-a discutat cu domnul primar din Băile Tușnad legat de înființarea unei grădini de urși, ca o atracție turistică. Dar în politică mereu există și planuri B. Nu vrea să divulge numele localității, ca nu cumva proiectul să nu reușească nici acolo, dar este vorba despre peste 1.000 hectare de pădure cu pârâuri forestiere, unde pot trăi în mediu natural urșii.

Este pădure de fag, stejar cu tufișuri, nu pădure de pin. Deci se discută despre această temă, dar deocamdată nu divulgă locația.

Legat de problema drumului DJ125 documentația este finalizată.

Se lucrează la adunarea fondurilor necesare ca stratul asfaltic să poată fi aplicată spre Sândominic. Din păcate executantul și azi a amenințat, că nu va lucra. Se încearcă convingerea acestuia, și dacă nu merge, se

va ajunge la sistarea contractului. Pentru refacerea totală trebuie așteptat până la depistarea surselor necesare.

            Comunică, că azi a semnat actele pentru anunțarea posibilității depunerii proiectelor de finanțare pentru unitățile de culte religioase. Termenul de depunere este de 14 octombrie pentru proiecte, care privesc construcții bisericești. Cei, care au deja proiecte de finanțare câștigătoare în derulare nu pot solicita altul până nu decontează pe primul.  Poate fi vorba despre reabilitarea imobilelor bisericești, bisericilor, capelelor.

            Au discutat cu domnul vicepreședinte, că va veni în aceste zile documentația pentru drumul din zona Odorhei, unde valoarea investiției este de 116 milioane lei din POR și este urgent să înainteze. Din acest motiv se va ține ședință extraordinară, dar nu poate să spună exact în care zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita și închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 06 august 2019,  cu număr de înregistrare  nr. 21.785 / 25.09.2019  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

Miercurea Ciuc,  09 octombrie 2019

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Vágássy Alpár

 

 

Director general

Antal Renáta

consilier juridic

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter